Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CONTRACTUL DE BURSA

Contracte+ Font mai mare | - Font mai micCONTRACTUL DE BURSA

Caracterele juridice si elemente specifice ale contractului futuresDefinirea contractului de bursa

Operatiunea juridica prin care se infaptuie activitatea bursiera este vanzarea - cumpararea, care datorita modalitatilor iesite din tiparele obisnuite ce o afecteaza, imbraca o forma sui generis - aceea a contractului de bursa. Aceasta este o varianta a vanzarii comerciale pentru livrare viitoare predeterminata in cea mai stricta conformitate cu regulamentul si uzurile unei burse.

Caractere juridice

1. Contractul de bursa este reglementat

Legatura intima dintre contract si bursa este realizata prin inchierea acestuia in incinta institutiei cu observarea riguroasa a regulamentului, la care au aderat atat membrii (prin cererea de adeziune), cat si operatorii (prin contractul de brokeraj, care contine o clauza in acest sens). Comertul futures este interzis daca se face in afara locurilor desemnate si inregistrate ca burse.

Operatiunile bursiere sunt guvernate de regulamente si presupun pentru toti contractantii obligatia expresa de a i se conforma.

2. Contractul de bursa este uniform

Uniformitatea contractelor reglementate se refera la produs - a carui calitate este strict definita, cantitate, paritate de livrare, plata etc.

Contractele de bursa sunt absolut identice in ce priveste clauzele, cu exceptia (i) partilor - lucru putin important pentru ca tranzactiile sunt impersonale, dar si ca intotdeauna casa de cliring devine contraparte, (ii) lunii de livrare si (iii) a pretului. Negocierea unui contract se concentreaza asupra lunii de livrare si a pretului, celelalte clauze fiind prestabilite. Unificarea si uniformizarea clauzelor au facut posibila tipizarea contractului de bursa, care este completat de drept cu prevederile regulamentului bursei.

3. Contractul de bursa este impersonal

Aceasta trasatura spune ca, spre deosebire de contractele intuitu personae, la contractele de bursa consideratia persoanei nu joaca nici un rol la inchierea lor, insolvabilitatea partilor fiind acoperita prin mecanisme specifice. Ca vanzator si cumparator apar brokerii si nu clientii lor; indeplinirea contractului este garantata atat de brokeri, cat si de membrii casei de compensatie, iar principalii raspund numai fata de brokerii/casele de brokeraj cu care au contract de brokeraj.

Caracterul impersonal se opune personalizarii negocierilor in bursa, tranzactiile incheindu-se inter vivos intre intermediari profesionisti lucrand in contul unor terti, al caror nume sunt tinute a nu le divulga decat in anumite situatii prevazute limitativ in regulament; partile extreme ale contractului nu ajung sa se cunoasca niciodata.

4. Contractul de bursa este lichidabil sau executabil prin plata unei simple diferente

Marea majoritate a contractelor nu ajung la scadenta sa se execute in natura, ci sunt acoperite inainte printr-o tranzactie inversa (engl. offsetting); o asemenea afacere completa in ambele sensuri balanseaza contul operatorului, executarea facandu-se prin plata unei diferente.

5. Contractul de bursa este garantat

Garantarea bunei executari a tranzactiei bursiere se face diferit, dupa cum acestea sunt trecute sau nu printr-o casa de compensatie.

In situatia in care pe langa bursa nu functioneaza o casa de compensatie, executarea in natura este garantata de stocurile mari de marfa detinute de bursa; executarea prin diferenta este garantata de membrii bursei, care raspund solidar pentru acela dintre ei care nu-si indeplineste obligatiunile scadente.

La bursele cu casa de cliring, executarea tranzactiilor este garantata de casa, care indeplineste contractul in locul partii in defect.

Elemente specifice ale contractului de bursa

1. Termenul viitor sau futures

Contractul de bursa fiind o conventie de a cumpara ori vinde la termen o marfa in conditiile stabilite de regulament, executarea obligatiilor este amanata pentru o data viitoare; dreptul de proprietate nu se transfera, pretul nu se plateste inainte de scadenta, iar marfa care ii face obiectul poate chiar nici sa nu existe in momentul contractarii.

La bursa se pot face negocieri pentru livrare in viitor pana la un an in mod obisnuit sau chiar pana la doi ani. Viata unui contract este destul de lunga, iar pe masura ce unul expira, el este inlocuit cu alt contract pentru aceeasi luna a anului urmator.

Nu toate lunile anului sunt active, alegerea lor fiind in functie de ciclul sezonier de productie, concentrarea volumului de afaceri sau traditie. Practica fiecarei burse este diferita, asa cum sunt si disponibilitatile oferite in cursul anului, ciclurile de productie, distantele fata de piete, ciclurile sezoniere de prelucrare, astfel incat fiecare produs are un calendar propriu de comercializare.

2. Inchierea de catre persoane abilitate

Mecanismul complicat de tranzactionare in bursa, caracterul ei de asociatie sau de societate, valorile imense comercializate si altele au facut - in scopul maririi sigurantei circuitului comercial - ca afacerile sa fie negociate in mod impersonal de intermediari profesionisti; acestia detin monopolul inchierii de contracte de bursa si incalcarea acestui monopol se pedepseste diferit in diverse sisteme de drept bursier, putandu-se ajunge chiar la sanctiuni penale.

Intermediarul de bursa are statutul unui comisionar care lucreaza proprio nomine, dar pe socoteala lui dominus negotii si este, de plin drept, del credere.

Pentru a contura mai bine statutul juridic al intermediarilor bursieri, vom arata, prin prisma dreptului bursier comparat, urmatoarele :

recurgerea la oficiile lor este obligatorie;

- sunt intermediari privilegiati, deoarece legea ori statutul bursei limiteaza numarul lor si le asigura monopolul tranzactionarii;

- sunt del credere, raspunzand de solvabilitatea ordonatorilor, precum si de executarea contractelor incheiate in bursa;

- raspunderea intermediarului este angajata pentru gresala proprie sau a prepusilor sai pana la nivelul contributiei la averea sociala a bursei in Statele Unite (in principiu) sau cu toate bunurile sale in Franta;

- contrapartea este formal prohibita de legea franceza si belgiana, dar nu si de cea americana;

- intermediarii de la bursele de stat sunt functionari publici, in vreme ce la bursele particulare sunt simpli comercianti;

- brokeri sunt tinuti la pastrarea secretului profesional;

- remuneratia lor consta dintr-un comision.

3. Inregistrarea la casa de cliring a contractului de bursa

Existenta burselor cu casa de cliring si a celor fara casa determina existenta a doua feluri de tranzactii, respectiv contracte ce trebuie inregistrate la casa si contracte neinregistrabile. Aceasta distictie a existat si in unele sisteme de drept bursier cu burse cu casa de cliring, dar neinstituind obligativitatea inregistrarii.

Statutele burselor conventionale prevad obligativitatea inregistrarii la casa de cliring a contractelor incheiate.

La finele fiecarei sedinte de bursa, dar nu mai tarziu de urmatoarea, intermediarii inregistreaza tranzactiile la casa de lichidare, care devine, prin faptul inregistrarii, parte la contract, il garanteaza si ii asigura executarea; are loc o segmentare a contractului de bursa prin interpunerea intre brokerii contractanti ai casei de cliring, ceea ce face ca "Fiecare broker, deci, care este lung sau scurt intr-un contract futures sa aiba legaturi numai cu casa de cliring dupa ce si-a initiat pozitia si nu cu brokerul care de fapt a tinut cealalta parte a pozitiei. In realitate, toate obligatiile de a primi sau livra marfuri sunt fata de casa de cliring si nu fata de alti brokeri ori persoane fizice".

Desi in drept chestiunea daca inregistrarea la casa este sau nu un element de validitate al contractului de bursa ar putea fi discutata, aducandu-se argumente pro si contra, iar uzantele sunt sovaitoare in aceasta privinta, inclinam spre solutia afirmativa, bazandu-ne si pe un argument derivat din necesitatea asigurarii cat mai depline a securitatii tranzactiilor comerciale; acest deziderat al dreptului comercial in general este cu atat mai important in dreptul bursier, iar inregistrarea este de natura sa aduca o garantie sigura si in plus a executarii obligatiilor contractuale, ne mai fiind necesar sa se astepte scadenta, care ar putea releva insolvabilitatea uneia din parti.

4. Depunerea de garantii de buna executare

Contractele de bursa se incheie futures; deoarece atunci cand termenul se implineste, partea contractanta care este in pierdere poate fi in imposibilitate de a-si satisface creditorul, s-a imaginat un mecanism original de garantare a bunei executari a obligatiilor.

Conceptul nu este inventie bursiera, ci o aplicare la conditiile a ceea ce in comert se numeste garantie de buna executare si este un depozit neregulat in garantarea indeplinirii unei obligatii.

La bursele cu casa de decontare, gratie interventiei acesteia, operatorii nu au riscul insolvabilitatii cocontractantului; dar pentru ca insa casa sa indeplineasca aceasta functie de asigurator se cere de la fiecare membru al corporatiei de cliring o contrbutie la fondul comun de garantie.

S-a instituit un sistem de garantare multipla si succesiva prin depunerea unor acoperiri, depozite sau marje (engl. margin). Comitetele burselor stabilesc cuantumul minim obligatoriu al marjelor pentru conturi comerciale (ale hedgistilor) si speculative, insa casele de brokeraj au libertatea sa ceara clientilor marje mai mari.

De asemenea, firmele de brokeri depun marje in functie de pozitiile clientilor lor, dar la casa de cliring daca sunt membri ale acesteia sau la o firma membra a casei.

Marjele clientilor garanteaza executarea obligatiilor asumate de principal fata de firma comisionara, iar marjele de decontare / regularizare depuse de broker garanteaza executarea fata de casa de cliring sau firma membra prin care isi regularizeaza tranzactiile, a contractului dechis in contul principalului.

Marjele pe care membrii casei de decontare sunt tinuti sa le aiba in functie de pozitia lor la fiecare produs de bursa asigura indeplinirea tuturor contractelor futures. Aceste firme cer brokerilor care-si deconteaza contractele prin intermediul lor, sa verse o marja sau depozit initial / de deschidere ori de cate ori deschid o pozitie si, pe parcursul vietii contractului, marje suplimentare / variabile / de mentinere pentru a acoperi oscilatiile nefavorabile ale cotatiilor pentru pozitia nelichida a partii. Nedepunerea depozitului initial, precum si nevarsarea marjelor variabile la prima cerere si pana cel tarziu, de obicei, prima bursa urmand cererii, sunt, fara punere in intarziere, sever sanctionate : neinregistrarea afacerii la casa in primul caz, executarea in bursa ca forma rapida si originala de executare silita in cel de al doilea.

Corporatia casei de cliring cere menbrilor ei marje fie pentru soldul pozitiei lor (contracte de vanzare minus contracte de cumparare), care pozitie neta este lunga sau scurta, fie atat pentru pozitii lungi, cat si scurte. Depozitele de deschideresunt in mod obisnuit egale pentru toti membrii casei, insa directiunea are puterea sa devieze de la nivelul normal atunci cand apar riscuri deosebite. In fiecare seara dupa o sedinta de bursa, casa de lichidare da fiecarui membru un decont de marja. Daca pozitia neta a acestuia creste, marje suplimentare trebuie depuse inainte de urmatoarea bursa; daca soldul scade, surplusul depozitului poate fi returnat membrului. Cand piata este extrem de volatila si se misca impotriva pozitiei unui membru al casei, asociatia de cliring ii poate cere oricand in cursul unei sedinte sa depuna, in timp de o ora de obicei, marje pentru variatiune.

La bursele de stat, marjele clientilor apara pe comisionarii del credere de plin drept de insolvabilitatea ordonatorilor, iar marjele varsate de comisionari la casa de lichidare o asigura pe aceasta din urma ca obligatia asumata de comisionar va fi indeplinita intocmai la scadenta.

5. Respectarea regulamentului si a uzantelor bursiere

Aceasta conditie este, dupa parerea noastra, de esenta contractului reglementat si nu de natura lui, astfel incat inchierea unei afaceri cu neobservarea unei reguli imperative poate atrage nulitatea actului; cu titlu de exemplu, conform dreptului bursier francez, orice operatiune in care comisionarul agreat este contrapartist este nula. Stricta formalizare a contractului bursier este menita sa asigure un acces egal la modalitati de tranzactionare in conditii de concurenta si este facuta in concordanta cu prevederile regulamentare, incorporate de drept in contract.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3133
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved