CATEGORII DOCUMENTE |
Agricultura | Asigurari | Comert | Confectii | Contabilitate | Contracte | Economie |
Transporturi | Turism | Zootehnie |
Temeiuri contractuale
1. Identificarea caracteristicilor contractelor comerciale
Contractul este un acord intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice incheiat cu scopul de a crea, modifica sau stinge un raport juridic.
Clasificarea contractelor:
Dupa manifestarea de vointa a persoanelor avem:
a. Contracte unilaterale - acele contracte in care numai una dintre parti isi asuma obligatii
b. Contracte sinalagmatice - dau nastere la obligatii reciproce intre parti
Dupa modul de formare a contractelor avem:
a. Contracte consensuale - ele se incheie prin simpul acord de vointa al partilor
b.Contracte reale - se bazeaza pe consimtamantul partilor, dar pe langa acordul de vointa este necesara si inmanarea bunului
c. Contractul solemn - necesita pe langa actul de vointa al partilor si indeplinirea unor forme solemne
Dupa modul in care se eschivaleaza prestatia unei parti avem:
a. Contracul cu titlu oneros - este acela in care fiecare parte voieste a-si procura un avantaj
b. Contractul cu titlu gratuit sau de binefacere - este acela in care una din parti voieste a procura un avantaj
Dupa modul de executare avem:
a. Contracte cu executare imediata - adica executarea se produce intr-un singur moment
b. Contracte cu executare succesiva - se executa treptat in timp
Dupa reglementarea legala avem:
a. Contracte numite - sunt nominalizate in legislatia civila
b. Contracte nenumite - sunt acele contracte nominalizate ca figure distincte, in legislatie
Dupa caracterul contractelor avem:
a. Contracte principale - nu au existenta se sine- statoare si a caror soarta nu este legata de aceea a altor contracte incheiate de parti
b. Contracte accesorii - insotesc un contracte principale, de a caror soarta depend
Incheierea contractelor implica trei componente:
Oferta ( propunerea de a contracta, efectuata de catre o persoana(ofertant), unei alte persoane determinate.este primul pas spre formarea acordului de vointa si poate fi facuta in urmatoarele forme: in scris, verbal, tacit.)
Acceptarea ( manifestarea vointei de a contracta din partea destinatarului ofertei de a incheia contractul, in conditiile prevazute in oferta ce i-a fost adresata in acest scop. Sub aspectul formei, acceptarea poate fi expresa sau tacita)
Intalnirea concordanta dintre oferta si acceptare adica incheierea contractului( daca contractul se incheie prin telefon se considera ca partile sunt fata in fata. Locul incheierii contractului este acela unde se afla partile in momentul realizarii acordului de vointa. In situatia in care contractul se incheie prin telefon, locul incheierii acestuia este considerat a fi sediul sau domiciliul ofertantului).
Efectele contractelor sunt reprezentate de nasterea, modificarea sau stingerea unor drepturi si oligatii intre partile contractante, iar uneori fata de terte peroane. Principalele aspecte care privesc efectele contractului sunt:
Ø Obligativitatea contractului intre partile contractante: obligatiile contractuale trebuie sa fie respectate intotdeauna cu buna-credinta , in cazul unui litigiu forta obligatorie a contractului se impune si instantei de judecata care este obligate sa tina seama de continutul contractului.
Ø Relativitatea efectelor contractului fata de terti: consta in faptul ca forta contractului nu are, de regula, efecte fata de terti. Tertii sunt persoane straine de contract, care nu au participat nici direct, nici indirect la incheierea contractului.
Ø Efectele specifice ale contractului bilateral: contractul bilateral este contractul care genereaza la data incheierii lui, obligatii reciproce ambelor parti. Din reciprocitatea si interdependenta obligatiilor caracteristice contractelor bilaerale, decurg anumite efecte specifice: exceptia de neexecutare, rezolutia contractului si suportarea riscului contractual. Cand una din parti nu si-a executat propria obligatie, dar pretinde celeilalte parti sa si-o execute, partea careia I se pretinde executarea va putea sa se opuna, invocand exceptia de neexecutare. Conditiile di invocare a exceptiei de neexecutare sunt urmatoarele: partile sa nu fi convenit un termen de executare a uneia din obligatii reciproce, obligatiile reciproce ale partilor sa-si aiba temeiul in acelasi contract.Un alt specific contractual bilateral este rezolutia contractului, ceea ce inseamna ca o parte a inceput sa-si execute obligatia, cealalta parte refuza in mod culpabil sa si-o execute pe a sa. Atunci cand una din parti se afla in imposibilitatea de a-si executa obligatiille, din cauza unor situatii independente de vointa sa , apare problema riscului contractului. Acesta este suportat de debitorul obligatiei imposibil de executat. Executarea obligatiei contractuale se poate face in 2 moduri:
-executare directa: voluntara si silita
-executare indirecta
Principala modalitate de incetare a contractelor comerciale este stingerea obligatiilor prin plata. Daca stingerea obligatiei a dus sau nu la realizarea creantei creditorului, avem:
moduri de stingere care duc la realizarea creantei creditorului adica:
a. compensatia- adica stingerea a doua obligatii reciproce si de aceeasi natura
b.confuziunea- adica intrunirea in aceeasi persoana atat a calitatii de debitor cat si a acelei de debitor. Intre persoane juridice , confuziunea intervine in procesul reorganizarii lor prin comas are.
c. darea in plata- consta in acceptarea de catre creditor , la propunerea debitorului, de a primi o alta prestatie in locul celei pe care debitorul era obligat initial s-o execute. Darea in plata stinge datoria ca si plata.
moduri de stingere a obligatiilor care nu duc la realizarea creantei creditorului sunt:
+ remiterea datoriei sau iertarea de datorie
+ imposibilitatea de executare- imposibilitatea trebuie sa fie datorata unor cause extreme , avand caracterul unui eveniment de forta majora.
+ prescriptia extinctive- reprezinta stingerea dreptului creditorului de a se adresa cu actiune in instanta pentru valorificarea creantei sale, ca urmare a faptului ca nu a valorificat-o in timp util stability de lege.
+ decesul unei dintre parti duce la stingerea acelor obligatiila .
2. Intocmirea documentatiei privind infiintarea societatilor comerciale
Societatile comeciale se constituie in baza unor acte constitutive, insotite de formalitati. In urma contituirii legale, societatea comerciala capata elementele esentiale ale unei personae juridice(patrimoniu, elemente de identificare proprii, organe proprii, etc.).
Potrivit art. 5 alin 1 din Legea 31/1990, societatea in nume colectiv sau in comandita simpla se constituie prin contract de societate, iar societatea pe actiuni si in comandita pe actiuni sau cu raspundere limitata se constituie prin contract de societate si statut. Societatea cu raspundere limitata se poate constitui si prin actul de vointa al unei singure personae. In acest caz se intocmeste numai statutul. Contractul de societate si statutul pot fi incheiate sub forma unui inscris unic denumit act constitutive.
2.1. Contractul de societate
Contractul de societate este un contract pe baza caruie doua sau mai multe personae convin sa puna ceva in comun, constituind o societate comerciala, pentru a obtine foloase materiale pe care sa le imparta intre ele in vederea satisfacerea nevoilor lor obisnuite de trai.
Contractul de societate prezinta urmatoarele caractere:
Ø solemn
Ø multilateral
Ø patrimonial
Ø oneros-se urmareste obtinerea de beneficii
Ø comutativ-obligatie de aport a fiecarui asociat este cunoscuta in momentul incheierii contractului
Ø commercial-dat de obiectul de activitate al viitoarei societati.
Contractul de societate trebuie sa indeplineasca anumite cerinte pentru a fi socotit valabil.Este vorba de conditiile de fond general ale contractului, prevazute de Codul civilsi anume:
a. consimtamantul asociatilor are la baza principiul libertatii de asociere. Societatea este o asociere a doua sau mai multe persoane, in vederea realizarii unui scop lucrative. Scaderea numarului asociatilor sub numarului minim provoaca dizolvarea societatii( 2 asociati , dar pentru societatile pe actiuni un numar de minim 5 asociati, pentru societatile cu raspundere limitata un asociat unic).
b. In ceea ce priveste capacitatea de a contracta, aceasta se analizeaza in privinta semnatarilor actului constitutive, respective a fondatorilor. Fondatorii societatii sunt personae care semneaza actul constitutive si acelea care au un rol important la inregistrare.. Fondatorii nu trebuie sa fi fost condamnati de anumite infractiuni si sunt raspunzatori in solidar pentru neinregistrarea societatii intr-un termen de 15 zile de la data semnarii actului constitutive.
c. Cauza contractului de societate este un element constitutive al contractului, o conditie de validare care reprezinta cauza obligatiilor asumate de fiecare dintre partile contractului. Cauza actului constitutive lipseste, este falsa sau ilicita in cazul societatilor fictive.
d. Obietul contractului de societate consta in :
+ prestatiile la care se oblige asociatii si care se pot materialize in aporturile acestora in numerar, in natura , in munca sau prestari de servicii
+ activitatea societatii comerciale, respective faptele de comert pe care le savarseste societatea comerciala
Contractul de societate trebuie sa indeplineasca si anumite conditii de fond speciale, si anume:
v Constituirea unui fond comun prin aporturile asociatilor
v Obligatia de fidelitate
v Participarea la beneficii si pierderi
Aporturile asociatilor pot fi constituite in numerar , in natura sau in industrie. Aporturile in natura constau in bunuri mobile sau immobile ori bunuri incorporabile( dpreturi de proprietate intelecuala). Aportul in industrie poate consta in munca sau cunostintele de specialitate ale unuia sau mai multor asociati.
Actul constitutive al societatii in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspunderelimitata trebuie sa cuprinda:
Actul constitutive al societatii pe actiuni sau in comandita pe actiuni cuprinde:
Datele de identificare a fondatorilor
Forma , denumirea si sediul social
Obiectul de activitate al societatii
Natura si valoarea bunurilor constituite ca aport in natura, numarul de actiuni acordate pentru acestea si numele persoanei care le-a adus ca aport
Puterile conferite administratorilor
Modul de distribuirea a beneficilor si e suportare a pierderilor
Sediile secundare-sucursale, agentii, reprezentante sau alte asemenea unitati fara personalitate juridical
Cunatumul total sau cel putin estimativ al tuturor cheltuielilor pentru constituire
Modul de dizolvare si de lichidare a societatii.
2.2. Statutul societatii- este conceput ca un act constitutiv dezvoltat menit sa-i intregeasca cuprinsul acestuia. Necesitatea statutului este impusa pentru societatile pe actiuni, in comandita pe actiuni sau cu raspundere limitata. Obiectul statutului il constituie stabilirea regulilor de organizare, conducere
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 829
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved