Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


PARDOSELI

Constructii



+ Font mai mare | - Font mai mic



PARDOSELI

Covor PVC, mocheta, ciment sclivisit, mozaic turnat si gresie ceramica



Generalitati

Acest capitol cuprinde specificatii tehnice pentru executarea pardoselilor de covor PVC, ciment sclivisit, mozaic turnat si gresie ceramica.

Alcatuirea pardoselilor

Fiecare tip de pardoseala este alcatuita din:

a) - imbracaminte - strat de uzura - care este supusa direct tuturor sarcinilor si actiunilor din exploatare

b) - stratul suport ce primeste incarcarea de la imbracaminte si o transmite elementelor de rezistenta (sau fundatii) pe care este asezata pardoseala.

vezi GP 037/98 - Proiectarea si executarea pard.pentru constructii civile.

Materiale

Materialele puse in opera vor avea caracteristicile prevazute in standarde si normele tehnice de ramura (de productie) specificate in capitolele respective.

La sosirea pe santier toate materialele se vor verifica daca au fost transportate si ambalate corespunzator, iar depozitarea lor se va face conform prevederilor din standardele si normele tehnice respective.

Cimentul va fi ferit de actiunea umezelii, inghetului si de amestecul cu corpuri straine, atat in timpul transportului (ce se face in saci), cat si in timpul depozitarii, ce se face pe sorturi, in magazii sau soproane.

Poliacetatul de vinil, dispersie apoasa (aracet) se va depozita in magazii acoperite, la temperatura de + 5o C. + 35o C. Daca se vor desface ambalajele si materialul nu se va consuma in intregime, acesta trebuie legat (inchis) imediat. Termenul de garantie este de 3 luni de la data fabricatiei.

Toate materialele vor avea Agrement tehnic si/sau Certificate de calitate si se va indica tehnologia de executie conforme cu fisa producatorului.

Executarea lucrarilor de pardoseli

Reguli generale

- Controlul materialelor intrebuintate, al dozajelor, al modului de executie si al procesului tehnologic pentru executarea pardoselilor se va face pe toata durata lucrarii.

- In cazul ca proiectul nu prevede altfel, linia de demarcatie dintre doua tipuri de pardoseli, care se executa in incaperi vecine, va coincide cu proiectia pe pardoseala a mijlocului grosimii foii usii in pozitie inchisa.

- Pardoselile vor fi plane, orizontal si fara denivelari in aceeasi incapere si la trecerea dintr-o incapere in alta. Fac exceptie pardoselile care au denivelari si pante prevazute in proiect.

- Executarea fiecarui strat component al pardoselii se va face numai dupa executarea stratului precedent si constatarea ca acesta a fost bine executat.

- La trecerea de la executia unui strat la altul, se va realiza o legatura cat mai perfecta intre straturi.

Lucrari care trebuie terminate inainte de inceperea lucrarilor de pardoseli

- Executarea pardoselilor se va face numai dupa terminarea lucrarilor prevazute sub pardoseli (canale, fundatii, conducte, instalatii electrice, sanitare, de incalzire, etc) si efectuarea probelor prescrise, precum si dupa terminarea in incaperea respectiv a tuturor lucrarilor de constructii montaj, a caror executie ulterioara ar putea deteriora pardoseala.

- Atunci cand stratul suport al noii pardoseli este constituit din plansee de beton sau beton armat este necesar ca aceste suprafete suport sa fie pregatite prin curatarea si spalarea lor cu apa de eventualele impuritati sau resturi de tencuiala. Curatarea se va face cu maturi si perii.

- Diversele strapungeri prin planseu, rosturile dintre elementele prefabricate ale planseului, adanciturile mai mari, etc se vor astupa sau chitui, dupa caz, cu mortar de ciment.

- Armaturile sau sarmele care eventual ies din planseul de beton armat vor fi taiate sau indoite.

- Conductorii electrici care se monteaza sub pardoseala (pe suprafata planseului) vor fi acoperiti cu mortar de ciment in grosimea strict necesara pentru protejarea lor.

- Inainte de executarea pardoselilor se va verifica daca conductele de instalatii sanitare sau de incalzire centrala, care strapung planseul, au fost izolate corespunzator, pentru a se exclude orice contact al conductelor cu planseul si pardoseala.

- Atunci cand este necesar se va face o nivelare a suprafetei stratului suport existent cu ajutorul unui strat de beton sau mortar de nivelare (egalizare), care trebuie sa fie suficient de intarit cand se va aseza peste el imbracamintea pardoselii.

- Compozitia, dozajul si natura acestui strat de egalizare se vor indica prin proiect la fiecare tip de pardoseala in parte, in functie de solicitarile la care este supusa pardoseala.

Executarea stratului suport

- Atunci cand stratul suport al noii pardoseli este constituit dintr-un mortar de ciment, acesta se poate transporta cu ajutorul instalatiei pneumatice pentru transportat mortare.

- Stratul suport elastic trebuie sa fie bine compactat, astfel incat sub incarcarile din exploatare sa nu se taseze, provocand degradarea imbracamintii pardoselii.

- Stratul suport rigid trebuie sa aba suprafata plana si neteda. In zonele suprafetei unde apar neregularitati care depasesc abaterile admisibile, corectarea suprafetei se va face prin spituirea, curatirea si spalarea sa, dupa care se va aplica un mortar de ciment, avand acelasi dozaj de ciment ca al stratului suport respectiv.

Executarea imbracamintii pardoselii

Executarea stratului de uzura (imbracamintei) pentru fiecare tip de pardoseala se va face conform prevederilor din capitolele ce urmeaza.

Conditii tehnice de calitate

- Respectarea conditiilor tehnice de calitate pentru fiecare tip de pardoseala in parte se va face in conformitate cu prevederile din "Normativ pentru verificarea calitatii lucrarilor de constructii si de instalatii aferente" indicativ C 56/85, capitolul 8 "Pardoseli".

- Controlul in timpul executiei fiecarui tip de pardoseala prevazut in capitolele respective se va face de executant si beneficiar, urmarindu-se respectarea prevederilor din prezentul capitol.

Pardoseli din parchet

Prevederile prezentului subcapitol e refera la conditiile tehnice privind executarea pardoselilor de parchet de lemn de stejar lamba si uluc.

Alcatuirea pardoselii

Pardoseala din parchet de lemn masiv de stejar este alcatuita din:

- parchet din lemn masiv de stejar lamba si uluc de 24 mm grosime, batut in cuie pe:

- dusumele oarbe din scanduri de brad de 24 mm grosime;

- scanduri de brad de 12 - 15 cm latime si 24 mm grosime montate la 60 cm interax, prin lipire pe mortar de nivelare cu mortar de ciment de max.1,5 cm grosime si umplutura de nisip uscat intre scanduri.

Materiale utilizate

- Parchet din lemn masiv de stejar de 24 mm grosime, conform STAS 228/1-87

- Parchet de stejar conform STAS 228/1-87

- Scanduri din lemn de brad de 24 mm grosime conform STAS 942 - 86 si 12-15 latime conform STAS 1949-86.

- Poliacetat de vinil, dispersie apoasa (Aracet), STAS 7058/91

- Cuie de sarma de otel conform STAS 2111/90

- Nisip uscat 0-3 mm (umiditate sub 3 % pentru umplutura)

conform STAS 1667-76

- Ciment Portland conform SR 388/95

- Ceara pentru parchet "Victoria" conform N 11 1564 - 69

- Apa conform STAS 790-84.

Pardoseli din covor PVC

Prevederile prezentului subcapitol se refera la conditiile tehnice privind executarea pardoselilor din covor PVC pe suport textil.

Alcatuirea pardoselii

Pardoseala din covor PVC pe suport textil este alcatuita din:

- sapa de egalizare a planseului, realizata din mortar de ciment M 100 T;

- imbracaminte alcatuita din covor de PVC pe suport textil, montat ca adeziv Prenandez 300, peste sapa de egalizare;

- pervaz din lemn de stejar batut in cuie in dibluri contate in stratul de sapa.

Pardoselile cu imbracaminte aplicata prin lipire se vor executa cu sau fara etansarea rosturilor prin sudura cu snur din PVC plastifiat. In incaperile in care exista instalatie de apa si prize de curent electric, rosturile pardoselilor executate cu covor PVC vor fi obligatoriu etansate prin sudura cu snur din PVC plastifiat.

Materiale utilizate

- Covor din PVC cu suport textil, conform STAS 7915-71;

- Pervaz profilat din lemn de stejar conform STAS 228/1-87;

- Adeziv "Prenadez 300" conform NTR 2830-75;

- Cuie din sarma de otel conform STAS 2111/90;

- Nisip, conform STAS 1667 - 76;

- Ciment Portland conform SR 388/95;

- Apa, conform STAS 790-84;

- Ceara pentru parchet "Victoria", conform NII 1564 - 69.

Mostre

Se vor prezenta beneficiarului mostre de covor de PVC (cel putin doua culori indicate de la doi producatori) si de pervaz (2 buc. de 60 cm lungime) ce se vor aviza de beneficiar.

Transportul si depozitarea materialelor pe santier

Transportul covoarelor de PVC se face cu mijloace obisnuite de transport, acoperite, uscate, curate si inchise, sulurile fiind asezate vertical. Depozitarea se face in locuri uscate si acoperite, la temperaturi cuprinse intre + 5oC.+35oC, ferite de actiunea luminii solare directe, in pozitie verticala.

Transportul pervazurilor se face cu legatura, in vehicule curate si acoperite, se vor depozita in incaperi inchise.

Transportul si depozitarea bidoanelor cu adeziv si diluant se va face cu respectarea dispozitiilor privind transportul si depozitarea materialelor inflamabile, ferite de posibilitatea de explozie, cu respectarea normelor de paza contra incendiilor, temperatura de depozitare va fi intre + 15oC si + 20oC pentru "Prenadez 300".

Executarea lucrarilor de pardoseala

Executarea stratului suport

- Stratul suport va fi constituit dintr-o sapa de egalizare aplicata direct pe suprafata respectiva.

Aceasta sapa de egalizare care se va executa dupa ce tencuielile interioare au fost terminate, se va realiza din mortar de ciment marca M 100 T, avand consistenta de 5 cm pentru pardoseli.

- Inainte de turnarea mortarului de ciment, suprafata pe care se aplica va fi bine curatata si udata.

Mortarul de ciment, preparat cu nisip 0.7 mm, se va intinde pe suprafata respectiva si se va nivela cu dreptarul tras pe fasii de ghidaj din mortar de ciment sau pe sipci de ghidaj, fixate in prealabil la nivel.

- Stratul suport trebuie sa fie aderent la suprafata pe care este aplicat, la ciocanirea usoara cu ciocanul de zidar trebuie sa prezinte un sunet plin.

Conditiile de finisare a suprafetei sapei de egalizare sunt urmatoarele:

- suprafata trebuie sa fie plana si neteda (fara asperitati, bavuri, granule ramase in relief sau adancituri); sub dreptarul de 2 m lungime se admit cel mult doua unde cu sageta maxima de 1 mm;

- diblurile pentru prinderea pervazurile trebuie fie bine incastrate in sapa, in numarul si pozitiile stabilite prin proiect.

- In timpul executarii lucrarilor de instalatii, zugraveli sau a altor lucrari de finisaj, se vor lua masuri pentru protejarea dalei flotante sau a sapei de egalizare din mortar de ciment, spre a nu fi deteriorate sau murdarite cu huma, vopsea, etc, care ar impiedica aderenta gletului sau adezivului pe suprafata stratului suport.

- De asemenea, se vor lua masuri pentru protejarea sapei de egalizare din mortar de ciment de actiunea urmatoarelor substante agresive care le pot ataca sau distruge:

- acizi minerali si organici (acid clorhidric, acid sulfuric, acid azotic, acid acetic, acid lactic, acid formic, etc);

- alcalii si lesii;

- produsi petrolieri (uleiuri minerale, motorina, petrol lampant, pacura, etc);

- produse zaharoase;

- saruri (sulfati, clorura de sodiu concentrata - saramura etc);

- substante oxidante (hipoclorit de sodiu, potasiu, bicromati, cromati, azotati, azotiti etc);

- uleiuri vegetale.

Executarea imbracamintii pardoselii

- In incaperile in care urmeaza sa se monteze dalele sau covorul se va asigura, cu minimum 48 ore inainte de montarea imbracamintii, un regim climatic cu temperatura de cel putin + 16oC si umiditatea relativa a aerului de maximum 60%.

Acest regim se va mentine in tot timpul executarii imbracamintii pardoselii si cel putin 30 zile dupa terminarea acestei operatiuni, daca intre timp nu s-a trecut la regimul de exploatare normala a incaperilor.

- Umiditatea stratului suport din mortar de ciment sau beton, in cazul lipirii covorului sau dalelor cu Prenadez 300 nu trebuie sa depaseasca 3 % (in procente de greutate). Masurarea exacta a umiditatii stratului suport se face cu ajutorul aparatului tip "Higrodette" (bazat pe principiul variatiei rezistivitatii electrice a materialelor in functie de umiditate lor sau cu un alt aparat similar.

In lipsa acestui aparat, umiditatea stratului suport se poate verifica astfel:

- cu ajutorul unei pensule curate se aplica pe o portiune mica (circa 2 x 5 cm) din suprafata stratului suport, o solutie de fenolftaleina in alcool, in concentratie de 1 %, daca portiunea respectiva se coloreaza in violet sau in roz intens, stratul suport are o umiditate mai mare de 3 %;

- suprafata stratului suport din mortar se va razui cu ajutorul unei rachete metalice pentru inlaturarea eventualelor resturi de mortar si de material provenit din zugraveli. In cazul cand dupa aceasta operatie raman bavuri sau urme in relief, acestea se vor indeparta cu o piatra abraziva. Praful se va inlatura, cu matura, din intreaga incapere, acordandu-se o atentie deosebita colturilor intrande. Pentru indepartarea completa a prafului se va curata apoi suprafata cu o perie cu parul scurt.

Din acest moment incaperea in care se lucreaza se inchide, interzicandu-se accesul persoanelor straine, iar muncitorii care executa lucrarile vor purta incaltaminte curata cu talpa moale; este interzisa folosirea acestei incaltaminti in afara incaperilor respective.

- Atunci cand suprafata stratului suport prezinta neregularitati frecvente, intreaga suprafata, dupa frecarea cu piatra abraziva, se va corecta printr-o gletuire subtire (maximum 1,5 mm grosime). In cazul unor adancituri izolate este suficienta o chituire locala.

Pregatire covoarelor pentru aplicare

- Pentru montare, covorul se va croi in conformitate cu un plan de montaj, intocmit in prealabil, cu respectarea urmatoarelor criterii:

- fasiile de covor se vor aplica paralel cu unul din peretii incaperii, cu rosturile dintre ele orientate in directia de circulatie maxima si daca este posibil si in directia principalei surse de lumina naturala;

- rosturile perpendiculare pe peretele care cuprinde usa nu trebuie sa cada in dreptul golului usii; daca in cele doua incaperi alaturate se monteaza acelasi tip de covor cu fasia nu se va intrerupe in dreptul usii; cand in doua incaperi alaturate fasiile cu culori diferite sau la racordarea cu o pardoseala de alta natura, atunci rostul dintre fasiile colorate diferit sau rostul de racordare a celor doua tipuri de pardoseli se va plasa la mijlocul grosimii foii usii;

- se va urmari repartizarea cea mai economica a fasiilor de covor in incaperea cu minimum de rosturi si de fasii mai inguste de 50 cm.

- Covorul va fi adus in incaperile in care va fi montat, se va derula sulul si se va taia in fasii, cu 2.3 cm mai lungi decat dimensiunea respectiva a incaperii. Pentru valorificarea capetelor de material, ramase dupa taierea fasiilor la dimensiunile necesare, se admite ca o fasie sa se realizeze din doua parti, nu mai mult de una pentru o incapere. Fasia innadita se va amplasa langa perete, de preferinta opus usii sau ferestrei si cu rostul de innadire intr-o pozitie cat mai putin expusa circulatiei.

Fasiile taiate se vor aseza in pozitiile de montare si se vor lasa desfasurate timp de minimum 24 ore, pentru aclimatizare si in acelasi timp pentru eliminarea tensiunilor interne aparute in material datorita sederii in sol a covorului.

- Dupa aclimatizare, fasiile de covor vor fi croite definitiv cu 2.3 mm mai scurte fata de profilul peretelui.

- La nise, radiatoare, sobe, spaleti de usi, in dreptul tevilor de instalatii etc, fasiile covor se vor taia si ajusta dupa conturul respectiv, utilizand un cutit pentru croit.

Lipirea covorului cu Prenadez 300

- Inainte de aplicarea adezivului, atat suprafata stratului suport, cat si capetele fasiilor de covor, se vor curata bine de praf, cu ajutorul unor perii si al unei carpe.

De asemenea, se va curata bine incaltamintea muncitorilor si nu se va circula cu ea in afara incaperilor in care se lucreaza.

- Fasiile de covor curatate, vor fi asezate din nou (nelipite) in pozitie de montaj, cu margini longitudinale petrecute pe o latime de circa 2 cm incepand cu ultima fasie asezata se apuca unul din capetele fasiilor si se aseaza peste capatul opus, astfel ca cele doua jumatati ale fiecarei fasii sa se suprapuna, iar spatele covorului va fi la exteriorul fiecarei bucle astfel formate.

- Pentru lipirea cu Prenadez 300 se va incepe cu fasia de covor de langa peretele cel mai apropiat de usa de acces din incapere.

- Se va aplica cate un strat adeziv, de catre doi muncitori, concomitent, atat pe jumatatile fasiilor de covor intoarse cat si suprafata stratului suport care a ramas astfel neacoperita; de-a lungul tuturor marginilor longitudinale ale fasiilor de covor cat si a marginilor innaditurilor se va lasa cate o zona de cca 5 cm latime, neunsa de adeziv, pentru a impiedica, in aceasta faza, lipirea covorului in dreptul marginilor.

Adezivul se va aplica in strat subtire (0,200.0,250 Kg/mp pentru fiecare strat) si cat mai uniform; nu se admit aglomerari (cuiburi de adeziv).

La portiunile curbe din dreptul buclelor formate de fasiilor de covor, pentru a putea urmari curbarea buclei, adezivul se va aplica cu muchia larga a unei bucati dreptunghiulare de covor PVC taiate la dimensiunile 2 x 12 cm.

- Aplicarea adezivului atat pe stratul suport cat si pe spatele fasiilor de covor din pvc pe suport textil se va face cu ajutorul unui spaclu dintat, care se va trage in contact cu suprafata pe care se aplica adezivul, astfel ca in urma lui sa ramana numai cantitatea de adeziv care trece printre dinti; spaclul se va tine inclinat fata de directia de intindere a adezivului in asa fel ca excesul de adeziv sa se prelinga pe langa marginea spaclului, spre partea inca neunsa cu adeziv.

Adezivul se va aplica in strat subtire si cat mai uniform; nu se admit aglomerari (cuiburi) de adeziv.

Cantitatea totala de adeziv va fi de circa 0,700 Kg/mp, adica cate circa 0,350 Kg/mp, atat pentru stratul suport cat si pentru fasia de covor.

- Circulatia directa pe stratul suport uns cu adeziv este interzis; nu se va face pe fasiile de covor gata lipite sau pe petice curate (neunse) de material, care se pot aseza pe stratul suport.

- Lipirea covorului se va face dupa 20.40 minute de la aplicarea adezivului, interval de timp necesar pentru zvantarea excesului de solvent din adeziv, care variaza in functie de umiditate si gradul de ventilatie a incaperii. O indicatie asupra momentului potrivit pentru lipire, se obtine prin aplicarea degetului uscat pe stratul de adeziv; se considera ca lipirea se face numai atunci cand degetul nu mai este murdarit si se simte o oarecare aderenta.

- Jumatate de fasii de covor care au fost unse se vor aseza peste suprafetele respective ale stratului suport, care si ele au fost unse. Aceasta asezare sa se faca dintr-o data, exact pe locul indicat, deoarece deplasarile ulterioare ale fasiilor de covor nu mai pot fi facute fara a provoca deteriorari ale adezivului.

Aceasta asezare a fasiilor de covor prin lipire se va face pe portiuni mici si in mod succesiv pentru a evita prinderea de aer sub fasia de material. Totodata, se va proceda la presarea manuala a fiecarei fasii in parte; operatia de presare se va face de la mijlocul fasiei de covor catre marginile ei si din axul fasiei de covor catre marginile sale.

In cazul folosirii cutitului pentru croit, sub portiunea de suprapunere a fasiilor de covor se vor aseza niste benzi (straifuri) din aceleasi materiale, cu o latime de cca 5 cm care vor fi plasate cu fata in jos; aceste benzi au rolul sa impiedice lipirea fasiilor cu adezivul din dreptul rostului si sa ajute la taierea ulterioara a covorului.

- Dupa lipirea tuturor fasiilor de covor pe fiecare jumatate de camera, pardoseala se va presa cu un rulou metalic (cu maner lung), avand greutatea de 25.30 Kg, lungimea de 40.50 cm si diametrul de 12.15 cm; ruloul este imbracat la exterior cu un bandaj elastic din cauciuc moale, avand grosimea de 1,5.2 cm (pentru lipirea covorului). In lipsa acestui rulou, pardoseala se va presa cu mana prin intermediul unei carpe.

- Eventualele urme de adeziv ramase pe suprafata covorului se vor indeparta imediat, dupa fiecare operatie de lipire, prin frecare cu o carpa aspra si uscata, daca curatarea nu se face imediat, suprafata covorului va ramane patata.

- Lipirea fasiilor de covor in cea de-a doua jumatate a incaperii se va face conform instructiunilor aratate mai sus.

- Dupa minimum 24 ore de la lipirea covorului, marginile petrecute ale fasiilor de covor ramase nelipite, se vor taia si lipi.

Taierea se va face incepand din apropierea unui perete si se va executa prin tragere, avandu-se grija ca platbanda de ghidare sa fie permanent in contact cu muchia covorului. La capetele covorului dinspre pereti, la care nu ajunge lama cutitului de mai sus, taierea se va face cu ajutorul cutitului pentru croit.

- Dupa taiere se vor inlatura straifurile, se vor ridica (rasfrange) marginile fasiilor, se va curata bine din nou suprafata stratului suport si se va aplica adezivul cu grija, atat pe stratul suport si pe marginile covorului.

Se va evita introducerea adezivului pana la linia de intalnire covor - strat suport pentru a nu se produce aglomerari de adeziv.

Cu ajutorul unor distantiere de lemn se vor mentine rasfrante marginile covorului timp de 20.40 minute, necesar evaporarii excesului de solvent, dupa care se vor aplica pe stratul suport si se vor presa puternic cu ajutorul unui dispozitiv special de predare, al unei role de circa 20 cm lungime sau in lipsa acestora, cu partea lata a unui ciocan de 500.1000 gr.

- Dupa lipirea marginilor covorului la fiecare rost, suprafata pardoselii se va curata de toate urmele de adeziv nou aparute.

- In cazul incaperilor pentru care fasiile de covor necesare rezulta mai scurte de 4 m, aplicarea adezivului si lipirea covorului se va face intr-o singura etapa pe intreaga suprafata a pardoselii; fasiile asezate anterior pe stratul suport pentru aclimatizare, se vor ridica si depozita intr-o incapere alaturata cu fata in jos si peste hartii curate, pentru a se putea aplica adezivul pe intreaga suprafata a stratului suport si a fasiilor de covor.

Modul de aplicare a adezivului, timpul necesar pentru evaporarea excesului de solvent, modul de taiere a marginilor longitudinale, precum si modul de lipire a rosturilor vor fi aceleasi ca si la lipirea covorului pe jumatati de incapere.

Operatia de lipire se va executa de doi muncitori care apuca fasia de ambele capete si o aplica cu atentie exact pe locul respectv, conform planului de montaj, dintr-o singura data deoarece deplasarile ulterioare ale fasiei sunt dificile si se produc defectiuni.

Montarea pervazurilor de lemn

- Pentru montarea pervazurilor de lemn se vor aseza de la turnarea stratului suport, langa perete, dibluri tronconice de lemn de brad, la distanta de circa 50 cm unul de altul, in care se vor fixa pervazurile in cuie.

Finisarea pardoselii

- Suprafata pardoselii din covor sau dale din pvc si a profilelor pervaz din pvc se va curata de eventualele resturi de adeziv prin frecare cu o carpa aspra si uscata. In cazul adezivului Prenadez 300, petele mai rezistente se vor curata cu diluant Prenadez 300 sau Toluen, prin frecare cu o carpa aspra. In timpul acestei operatii se vor tine ferestrele deschise.

In cazul adezivului poliacetal de vinil, dispersie apoasa (Aracet), petele mai rezistente se vor inmuia cu apa circa 30 minute dupa care se vor curata cu o carpa aspra.

- Pentru indepartarea prafului se va sterge suprafata pardoselii din covor sau dale din pvc cu o carpa moale, umeda si bine stoarsa, dupa 15 minute se va aplica pe suprafata pardoselii din covor sau dale din pvc un strat subtire si uniform din ceara pentru parchet "Victoria". Ceara se va lasa sa se usuce timp de circa 60 minute, dupa care cu o alta carpa moale, curata si uscata, se va freca usor suprafata pardoselii din covor sau dale din pvc pana la lustruirea completa; in cazul lipirii covorului pvc cu adeziv poliacetat de vinil, dispersie apoasa (Aracet), aceasta operatie se va efectua dupa minimum 16 ore de la lipire. Curatarea si indepartarea prafului cu carpe se va face numai dupa ce se constata lipsa solventilor inflamabili, intrucat exista pericolul formarii electricitatii statice si deci posibilitatea ......unui incendiu sau explozii.

- Pardoseala poate fi data in folosinta imediat dupa lustruirea covorului, in cazul lipirii cu Prenadez 300, in cazul lipirii cu poliacetat de vinil, dispersie apoasa (Aracet) darea in circulatie se poate face dupa minimum 16 ore de la lipirea covorului.

Conditii tehnice de calitate

- Pe parcursul executarii lucrarilor se va verifica in mod special respectarea urmatoarelor conditii:

a) covorul trebuie sa fie lipit pe toata suprafata, iar la ciocanirea usoara cu un ciocan de zidar sa prezinte un sunet plin, nu se admit colturi si margini nelipite sau umflaturi;

b) fasiile de covor din pvc trebuie sa fie bine alaturate, nu se admit rosturi mai mari de 0,5 mm latime la covor si mai mari de 0,4 mm latime la dale si nici denivelari la rosturi;

c) suprafata pardoselii trebuie sa fie complet plata si neteda, nu se admit portiuni in relief sau adancituri;

d) suprafata pardoselii trebuie sa fie curata, lustruita, nu se admit pete;

e) racordarile la pardoseli de alta natura, strapungerile, obiectele fixate pe stratul suport, etc trebuie sa fie bine pasuite la croire.

Protectia muncii si paza contra incendiilor

Se vor respecta prevederilor normativului P 118/99.

Pardoseli ciment sclivisit, mozaic turnat si gresie ceramica

Prevederile prezentului subcapitol se refera la conditiile tehnice privind executarea pardoselilor din ciment sclivisit, mozaic turnat si gresie ceramica.

Materiale utilizate

- Piatra de mozaic, conform STAS 1134-71

- Placi de gresie ceramica, conform STAS 5939 - 80

- Ciment Portland, conform SR 388 /95

- Ciment Pa 35, conform SR 1500/96

- Ciment alb Portland, conform SR 7055/96

- Agregate naturale, confom STAS 1667 - 76

- Acid clorhidric tehnic, conform STAS 339 - 76

- White - spirit rafinat tip C, conform STAS 44-67

- Corpuri abrazive, conform STAS 601/1 - 84

- Apa pentru constructii, conform STAS 790-84

- Acid oxalic tehnic, conform STAS 4992-68

- Oxizi coloranti - Standarde liante L 17 - Ind.Chimica.

Transportul si depozitarea materialelor pe santier

- Piatra de mozaic se va contracta, livrata in saci de 50 Kg, pe sortimente si culori diferite.

Transportul se face cu mijloace de transport acoperite.

- Placile de gresie ceramica se vor livra si transporta in cutii de carton (max.40 Kg/buc.).

Depozitarea se face in spatii acoperite.

- Acidul clorhidric tehnic se va depozita, transporta si manipula cu respectarea prevderilor in vigoare referitoare la securitatea muncii privind produsele corozive. Transportul se va face in ambalaje de sticla sau material plastic, care vor fi inchise cu dopuri de sticla sau de plastic.

- Ambalajele cu white-spirit se vor depozita in magazii aerisite sau aer liber, ferite de razele solare, numai 3 zile.

- Acidul oxalic tehnic livrat in butoaie de lemn sau alte ambalaje, se vor depozita in magazii uscate.

Executarea lucrarilor de pardoseli

Alcatuirea structurii pardoselilor de ciment sclivisit, mozaic turnat si gresie ceramica, va fi:

- la ciment sclivisit:

- stratul suport format din beton B 100, simplu sau armat (cand se executa peste umpluturi) de 8 - 10 cm grosime;

- imbracamintea de 20 mm grosime din mortar de ciment sclivisit, 600 Kg la m3 nisip

- plinte sau scafe

- la mozaic turnat si gresie ceramica:

- sapa din mortar de ciment, de egalizare sau de montaj de 30-50 mm grosime;

- imbracaminte din mozaic turnat de cca 15 mm grosime sau gresie ceramica;

- plinte monolit de mozaic turnat sau din gresie ceramica.

Executarea pardoselilor de ciment sclivisit

Stratul suport se va executa din beton marca B 100 simplu sau armat (plasa mai mica de 0,8 pe umplutura) de 8-10 cm grosime, se vor lua rosturi la turnare la 4-5 mm distanta in ambele sensuri se va controla nivelul fata de linia de vegriz (nivel) prin fasii de beton B 100 executate la distante sub 2 m. Betonul turnat intre fasii se va nivela cu dreptarul rezemat pe fasiile de ghidaj; in incaperile cu sifoane de scurgere sau similare se va da betonului pante de 1 pana la 1,5 % spre punctul de scurgere.

Imbracamintea din mortar de ciment sclivisit se recomanda sa se execute imediat dupa turnarea stratului suport dupa terminarea prizei betonului, insa inainte de intarirea acestuia, spre a asigura o buna legatura intre imbracamintea si stratul suport.

Executarea imbracamintilor din mortar de ciment sclivisit

- Imbracamintea din mortar de ciment sclivisit se vor executa dintr-un strat de mortar de ciment de circa 20 mm grosime, cu fata sclivisita (neteda sau rolata cu ajutorul unei perii cu dinti).

Prepararea mortarului se va face cu un dozaj de 600 Kg ciment la 1 mc nisip. La inceput se va amesteca nisipul uscat si cimentul pana la obtinerea unui amestec omogen si de culoare uniforma. Cantitatea de apa, care se va introduce ulterior, trebuie sa dea un mortar care sa se intinda, usor cu mistria, fara sa fie insa prea fluid. Mortarul de ciment se va prepara in cantitatile strict necesare care pot fi puse in lucrare inainte de inceperea prizei.

- Daca in incaperile unde se executa pardoselile sunt scurgeri de lichide, atunci se vor prevedea pante de 1.1,5 % spre punctele care colecteaza aceste scurgeri.

- Inainte de aplicarea imbracamintii din mortar de ciment sclivisit, suprafata stratului suport rigid din beton sau a planseului de beton armat va fi curatata de praf, moloz, ipsos, var, vopsele, pete de grasime, uleiuri si se va uda din abudenta cu apa.

- Realizarea stratului de mortar de ciment, la grosimea indicata in proiect se va face prin turare intre sipci de reper (martor).

Fata vazuta sclivisita se va obtine prin baterea mortarului de ciment proaspat asternut cu mistria (pana la aparitia laptelui de ciment), aruncarea pe suprafata stratului de mortar de ciment, inainte de inceperea prizei, a unei cantitati de ciment si sclivisirea acestuia prin trecere cu mistria.

- In cazul suprafetelor rolate se va trece rola cu dinti pe suprafata imbracamintii din mortar de ciment, imediat dupa sclivisirea ei.

- Dupa executarea sclivisirii, pentru a evita fisurarea datorita actiunii soarelui si curentilor puternici de aer, imbracamintea din mortar de ciment sclivisit, se va proteja dupa terminarea prizei, prin acoperire cu rogojini, saci goi, etc care se vor stropi cu apa timp de 7 zile.

- Pentru a se preveni fisurarea provocata de contractii, la suprafetele mari cu imbracaminti din mortar de ciment sclivisit se vor prevedea rosturi longitudinale si transversale. Daca proiectul nu prevede distantele dintre rosturi, atunci imbracamintea din mortar de ciment sclivisit se va executa in panouri cu laturile de 2,0.2,5 m.

Executarea pardoselilor din mozaic turnat

Stratul suport se va realiza pe un suport rigid de beton dintr-un strat de mortar de ciment de poza marca B 100 de 30-50 mm grosime, se vor lasa rosturile la turnare la suprafetele de max. la 2-2,5 m distanta in ambele sensuri; se va controla nivelul fata de linia de vagriz prin sipci de repere asezate la 1,5 - 2 m, in intervalul dintre sipci se va turna si indesa mortar care se va nivela cu ajutorul dreptarului; apoi se scot sipcile, iar golurile se umplu cu acelasi mortar, suprafata fiind rugoasa, se recomanda ca imbracamintea de mozaic turnat sa se execute imediat dupa terminarea prizei mortarului de sapa, insa inainte de intarirea acestuia.

Imbracamintile din mozaic turnat se vor executa dintr-un strat de mortar de ciment cu piatra de mozaic, de marirea si la culoarea comandata.

- Imbracamintile din mozaic turnat se vor executa cu piatra de mozaic cu granulozitate continua sau discontinua, de aceeasi provenienta si culoare sau de provenienta si culori diferite. Cand se va folosi piatra de mozaic de provenienta diferite, rezistenta la uzura a acestora trebuie sa fie egala.

- Cantitatea de ciment va fi de 600 Kg la 1 mc de piatra de mozaic. Pentru coloarea stratului de mortar de ciment cu piatra de mozaic se pot adauga coloranti minerali sau cimenturi colorate in proportie de cel mult 5 % din greutatea cimentului.

Cand pentru colorare sunt necesare cantitati mai mari de coloranti minerali (pana la 15% din greutatea cimentului), se vor face incercari prealabile, pentru a se stabili amestecul optim, care sa nu conduca la scaderea rezistentelor mortarului de ciment cu piatra de mozaic.

Prepararea mortarului de ciment cu piatra de mozaic se va face amestecand intai bine, in stare uscata, cimentul si colorantul, amestec care apoi se rastoarna peste piatra de mozaic asezata in prealabil pe o platforma, dupa care se amesteca bine cu lopata, pentru a se asigura raspandirea uniforma a granulelor de mozaic in masa. Apoi se va adauga apa necesara pana se va obtine un mortar care sa se intinda usor, fara a fi prea fluid.

- Imbracamintile din mozaic turnat se vor executa plane si orizontale. In incaperi prevazute cu sifoane de pardoseala sau cu guri de evacuare, imbracamintile din mozaic turnat se vor executa cu pante de 1.1,5 %, spre punctele de scurgere.

- Dupa intinderea mortarului de ciment de poza, se va turna tot intre sipci de reper, mortarul de ciment cu piatra de mozaic intr-un strat de 15 mm grosime. Stratul de mortar de ciment cu piatra de mozaic se va intinde cu mistria si nivela cu dreptarul, dupa care se va compacta cu dosul mistriei grele pana va apare laptele de ciment la suprafata. Se vor scoate sipcile de ciment cu piatra de mozaic, dupa care stratul se va indesa cu cilindre metalice sau cu mistria de mozaicar. La intinderea mortarului de ciment cu piatra de mozaic se va urmari distributia uniforma a pietrei de mozaic ca desime si marime a granulelor.

- Imbracamintile din mozaic turnat se pot executa intr-o singura culoare sau cu desene (carouri, figuri) in mai multe culori, in conformitate cu detaliile din proiect.

Pentru stabilirea nuantei culorii si a marimii si uniformitatii mozaicului se vor efectua incercari preliminare.

Cimentul obisnuit se utilizeaza impreuna cu colorantii minerali pentru obtinerea culorilor: rosu, negru si cenusiu iar cimentul alb pentru culorile alb, galben, verde si albastru.

La imbracamintile cu desene, acestea se vor obtine folosind sabloane din sipci sau tabla de forma desenului cerut. In interiorul acestor sabloane se va turna stratul de mortar din ciment cu piatra de mozaic de alta culoare pe locurile din suprafata imbracamintii ramase neumplute cu mortar.

- Dupa turnarea stratului de mortar de ciment cu piatra de mozaic si terminarea prizei, pentru a se evita fisurarea datorita uscarii prea rapide din cauza curentilor de aer sau a actiunii soarelui (cand imbracamintea din mozaic turnat se executa la exterior - terase, balcoane), imbracamintea din mozaic turnat se va proteja in primele zile de la turnare prin acoperire cu rogojini, saci de hartie sau rumegus de brad in grosime de 20.40 mm), care se vor uda periodic cu apa, asigurandu-se la suprafata pardoselii o stare de umiditate care se va mentine pana la frecarea imbracamintii.

Nu se va utiliza rumegus de stejar sau alte foloase, deoarece pateaza suprafata imbracamintii.

- Bordurile se vor executa tot din mozaic, cu aceeasi compozitie, dar avand o alta culoare decat campul imbracamintii.

- Finisarea suprafetei imbracamintilor din mozaic turnat se va face prin frecare, slefuire, ceruire si eventual lustruire sau prin buciardare, cand aceasta operatie este prevazuta in proiect.

Predarea se va face in mod obligatoriu dupa 4.6 zile de la turnarea mortarului de ciment cu piatra de mozaic, dupa ce acesta a capatat o rezistenta suficienta pentru a nu disloca piatra de mozaic la frecare. Intervalul de timp optim, dupa care se va putea executa operatia de frecare se va determina pe baza probelor care se fac pe imbracamintea de pardoseala respectiva.

Frecarea se face cu masina de frecat sau manual, cu piatra abraziva, prin frecare se inlatura poghita de ciment aderenta pe fata mozaicului si granula de mozaic devine aparenta totodata se corecteaza micile denivelari, inlaturandu-se toate asperitatile de pe fata mozaicului. In tot timpul frecarii, suprafata imbracamintii din mozaic turnat se mentine umeda. A doua frecare, denumita slefuire, se va face cu o piatra abraziva cu granulatie fina, pana la netezirea perfecta, udandu-se suprafata pardoselii continuu cu apa.

In timpul frecarii, mai ales cu masina, se va avea in vedere ca operatia de frecare sa se faca in mod uniform pe intreaga suprafata a pardoselii, astfel incat o portiune sa nu fie frecata mai mult decat cealalta.

Dupa ce imbracamintea din mozaic turnat este slefuita sufrafata se va curata de pasta rezultata de la frecare (slefuire cu rumegus uscat, care se va matura sau prin alte procedee, apoi se va spala suprafata cu apa curata si se va lasa sa se usuce dupa care se va cerui cu ceara de parchet si se va lustrui.

Inainte de ceruire se poate executa o lustruire cu sare de macris (oxalat, acid de potasiu), cu ajutorul unei bucati de pasla.

- In incaperi cu suprafata pardoselii mai mari de 9 mp pentru a se preintampina fisurarea mortarului de ciment cu piatra de mozaic se va turna in panouri cu suprafete de maximum 2 m2, despartite fie prin rosturi de turnare, fie prin benzi, care se umplu apoi cu mortar de ciment cu piatra de mozaic cu aceeasi compozitie, dar de culoare diferita. In locul benzilor de mortar de ciment cu piatra de mozaic se pot folosi baghete de sticla asezate pe muchie, cu fata superioara la nivelul imbracamintii de pardoseala.

- In cazul mortarelor de ciment cu piatra de mozaic preparat cu ciment alb, se mai adauga si 15.25 % ciment obisnuit (in volume fata de cimentul alb) pentru a se evita aparitia fisurilor datorita contractiilor.

Executarea pardoselilor din gresie ceramica

- Imbracamintile din placi din gresie ceramica se vor executa pe un strat suport rigid din beton sau pe un planseu de beton armat.

- Placile din gresie ceramica se vor monta, pe stratul suport rigid din beton sau pe planseul de beton armat, prin intermediul unui strat de mortar de ciment de poza, avand dozajul de 300.350 Kg ciment la 1 m3, in grosime de 30 - 50 mm.

- Inainte de montare, pentru evitarea absorbtiei de apa din mortarul de poza, placile din gresie ceramica se vor mentine in apa timp de 2.3 ore.

- Pentru evitarea cumularii efectelor deformatiilor diferentiate, intre ansamblul de pardoseala - imbracamintea din placi din gresie ceramica si mortarul de ciment de poza - cu restul suprafetei, stratul suport rigid din beton sau planseul de beton armat cat si conturul peretilor, stalpilor, se vor lua masuri care sa permita deformarea acestora independent.

In cazul in care se aplica imbracamintea de pardoseala si mortarul de ciment de poza direct pe planseul de beton din elemente prefabricate - care si-au consumat deformatiile reologice - sau pe plansee turnate monolit, la care montarea pardoselii se face dupa 90 zile de la turnare. Imbracamintea din placi de gresie ceramica se poate aplica direct dupa o prealabila preumezire a placii de beton.

In cazul in care se aplica imbracamintea de pardoseala pe plansee crude sau pe straturi suport din beton, intre acestea si pardoseala se va prevedea un strat de intrerupere a aderentei - hartie, folie de polietilena, etc.

- La prepararea mortarului de ciment de poza se va utiliza ciment cu inmuiere normala de tipul Pa 35 si nisip 0.3 mm (la care parteafina sub 0,2 mm sa nu depaseasca 1/3) in amestec cu 1 parte ciment la 3,5.4 parti nisip. Nu se vor utiliza cimenturi cu intarire rapida (P40, etc).

Mortarul de ciment pentru montarea placilor din gresie ceramica se va prepara la fata locului, in cantitati strict necesare si va avea o lucrabilitate plastic - vartoasa, factorul apa - ciment fiind de maximum 0,5.

- Asezarea placilor se va face montandu-se la inceput placile reper.

Placile se vor monta in patul de mortar astfel pregatit, in randuri regulate, cu rosturi de 2.3 mm intre placile din gresie ceramica.

Dupa asezarea placilor pe o suprafata corespunzatoare razei de actiune a mainii muncitorului (circa 60 cm latime), la placile la care se constata denivelari se adauga sau se scoate local din mortarul de ciment de poza. Apoi se face o verificare a planeitatii suprafetei cu un dreptar asezat pe diagonalele suprafetei executate si ghidat dupa nivelul portiunii de pardoseala executata anterior, indesandu-se atent placile in mortarul de ciment de poza, prin batere usoara cu ciocanul peste dreptar, astfel incat striurile de pe spatele placilor sa patrunda in masa de mortar si sa se asigure planeitatea suprafetei.

Operatia se contina in acest mod pe toata suprafata care se executa intr-o zi de lucru. Apoi intreaga suprafata se inunda cu lapte de ciment fluid pentru ca aceasta sa intre bine in rosturi, hidratand si mortarul de poza.

Umplerea rosturilor se va face la 3.5 zile dupa montarea placilor din gresie ceramica, iar in intervalul de la montare si pana la rostuire - pardoseala nu va fi data in circulatie si se va umezi prin stropire cu apa cel putin o data la 24 ore.

Curatarea imbracamintii din placi din gresie ceramica de excesul de lapte de ciment se va face prin asternere de rumegus de lemn uscat, dupa doua ore de la inundarea cu lapte de ciment si prin maturarea rumegusului.

Imbracamintea din placi din gresie ceramica nu se va freca pentru finisare, ci dupa curatarea cu rumegus de lemn se va sterge cu carpe inmuiate in apa si apoi se va cerui.

Placile din gresie ceramica se vor monta simplu sau in conformitate cu desenele din proiect.

- La intersectia pardoselii cu elementele verticale - sub plinte - se vor realiza interspatii de 5.10 mm care se vor umple cu un material elastic.

In cazul suprafetelor mari se recomanda realizarea unor rosturi de dilatare la circa 30 mp sau 6m, functie de modularea structurii.

Executarea scafelor si plintelor

- La imbracamintile din mortar de ciment sclivisit se vor executa scafe de 100.150 mm inaltime, turnate din mortar de ciment sclivist cu dozajele si in conditiile tehnice indicate la aceste imbracaminti.

- La imbracamintile din mozaic turnat scafele sau plintele se vor executa turnate pe loc sau vor fi prefabricate din beton mozaicat. Ele nu se vor aseza peste tencuiala, ci direct pe perete, prin intermediul unui strat din mortar de ciment.

- Scafele sau plintele din mozaic turnate pe loc se vor executa cu dozajele si in conditiile tehnice indicate la imbracamintile din mozaic turnat. Inaltimea scafelor sau plintelor va fi de 100.150 mm, iar grosimea lor va fi astfel stabilita incat sa depaseasca fata tencuielii de 5.8 mm.

- La imbracamintile din placi din gresie ceramica se vor monta elemente de racordare (colturi, socluri, scafe) fixate cu mortar de ciment astfel incat sa depaseasca fata tencuielii cu 5.8 mm.

Conditii tehnice de calitate

- In timpul executarii imbracamintilor din beton de ciment turnat monolit se vor face urmatoarele verificari:

- se va controla timpul de lucru pentru un ciclu de turnare (de la turnarea apei in betoniera pana la terminarea punerii betonului in opera), acest interval de timp nu trebuie sa depaseasca o ora pe timp calduros si o ora si jumatate pe vreme racoroasa;

- se va verifica lucrabilitatea betonului, determinata prin metoda trasarii cu trunchiul de con avand inaltimea de 30 cm conform STAS 1759-88.

- se va verifica respectarea conditiilor tehnice de calitate prevazute in STAS 2560/1-83 si STAS 2560/3-84.

- Pentru lucrarile gasite necorespunzatoare se vor da dispozitii de santier pentru remediere sau refacere.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2346
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved