Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

ABSENTEISMUL SCOLAR

didactica pedagogie



+ Font mai mare | - Font mai mic



ABSENTEISMUL SCOLAR

Mutatiile din societate si din familia contemporana (problemele economice, problemele de relationare intre parinti si copii, timp redus petrecut cu familia, redistribuirea rolurilor, suportul social si emotional redus, supraincarcarea profesionala a parintilor sau munca in strainatate) determina mai multe probleme emotionale la copii decat in trecut.



La acestea se adauga presiunea grupului, riscul consumului de droguri si a altor forme de dependenta, metodele din partea parintilor sunt slabe, inconstante, supraincarcarea scolara, disfunctiile in evaluare si notare, frica de a fi examinati   constituindu-se in adevarati stresori pentru elevi care, din pacate, uneori evita confruntarea cu ,,problema" prin fuga de la ore. Vazut din aceasta perspectiva, absenteismul devine o problema sociala, un semnal tardiv al existentei unor probleme, o conduita care reflecta atitudinea structurata a lipsei de interes, motivatie, incredere in sine.

Din pacate, absenteismul este in crestere, mai ales la nivel liceal, iar ignorarea sau pedeapsa excesiva pot doar contribui la cronicizarea fenomenului.

Acest material se doreste a fi un suport pentru diriginti si pentru parinti care se confrunta cu problema absenteismului.

Exista in Europa aproximativ 6.25 milioane de dascali cu nonma intreaga al caror rol este vital,.Ei ii ajuta pe cetateni sa-si dezvolte talentele, sa-si foloseasca cel mai bine aptitudinile, sa atinga implinirea de sine si sa dobindeasca gama complexa de cunostinje si competente de care vor avea nevoie In viata lor personala, dar si in munca lor, dascalii din institutiile scolare sunt mediatorii intre o lume in schimbare rapida si elevi care se pregafesc sa faca primi lor pasi.

Dascalii exercita o mesarie care  nu inceteaza sa castige in complexitate, Ei sunt confruntati cu niste exigente crescinde si lucreaza in conditii destul de grele.

Una dintre problemele cu care ne confruntam tot mai des o reprezinta ,,ABSENTEISMUL SCOLAR'.

Atitudinea copilului fata de scoala este diferita in functie de varsta si de mediul in care se dezvolta acesta.

La unii elevi, dupa 3-5 ani de scolarizare, se observa o schimbare radicala in atitudinea sa fata de scoala.

In locul dorintei, al placerii, apare uneori dezinteresul manifestat printr-o atitudine negativa fata da scoala. Aceasta schimbare in atitudine nu apara in mod brusc. Exista totdeauna indicii relevante al aparitia ei. Orice esec care nu se observa la timp poate antrena un proces de inadaptare. Elevul se resemneaza sau renunta, devenind indiferent fata de scoala sau se revolta impotriva insucceselor pe care nu reuseste sa le invinga, incearca anumite compensari prin care vrea sa dovedeasca pentru el insusi ca poate sa reuseasca in unele lucruri, ceea ce uneori duce la fapte de indisciplina sau la evitarea anumitor ore.

Elevul incearca sa evite insuccesul preferand sa isi petreaca timpul intr-un rnediu in care, crede el, se poate remarca.

Din pacate, de cele mai multe ori acest mediu il reprezinta strada.

Acest fenomen numit "ABSENTEISM' are o determinare multicauzala.

Cauzele social-familiale

-in primul rind elevul dimineata pleaca de acasa de frica parintilor dar poate uita sa mai ajunga la scoala,se poate ratacii pe la cluburile de internet care sunt destule in orasul nostru sau se mai poate ratacii prin baruri unde isi vor petrece timpul pina la orele 14 sau 15,iar cind ajunge acasa spune parintilor ca a fost la scoala si este foarte obosit. Acest gen de absenteism se poate intimpla de mai multe ori intr-un an scolar si pot aparea un numar foarte mare de absente dar pentru stoparea si indreptarea elevului relatia dintre parinte si diriginte este una principala.

dezorganizarea familiei,

stari conflictuale dintre parinti, care genereaza o
atmosfera nefavorabila pentru copii,

indiferenta unor parinti fata de situatia scolara a
copiilor.

lipsa de supraveghere din partea parintilor

starea materiala precara,

Dupa cum este normal, familia joaca un rol important. Ea trebuie sa il sustina moral pe copil evitand expresii de genul:

-,, sa inceapa oda.ta scoala, sa scap de tine' -,, lasa ca incepe scoala si vezi tu ce o sa patesti' Aceasta imprima in mintea elevului teama si dezorientare. Scoala trebuie intiparita in mintea copilului ca un mediu interasant, frumos, atractiv.

De aceea ca in calitate de parinti ar trebui sa ne gindim mai intii la binele copiilor nostri si sa colaboram din ce in ce mai des cu dirigintii ca sa inlaturam aceasta problema a absenteismului scolar care poate avea consecinte destul de grave, pentru ca de la un abesenteism regulat numai este decit un pas pina la abandon scolar. Numai dumneavostra ne puteti ajuta sa-i aducem pe cei pierduti pe calea cea dreapata. Elevul trebuie controlat tot timpul nu trebuie sa ne multumim numai cu ce ne spune el pentru ca ar putea sa ne minta in majoritatea cazurilor.

Influenta qrupului social: posibilitatea ca frecventa scolara neritmica sa se manifeste este mai mare daca din anturajul elevului fac parte personae care au, sau au avut probleme la scoala. Elevii au nevoie de un climat concurential in care sa isi puna in valoare aptitudinile si calitatile.Lipsa acestuia ii descurajeaza si,nu de putine ori ii alunga din scoala in fata calculatorului sau da-a dreptul in gastile de cartier.

Imbunatatirea frecventei se poate realiza prin: colaborarea mai stransa scoala-familie

schimbarea mantalitatii elevilor privind actul de
invatare

respectarea stricta a regulamentului privind
sanctiunile date elevilor pentru absente nemotivate

Desigur ca numai profesional , neajutat de familie nu poate rezolva toate problemele adolescentului, dar noi cu tact si maiestrie pedagogica, trebuie sa le oferim modele si daca nu-l vom ridiculiza si nu-l vom umili, daca nu-l vom nedreptati; daca vom reusi sa-l disciplinam pe elevii turbulenti in loc sa-l dam afara de la ore, daca nu le vom mentiona prin nota abateriile disciplinare si daca vom folosi cat mai des incurajarea si lauda poate ca vom reusi sa creem o relatie afectiva pozitiva care va determina o scadere a numarului de absente nemotivate din catalogul scolar.

Noii educatori, pentru cei care trebuie sa dam dovada de sensibilitate si dragoste pentru tineri, de capacitate de anticipare si de cunoastere a elevilor, de empatie si echilibru afectiv,sa acordam atentie problemelor pe care elevii trebuie sa le clarifice , sa nu minimalizam problemele care ii framanta, sa le acordam respect si, poate asa vom reusi sa ii readucem in banci pentru a contribui in mod pozitiv la propria lor formare.

problema sociala; conduita evazionista, cronica, care reflecta atitudinea structurata a lipsei de interes, motivatie, incredre in educatia scolara

fuga de la ore este o problema predominant emotionala (conduita de tip evazionist; evadare fizica si psihologica din situatia perceputa ca traumatizanta)

forma de manifestare a deviantei scolare (semnal tardiv al existentei unor probleme)

reducere a atasamentului si a integrarii, identificare scazuta cu obiectivele si aspiratiile grupului (de elevi)

forme:

absenteism selectiv (fuga de la scoala este frecventa la o singura disciplina sau doar la cateva discipline

absenteism generalizat (fuga de la scoala este frecventa si generalizata, prefigureaza abandonul scolar)

cautarea singuratatii (reactie la tensiunea puternica intra- sau interpersonala)

dorinta de a fi cu partenerul (la adolescenti)

dorinta de apartenenta la grup (,,ritualuri de initiere'')

atitudine defensiva fata de autoritatea unui sistem

semnificatiile psihosociale ale fugii de la scoala: functia de separare / individualizare (mai ales la adolescenti

2. CAUZE

care tin de personalitatea si starea de sanatate a elevului: motivatie scolara scazuta, lipsa de interes, incredere scazuta in educatia scolara, oboseala, anxietate, autoeficacitate scazuta, imagine de sine deteriorata, sentimente de inferioritate, abilitati sociale reduse, pasivitate; refuzul de a adera la o alegere facuta de altii (reactie la presiunea exercitata de dorintele adultilor)

care tin de familie, conditiile socio-economice ale familie: saracia, stil parental indiferent, neglijent, familii dizarmonice, parinti foarte ocupati sau plecati in strainatate

care tin de contextul scolar specific (inclusiv relatia profesor-elev): presiunea grupului, supraincarcarea scolara, comunicarea defectuasa elev-profesor (ironizarea, umilirea elevului) evaluarea subiectiva, frica de evaluare, conflict cu colegii, practici educative percepute de elevi ca fiind nedrepte, frustrante, incompatibilitate intre aspiratiile, trebuintele de invatare si oferta educationala a scolii; forma de aparare -impotriva disciplinei excesiv de rigida si severa, politici proabsenteiste ale scolii la elevii din clasele terminale (in scolile de ,elita'')

foarte importanta este si variabila varsta:

la elevii mici - fuga de la scoala poate fi o manifestare a ,,fobiei scolare''; cauze: dependenta crescuta de parinti, parinti care valorizeaza excesiv educatia scolara; stiluri parentale supraprotectoare, autoritare sau indiferente; strategie defensiva fata de colegii violenti, esecul scolar, situatii umilitoare

la elevii mari - fuga de la ore este rezultatul unei optiuni (proces de deliberare, luare a deciziei); cauzele pot fi: frica de evaluare, de esec, fobia / anxietatea sociala (frecventa in perioada adolescentei, manifestata prin anxietate fata de situatia de a fi observat de colegi, teama de a vorbi in public, teama de a interactiona cu persoane de sex opus, teama de critica, stima de sine scazuta); teama de pedeapsa, teama de pierdere a statutului in grup

riscurile fugii de la scoala: depresia, consum de toxice legale si ilegale, acte delictuale, abandon scolar.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1934
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved