Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Definitii - scoala

didactica pedagogie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Definitii - scoala

Studiind dictionarul de pedagogie aflam ca scoala provine din gr. Schole - ceea ce inseamna placere, prin extindere - ocupatie in timpul liber, studiu, sau din latinescul schola - scoala. Scoala este definita ca o institutie in cadrul careia instruirea si educarea tinerei generatii se realizeaza in mod organizat si sistematic. O data cu imbogatirea fondului de cunostinte si a tehnicilor de munca, invatarea spontana este inlocuita cu invatarea organizata intr-o institutie speciala, unde se realizeaza formarea sistematica, cu norme explicite, programe si metode sub conducerea unor specialisti.



Scoala este cea mai importanta institutie in care se realizeaza educatia. Activitate de predare-invatare se desfasoara de mii de ani, dar in conditiile actuale, in Europa invatamantul functioneaza din perioada reformatiei, iar extinderea educatiei la nivelul intregii populatii s-a realizat din sec. al XIX-lea.

Scoala, dupa cum afirma Cseh-Szombati Lszl, este institutia care creeaza anumite situatii de invatare, este orientata spre atingerea unor scopuri educative foarte bine conturate, prin utilizarea unor metode si mijloace stiintifice. Scoala informeaza si formeaza elevii, avand in vedere anumite principii, si preocupandu-se si de evaluarea obiectiva a rezultatelor invatarii.

Ca unitate de baza a sistemului de invatamant, respectand logica de analiza manageriala, "scoala reprezinta o organizatie institutionala care are drept functie prioritara valorificarea la maximum a personalitatii elevului in cadrul unui proces de instruire specializat, conceput simultan ca activitate de predare-invatare-evaluare." (Cristea 2004, pp.55) Aceasta functie determina structura de planificare a activitatii de predare-invatare-evaluare, bazata pe principii, norme pedagogice generale, programe pedagogice, canale de comunicare pedagogica deschise spre relatii stabilite cu comunitatea educativa. Scoala ca organizatie este atat factor principal al educatiei tinerei generatii, cat si mediu educational care exercita diferite influente pedagogice.

Ca unitate de baza a sistemului de invatamant, organizatia scolara reflecta la nivel institutional:

calitatile si defectele societatii - neputand fi mai buna decat societatea care a produs-o si pe care o serveste;

idealurile si scopurile determinate social, obiectivate pedagogic in documentele scolare, concretizate in mediul scolar;

functiile si structurile sale specifice, prevazute in normele legislative si in regulamentele interne;

criteriile generale de activare a continuturilor si de valorificare a acestora, surprinse in metodologia de predare-invatare-evaluare;

resursele interne de perfectionare si de inovare didactica. (Cristea, 2004, pp. 56)

Manualele de management scolar evidentiaza faptul ca institutia specializata in  realizarea procesului de invatamant intruneste toate caracteristicile unui sistem deschis. Organizarea sa formala, centrata pe interactiunea dintre catedrele didactice/comisiile metodice si clasele de elevi, este deschisa spre structurile informale reale sau virtuale, active in mediul scolar si extrascolar. Ea reflecta si valorifica un ansamblu de relatii si corelatii cu factori externi intr-o schema manageriala complexa bazata pe reglarea.autoreglarea continua a raporturilor pedagogice dintre fluxul de intrare si fluxul de iesire. (Cerchez. N., 2004, pp.32-35)

Scoala nu este singurul loc, singurul laborator, care se ocupa de educarea copiilor, dar din unghiul de vedere al educatiei, este cea care orienteaza si ofera o baza sigura pentru copil in vederea construirii viitorului sau.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 7227
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved