Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

ECOLOGIC Daca poluarea se diminueaza/Natura se infrumuseteaza

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micSc. "Ion Creanga" Tg. Frumos

PROIECT ECOLOGIC

1. TEMA: "Daca poluarea se diminueaza/Natura se infrumuseteaza"2. ARGUMENT pentru alegerea acestei teme:

MOTTO: "Un mic efort din partea tuturor,

un mare castig pentru toti:o natura mai frumoasa si "sanatoasa""

"Buturuga mica, rastoarna carul mare"

Elaborarea proiectului are in vedere implicarea elevilor, profesorilor, a comunitatii orasului Targu Frumos si a altor persoane dornice, in actiuni legate de protejarea mediului inconjurator.

Proiectul poate fi considerat un raspuns la numeroasele semnale de alarma lansate de natura in ultimii ani, cand industrializarea excesiva si tehnologiile avansate par sa ne orbeasca.

Cercetarile au relevat ca mediul in care traim astazi este din ce in ce mai nociv pentru sanatatea tuturor vietuitoarelor.

Poluarea a ajuns chiar si la poli de ex. DDT (pesticid) a fost gasit in corpul pinguinilor din Antarctida.

Constientizarea fiecarui individ privind necesitatea implicarii in actiunile dedicate diminuarii poluarii, poate contribui la insanatosirea unei naturi "bolnave".

3. SCOPUL PROIECTULUI

Reducerea poluarii in randul comunitatii orasului Tg. Frumos.

Popularizarea in scoala si in comunitatea orasului Targu Frumos a notiunilor legate de poluare, captarea interesului si atragerea elevilor si a localnicilor in activitati dedicate diminuarii poluarii.

4. OBIECTIVELE PROIECTULUI

a) Informarea elevilor si a comunitatii urbane privind sursele de poluare si efectele poluarii.

b) Identificarea surselor de poluare ale orasului Targu Frumos.

c) Realizarea diverselor activitati si elaborarea unor solutii avand drept scop diminuarea poluarii

5. GRUPUL TINTA

a) elevii claselor I-VIII de la scoala "Ion Creanga"Tg. Frumos;

b) locuitorii orasului Tg. Frumos.

6. ANCHETA PILOT

Elevii de la scoala Ion Creanga Tg. Frumos au fost solicitati in vederea realizarii unui referat cu tema "Daca poluarea se diminueaza/Natura se infrumuseteaza"

Majoritatea elevilor au intampinat greutati in elaborarea referatului, invocand absenta materialelor informative si a creativitatii, dar cu totii si-au manifestat dorinta de a participa la activitatile propuse in acest proiect educativ.

7. STABILIREA

8. PREGATIREA MATERIALELOR SI INSTRUMENTELOR

Se va realiza pe tot parcursul anului, astfel in lunile de toamna si de iarna se vor elabora materialele necesare efectuarii activitatilor din lunile de primavara, vara: plantare de pomi si flori, curatenie in parcul orasului si in curtea scolii, marsul stradal etc.

9. BUGETUL DE TIMP, RESURSE FINANCIAR-MATERIALE SI UMANE

Proiectul se va derula atat in timpul orelor de curs, cat si in afara programului scolar, pe parcursul intregului an, in functie de cerintele fiecarei activitati.

Se vor utiliza resurse materiale si financiare obtinute din fondurile scolii, din sponsorizari ale diferitelor institutii (Ocolul Silvic, Sere) etc.

Resursele umane de baza vor fi elevii, cadrele didactice si alte persoane dornice sa se implice.

11. EVALUARE

Prin discutii cu realizatorii si beneficiarii acestui proiect.

Se va intocmi o expozitie de planse, fotografii, scheme, desene etc.

12. REALITATI

  • Praful din atmosfera reprezinta un pericol pentru sanatatea oamenilor, astfel microparticulele de praf solide sau lichide, cu un diametru mai mic de 2,5 micrometri, patrund in corpul uman prin inhalare si se localizeaza in plamani sau in sange unde pot cauza astm, atac cardiac si moarte prematura. Microparticulele mai mari sunt de regula filtrate prin nas si gat si se pot localiza in caile respiratorii si in plamani.

Particulele de praf pot fi aduse de vant, plante ori insecte sau pot fi create prin activitatile oamenilor, arderea combustibililor fosili in industrie si in transport, constructii, minerit etc.

  • Combustibilul diesel ars de navele comerciale se numara printre cele mai poluante din lume. Continutul sau de sulf, de ex. este de 2000 de ori mai mare decat cel al diesel-ului folosit pe uscat.

13. STATISTICI DIN ROMANIA

  • Agentia Europeana de Mediu a realizat in perioada 1990-2004 o statistica cu privire la emisia de gaze cu efect de sera, iar Romania a iesit pe locul 5 privind contributia la distrugerea stratului de ozon (95%), dupa Luxemburg (156%), Irlanda (140%), Cehia (107%) si Portugalia (97%). Principala cauza a emisiilor o reprezinta sectorul transporturilor.
  • Orasul Copsa Mica din judetul Sibiu, a devenit cunoscut in 2007, in toata Europa, ca fiind cea mai poluata asezare a "batranului continent". Acest fapt se datoreaza fabricii de prelucrare a zincului si plumbului din concentrate miniere inaugurata in 1939 si inchisa in 1993, dar si intreprinderii metalurgice de metale neferoase care continua sa functioneze si astazi.
  • In Galati, datorita Combinatului Siderurgic, infiintat in 1965, emisiile de oxizi de azot au crescut in 2006 cu 8,52% fata de 2005, cantitatea de compusi organici volatili cu 4,07%, emisiile de CO2 cu 2,8%. Aceste cresteri determina o marire exponentiala, de la an la an, a numarului de persoane care sufera de boli ale sistemului respirator. De asemenea locuitorii din vestul orasului, inspre combinat, sunt mult mai bolnavi decat restul locuitorilor.

14. EFECTELE POLUARII

Poluarea apei datorita agentilor biologici (microorganisme si materii organice fermentescibile) duce la o contaminare puternica, bacteriologica a apei, care are drept urmare raspandirea unor afectiuni cum sunt colibacilozele sau hepatitele virale, febra tifoida.

Consumul de apa cu concentratie mare de nitrati poate duce la 'boala albastra' a copiilor - methemoglobinemie.

Sarurile de cupru si cromatii din apele poluate sunt toxice pentru alge. Fitoplanctonul (alge din masa apei care produc oxigen necesar respiratiei) este puternic afectat de numeroase pesticide, mai ales erbicide. De exemplu, erbicidele din grupa ureelor blocheaza cresterea fitoflagelatelor. Detergentii sintetici, pe de alta parte, sunt foarte toxici pentru flora microbiana a apelor. Pestii pot muri din cauza tuturor tipurilor de poluare, dar majoritatea cazurilor mortale sunt provocate de lipsa oxigenului dizolvat in apa si datorita pesticidelor si a reziduurilor toxice.

Cresterea pe scara mondiala a consumului de petrol si carbune, inca din anii '40 ,a condus la cresteri substantiale de dioxid de carbon. Efectul de sera ce rezulta din aceasta crestere de CO2 , permite energiei solare sa patrunda in atmosfera, dar reduce reemisia de raze infrarosii de la nivelul Pamantului, astfel incat poate influenta tendinta de incalzire a atmosferei si poate afecta climatul global. De asemenea ,prin acest lucru, calota glaciara de la poli s-ar putea topi partial.

Ploaia acida este in prezent un important subiect de controversa datorita actiunii sale pe areale largi si posibilitatii de a se raspandi si in alte zone decat cele initiale formarii. Intre interactiunile sale daunatoare se numara: erodarea structurilor, distrugerea culturilor agricole si a plantatiilor forestiere, amenintarea speciilor de animale terestre, dar si acvatice, deoarece putine specii pot rezista unor astfel de conditii, deci in general ploaia acida poate conduce la distrugerea ecosistemelor.

Distrugerea stratului de ozon ar putea cauza cresterea numarului de cancere de piele si a cataractelor, distrugerea de anumite culturi, a planctonului si cresterea cantitatii de dioxid de carbon datorita scaderii vegetatiei.

15. CE PUTEM FACE?

Folosirea mai rara a automobilelor: mersul, ciclismul sau transporturile publice.

Evitarea cumpararii bunurilor care sunt impachetate excesiv. Este necesara energie pentru a confectiona ambalajele, dar si pentru a le recicla.

Evitarea pierderilor: redu ceea ce folosesti, refoloseste lucrurile in loc sa cumperi altele noi, repara obiectele stricate in loc sa le arunci, si recicleaza cat mai mult posibil. Afla ce facilitati de reciclare sunt disponibile in zona ta. Incearca sa nu arunci lucrurile daca acestea ar mai putea avea o alta intrebuintare.

Izoleaza-ti casa: cauta crapaturile din usi, ferestre, si asigura-te ca podul este suficient izolat pentru a pastra caldura casei.

Foloseste aparatura electrica casnica care nu consuma multa energie: cand cumperi noi aparate electrocasnice intreaba care modele consuma mai putina energie. Foloseste becuri cu un consum scazut de energie si baterii reincarcabile.

Economiseste apa: este necesara o mare cantitate de energie pentru a purifica apa. Un robinet stricat poate consuma aproximativ 30 de litri de apa pe zi.

Invata cat mai mult posibil despre problemele energetice ale Pamantului si cauzele ce le determina. Afla daca sunt grupari ecologice in zona ta care te-ar putea informa etc.

16. MESAJE PERSUASIVE

"Cand in aer liber te-ai distrat/Nu uita sa lasi in urma ta curat"

"Sa locuiesti intr-un oras frumos/Inseamna sa respiri si-un aer sanatos"

"Padurea, parcurile, strazile, apele sunt ale tuturor/Ocrotindu-le prelungesti viata oamenilor, animalelor si plantelor"

"Obligatia fiecarui om este de a sadi un pom"

"Daca vrei sa ai mereu un oras frumos, nu mai arunca gunoaiele pe jos"

17. CUM SA ARATE CHESTIONARUL

Un numar de maxim 10 elevi, insotiti de profesori, vor aplica prin sondaj un chestionar unui numar de circa 50 persoane, intr-o zi de week-end, in luna aprilie sau mai si vor nota raspunsurile date.

Chestionarul va cuprinde urmatoarele intrebari:

Ce inseamna cuvantul poluare pentru dumneavoastra?

Stiti care sunt consecintele acestui fenomen?

Daca raspunsul este corect se trece mai departe, daca este incorect se ofera informatii: "Poluarea reprezinta intoxicarea mediului inconjurator de catre om si ea duce la inundatii, secete, taieri masive de paduri, boli foarte grave si in final la scurtarea vietii omului"

Doriti sa contribuiti la evitarea poluarii?

Daca raspunsul este da

Daca doriti acest lucru, puteti proteja natura astfel:

-incercati sa strangeti resturile alimentare care va raman atunci cand mergeti la o distractie in aer liber si aruncatile la un cos de gunoi;

-aruncati orice ambalaj sau lucru nefolositor la cosul de gunoi;

-utilizati pentru deplasare de preferat mijloacele de transport in comun, bicicleta, mersul pe jos etc. si lasati macar o zi pe saptamana masina acasa.

-plantati macar un pom in viata dumneavoastra si invatati-i si pe cei din jurul dumneavoastra sa faca aceleasi lucruri.

Alte informatii utile gasiti in fluturasul pe care vi-l daruim cu drag.

Daca raspunsul este nu

Cititi acest fluturas daca va pasa de sanatatea familiei dumneavoastre si de sanatatea mediului in care traiti.

REALIZATORI:

SAGADIN ALINA-prof. biologie

APOSTOL MARIANA-prof. chimiePolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3443
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved