Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Comertul electronic

Comert



+ Font mai mare | - Font mai mic



Comertul electronic

In ultimele doua decenii dezvoltarea fara precedent a tehnologiilor informationale determinate de necesitatea stocarii si a transmiterii rapide a informatiilor cu costuri cat mai mici, a revolutionat comertul global, redefinind principiile clasice ale marketingului. In prezent notiunea de "comert electronic" a devenit sinonim cu cresterea profitului.



Potrivit Organizatiei Economice de Cooperare si Dezvoltare (OEDC), comertul electronic reprezinta "desfasurarea unei afaceri prin intermediul retelei Internet, vanzarea de bunuri si servicii avand loc on-line sau off-line".

"Comertul electronic consta in derularea unei afaceri, ca activitate generatoare de valoare, avand ca suport reteaua Internet si utilizarea unor pachete de programe software specifice."

Intr-o acceptiune "traditionala", comertul electronic presupune "utilizarea in retele cu valoare adaugata a unor aplicatii de tipul transferului electronic de documente (EDI), a comunicatiilor fax, a codurilor de bare, a transferului de fisiere si a postei electronice". Dezvoltarea tot mai accentuata a interconectivitatii calculatoarelor in reteaua Internet a avut ca efect utilizarea, tot mai evidenta, de catre companii a acestei retele in cadrul unui nou tip de comert si anume comertul electronic care apeleaza pe langa vechile servicii amintite si altele noi. Un exemplu de astfel de servicii il reprezinta posibilitatea de a se efectua cumparaturi prin retea, consultand cataloagele electronice "on" pe Web sau cataloagele "off" pe CD-ROM si platind prin intermediul cartilor de credit sau a unor portmonee electronice.

Comertul electronic cunoaste pe langa definitiile prezentate mai sus si altele. Astfel, comertul electronic reprezinta "relatiile de afaceri care se deruleaza prin retea intre furnizori si clienti, ca o alternativa la variantele de comunicatii "traditionale" prin fax, linii de comunicatii dedicate sau EDI pe retele cu valoare adaugata. O alta forma a comertului Internet implica transferul de documente, de la contracte sau comenzi pro forma, pana la imagini sau inregistrari vocale."

O alta definitie data comertului electronic este urmatoarea: "comertul electronic (e-commerce, pe scurt E-C) este acea maniera de a conduce activitatile de comert care foloseste echipamente electronice pentru a mari aria de acoperire (locul in care se afla potentialii clienti) si viteza cu care este livrata informatia."

"Comertul electronic poate fi considerat un schimb electronic de informatii intre o afacere si clientii sai. Aceasta se poate face prin fax, telefon, voice-mail, email, extranet sau Internet, pentru a enumera doar cateva dintre mijloace."

Parte a Electronic Business (E-Business), comertul electronic a fost proiectat in mod special pentru a realiza schimbul de informatii intre clienti si furnizori.

In era informationala, cheia competitivitatii intreprinderilor o constituie comertul electronic, acesta asigurand:

-acces la noi segmente de piata sau la noi clienti;

-creste viteza de derulare a afacerilor;

-ofera o flexibilitate ridicata a politicilor comerciale;

-reduce costurile cu aprovizionarea , cu desfacerea, cu publicitatea;

-asigura simplificarea procedurilor.

Comertul electronic poate lua o multitudine de forme, influentand profund activitatea de afaceri. Aplicatiile potentiale care sunt vizate de comertul electronic sunt urmatoarele:

-oferirea de produse si servicii precum si efectuarea de servicii cum ar fi comanda de carti sau abonamente la publicatiile on-line;

-regasirea si schimbul de informatie cum ar fi: detalii legate de produse si servicii, cataloage, instructiuni de folosire si briefinguri financiare;

-cresterea eficientei activitatii de afaceri prin: promovarea utilizarii postei electronice si furnizarea de acces la bazele de date ;

-realizarea de tranzactii financiare cum ar fi: telebanking si digicash.

Prin eliminarea barierelor geografice dintre furnizori si clienti, comertul electronic ofera posibilitatea comercializarii de produse in intreaga lume sporind astfel numarul potentialilor clienti.

In ultimii ani dezvoltarea Internet-ului a oferit posibilitatea ca oamenii de afaceri sa-si extinda domeniul de activitate patrunzand pe noi piete si sa-si prezinte paginile Web indiferent de dimensiunea sau amplasarea geografica a firmei. Acest lucru a permis intreprinderilor mici si mijlocii sa concureze acum gigantii industriei. Multe dintre firme considera Internet-ul locul potrivit pentru a oferi clientilor lor anumite servicii insa tot mai multe dintre paginile de Internet urmaresc sa evolueze de la obiectivele de marketing la vanzarea directa.

In forma lui simpla, comertul electronic necesita prezenta intr-o retea de baza, promovarea firmei, furnizarea de servicii premergatoare vanzarii si servicii post-vanzare, conditii minime care pot fi asigurate fara dificultate si cu costuri reduse.

Contrar acestuia, comertul electronic in forma sa complexa ridica probleme de ordin legal, cultural si tehnologic, firma fiind obligata sa isi creeze un sistem propriu de comanda. Datorita costurilor mari pe care le impune, acest tip de comert este permis numai firmelor mari care dispun de resursele financiare necesare.

Utilizarea Internet-ului are ca efect reducerea duratei de vanzare a unui produs, scaderea costurilor de comunicare, permite livrarea datelor in forma digitala, scade costurile de transport si distributie si permite formarea unor parteneriate integrate si puternice.

Evolutia comertului electronic are un impact major asupra economiei existand premisele crearii de noi intreprinderi, diversificarea celor existente si, in special, asupra potentialului pietei fortei de munca si a gradului de ocupare a acesteia in viitor.

Industria comertului electronic face distinctie intre tranzactiile Business-to-Business (B-2-B sau BTB) si tranzactiile Business-to-Consumer (B-2-C sau BTC):

-Business-to-Consumer se refera la relatiile dintre comerciant si consumatorul final, fiind considerat comert electronic cu amanuntul;

-Business-to-Business cuprinde toate tranzactiile ce se efectueaza intre doi sau mai multi parteneri de afaceri. Acest tip de tranzactii se bazeaza, de regula, pe sisteme extranet adica partenerii de afacerii actioneaza pe Internet prin utilizarea de nume si parole pentru paginile Web proprii.

O noua optiune in cadrul comertului electronic este tranzactia Business-to-Employee (B-2-E) care se refera la tranzactiile din interiorul unei firme, destinate personalului angajat al firmei si efectuate prin sistemul intranet propriu.

Atat Business-to-Consumer cat si Business-to-Business va ajunge in anul 2005 la cca. 9.800 $. La scara mondiala comertul electronic are o dinamica ascendenta pe masura ce tot mai multi oameni de afaceri si consumatori se conecteaza pe Web.

Statele Unite se delimiteaza de restul regiunilor lumii prin valoarea tranzactiilor electronice: 510 miliarde de dolari in 2000 si 3.456 miliarde de dolari in 2005, dinamica fiind mai mica fata de alte regiuni. In Statele Unite comertul electronic s-a dezvoltat datorita micro-intreprinderilor inovative. In prezent SUA detine rolul de leader situandu-se mult in fata Europei, atat in domeniul instrumentelor si tehnologiilor informatice, cat si in utilizarea comertului electronic.

In Europa de Vest comertul electronic va atinge pana in 2005 2.500 miliarde de dolari ca urmare a eforturilor depuse de gigantii din industrie si a afacerilor on-line. Comertul european de tip Business-to-Business creste rapid insa doar o mica parte din europeni cumpara on-line.

Odata cu aparitia primilor operatori privati in telecomunicatii si a unor investitori straini ca operatori si furnizori de servicii in Romania si-a facut aparitia Internetul. La noi in tara Internetul este utilizat in principal ca un mijloc de comunicare prin e-mail, ca mijloc de informare prin Web site-uri si ca mijloc de promovare a intreprinderilor prin intermediul paginilor Web.

Lipsa cadrului legal privind securitatea tranzactiilor, numarul redus de persoane care sunt conectate la Internet, accesul limitat la conditiile hardware si software de baza precum si valoarea ridicata a investitiilor pentru deschiderea unui magazin virtual sunt numai cateva din cauzele pentru care in Romania comertul electronic de tip Business-to-Business se afla inca la inceput de drum.

Totusi se observa ca in ultimii ani comertul electronic a cunoscut o dinamica ascendenta datorita crearii unui mediu favorabil promovarii si utilizarii comertului electronic prin sensibilizarea si constientizarea intreprinzatorilor.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2269
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved