CATEGORII DOCUMENTE |
Agricultura | Asigurari | Comert | Confectii | Contabilitate | Contracte | Economie |
Transporturi | Turism | Zootehnie |
I. Locul modulului in cadrul planului de invatamant
- Numar de ore: 128 ore din care 64 ore de laborator tehnologic
- Toate orele vor fi efectuate de profesorul de specialitate.
Lista competentelor specifice unitatii de competente din modul
C.1.Inregistreaza elementele patrimoniale ce intra in patrimoniul regiilor autonome si societatilor comerciale;
C.2.Utilizeaza legislatia si documentele de evidenta contabila folosite de unitatile postale
C.3 Utilizeaza mijloace informatice pentru documentele
C.4. Aplica tehnicile si procedeele de inregistrare operativa si contabila a evenimentelor si tranzactiilor efectuate in oficiile postale
II. Tabelul de corelare a competentelor si continuturilor
UC. 8Contabilitate postala
Competente individuale |
Continuturi |
C.1.Inregistreaza elementele patrimoniale ce intra in patrimoniul regiilor autonome si societatilor comerciale; |
Elementele patrimoniale ce intra in patrimoniul regiilor autonome si societatilor comerciale Ordonarea elementelor patrimoniale in functie de diferite criterii.: lichiditate, exigibilitate, natura, destinatie Intocmirea situatiei patrimoniale : structura elementelor patrimoniale de activ si pasiv Verificarea echilibrului bilantier: pastrarea egalitatii dintre activ si pasiv Stabilirea modificarilor bilantiere: de structura si volum |
C.2.Utilizeaza legislatia si documentele de evidenta contabila folosite de unitatile postale |
Legislatia si documentele de evidenta contabila Aplicarea reglementarilor contabile generale si specifice sectorului postal: Legea contabilitatii , Reglementari privind contabilitatea postala Utilizarea documentelor de evidenta contabila din posta: decontul banesc |
C.3 Utilizeaza mijloace informatice pentru documentele |
Mijloace informatice pentru documentele Identificarea documentelor de evidenta din sectorul postal: pe categorii de prestatii postale Intocmirea documentelor manual si cu ajutorul calculatorului conectat la reteaua postala: calculator, soft specializat, retea interna a postei Verificarea ,corectarea si arhivarea documentelor de evidenta: de forma si de fond |
C.4. Aplica tehnicile si procedeele de inregistrare operativa si contabila a evenimentelor si tranzactiilor efectuate in oficiile postale |
Tehnicile si procedeele de inregistrare operativa si contabila Utilizarea planului de conturi pentru stabilirea formulelor contabile: clase, grupe, conturi. Stabilirea formulei contabile pe baza analizei contabile efectuate: simple, compuse, dezvoltate Reflectarea evenimentelor si tranzactiilor in conturi: sintetice, analitice Intocmirea balantei de verificare: sintetica, analitica |
III. Sugestii metodologice
Modulul Contabilitate postala ofera elevilor oportunitatea de a-si forma competente specializate in legatura cu inregistrarea incasarilor si platilor in oficiile postale, asigura competente de natura financiara necesare unui " diriginte de posta'
Modulului trebuie utilizata impreuna cu Standardul de Pregatire Profesionala, pentru a corela, in permanenta, criteriile de performanta ale competentelor agregate in modul cu continuturile incluse, rezultate din conditiile de aplicabilitate ale criteriilor de performanta respective.
Parcurgerea continuturilor este obligatorie, dar se impune abordarea flexibila si diferentiata a acestora, in functie de resursele disponibile si de nevoile locale de formare.
Competentele, ansambluri structurate de cunostinte si deprinderi dobandite prin invatare, din punct de vedere profesional permit practicarea cu succes a profesiei. Pentru fiecare competenta se propune un set de continuturi in masura sa conduca la atingerea competentei specifice respective.
Curriculum-ul este astfel conceput incat sa permita profesorilor libertatea de a alege ordinea si modul de organizare a activitatii de invatare in raport cu experienta, tactul pedagogic, mijloacele de invatamant de care dispun si in functie de particularitatile individuale si ale colectivului de elevi.
Alegerea tehnicilor de instruire revine profesorului, care are sarcina de a individualiza si de a adapta procesul didactic la particularitatile elevilor,punand accent pe metodele centrate pe elev.
Finalitatea invatarii acestui modul este aceea de a permite elevilor orientarea in specializarile profilului Servicii oferite de curriculum-ul scolar .
Abordarea continuturilor va fi facuta cu exemplificari concrete iar activitatea teoretica va fi in cadenta cu instruirea practica ce se va efectua in sistem dual, atat in atelierul scoala cat si in oficiile postale de executie;
Elevii vor fi pusi in situatii de invatare rezolvand sarcinile de lucru individual sau pe grupe de elevi pentru a dezvolta spiritul de lucru in echipa si comunicarea interactiva. Abordarea continuturilor trebuie realizata pe baza exemplelor concrete din activitatea de posta .
Stabilirea succesiunii unitatilor de invatare (ora / ore de curs) si detalierea continuturilor tematice pentru fiecare unitate in raport cu acele competente specifice care le sunt asociate prin programa.
Alocarea timpului considerat necesar pentru fiecare unitate de invatare, in concordanta cu competentele specifice vizate.
Pentru Modulul " Contabilitate", in vederea realizarii competentelor se recomanda utilizarea urmatoarelor metode didactice:
Exercitiul dirijat se poate aplica la continutul "Contul - procedeu de lucru al contabilitatii", profesorul prezentand elementele contului, urmand ca elevii individual sa prezinte contul cu elementele sale .
Problematizarea, modalitate de creare a unor situatii problema care determina elevii sa restructureze si sa completeze unele cunostinte anterioare in vederea solutionarii noilor situatii pe baza experientei si a efortului personal creandu-si in gandire o situatie conflictuala. Se poate utiliza la continuturile privind "Formule contabile de stornare", prezentandu-le elevilor o formula contabila gresita si solicita acestora corectarea , utilizand metodele de stornare in rosu si in negru si precizarea metodei avantajoase.
Instruirea prin mijloace informatice, poate fi aplicata la continuturi cum sunt Planul de conturi, Registre, Balanta de verificare, metoda prezentand avantajul de a stimula participarea elevilor si de a dezvolta capacitatea de gandire a elevilor.
Proiectul este o activitate complexa de invatare care se preteaza foarte bine a fi folosita si ca instrument de evaluare, atat formativa, cat si sumativa. Proiectul pune elevii in situatia de a lua decizii, de a comunica si negocia, de a lucra si invata in cooperare, de a realiza activitati in mod independent, de a impartasi celorlalti cele realizate / invatate, intr-un cuvant, il ajuta sa participe direct la propria lui formare
Evaluarea formativa si continua este implicita demersului pedagogic curent in orele de contabilitate, permitand, atat profesorului cat si elevului, sa cunoasca nivelul de dobandire a competentelor , sa identifice lacunele si cauzele lor, sa faca remedierile care se impun in vederea reglarii (ajustarii) procesului de predare / invatare.
Pentru a se realiza o evaluare cat mai completa a invatarii, este necesar sa se aiba in vedere, mai ales in evaluarea formativa continua, evaluarea nu numai a rezultatelor activitatii si invatarii elevilor, ci si a proceselor de invatare, si a competentelor achizitionate, a atitudinilor dezvoltate, precum si a progresului elevilor. Pentru a putea obtine cat mai multe date relevante privind invatarea, este necesar ca pentru evaluare profesorii sa utilizeze pe langa metodele traditionale si metode si instrumente complementare de evaluare.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 649
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved