Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

Problema dezvoltarii transporturilor speciale

Transporturi+ Font mai mare | - Font mai micProblema dezvoltarii transporturilor speciale

Toate tipurile de transporturi terestre, acvatice , aeriene sunt considerate transporturi clasice.In regiunile unde aceste tipuri nu sunt accesibile s-au introdus alte mijloace si procedee de transport, care sunt denumite neconventionale sau speciale.Din transporturile speciale fac parte transportul energiei electrice prin linii de inalta tensiune, telecomunicatiile, radioul, televiziunea, conductele, Internetul s.a.

Dezvoltarea omenirii a dus la noi investitii si schimbari, care a schimbat esential modul de viata a societatii. Acestea reprezinta informatii, tehnologii si telecomunicatii care transforma obiectele fizice in informatie si o transmit la cele mai indepartate parti ale lumii. In asa fel posta transmite informatia prin diferite tipuri de comunicatii.

Cel mai valoros si mai des practicat transport special o reprezinta transportul prin telecomunicatii. Telecomunicatile reprezinta transmiterea la distanta a informatiei prin intermediul a diferitor semnale electromagnetice Acest tip de transport a devenit in ultimele decenii indispensabil dezvoltarii economice moderne si cerinyelor societatii contemporane. Pe baza lui se intretin legaturi nationale, regionale si internationale realizate anume prin posta, telegraf, telefon, telex, sistemele de radio si de televiziune, reteaua Internet etc.

Telecomunicatiile joaca un mare rol in evolutia societatii. Fiecare element al progresului social si comercial influenteaza activitatea de telecomunicatii si invers. Pe plan mondial se constata largirea serviciilor oferite de acest tip de transport.

Sectorul de telecomunicatii este in competitie cu alte sectoare in obtinerea fondului de investitii. De regula, administratiile de stat recunosc ca serviciile de telecomunicatii sunt insuficient dezvoltate fata de progresele economice realizate in tarile respective.

Importanta telecomunicaiilor fiind cunoscuta, determina administratiile de stat sa faca investitii pentru dezvoltarea acestora. Echipamentele necesare dezvoltari se caracterizeaza prin: durata lunga de viata, costuri ridicate si complexitate tehnica. In consecinta, este dificil de a lega sistemele care sa garanteze cea mai buna dezvoltare posibila a retelei, atat din punct de vedere economic, cit si din punct de vedere tehnic.

In cele mai multe tari, retelele de telecomunicatii urmeaza sa aiba o dezvoltare considerabila in viitorul apropiat. In anumite tari numarul abonatilor telefonici, a serviciilor telefonice si telegrafice, se va dubla in viitorii cinci ani, iar in altele cresterea va fi si mai mare.

Pe masura dezvoltarii economiei capitaliste necesitatea extinderii legaturilor economice prin folosirea telecomunicatiilor telegrafice, telefonice a determinat constituirea Uniunii Telegrafice Internationale la conferinta din 1865 care au avut loc la Paris intre 17 martie si 17 mai. Iar in anul 1928 odata cu diversificarea echipamentelor de telecomunicatii a determinat infiintarea Comitetului Consultativ International Telegrafic si Telefonic.

Modernizarea echipamentelor a condus la imbunatatirea serviciilor de telecomunicatii si scaderea costurilor acestora. Astazi ele se regasesc mai in toate activitatile economice si sociale.

Toti oamenii au nevoie de informatie. Fara comunicatii rapide ti eficace, oamenii ar trebui sa astepte mai multe zile sau sa se deplaseze ei insusi pentru a obtine raspunsuri. In cele mai fericite cazuri ei ar trebui sa astepte informatiile de care au nevoie pe cale de corespondenta sau prin curier, ceea ce i-ar lipsi de eficienta.

Telecomunicatiile au fost adesea considerate ca un lux, care nu trebuiau sa fie oferite de cit dupa ce se realizau alte investitii in industrie, agricultura, aprovizionare cu apa, constructii de drumuri etc.

Dimpotriva, telecomunicatiile trebuie sa fie considerate ca un element esential al procesului de dezvoltare, completind alte investitii si care influentiaza cresterea productivitatii si eficientei in industrie, agricultura, comert, turism, servicii de ajutorare sociala, precum si conditiile de viata.

Telecomunicatiile joaca un rol vital in situatiile de urgenta si in serviciile medicale. Exemple de aceasta natura pot fi legaturile telefonice cu zonele rurale, localitatile indepartate, cazurile de necesitate in situatii de inundatii, cutremure, incendii, maladii.

Telecomunicatia se afla pe locul intai pe sectorul industriei moderne, ia duce la dezvoltarea multor tehnologii. Deoarece societatia a devenit mai mobila, comunicatiile deasemenea trebuie sa devina mobile si sa nu sa se delimiteze numai la cerintele timpului actual.In general dezvoltarea telecomunicatiilor unei regiunii se va caracteriza prin:

aparitia si folosirea activa a tehnicii;

diversitatia de servicii;folosirea retelelor inalte a tehnologiilor pentru a transmite anumite informatii;viteza mare de transmiterea a datelor.

Catre anul 2005 s-a ridicat nivelul de retele de 250 de ori fata de anii precedenti. Folosirea noilor tehnologi contribuie la marirea accesului retelelor periferice (mobile si stationare) si a magistralelor industriale, tot odata paralel scade si pretul la aceste servicii.

In anul 1990 sau inregistrat 2.6 milioane de oameni pe glob care sunt conectati la retiaua Internet, iar in 2002 - 450milioane.In fiecare an numarul abonatilor la reteaua Internet si a persoanelor care presteaza de aceste servicii creste cu 44%.

Ultima mare realizare din domeniul telecomunicatiilor, care deschide o noua perioada in progresul tehnic si cultural al civilizatiei umane, este aparitia calculatorului in 1946.

In prezent calculatoarele au devenit un element indispensabil al tuturor activitatilor noastre, ele participa la lansarea rachetelor cosmice, conduc procesele de productie din industrie, agricultura, sfera de servicii, conduc mijloace si sisteme de transport, realizeaza posta electronica, compun muzica, ofera diferite jocuri, efectueaza milioane de operatii, pastreaza o cantitate enorma de informatie.Pentru folosirea eficienta a acestui mijloc de comunicare s-a creat o retea mondiala electronica de computere si Internet, care uneste computerele din oficii cu cele de acasa in toata lumea. Anume aparitia comunicatiei internationale Internet a contribuit la schimbari revolutionare in aspectul liberei circulatii a informatiei.

Internetul serveste ca un canal deschis care permite fiecarui client de a publica noi idei si planuri,avand doar numai unele saituri in Internet, anume el ajuta la lichidaria barierelor financiare si regionale pentru a repartiza informatia.

Pe baza Internetului se pot deschide multe companii care sunt situate in toata lumea si pe baza postei electronice se poate de efectuat multe operatiuni si afaceri virtuale in asa mod un nou procedeu de comert se vor transforma in noi tehnolgii de afaceri care se mai pot denumi: BIZNES ELECTRONIC.

Transmisiunile radio si televiziune, legaturile telefonice si prin Internet la mari distante se realizeaza cu ajutorul satelitilor de telecomunicatii.Cele mai performante si mai dezvoltate sisteme de telecomunicatii le au: SUA, Japonia,Franta, Germania, Marea Britanie, Canada etc.

Transporturile speciale, ca una din cele mai importante activitati economice se vor dezvolta intens.In viitor ele vor contribui la acceleraea dezvoltarii regionale si intrenationale a economiei, se v-a valorifica intens Oceanul Planetar,spatiul cosmic. Toate aceste evolutii vor duce in mod inevitabil la schimbari considerabile in compartimentul psiho-social al omului in relatiile sale cu lumea din jur si cu mediul ambiant.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1479
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved