Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Monedele grecesti

Economie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Monedele grecesti

Una dintre cele mai mici monede grecesti a fost moneda din argint denumita obol. Conform unor standarde inalte ale importantei 6 monede de argint obol erau echivalente cu o moneda de argint drachma.



Inflatia a reprezentat o problema inca din cele mai vechi timpuri ale crearii de moneda. In 407 i.Hr., Sparta a pus stapanire pe minele ateniene de argint, transformand in sclavi aproximativ 20000 de persoane. Ca rezultat, Atena s-a confruntat cu o grava lipsa de moneda si in anii 406-405 i.Hr. a pus in circulatie monede de bronz suflate in argint. Rezultatul nu a fost cel dorit, si astfel lipsa banilor s-a agravat. Adevaratele monede de argint tindeau sa dispara din circulatie intrucat oamenii le pastrau si le foloseau in comert pe cele de bronz suflate in argint. Aristophanes spunea : monedele vechi sunt nemaipomenite.noi nu le mai folosim in zilele noastre si preferam acele bucati de cupru puse in circulatie in ultimul timp.

Orasele mari in care exista o raspandire si o utilizare mare a monedelor au castigat prestigiu. In anii 1960 tarile din Lumea a Treia care si-au castigat independenta se mandreau cu faptul ca aveau propriile linii aeriene, banci nationale si monede.

Orasele mari ale Greciei Antice aveau o atitudine asemanatoare, mandrindu - se cu moneda lor. Glyn Davies cita un alt autor J. Porteous care spunea:in secolul al V lea au fost batute cele mai frumoase monede din toate timpurile. Glyn Davies a citat de asemenea 2 istorici Austin si Vidal Naquet care pretindeau ca in istoria oraselor grecesti monedele au fost intotdeauna prima si cea mai importanta emblema a cetatenilor. Baterea monedelor cu insigna orasului era folosita pentru a proclama, a arata independenta politica.

Constrangerea a jucat un rol important in stabilirea uniformitatii monetare. In anul 456 i.Hr. Atena a fortat Aegina sa nu mai bata propria sa moneda si sa adopte moneda din Atena. In anul 449 i.Hr. a fost publicat un ordin conform caruia toate monedele straine sa fie batute dupa standardele din Atena. Cuceririle lui Alexandru Cel Mare au adus o crestere ridicata a uniformitatii monetare. Tatal sau Philip a pus in circulatie monede sarbatorind in felul acesta victoriile lui in cadrul intrecerilor de la Jocurile Olimpice din 356 i.Hr.- este un exemplu de utilizare al monedelor ca propaganda.

Imparatii romani au facut si mai utilizata moneda prin propaganda, un istoric afirmand ca principala functie a monedei este aceea de a face cunoscut mesajul e care imparatul si sfatuitorii lui doreau sa fie stiut de catre toata populatia imperiului.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1199
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved