Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Argumente pentru promovarea diferitelor strategii de evaluare a rezultatelor scolare

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micArgumente pentru promovarea diferitelor strategii de evaluare a rezultatelor scolare

Necesitatea cunoasterii modurilor de integrare a actiunilor evaluative in procesul de invatamant decurge din insasi functia fundamentala a acestora: cunoasterea rezultatelor si a activitatii care le-a produs, in vederea reglarii/ameliorarii sale in etapele urmatoare. Strategiile evaluarii reprezinta modele, tipuri, forme si tehnici de evaluare structurate si ierarhizate potrivit scopurilor si obiectivelor evaluarii.1. In functie de modul de abordare asupra rezultatelor activitatii didactice, se pot distinge mai multe strategii de evaluare:

strategii centrate pe caracteristicile cadrului didactic

strategii centrate pe metodologia de lucru aplicata

strategii centrate pe rezultatele obtinute si punerea lor in legatura cu demersul didactic intreprins.

in functie de situatia educationala concreta:

strategii ce valorifica circumstantele obisnuite din activitatea de predare-invatare, inclusiv observarea curenta a activitatii elevilor (evaluare curenta, permanenta; se intrepatrunde cu predarea);

strategii specifice, organizate special pentru o situatie de evaluare anuntata, de bilant, precum este aplicarea unei probe (evaluare sumativa, cumulativa).

dupa functia dominanta indeplinita:

evaluare diagnostica

evaluare predictiva

dupa dimensiunea secventei de activitate ale carei rezultate sunt evaluate:

evaluare de bilant

evaluare dinamica (curenta)

evaluare formatoare, ("evaluation formatrice"), evaluarea are in vedere si capacitatile si procesele psihice dezvoltate prin achizitionarea rezultatelor evaluate.

in functie de autorul actiunii evaluative:

heteroevaluare: evaluare realizata de un evaluator-

autoevaluare (evaluare reflexiva):

coevaluare: realizata prin confruntari/comparatii interindividuale (pe perechi, pe grupe)

Concepand procesul de evaluare si ca o investigatie sistematica si interpretativa a mai multor tipuri de rezultate culese la momente diferite si din ratiuni/scopuri diferite, analiza tehnicilor de evaluare se poate face pe baza unei serii de dihotomii operationale:

Evaluare formativa / sumativa

Evaluarea formala / informala

Evaluare normativa / criteriala

Evaluarea procesului / produsului

Evaluarea interna / externa

Caracteristicile de mai sus nu trebuie intelese ca momente singulare, absolut punctuale ("aici si acum"), ci ca strategii care implica o secventa sau mai multe si care valorifica metode, mijloace de invatamant, forme de organizare a activitatii.

Activitatea de evaluare este continua si completa (I.T.Radu, 1981) prin imbinarea optima a tuturor strategiilor de evaluare si prin utilizarea adecvata a tehnicilor specifice fiecareia. De asemenea, realizarea functiilor esentiale ale actului evaluativ presupune valorificarea informatiilor oferite in toate momentele procesului didactic, pentru imbunatatirea sistematica si permanenta a activitatii didactice.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2111
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved