Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CONTABILITATEA DATORIILOR

Contabilitate



+ Font mai mare | - Font mai mic



CONTABILITATEA DATORIILOR



Prin datorii intelegem niste angajamente de plata ale intreprinderii fata de furnizori pentru bunurile procurate si serviciile prestate, fata de personalul angajat privind retribuirea muncii, fata de stat privind plata impozitelor si taxelor, fata de alte persoane juridice si fizice.

In contabilitate si rapoartele financiare datoriile se clasifica dupa diferite criterii :

a)      in functie de continutul economic avem :

datorii financiare

datorii comerciale

datorii calculate

b)    in functie de termenul de achitare :

datorii pe termen lung cu termenul de achitare mai mare de un an

datorii pe termen scurt cu termenul de achitare nu mai mare de un an

c)    in functie de modul de achitare:

datorii convertibile, achitarea carora poate fi efectuata prin cedarea unei parti din capitalul statutar (actiuni sau cote de participatie)

datorii neconvertibile, achitarea carora se efectueaza prin alte mijloace si nu prevede cedarea unei parti din capitalul statutar

Dupa constatare datoriile se reflecta in contabilitate in baza principiului specializarii exercitiilor - atunci cind au fost inregistrate in documentele contabile, fiind incluse in rapoartele financiare in perioada la care se refera, dar nu atunci cind se platesc mijloacele banesti sau se transmit alte active in schimb.

Rapoartele financiare intocmite in baza principiului specializarii exercitiilor informeaza utilizatorii nu numai despre tranzactiile anterioare, ci si despre angajamentele de plata a mijloacelor banesti in perspectiva.

Datoriile se inregisreaza in baza documentelor de livrare cu regim special care insotesc bunurile intrate de la furnizori sau serviciile prestate de catre acestia. Pentru livrarile impozabile cu TVA se intocmesc facturi fiscale, iar pentru livrarile neimpozabile - facturi de expeditie. Pentru unele bunuri materiale sunt necesare documente suplimentare. Astfel, la livrarea produselor alimentare se prezinta certificatul de calitate.

In procesul de constatare a datoriilor, timpul reprezinta factorul cel mai important. Deseori, neinregistrarea unei datorii intr-un exercitiu contabil este insotita de neinregistrarea unei cheltuieli. Astfel, ea conduce la o subevaluare a cheltuielilor si o supraevaluare a profitului. O datorie se inregistreaza in momentul in care se creeaza obligatia. Aceasta regula este mult mai greu de aplicat decit pare. Atunci cind printr-o operatiune compania este obligata sa efectueze plati viitoare, apare si este constatata o datorie, ca in cazul cumpararii bunurilor pe credit. Totusi, deseori datoriile curente nu sint reprezentate de o operatiune directa. Unul din principalele obiective ale inregistrarilor de regularizare de la sfirsitul exercitiului financiar-contabil se refera la constatarea datoriilor neinregistrate. Printre aceste datorii acumulate se numara datoriile fata de personal si dobinziile de platit. Alte datorii care pot fi doar estimate, cum ar fi impozitele de platit, trebuie de asemenea constatate prin inregistrari de regularizare.

Datoriile care sint stipulate printr-un contract sau prin lege si pot fi masurate cu precizie sint numite datorii precis determinabile. Datoriile precis determinabile includ datoriile comerciale, creditele bancare si biletele de trezorarie, dividentele de platit, datoriile legate de personal si veniturile incasate in avans.

Datoriile estimate sint datorii sau obligatii ferme ale unei companii, a caror marime exacta nu poate fi cunoscuta decit dupa o anumita data. Deoarece nu exista nici o indoiala privind existenta obligatiei juridice, principala problema contabila consta in estimarea si inregistrarea sumei acestor datorii. Exemplu de datorii estimate sint impozitele pe profit, impozitele pe proprietate, garantiile oferite pentru produse si sumele platite pentru concedii.

In conditiile economiei de piata intreprinderile au nevoie de resurse majore pentru asigurarea continuitatii activitatii economice, finantarea unor proiecte de dezvoltare si investtii etc. Insuficienta periodica a surselor proprii de finantare impune o cerere mare a intreprinderii privind resursele imprumutate.

Datoriile fata de furnizor

Clientul inregistreaza in contabilitate datoriile fata de furnizor pentru bunurile sau serviciile achizitionate,iar furnizorul inregistreaza datorii pentru avansurile primite de la clienti.

Conturile de datorii pe termen scurt fata de furnizori sunt:401"furnizori",403"efecte de platit",404"furnizori de imobilizari",405"efecte de platit pentru imobilizari",408"furnizori-facturi nesosite"419"clienti-creditori".

Datorii fata de personal si fata de bugetul de asigurari sociale

Alaturi de resursele materiale,forta de munca reprezinta un factor principal in producerea de bunuri si prestarea de servicii din cadrul entitatilor economice.In schimbul muncii depuse ,personalul angajat primeste un salariu,care se stabileste prin negocieri intre angajator si salariati.In urma negocierilor se incheie contracte colective si individuale de munca,prin care personalul se obliga sa efectueze activitatile prevazute in contract,iar angajatorul se oblige sa-i remunereze pentru munca prestata. Atat entitatile care au salariati cu contract de munca,cat si angajati respectivi trebuie sa suporte anumite cheltuieli privind personalul,asigurarile si protectia sociala.

Conturile utilizate in deconturile cu personalul sunt:421"personal-salarii datorate",423"personal-ajutoare materiale datorate",424"participarea personalului la profit",426"drepturi de personal neridicate",427"retineri din salarii datorate tertilor",4281"alte datorii in legatura cu personalul.

Contabilitatea sintetica a deconturilor cu bugetele de asigurari si protectie sociala se realizeaza cu ajutorul conturilor "contributia unitatii la asigurarile sociale",4312"contributia personalului la asigurarile sociale",4314"contributia angajatorului pentru asigurarile sociale de sanatate",4371"contributia unitatii la fondul de somaj",4372"contributia personalului la fondul de somaj",4381"alte datorii sociale",444"impozitul pe venituri de natura salariilor"

Datoriile fiscale

Impozitul pe profit -are ca baza de calcul rezultatul impozabil (fiscal) , care se obtine prin corectarea rezultatului contabil brut cu cheltuielile nedeductibile din punct de vedere fiscal si cu deducerile fiscale,conform relatiei:

Rezultatul impozabil=rezultat contabil+cheltuieli nedeductibile -deduceri fiscale

Impozitul pe venit-se calculeaza prin aplicarea cotei de 3% asupra sumei totale a veniturilor trimestriale,evidentiate in conturile din clasa a 7-a.Contabilitatea deconturilor privind impozitul pe profit /venit se realizeaza cu ajutorul contului 441"impozit pe profit / venit",care se detaliaza in doua conturi operationale:4411"impozitul pe profit"si 4418"impozitul pe venit".

Taxa pe valoarea adaugata

Este un impozit direct,calculate pe valoare adaugata realizata de entitatile economice si suportata de consumatori.Valoarea adaugata reprezinta diferenta dintre vanzarile si cumpararile aferente aceluiasi stadiu al circuitului economic.Cota standard a taxei pe valoarea adaugata este de 19%.

Conturile cu care se realizeaza contabilitatea TVA sunt: 4423"TVA de plata",4427"TVA colectata"

Operatii privind taxa pe valoarea adaugata:

*Achizitionarea de materii prime:

"Materii prime"

"TVA deductibila"

401 "Furnizori

*Livrarea de produse finite:

"Clienti"

701 "Venituri din vanzarea produselor finite"

4427 "TVA colectata"

*Scoaterea din evidenta a produselor vandute:

"Variatia stocurilor"

345 "Produse finite"

*Regularizare TVA la sfarsitul lunii:

"TVA colectata"

4426 "TVA deductibila"

4423 "TVA de plata"

*Achitare TVAde plata cu ordin de plata:

"TVA de plata"

5121 "Conturi la banci in lei"

Accizele-sunt taxe de consumatie care se datoreaza bugetului de stat pentru anumite produse din tara si din import.Accizele preced TVA si se calculeaza prin aplicare unei cote procentuale asupra bazei de impozitare.Momentul datorarii accizelor il constituie ,de regula data efectuarii livrarii produselor interne sau data inregistrarii Declaratiei vamale pentru produsele din import.

Impozitul pe dividende

Dividendele reprezinta remuneratia capitalurilor puse la dispozitia societatilor de cate actionari sau asociati.

Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicare cotei de 10% asupra dividendelor brute. Impozitul retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv,a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul.

Conturile folosite in contabilitatea accizelor si dividendelor sunt:446"alte impozite si taxe",4481"alte datori fata de bugetul statului.

Datoriile financiare includ datoriile legate de angajarea capitalului atras. Capitalul atras il constituie creditele bancare si imprumuturile in valuta primite de catre intreprindere de la alte persoane fizice si juridice, pe un termen stabilit si pentru o anumita plata.

Datoriile financiare cuprind :creditele si imprumuturile prin emisiuni de onligatiuni

Creditele sunt sume imprumutate de catre banci persoanelor fizice si juridice si care trebuie rambursate la un anumit termen numit scadenta.

Creditele bancare sunt:

a)      pe termen lung(peste 5 ani) si mediu (1-5 ani)

b)      pe termen scurt

Datorii care privesc imobilizarile financiare

Societatea care a cumparat titluri poate acorda societatii    care le-a emis ajutoare financiare sub formade imprumuturi in conditii avantajoase.Pentru societatea care beneficiaza de imprumut,aceste sume reprezinta datorii ce privesc imobilizarile financiare.

Contabilitatea datoriilor legate de participatiise realizeaza cu ajutorul contului de pasiv 166 "datorii care privesc imobilizarile financiare",care se detaliaza pe doua conturi sintetice de gradul II: 1661"datorii fata de entitatile afiliate"si 1663 "datorii fata de entitatiile de care compania este legata prin interese de participare".

Alte imprumuturi si datorii asimilate

Contabilitate altor imprumuturi si datorii asimilate,precum si a dobanzilor aferente se realizeaza cu ajutorul conturilor:

167"Alte imprumuturi si datorii assimilate"

1687"Dobanzi aferente altor imprumuturi si datorii asimilate"

Operatiuni privind alte imprumuturi si datorii asimilate:

*Achizitionarea licentei:

"Concesiuni ,brevete ,licente,marci comerciale,s.a"

167 "Alte imprumuturi si datorii assimilate"

*Amortizarea lunara a licentei:valoarea licentei:10 ani

"Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor"

2805 "Amortizarea concesiunilor,brevetelor,licentelor,s.a"

*Dobanda anuala datorata:valoarea licentei x 8%

"Cheltuieli privind dobanzile"

1687 "Dobanzi aferente altori imprumuturi si datorii asimilate"

*Achitarea dobanzii:

"Dobanzi aferente altor imprumuturi si datorii assimilate"

5121 "Conturi la banci in lei"



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2542
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved