Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Dezvoltarea emotionalå si socialå

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micDezvoltarea emotionalå si socialå

"Iatå care e taina mea: Limpede nu vezi decat cu inima.Ochii nu pot så påtrundå in taina lucrurilor."

Antoine de Saint-Exupery

Stiati cå programele educationale de dezvoltarea inteligentei emotionale:

Formeazå adulti responsabili si capabili så adopte o disciplinå pozitivå?

Creeazå un climat securizant bazat pe incredere in sine si in ceilalti?

Promoveazå comunicarea si negocierea conflictelor?

Oferå mai multå multumire, pace, bucurie si mai putin stres?

Dezvoltå simtul echilibrului ca o resurså importantå a diminuårii anxietåtii, ingrijorårii, fricii si a sentimentelor negative?

Ajutå la invåtarea si practicarea autodisciplinei, disciplinei pozitive, a responsabilitåtii si sånåtåtii emotionale?

Dezvoltå o mai bunå pregåtire pentru viatå?

Sustine exersersarea abilitåtii de a constientiza emotiile, de a intelege si aprecia sentimentele celorlalti?

Determinå manifestarea unei atitudini flexibile, generoase, empatice?

Implicå gestionarea optimå a resurselor de timp?

Ce este inteligenta emotionalå (IE)?

In anii '80, Howard Gardner, in teoria inteligentelor multiple a identificat inteligenta interpersonalå si inteligenta intrapersonalå, care combinate reprezintå ceea ce nouå ne este cunoscut aståzi sub numele de inteligenta emotionalå .

Termenul a fost folosit pentru prima datå de Peter Salovey, profesor si psiholog la Universitatea Yale si John Mayer, profesor si psiholog la Universitatea din New Hampshire. Mai tarziu, Daniel Goleman trateazå cu succes noul domeniu in lucrårile sale, aståzi de referintå.

Inteligenta emotionalå este abilitatea individului de a recunoste, identifica, constientiza, exprima si controla emotiile.

Folosirea inteligentå a emotiilor inseamnå:

Ståpanirea impulsurilor emotionale

Receptivitate la sentimentele celuilalt

Citirea emotiilor celorlalti

Asigurarea echilibrului emotional personal

Gestionarea si negocierea conflictelor

Påstrarea relatiilor interpersonale pozitive

Ce spun cercetåtorii despre inteligenta emotionalå?

Intr-un experiment ("al bomboanelor") din 1960, niste copii de 4 ani au avut de ales intre: så ia o bomboanå sau så astepte panå cand un cercetåtor va reveni in camerå si le va oferi douå bomboane dupå cateva minute. Acestia au fost monitorizati panå la absolvirea liceului. Au observat cå cei care au fost echilibrati emotional, au avut capacitatea de a astepta, au dat dovadå de autocontrol si ståpanire de sine, au rezultate mai bune si sunt mai competenti la scoalå si in viata cotidianå. Cercetårile aratå cå dezvoltarea emotionalå a elevilor este decisivå pentru succesul scolar si pentru reusita in viatå.

1. Mayer, Salovey si un alt coleg, David Caruso definesc inteligenta emotionalå ca "abilitatea de a procesa informatiile despre emotii: identificarea, asimilarea, intelegerea si managementul acestora."

(Mayer, Cobb, 2000).

Ariile inteligentei emotionale descrise de ei sunt:

Identificarea

emotiilor

Abilitatea de a recunoaste propriile emotii, sentimente dar si pe ale celor din jurul nostru,

precum si identificarea lor in diferite persoane, obiecte, artå, povesti, muzicå sau alti stimuli.

Utilitatea

emotiilor

Abilitatea de a genera, folosi si simti o emotie ca necesarå in comunicarea sentimentelor sau angajarea ei in alte procese cognitive. (gandire, decizii).

Implicå abilitatea de a pune in relatie emotiile cu alte senzatii mentale, de exemplu gust si culoare (angajarea in munca artisticå) si folosirea emotiilor in rezolvarea de probleme (integrarea emotiilor in ganduri).

Intelegerea

emotiilor

Abilitatea de a intelege informatiile despre emotii, de a intelege "combinatorica" emotiilor, progresul prin tranzitiile relationale.

Implicå rezolvarea problemelor emotionale prin cunoasterea emotiilor asemånåtoare sau

diferite, dar mai ales prin ceea ce acestea transmit sau semnificå.

Managementul emotiilor

Abilitatea de a fi deschis(å) fatå de sentimente si de a le adapta propriei persoane si emotiilor celorlalti pentru promovarea cresterii si dezvoltårii personale.

Implicå intelegerea consecintelor comportamentelor sociale asupra emotiilor si reglarea emotiilor in functie de nevoile personale si ale celorlalti.

Pe baza cercetårilor sale de peste 25 de ani, Reuven Bar-On profesor doctor la Universitatea din Tel-Aviv, a stabilit in 1992, componentele inteligentei emotionale (Mihaela Rocco, 2003):

aspectul intrapersonal: constientizarea propriilor emotii, optimism, asertivitate, respect pentru propria persoanå, autorealizare, independentå

aspectul interpersonal: empatie, relatii interpersonale, responsabilitate socialå

adaptabilitatea: rezolvarea problemelor, testarea realitåtii, flexibilitate

controlul stresului: tolerantå la stres, controlul impulsurilor

dispozitia generalå: fericire, optimism.

In schimb, persoana cel mai mult asociatå cu termenul de inteligentå emotionalå este psihologul si jurnalistul Daniel Goleman.

In cartea sa "Inteligenta emotionalå" (1995), Daniel Goleman cerceteazå competentele sociale si emotionale, demonstreazå cå abilitåtile sociale si emotionale pot fi dezvoltate, iar copiii implicati in astfel de programe pot beneficia de avantaje pe termen scurt si lung in ceea ce priveste starea de bine, performantele si succesul in viatå. Considerå cå existå 5 elemente care compun inteligenta emotionalå:

1. Constiinta de sine: identificarea si intelegerea emotiilor, constientizarea unei emotii care se schimbå, intelegerea diferentei dintre ganduri, emotii si comportamente, increderea in sine, intelegerea consecintelor unor comportamente in termeni de emotii.

2. Autocontrolul: managementul emotiilor dificile, controlul impulsurilor, managementul constructiv al furiei, maniei, dorinta de adevår, constiinciozitatea, adaptabilitatea, inovarea, disciplina.

3. Motivatia: a fi capabil(å) så stabilesti obiective si så le indeplinesti, optimism si sperantå in fata obstacolelor si esecurilor, initiativå, optimism, dorinta de a reusi, perseverentå, dåruire.

4. Empatia: a fi capabil(å) så te pui "in pantofii diferitelor persoane cu care relationezi", cognitiv si afectiv, a fi capabil(å) de a-i intelege pe ceilalti, perspectivele acestora, a fi capabil(å) de a aråta grijå, atentie, intelegerea diversitåtii.

5. Managementul relatiilor sociale: stabilirea si påstrarea relatiilor (prieteni), rezolvarea conflictelor, cooperarea, colaborarea, capacitatea de a lucra in echipå, comunicarea, influenta, conducerea (leadership-ul).

Aplicatie

Identificati si creati exercitii pe care så le propuneti la claså, pårintilor sau colegilor de cancelarie pentru cele 4/5 dimensiuni ale inteligentei emotionale cercetate de specialisti.

Cum dezvoltåm inteligenta emotionalå in claså?

"Trebuie så ceri de fiecare datå ceea ce poate fiecare så dea."

Antoine de Saint-Exupery

Nivelul coeficientului de inteligentå emotionalå al cadrelor didactice este de departe variabila cea mai importantå pentru crearea in claså a unui mediu pozitiv din punct de vedere al inteligentei emotionale. Este evident cå profilul unui cadru didactic de succes, inteligent emotional presupune un bun management al emotiilor, mai ales al emotiilor negative, intr-un mod autentic, real si sånåtos.

Etapa 1. In primul rand, cadrele didactice trebuie så:

Isi identifice propriile sentimente

Så isi inteleagå tråirile emotionale

Så isi asume råspunderea lor

Så constientizeze nevoile emotionale proprii

Etapa 2. Apoi så sprijine elevii:

Oferindu-le ajutor in analiza sentimentelor prin comunicare

Acordandu-le optiuni si sprinjin printr-o atitudine pozitivå

Intelegandu-le si respectandu-le sentimentele prin atitudine

Invåtandu-i så isi rezolve problemele si din punct de vedere emotional

Etapa 3. Fiså de autoevaluare: "Tu te vei judeca, atunci pe tine insuti, spuse regele. E lucrul cel mai

greu. A te judeca pe tine este mult mai greu decat a-l judeca pe altul.", Antoine de Saint-ExuperyPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2223
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved