Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

Institutii internationale are privesc transporturile feroviare

Transporturi+ Font mai mare | - Font mai micInstitutii internationale are privesc transporturile feroviare

Cele mai importante institutii internationale în domeniul transportului feroviar sunt: OTIF (Organizatia pentru Transporturi Feroviare Internationale). Aceasta, spre deosebire de IRU (care este o organizatie cu caracter ne-guvernamental), este o organizatie guvernamentala. Sediul OTIF este situat în capitala Elvetiei, Berna. Aceasta organizatie guvernamentala reuneste guvernele a 42 de state si are „în atentie” o retea feroviara ce însumeaza în cele 42 de tari 240.000 km. Aceste tari sunt situate în Europa, Africa de Nord si Orientul Mijlociu.O alta organizatie, de data aceasta ne-guvernamentala este CIT (Comitetul International pentru Transporturi Feroviare), care îsi are sediul tot la Berna. Aceasta are ca si membri caile ferate din mai mult tari si nu are ca si membri guvernele tarilor respective.

O a treia institutie internationala în domeniul transportului feroviar si care este de natura guvernamentala îsi are sediul la Paris si reuneste tari si de pe alte continente (America de Nord). Aceasta este UIC (Uniunea Internationala a Cailor Ferate).

O atentie mare se poate acorda primei organizatii guvernamentale amintite—OTIF—aceasta facilitând derularea în cadrul grupelor componente de lucru a unor tratative care s-au finalizat cu semnarea de catre guvernele tarilor membre OTIF a unor conventii internationale care reglementeaza în Europa, în unele tari din Orientul Mijlociu si ale Africii de Nord modul uniform de derulare a transportului international de marfa pe caile ferate ale tarilor semnatare ale acestor conventii.

Transporturile internationale de marfuri pe caile ferate sunt reglementate prin COTIF (Conventia privind Transporturile Feroviare Internationale), la care participa toate tarile europene28, precum si tari din continentul asiatic si african.

Ceea ce ne intereseaza în mod direct este ceea ce contine ca si anexa COTIF si anume „Regulile uniforme privind contractul de transport international de marfuri pe calea ferata”, pe scurt CIM.


Autoevaluare:

  1. Care sunt principalele institutii internationale din domeniul transporturilor feroviare si care este sediul lor?


Rezumatul acestei sectiuni:

Aceste institutii—dintre care amintim Organizatia pentru Transporturi Feroviare Internationale (OTIF), care este o organizatie inter-guvernamentala, Comitetul Internationale pentru Transporturi Feroviare (CIT) si Uniunea Internationala a Cailor Ferate (UIC)—au rolul de a reuni statele (sau caile ferate ale lor) si de a promova interesele statelor si a cailor ferate.

Una din cele mai importante conventii internationale încheiata în cadrul OTIF privind transporturile feroviare internationale, la care sunt parte toate statele europene este Conventia COTIF, a carei apendice „B” priveste regulile uniforme privind Contractul de transport International Feroviar al MarfurilorCIM.

Cele 42 de state membre OTIF, care are „în atentie” o retea feroviara însumând o lungime de 250.000 km. s-au reunit în cadrul acestei organizatii internationale inter-guvernamentale cu scopul de a promova transporturile feroviare internationale si de a gasi solutii uniforme în privinta conditiilor în care se deruleaza transportul international de marfa pe calea ferata. Spre deosebire de OTIF, CIT care are acelasi sediu ca si OTIF—Berna—are ca si membri caile ferate din mai multe tari si nu guvernele tarilor respective.

Rolul vital al acestor organizatii internationale este acela de a facilita derularea, în cadrul diverselor grupuri de lucru, a unor tratative, care s-au finalizat/se finalizeaza cu semnarea de catre guvernele tarilor membre a unor conventii internationale care reglementeaza în Europa, tarile din Nordul Africii si din Orientul Mijlociu modul uniform de derulare a transportului international de marfuri pe caile ferate ale tarilor semnatare.


Referate propuse:

1.     Modul de lucru al Organizatiei pentru Transporturi Feroviare Internationale (OTIF).

Studii de caz propuse pentru acest capitol:

  1. Prezentarea cu harti a zonei geografice acoperita de competenta OTIF.

Probleme propuse spre rezolvare:

  1. Prezentati care este procedura urmata în cursul adoptarii unor anumite decizii în cadrul OTIF.

Bibliografie:

  1. www.mt.ro
  2. www.otif.org
  3. www.cit.ch
  4. www.uic.fr

Urmatoarea sectiune a acestui capitol trateaza aspecte privind drepturile si obligatiile ce izvorasc din contractul de transport feroviar international de marfuri, începând de la obligatia cailor ferate de a transforma marfa prezentata la transport (cu conditia ca expeditorul sa se conformeze regulilor uniforme CIM), obiectele admise conditionat la transport, modul în care se încheie contractul de transport, mentiunile specificate în scrisoarea de trasura, termenele de executare a contractului de transport, modificarea contractului de transport feroviar (de catre expeditor si destinatar), raspunderea cailor ferate, raspunderea cailor ferate si despagubiri care pot fi acordate în caz de pierdere/avariere a marfii si reglementarea raporturilor dintre caile ferate. Ultima parte a acestui subcapitol releva principiile de constructie a tarifelor internationale în transportul feroviar.
28 C. ALEXA, op. cit., pag. 49Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 215
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved