Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


GENERALITATI CONSTRUCTII

Constructii



+ Font mai mare | - Font mai mic



GENERALITATI CONSTRUCTII

Constructiile sunt destinate a crea conditii optime pentru adapostirea si desfasurarea activitatii si vietii, tinand seama de conditiile naturale (teren, clima etc.) impuse de natura sau mediul inconjurator in mijlocul caruia se amplaseaza.



Factorii principali care determina conceptia, alcatuirea si modul de executie ale constructiilor sunt in general urmatorii: ¾ omul, care necesita anumite conditii fiziologico-igienice (temperatura, umiditate, lumina etc.), in

vederea asigurarii celor mai bune conditii de munca si sanatate; ¾ activitatea omeneasca pentru care este destinata constructia si care determina cerintele functionale

sau procesul functional, adica modul de distribuire (forme, dimensiuni) si de legatura pe orizontala

si pe verticala a spatiilor si volumelor constructiilor; ¾ natura care exercita asupra constructiilor actiuni mecanice, fizice, chimice si biologice, variabile in

functie de amplasamentul constructiilor, relief, seismicitate, clima, vant, fauna etc.

1 Conditii Tehnice Cerute Constructiilor

Fiecare constructie sau element de constructie trebuie sa satisfaca un ansamblu de conditii tehnice sau cerinte tehnico-economice principale, care privesc durabilitatea, rezistenta la foc si conditii de rezistenta, fizice, arhitectonice, economico-organizatorice.

Durabilitatea, adica durata de functionare normala a principalelor elemente de constructie, fara pierderea calitatilor necesare de exploatare poate fi: ¾ ridicata (de gradul I), respectiv mai mare de 100 ani; ¾ mijlocie (de gradul 11), respectiv de 50100 ani; ¾ normala sau obisnuita (de gradul 111), respectiv de 2050 ani.

Constructiile provizorii au durata de functionare sub 20 ani. Durabilitatea se refera la: rezistenta la inghet-dezghet a materialelor si elementelor de constructie; rezistenta la umiditate; rezistenta la actiunea biologica a microorganismelor si rezistenta la coroziune.

Durabilitatea elementelor de constructie se asigura prin folosirea de materiale rezistente la actiunile mediului inconjurator (fum, gaze, lichide etc.) sau prin protectia materialelor insuficient de durabile cu materiale (pelicule) de protectie.

Rezistenta la foc reprezinta capacitatea constructiei de a rezista la solicitarile termice si mecanice produse in timpul si din cauza incendiilor. Din punctul de vedere al rezistentei la foc elementele de constructie depind direct de materialele din care se executa si se caracterizeaza prin gradul de combustibilitate si limita de rezistenta la foc.

Combustibilitatea unui material sau element de constructie reprezinta capacitatea acestuia de a se aprinde si de a arde in continuare, contribuind la cresterea cantitatii de caldura dezvoltata de un incendiu. Din acest punct de vedere materialele se clasifica in: incombustibile (de exemplu, betonul armat, zidaria etc.); greu combustibile sau semicombustibile (de exemplu, metalul protejat, lemnul ignifugat sau tencuit etc.) si combutibi1e (de exemplu, lemnul, cartonul bitu-mat etc.).

Limita de rezistenta la foc a unui element de constructie este perioada de timp (in ore) in care acesta desi supus actiunii temperaturilor inalte, isi pastreaza stabi1itatea si se poate opune propagarii incendiilor.

Conditiile prin care se asigura rezistenta si stabilitatea constructiilor sub actiunea solicitarilor se refera la capacitatea portanta, deformatiile, fisurarea si oboseala elementelor de rezistenta. In afara acestora trebuie respectate si conditiile de exploatare specifice fiecarei constructii (uzura, soc etc.).

Conditiile fizice si igienice de exploatare sunt legate de factorii fizici exteriori sau interiori ai incaperi1or (temperatura, viteza si umiditatea aeru1ui, variatiile de temperatura, lumina etc.). Ele sunt importante pentru realizarea confortului (termic, fonic, de iluminare, etc.) si al igienei in cladiri.

Conditiile de ordin arhitectural-estetic asigura constructiilor un aspect placut, cu o plastica si o compozitie arhitectonica corespunzatoare. Conditiile economico-organizatorice privesc in special costul constructiilor, modul de executare si posibilitatile de industrializare a constructii1or, materialele folosite, solutiile alese etc.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1466
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved