CATEGORII DOCUMENTE |
Agricultura | Asigurari | Comert | Confectii | Contabilitate | Contracte | Economie |
Transporturi | Turism | Zootehnie |
RCA
Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) este o asigurare prin care
tertii prejudiciati in urma unui accident auto, produs din vina conducatorului
auto asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau vatamarile
corporale suferite.
Asigurarea de raspundere civila auto
este fundamental diferita de asigurarea tip Casco, aceasta din urma fiind o
asigurare facultativa prin care persoana care primeste despagubiri pentru
daunele produse autovehicului sau este asiguratul, si nu un tert.
Prin
urmare, asigurarea RCA este foarte importanta si in cazul cand proprietarul
unui autovehicul a incheiat o asigurare tip Casco pentru avarii din propria
vina si furt.Toti proprietarii de autovehicule trebuie obligatoriu sa incheie o
asigurare de raspundere civila auto (RCA) si sa plateasca toate primele de
asigurare aferente.
Scopul acestei asigurari este ca cel
pagubit sa primeasca obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite,
independent de situatia materiala a celui care a produs paguba (cu alte cuvinte
chiar daca cel care a produs paguba ar putea sau nu sa plateasca despagubiri.)
In
acest fel, asigurarea de raspundere civila auto este in interesul tertului
pagubit, dar si in interesul celui care a produs paguba.Trebuie remarcat ca
s-ar putea intampla ca, doar dintr-o mica neatentie, un conducator auto sa
produca pagube celui pe care l-a accidentat evaluate la o suma considerabila,
suma care i-ar afecta considerabil bugetul.
Dupa cumpararea unui autoturism nou asigurarea RCA se poate incheia chiar la vanzator, cu reprezentantul asiguratorului autorizat, si este chiar recomandabil sa se procedeze astfel pentru ca asigurarea intra in vigoare imediat, dumneavoastra fiind asigurat chiar si pe parcursul primului drum efectuat.Daca autovehiculul este dobandit in regim de leasing, caz in care proprietarul este societatea de leasing, obligatia incheierii RCA revine acestuia din urma.Daca se achizitioneaza un autovehicul second-hand, asigurarea RCA a proprietarului initial (vanzator) inceteaza in momentul intrarii in vigoare a contractului de vanzare-cumparare. Cu alte cuvinte asigurarea RCA anterioara nu se mosteneste de catre noul proprietar (cumparator). Din aceasta cauza este recomandabil sa se incheie imediat asigurarea RCA proprie, astfel incat cumparatorul sa fie asigurat din prima clipa de cand a dobandit noul autovehicul. Politia nu elibereaza numar provizoriu pana cand noul proprietar nu dovedeste ca are asigurare RCA.
Contractul de asigurare RCA se poate incheia cu oricare din societatile de asigurare autorizate in acest sens. La incheierea contractului si plata primei de asigurare - pe o perioada de 6 sau 12 luni - se va elibera o polita de asigurare care atesta plata primei si perioada de valabilitate. Raspunderea asiguratorului inceteaza la ora 24 a ultimei zile inscrise pe polita, deci trebuie avut in vedere faptul ca polita de asigurare trebuie reinnoita la expirare, prin plata primei aferente perioadei urmatoare pentru care se opteaza. In caz contrar,trebuie retinut faptul ca noul propietar devine neasigurat, iar daca acesta produce un accident in perioada in care asigurarea RCA si-a pierdut valabilitatea este direct raspunzator pentru consecintele legale si materiale produse.
Contractul RCA inceteaza si in situatia cand autovehiculul a fost instrainat si ar fi de dorit ca cel care vinde sa atraga atentia cumparatorului ca valabilitatea asigurarii RCA vechi a incetat si este necesara incheierea unei asigurari RCA noi de catre noul proprietar. Proprietarul vanzator are dreptul sa primeasca inapoi de la asiguratorul RCA partea din prima platita in avans aferenta perioadei ramase pana la expirarea valabilitatii asigurarii. Pentru a recupera aceasta suma, el trebuie sa se adreseze asiguratorului si sa prezinte contractul de vanzare-cumparare.
Despagubirile platite de o societate de asigurare unui tert pagubit intr-un accident auto, in baza asigurarii RCA incheiata pentru autovehiculul care a produs accidentul, nu vor depasi valoarea prejudiciilor cauzate si nici limitele maxime (limitele de raspundere) la care s-a angajat asiguratorul. Aceasta inseamna ca, in situatia in care valoarea daunei depaseste limitele la care asiguratorul s-a angajat in schimbul primei de asigurare platite, diferenta nu este acoperita de catre societatea de asigurare.
Limitele maxime de despagubire prin RCA sunt de:
1. Daca dauna este produsa in cursul anului 2006 si este acoperita printr-o polita RCA valabila la data producerii accidentului:
- de la 1.000.000 lei vechi pana la maximum
4.000.000.000 lei vechi, indiferent de numarul persoanelor pagubite, in caz de
avariere ori de distrugere a bunurilor, pentru pagube materiale directe si
indirecte de peste 1.000.000 lei vechi;
- pana la 2.000.000.000 lei
vechi pentru fiecare persoana, dar nu mai mult de 10.000.000.000 lei vechi,
indiferent de numarul persoanelor accidentate, in caz de vatamari corporale sau
de deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial.
2. Cu incepere de la 1 ianuarie 2007,
limitele de raspundere se aliniaza la cele prevazute in legislatia Uniunii
Europene, neputand fi mai mici de:
- echivalentul a 100.000 euro
pentru daune materiale;
- echivalentul a 350.000 euro/persoana pentru
vatamari corporale.
Tarifele valabile pentru 2007,
publicate la acest moment, au fost stabilite de catre societatile de asigurare
avand in vedere limite maxime de despagubire la nivelul celor precizate imediat
mai sus, respectiv de echivalentul a 100.000 euro pentru daune materiale si
echivalentul a 350.000 euro/persoana in caz de vatamari corporale.
Societatile de asigurare isi pot
stabili propriile limite de raspundere dupa 2007, peste aceste niveluri, situatie
in care protectia tertului pagubit va creste, dar posibil si ca tarifele de prime
sa fie diferentiate. Prin urmare, atunci cand comparati ofertele de
tarife disponibile pe piata, tineti cont si de limitele in care asiguratorii
RCA raspund in caz de accident.
Dovedirea faptului ca exista o asigurare RCA se face cu polita de asigurare si ultimul document de plata (chitanta sau OP vizat de banca), care dovedeste ca s-au achitat primele de asigurare scadente. Aceste documente trebuie sa fie in permanenta asupra beneficiarului pentru ca autoritatile competente pot sa le ceara. In plus, pentru politele emise cu incepere din acest an, asiguratorul va elibera si o vigneta, care va fi aplicata pe parbrizul autovehicului pe care il detineti si care va indica perioada de valabilitate a asigurarii RCA.Aceste documente (polita si chitanta/OP) sunt necesare si la inscrierea autovehiculului in circulatie, la schimbarea numarului de inmatriculare a autovehiculului si la inspectia tehnica periodica a autovehiculului.
Prin infiintarea sistemului informatic unic de evidenta a tuturor asigurarilor RCA, asiguratorii transmit situatia exacta a tuturor contractelor de asigurare si a platilor primelor de asigurare care va fi comparata cu situatia la zi a autovehiculelor inmatriculate, si va exista lista completa a autovehiculelor neasigurate RCA.
Daca un proprietar de autovehicul nu incheiei asigurarea obligatorie RCA sau nu o mentine in valabilitate in mod continuu, prin plata primelor de asigurare,acesta savarseste o contraventie si, prin urmare, este pasibil de amenda si retinerea certificatului de inmatriculare, pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii - contraventie care se constata de catre personalul Politiei.
In plus, in situatia in care se savarseste un accident si vinovatul nu detine o asigurare RCA valabila, persoana care este prejudiciata este indreptatita sa solicite despagubiri fie direct de la vinovat(pe cale amiabila sau urmare a unei decizii judecatoresti), fie indirect, incepand din 2005, apeland la Fondul de protectie a victimelor strazii (care are dreptul sa recupereze de la dvs. despagubirea platita tertului pe care l-ati pagubit,fond care este administrat de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania. Din acest fond se acorda despagubiri tertului prejudiciat printr-un accident auto in care autovehiculul, respectiv tramvaiul, nu este asigurat RCA (caz in care se acopera atat daunele materiale, cat si vatamarile corporale, urmand ca Fondul sa isi recupereze banii de la persoana vinovata) sau in cazul in care autorul a ramas neidentificat (caz in care fondul acopera numai vatamarile corporale).Paguba produsa poate ajunge la sume foarte mari a caror plata poate depasi bugetul unei familii. Avand in vedere acest aspect cel care circula fara a avea o asigurare de raspundere civila auto valabila isi asuma un risc enorm.
Dupa producerea daunei ambii participanti la producerea accidentului trebuie sa completeze formularul de constatare al accidentului la politie.La completarea acestui formular se recomanda mare atentie la inregistrarea exacta a faptelor petrecute. Vinovatia se stabileste de organul de politie, pe baza descrierii exacte a evenimentului.Cel pagubit trebuie sa se adreseze asiguratorului celui care este vinovat de producerea daunei, cu procesul verbal de constatare de la politie si cu copia dupa asigurarea RCA a vinovatului de producerea daunei. In situatia in care cel vinovat de producerea daunei nu detine o asigurare obligatorie RCA valabila la data producerii accidentului, se recomanda ca cel in cauza Fondului de Protectie a Victimelor Strazii.
De anul viitor, asigurarea tip Carte
Verde, obligatorie pentru autoturismele care ies din tara, va disparea. Aceasta
va fi inglobata in asigurarea obligatorie de raspundere civila auto RCA, al
carei tarif va creste corespunzator.
Ideea unificaarii RCA cu Carte
Verde a fost vehiculata inca din 2004, insa actorii de pe piata au respins
implementarea masurii inca din 2005. Unul dintre motivele invocate atunci a
fost lipsa unei baze de date comune a firmelor de asigurari pentru a putea
identifica autoturismele care nu au RCA. Totusi, odata cu apropierea integrarii,
masura devine inevitabila.
Granitele Uniunii largite
se suprapun cu granitele noastre de nord si est, iar teritoriul Romaniei devine
spatiu comunitar. In aceste conditii, trebuie sa armonizam legislatia tarii
noastre cu legislatia comunitara. In plus, baza unica de date a fost realizata
recent, iar acum se fac probe pentru a elimina erorile. De fapt, este vorba mai
degraba de o extindere a valabilitatii asigurarii RCA interne in tarile membre
ale Sistemului "Carte Verde'. Aceasta inseamna ca asiguratorii romani
trebuie sa-si asume raspunderea pana la limitele minime obligatorii din tara
unde are loc un eventual accident.
Limita de raspundere minima
obligatorie nu se refera la suma minima de la care incep sa se plateasca
despagubiri (de exemplu, in acest moment in Romania suma este de 100 RON), ci
la limitele de raspundere superioare minime obligatorii care sunt acoperite
printr-o polita de asigurare obligatorie (de exemplu, in Germania limita de
raspundere minima obligatorie pentru daune materiale este 500.000 euro, iar
pentru vatamari corporale - de 2,5 milioane euro/ victima, respectiv 7,5
milioane euro/ accident, indiferent de numarul persoanelor vatamate). Sunt si
tari din UE, cum ar fi Franta, Luxemburg sau Belgia, unde nu exista limite
superioare ale despagubirilor, nici pentru daune materiale, nici pentru
vatamari corporale.
Asigurarea Carte Verde este
o asigurare de raspundere civila auto valabila numai in afara teritoriului
Romaniei. In baza acestei asigurari se acorda despagubiri pentru sumele pe care
asiguratul este obligat sa le plateasca pentru distrugerea de bunuri sau
vatamarea corporala ca urmare a unor accidente de circulatie petrecute in
strainatate
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2575
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved