Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

ELEMENTE INTRODUCTIVE de etica si deontologie in psihologia educatiei

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micELEMENTE INTRODUCTIVE de etica si deontologie in psihologia educatiei

In activitatea sa, psihologul cu drept de libera practica este pus in situatia de a alege din mai multe variante de interventie pe cea care se potriveste cel mai bine nevoilor celui care a apelat la serviciile sale. A alege in constiinta de cauza si nu pe baza unor impresii plauzibile, rezultate ale unor decizii hazardante reflecta nu numai profesionalism, ci este o expresie a unei inalte experiente a libertatii. Daca ratiunea filtreaza informatiile in directia alegerii a ceea ce este mai bun, libertatea presupune posibilitatea de a alege binele sau raul. Putem afirma cu certitudine ca adevarata experienta a libertatii consta in a face bine si a prefera corectitudinea, onestitatea si adevarul. Omul este cu atat mai liber, cu cat este mai putin indiferent fata de consecintele actelor sale asupra celorlalti si cu cat constientizeaza mai profund cauzele alegerilor sale.Cursul de etica si deontologie are ca obiectiv principal evidentierea necesitatii respectarii principiilor care fundamenteaza activitatea psihologului scolar - protejarea drepturilor umane, mentinerea confidentialitatii, siguranta si starea de bine psihologic. In cadrul codului etic si deontologic drepturile morale sunt definite ca fiind "egala justitie, onestitate, dezvoltarea unei intimitati adecvate, autodeterminare, libertate personala".

Respectarea principiilor si satisfacerea standardelor de competenta, referitoare la relatiile umane, confidentialitate, conduita colegiala, inregistrare, pastrare si prelucrare a datelor, precum si prevenirea si depistarea posibilelor disfunctii vor contribui la eficientizarea activitatii de psiholog scolar (in literatura de specialitate americana se mentioneaza tandemul praiseworthy vs blameworthy - activitate meritorie, care respecta cerintele etice si deontologice vs practici care nu sunt compatibile cu menirea psihologului scolar - incalcarea drepturilor si demnitatii beneficiarilor serviciilor sale, prejudicierea imaginii si starii de bine psihologic a acestora).

Altfel spus, psihologul scolar are rolul de a optimiza functionalitatea psihica a celor implicati direct sau indirect in procesul instructiv - educativ, toate interventiile sale supunandu-se exigentei morale de a actiona astfel incat sa trateze umanitatea atat in persoana sa, cat si in persoana celuilalt, ca pe un scop si niciodata ca pe un simplu mijloc (de obtinere a unor beneficii).

Asa cum sugereaza filosofia  kantiana, imperativul categoric este strans legat de ideea recunoasterii in valori a ceea ce are statut de scop in sine, nu pentru sine (nicio actiune nu trebuie transformata in instrumentul unui scop interesat). Din punct de vedere psihologic, imperativul categoric (exprimarea necesitatii neconditionate in forma absoluta a lui "trebuie pentru ca trebuie") este specific nivelului eticii postconventionale - din teoria lui Lawrence Kohlberg.

Evitarea dezordinii sociale depinde, printre altele, de respectarea normelor, prescriptiilor chiar si atunci cand exista un dezacord privat. "Trebuie pentru ca trebuie" ne dicteaza o constiinta morala care reflecta intelegerea aprofundata si pretuirea unor valori ca: libertate, echitate, onestitate, demnitate si toleranta.

In capitolul Etica privita ca rasturnare a raportului de forte, din volumul Explicarea omului, Mihail Ralea mentioneaza ca fenomenul moral nu se produce niciodata nemijlocit - "actiunea etica izvoraste dintr-un principiu, dintr-un conflict intern, dintr-o lupta care presupune sfortare, dominare de sine, deci inhibitie a pornirilor naturale, o solutie de reechilibrare care depaseste si simplul conformism si aspiratia catre placere" (Ralea, 1940, p.154). Se observa asadar ca este depasita viziunea caracteristica moralei eudemoniste (prezentarea placerii sau utilitatii ca fundament al eticii), precum si rigorismul kantian (conform caruia morala autonoma inseamna eliberarea de imperativele ipotetice, rezultate ale subiectivitatii, in favoarea imperativelor categorice - legi universale, create de ratiune). De mentionat diferenta dintre complianta fata de reguli si conduita etica. Complianta presupune respectarea regulilor, iar conduita etica - intelegerea imperativelor etice care fundamenteaza aceste reguli.

Etica aplicata in domeniul psihologiei educatiei reprezinta un ansamblu de principii si standarde menite sa ghideze interventiile psihologice in comunitatile educative. Altfel spus, imperativul etic fundamental al psihologului scolar este mentinerea starii de bine a celor care vine la cabinet (elevi, profesori, parinti), evitandu-se orice prejudiciere a drepturilor sau demnitatii acestora.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1439
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved