CATEGORII DOCUMENTE |
Agricultura | Asigurari | Comert | Confectii | Contabilitate | Contracte | Economie |
Transporturi | Turism | Zootehnie |
DEZVOLATAREA ECONOMICO-FINANCIARA A POLITICII DE CAPITAL
LUCRAREA ESTE STRUCTURATA PE 3 CAPITOLE
I Conceptul de capital privit ca promotor al activitatilor economico financiare
- structura capitalurilor
- efectele economico financiare ale utilizarii capitalurilor
- indicatorii de eficienta a utilizarii capitalurilor
II Profilul concurential al SC COMNORD SA
-functionarea societatii
-obiectul de activitate
-organizarea structurala a sc comnord sa
III Analiza eficientei utilizarii capitalurilor sc comnord sa
-Analiza eficientei utilizarii capitalurilor pe baza ratelor de rentabilitate
- Analiza eficientei utilizarii mijloacelor capitalurilor fixe
- Analiza eficientei utilizarii capitalului circulant pe baza vitezei medii de rotatie
Conceptul de capital trebuie utilizat de catre societatile comerciale avand la baza necesitatile utilizatorilor situatiilor financiare. Capitalul unei entitati patrimoniale din orce ramura de activitate pote fi privit sub doua aspecte: -ca factor de productie si ca aporturi ale proprietarilor acesteia.
Finantarea se efectueaza din capital care se procura din 2 resurse din interiorul intreprinderii, la infiintare capitalul este procurat prin aportul in numerar sau in natura ale asociatiilor in functie de forma juridical a firmei.Surse din exterior, la intreprinderea in functiune sursele se refera la reserve profit.
Sursele externe se refera la diverse imprumuturi. A ACTIVE IMOBILIZATE, ACTIVE CIRCULANTE, CONTURI DE REGULARIZARE, CAPITALUL PERMANENT
P CAPITAL PERMANENT, DATORII CURENTE ,CONTURI DE REGULARIZARE CAPITALURI PROPRII, DATORII PE TERMEN MEDIU SI LUNG care reprezinta sursele straine apartinad intreprinderii pe o perioada mai mare de I an.
Structura capitalului permanent se prezionta astfel: Capital propriu, prime legate de capital, rezultatul reportat, rezultatul exercitiului, provizioane pentru riscuri si cheltuieli.
I CONCEPTUL DE CAPITAL PRIVIT CA PROMOTOR AL ACTIVITATILOR ECONOMICO FINANCIARE
Structura capitalurilor se impart in Capital propriu- care reprezinta interesul residual al proprietarilor in activele unei firme, dupa deducerea tuturor datoriilor, care se constituie pe baza a doua surse -fondurile investite initial
profiturile reinvestite
Capitalurile proprii reprezinta surse de finantare stabile la dispozitia companiei care impreuna cu datoriile pe termen lung formeaza capitalurile permanente.Structura capitalurilor permanente cuprind: capitalurile proprii, o patre din provizioanele pentru riscuri si cheltuieli, capitalurile imprumutate, partea din veniturile constatate in avans, pentru o perioada mai mare de un an. In structura capitalurilor permanente ,partea capitalurilor imprumutate nu trebuie sa fie excesiva in raport cu cea a capitalurilor proprii o val de 0,5 a raportului.
Efectele economico financiare ale utilizarii capitalurilor: orce activitate se desfasoara cu scopul obtinerii de efecte In cazul intreprinderilor ca entitati socio economice efectele economico financiare sunt rezultatul utilizarii factorilor de productie: natura, munca si capitalul.
Indicatorii de eficienta a utilizarii capitalurilor sunt:
Rata rentabilitatii economice
Rata rentabilitatii financiare
Cifra de afaceri neta la 1ooo lei mijloace fixe
Profitul afferent cifrei de afaceri neta 1000 lei mijloace fixe
Indicatorii de eficienta ai utilizarii capitalului circulant
II PROFILUL CONCURENTIAL AL SC COMNORD SA
Functionarea societatii: in 20.06.1997 a devenit socitate privata, pachetul de actiuni fiind cumparat integral de PAS COMNORD de la fondul proprietatii de stat. Societatea este administrate de Consiliul de Administratie,compus din trei membrii, iar conducerea operative este asigurata de directorul general.
Obiectul de activitate este prezentat de urmatoarele lucrari de constructii montaj, produse de balastiera , reparatii si restaurari obiecte istorice si de cult, lucrari de montaj tehnologic si mobilier commercial. Nomenclatorul produselor fabricate si ale serviciilor prestare sunt constructii civile si industriale la chei, prefabricate din beton tamplarie metyalica si din lemn.
III ANALIZA EFICIENTEI UTILIZARII CAPITALURILOR SC COMNORD SA
Pe baza ratelor de rentabilitate conceptual de rentabilitate este viehiculat ori de cate ori vrem sa demonstram eficienta unei activitati. Cand dorim sa calculam rentabilitatea unei firme ne propunem sa evidentiem rentabilitatea cu care au fost utilizate capitalurile atrase de la diverse categorii de investitii. DEF. rata rentabilitatii economice reflecta corelatia dintre un rezultat economic si mijloacele economice angajate pentru obtinerea acestuia. La nivelul firmei rata medie a rentabilitatii economice a avuto evolutia diferita de la o perioada la alta in primii doi ani a crescur iar in 2009 comparativ cu 2008 aceasta a scazut de la 20,06% la 16,12%. In perioada analizata se constata o crestere a randamentului activelor imobilizate in 2009 fata de 2007 si 2008, modificare care a avut loc in structura activului total. Viteza de rotatie a activelor circulante exprimata ca numar de roptatie, s-a incetinit ceea ce conduce, pe de o patre la reducerea ratei medie a rentabilitatii economice iar pe de alta parte la imobilizarea de capitaluri. Rata rentabilitatii financiare a capitalurilor proprii a inregistrat valori positive, oferindule actionarilor garantia remunerarii investitiilor efectuate prin profitul net respective dividente.
Analiza eficientei utilizarii mijloacelor fixe:
Cifra de afaceri neta la 1000 lei mijloace fixe prin evolutia inregistrata reflecta eficienta pe de o parte a utilizarii capitalurilor fix iar pe de alta parte, a ctivitatii productive si de comercializare a firmei ( in anul 2009 indicatorul de eficienta analizat a inregistrat o reducere substantiala ca efect al cresterii mai rapida a volumului capitalului fix urmare a reevaluarii terenurilor.)
Analiza eficientei utilizarii capitalului circulant pe baza vitezei de rotatie:
Indicatorii principali folositi pentru a masura eficienta utilizarii capitalului circulant pot fi structurati in doua categorii: - indicatori ce reflecta viteza de rotatie a capitalului circulant si a elementelor lor
- indicatori de eficienta a stocurilor. Viteza de rotatie a capitalului circulant prezinta o importanta deosebita pentru economia orcarei societati comerciale, deoarece reflecta schimbarile intervenite in activitatea economico financiara.
CONCLUZII SI PROPUNERI
Luind in cosiderare evolutia indicatorilor analizati, precum si modul in care au actionat asupra acestora, diferitele categorii de factori, pot fi formulate urmatoarele propuneri de imbunatarire a activitatii:- sporirea mai rapida a vanzarilor fata de cresterea capitalului fix va conduce la o marire a eficientei utilizarii capitalului fix, la fel ca si cresterea vanzarilor la 1 leu mijloace fixe active ce se poate obtine prin sporirea volumului fizic al vanzarilor si imbunatatirea parametrilor tehnico - calitativi ai produselor livrate.
- sporirea gradului de valorificare a productiei marfa fabricate prin imbunatatirea calitatii activitatii comerciale a intreprinderii a modului in care produsele sunt promovate pe piata si mentinute in atentia clientelei. Pentru asigurarea cresterii efiientei economice a capitalului fix se impun analize amanuntite privind conditiile in care se desfasoaa produsul si pe aceasta baza depistarea masurilor ce pot fi luate in vederea asigurarii imbunatatirii activitatii economice in general si a capitalului fix in mod deosebit pt o mai buna utilizare a capitalului fix se mai pot adopta si altele care sa vizeze:
Asigurarea intretinerii si functionarii normale a utilajelor pe intreaga perioada cuprinsa intre doua interventii tehnice. Un rol important il are aplicarea metodei de intretinere permaneta a utilajelor, ACEASTA METODA PRESUPUNE UN PERSONAL CU UN NIVEL DE CALIFICARE COMPLEX.
Efectuarea unor reparatii de buna calitate la timpul stabilit. O alta cale de crestere a eficientei economice a mijloacelor fixe o contribuie, identificarea factorilor inguste si pe aceasta cale asigurarea folosirii complete a capacitatilor de productie fie prin ridicarea nivelului capacitatilor de productie, in cazul locurilor inguste fie prin executarea unor lucrari in cooperare, in cazul excedentului de capacitate.
Accelerarea vitezei de rotatie a creantelor de exploatare prin reducerea perioadelor de creditatre a clientilor in masura in care acest lucru nu afecteaza volumul vanzarilor.
In stadiul productiei caile principale de accelerare a vitezei de rotatie vizeaza reducerea duratei ciclului de productie si diminuarea consumurilor specifice materii prime si materiale prin: - cresterea gradului de valorificare a materialelor refolosibile prin reintroducerea lor in circuitul economic intern sau extern intreprinderii.
In stadiul vanzarii caile principale se refera la cresterea ritmului vanzarilor ceea ce determina reducerea stocurilor de produse finite si semifabricate destinate vanzarii si accelerarea ritmului de decontare a produselor finite vandute.
Cresterea ritmului vanzarilor presupune pe langa o productie ritmica si - incheierea contractelor de livrare a productiei cu conditii, calitate si termene prcis specificate
-urmarirea modului de executare a prestarilor de servicii de catre intreprinderile de transport pentru livrare in termen de catre clienti, a cantitatilor solicitate, prin infiintarea unui birou special dedicate acestui scop.
Sporirea ritmului de incasare a productiei livrate are o importanta deosebita pt asigurarea disponibilitatilor banesti accesarea obligatiilorfirmei alegerea celei mai avantajoase firme de decontare pentru conditiile date.
-introducerea unui circuit rational al documentelor de decontare si accelerarea intocmirii si predarii la termen la banca.
-utilizarea decontarilor prin compensatii etc.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1096
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved