Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

Strategii de dezvoltare locala (regionala) si programele lor

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micStrategii de dezvoltare locala (regionala) si programele lor

Ø     1. Strategii si actori implicati in dezvoltarea economica locala;Ø     2. Strategii si actori implicati in dezvoltarea regionala

Ø     3. Programe sectoriale de aplicare a strategiilor

Ø     1. Strategii si actori implicati in dezvoltarea economica locala

Ø     Dezvoltarea economica locala (regionala

Ø    

Ø     este definita prin cresteri ale capacitatii economiei locale (regionale) de a crea bogatie pentru rezidentii regiunii sau localitatii respective.

Ø     Aceste cresteri pot aparea daca resursele locale, cum ar fi munca si pamantul, sunt utilizate mai productiv sau daca prin cresterea locurilor de munca se determina utilizarea fortei de munca si a pamantului nefolosite pana la momentul respectiv.

Ø     Politicile, strategiile si programele de dezvoltare locala

Ø     sunt definite ca acele activitati speciale, desfasurate de grupuri publice sau private, pentru a promova dezvoltarea economica.

Ø     Activitatile cuprinse in programele de dezvoltare economica locala pot fi grupate in doua categorii:

Ø     cele care furnizeaza asistenta sau care vizeaza direct afacerile private - sunt -cele care produc cele mai multe beneficii pentru dezvoltarea economica

Ø     2) initiativele strategice privind schimbarea taxelor, impozitelor, reglementarilor si alte masuri de politica economica ce vizeaza stimularea dezvoltarii locale.

Ø     Initierea si implementarea unor strategii si programele de dezvoltare locala sunt probleme controversate politic deoarece diferitele grupuri de interese, mai ales in tarile in curs de dezvoltare, pot beneficia inechitabil de pe urma lor. Obstacolele pe care le intampina, dintre care cele mai comune sunt:

Ø     disponibilitatea limitata sau costul ridicat al terenului,

Ø     lipsa capitalului,

Ø     lipsa personalului calificat,

Ø     opozitia cetatenilor,

Ø     congestionarea traficului s.a.

Ø     Programele de dezvoltare economica locala nu pot fi abandonate daca se doreste progresul
economic
si social al regiunii respective.

Ø     Intre obiectivele cele mai importante cuprinse in strategiile si programele de dezvoltare economica locala se numara

Ø     Cresterea numarului locurilor de munca la nivel local;majoritatea studiilor estimeaza efectul multiplicator al economiilor locale la 2,5 (1,5 locuri de munca nou create de furnizori si comercianti datorita unui loc de munca creat in afacerile locale ca urmare a programelor de dezvoltare).

Ø     O strategie de dezvoltare locala, mai ales daca este subventionata din bani publici, trebuie sa isi propuna ca obiective

Ø     a) cresterea concurentei in ramura respectiva un astfel de obiectiv poate conduce la calitate sporita si preturi mai scazute cu beneficii pentru consumatorii locali;

Ø     b) ajutorarea unor categorii defavorizate, cum ar fi minoritatile sau femeile;

Ø     c) recalificarea sau policalificarea lucratorilor in vederea reducerii somajului si cresterii salariilor

Ø     Tipurile specifice de programe de dezvoltare economica locala sunt diferentiate pe tipuri de firme (intreprinderi noi, firme existente, afaceri mici,tehnologii avansate) sau tipuri de localizari (periferice, centrale etc.).

Ø     A. Programe de atragere si stimulare a investitiilor. In privinta stimulentelor, o mare parte dintre acestea sunt de natura financiara (reduceri de taxe, credite, granturi si garantii bancare); alte stimulente importante constau in activitati de training si furnizarea de infrastructura speciala Un stimulent important in unele zone este reprezentat de oferirea de terenuri gratuite sau cu preturi reduse sau chiar de cladiri gratuite sau la un pret redus.

Ø     B. Programe de mentinere a afacerilor. Formarea de 'grupuri' ('ciorchini' sau 'roiuri') si de 'retele' este, de asemenea, o tendinta importanta pentru dezvoltarea locala. 'Grupurile' reunesc firme specializate in anumite domenii si furnizorii acestora. Trasatura distinctiva a grupului este interesul comun pentru o anumita calitate a fortei de munca, anumite informatii specifice despre tehnologii si alte probleme de afaceri.

Ø     C. Programe de dezvoltare de noi afaceri

Ø     Programele pentru noi afaceri mici includ:

Ø     * formare antreprenoriala

Ø     * consiliere,

Ø     * incubatoare de afaceri,

Ø     * programe de finantare.

Ø     In privinta 'retelelor'

Ø     acestea se refera la aranjamente formale intre firme pentru a coopera in interes mutual. Astfel, firmele dintr-un anumit domeniu, cuprinse intr-o retea, pot coopera in sponsorizarea unui program de training al fortei de munca locale sau in finantarea unor programe de marketing.

Ø     Termenii de 'grupuri' si 'retele' sunt

Ø    

Ø     in stransa legatura cu 'economiile de localizare' datorate concentrarii unui numar de firme specializate intr-o anumita regiune. Exemple sugestive de astfel de concentrari de numeroase firme din acelasi domeniu in anumite zone, obtinand enorme economii de costuri sunt in SUA cele din industria automobilistica in Detroit sau in informatica in Silicon Valley. Se crede ca aceste avantaje privind costurile rezulta dintr-un acces mai bun la forta de munca specializata, la furnizori specializati si informatii specializate despre inovatiile din domeniul respectiv.

Ø     Tabelul nr. 1. Principalii stakeholderi (participanti)

Ø     Sectorul public

Ø     Autoritatile locale

Ø     Institutele de cercetare si de invatamant superior

Ø     Autoritatile din sectoare precum, sanatate, educatie, transport

Ø     Furnizorii de utilitati

Ø     Sectorul privat

Ø     Marile corporatii

Ø     Sindicatele

Ø     Intreprinzatorii mici si mijlocii

Ø     Bancile si alte institutii financiare

Ø     Camerele de comert

Ø     Asociatiile profesioanle

Ø     Agentii imobiliari

Ø     Sectorul comunitar

Ø     Liderii comunitatii

Ø     Organizatiile nonguvernamentale

Ø     Cel mai important stakeholder provine din sectorul public si este reprezentat de:

Ø     administratia publica locala sau centrala

Ø     Importanta sa deriva in primul rand din posibilitatile pe care le are la indemina de a se implica in dezvoltarea economica. Deciziile si actiunile aparatului administrativ influenteaza foarte mult procesul dezvoltarii economice.

Ø     Este motorul dezvoltarii economice locale. Ea poarta raspunderea unei game largi de necesitati ale dezvoltarii locale cum ar fi

Ø     atragerea si dezvoltarea agentilor economici;

Ø     marketingul si finantarea pentru acestia;

Ø     proprietati imobiliare;

Ø     facilitati legate de impozite;

Ø     sprijinirea educarii si a pregatirii agentilor economici;

Ø     dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii

Ø     intretinerea si dezvoltarea infrastructurii.

Ø     Administratia publica centrala

Ø     - influenteaza dezvoltarea economica locala prin elaborarea politicilor fiscale si economice, asigurarea unor programe de finantare si crearea infrastructurii financiare si fizice la nivel national. Administratia publica centrala este cea care creeaza cadrul economic si politic in care dezvoltarea economica locala se poate desfasura.

Ø     Agentii economici

Ø     - reprezinta principalul motor de stimulare a dezvoltariii economice locale. Acestia sunt beneficiarii dezvoltarii si sunt, in acelasi timp, actori importanti ai procesului respectiv. Firmele creeaza noi locuri de munca si investesc in dezvoltarea comunitatii.

Ø     Bancile si alte institutii de credit

Ø     - ofera finantare firmelor noi si celor care se extind si pot fi o sursa de venit pentru investitiile de capital ale administratiei publice locale. Bancile pot contribui de asemenea la realizarea programelor de finanare publica

Ø     Investitorii privati

Ø     sunt societatile sau persoanele fizice care Iinvestesc, printre altele, in proiecte imobiliare sau in constructia (sau reabilitarea) unor cladiri specifice. Acestia reprezinta o alta sursa semnificativa de fonduri pentru investitii.

Ø     Organizatiile de sprijinire a agentilor economici

Ø     sunt reprezentate de Camerele de Comert, Asociatiile Industriale si de Comert, Fundatiile si Asociatiile intreprinzatorilor si orice alte organizatii reprezentante ale agentilor economici. Ele pot sustine necesitatile acestora, pot dezvolta strategii regionale si pot oferi firmelor -locale diferite tipuri de pregatire.

Ø     Sectorul comunitar

Ø     include toate persoanele neimplicate in sectorul public sau in cel privat. Agentii cheie din sectorul comunitar includ persoane fizice, asociatii profesionale, biserici si grupuri de cetateni organizate pe cartiere, institutii de invatamant, organizatii non-guvernamentale.

Ø     Reguli generale privind elaborarea strategiilor regionale:

Ø     a. definirea cadrului natural, a mediului economic, social, cultural si politic regional; toate aceste elemente ale macromediului trebuie atent studiate si luate in considerare in stabilirea programelor de dezvoltare la nivel teritorial;

Ø     b. definirea unui sistem general de obiective in succesiune temporala (pana la orizontul de timp fixat) si in structura sectoriala in acest cadru trebuie stabilita o ierarhie a prioritatilor (urgentelor) si definite criteriile de selectie a actiunilor determinante, cu efect multiplicator, de antrenare;

Ø     c. definirea metodelor si mijloacelor de realizare practica a obiectivelor; in acest context trebuie desemnate resursele necesare, sursele de finantare, precum si institutiile si organismele competente sa asigure coordonarea diverselor actiuni care concura la realizarea obiectivelor;

Ø     d. definirea conditiiior unei cooperari active si permanente a populatiei;

Ø     Regionalizarea

Ø     este o problema complexa si diversa In ultimii 20 de ani, in Europa a fost un curent general de regionalizare, mai vizibil in unele tari decat in altele care n-au avut o conceptie comuna asupra 'regiunii' sub aspect politic si juridic sau chiar sociologic.

Ø     Termenul 'regiune',

Ø     Folosit pentru a descrie entitati politice sau administrative, cuprinde o gama variata de concepte cum ar fi: 'landuri' (Germania si Austria), 'regiuni' sau 'comunitati' (Belgia), 'regiuni si departamente' (Franta) etc.

Ø     Unele regiuni sunt grupate dupa criterii geografice sau administrative, altele dupa criterii politice (autonomie regionala) sau urmaresc descentralizarea.

Ø     Analizele regionale si sectoriale au evidentiat pentru tara noastra faptul ca in prezent, nu se constata discrepante semnificative intre regiuni in ceea ce priveste nivelul de dezvoltare, ci intre judete, orase si comune.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2142
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved