Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Gradinita

MITURI LEGATE DE LUAREA DECIZIEI IN CARIERA

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai micMITURI LEGATE DE LUAREA DECIZIEI IN CARIERA

A lua o decizie in domeniul carierei inseamna a alege o solutie de orientare scolara si profesionala din mai multe variante posibile. Aceasta alegere poate valorifica potentialul existent sau poate duce pe un drum gresit, un drum spre esec profesional si social. Procesul de luare a deciziei nu se desfasoara intotdeauna logic, pe baza rationamentelor inductive sau deductive. Natura umana implica utilizarea unei strategii „psiho- logice” in cadrul careia alegerea se face pe baza experientei, a intereselor, a starilor afective , a influentelor exterioareNe lovim de diferite mituri legat de cariera, convingeri irationale care interfereaza cu procesul efectiv de luare a deciziei. Acest demers este , pentru multi dintre noi, afectat de anxietate si nesiguranta. Cu cat percepem mai importante consecintele acestor decizii, cu atat mai mult vom fi constienti de riscurile asumate.

Aceste idei irationale produc deseori un nivel crescut de anxietate care diminueaza increderea in

capacitatea de a lua decizii bune , afectand modul in care ne percepem pe noi insine; putem deveni fie neincrezatori, intelegand gresit acest proces, fie putem astepta prea mult sau prea putin referitor la scopurile noastre.

Prezentam cateva din aceste convingeri incercand sa oferim varianta rationala care sa demonteze barierele ce va impiedica sa parcurgeti un proces eficient in luarea deciziei.

Activitate: Pro sau contra

Obiective: -  sa argumenteze opiniile exprimate

sa inlocuiasca miturile (idei irationale) cu idei rationale

Desfasurare:

- se constituie grupe care sa sustina afirmatiile prezentate si grupe care sa le nege 

se ofera apoi explicatia rationala

1 .Exista o singura profesie/ocupatie care mi se potriveste.

FALS  DE CE ? Individul se manifesta printr-o multitudine de abilitati, interese, valori. Nici una nu va exploata intregul potential, dar bineinteles ca vor exista unele mai potrivite decat altele. Important este sa fii convins ca ai decis in cunostinta de cauza si ca interesele, abilitatile si valorile tale se incadreaza in cerintele ocupatiei alese.

2Nimeni altcineva nu este indecis.

FALS DE CE ? Majoritatea tinerilor sunt indecisi raportat la ce fel de munca vor presta. Nu e nimic rau in a fi indecis atat cat timp te preocupi sa aduni informatiile de care ai nevoie pentru a alege la timpul potrivit .Exista cateva studii care arata ca ,cu cat ai mai multe abilitati si interese cu atat iti va fi mai greu sa elimini unele optiuni si sa te opresti la altele. Alegerea poate fi grea mai ales pentru cei cu potential multiplu .

3. Parintii, un test sau un expert stiu mai bine decat mine ce ar trebui sa fac.

FALS DE CE ? Parintii, testele, consilierii privind cariera pot fi resurse semnificative, dar in final tu trebuie sa decizi. Aceasta implica incredere in capacitatea te de a lua decizii in ceea ce priveste viitorul tau. Este normal ca acest stadiu sa fie asociat cu un anumit nivel de anxietate care decurge din importanta deciziei pe care trebuie sa o iei.4.Toata lumea trebuie sa aiba succes in cariera chiar daca acesta insemna sa faca lucruri care nu ii intereseaza.

FALS   DE CE ? Daca alegi o ocupatie care nu iti place doar pentru ca este acceptata din punct de vedere social ca fiind de succes, poti sa fii aproape sigur de esec in cariera. Trebuie sa analizezi ce indeamna succes pentru tine. Pe plan social. Definitia succesului include deseori bani, statut, putere, faima. Uneori poti ajunge sa atingi toate aceste repere si sa nu fii multumit de cariera ta.

5. Profesia mea trebuie sa fie ideala, sa imi satisfaca toate dorintele si nevoile.

FALS  DE CE ? Toate ocupatiile au aspecte pozitive si aspecte negative. Daca astepti ca ocupatia ta sa fie cea ideala esti nerealist . Aminteste-ti ca poti fi multumit facand multe alte lucruri. Este important sa alegi profesia care iti satisface cat mai multe dintre nevoile, interesele tale si contribuie la dezvoltarea aptitudinilor tale.

6.Oamenii fie au succes in cariera fie esueaza total.

FALS DE CE ? Multumirea si succesul nu depind de a fi cel mai bun in domeniul tau ci de a-ti valorifica cat mai bine resursele. De cele mai multe ori esecurile sunt cele din care invatam cel mai mult , cele care reprezinta samanta viitoarelor succese. Invata sa iti evaluezi cariera in termeni relativi si nu in termeni de „totul sau nimic”.

7.Piata muncii se schimba atat de repede incat nu poti efectiv sa-ti planifici viitorul.

FALS  DE CE ? Lumea se schimba in mod constant, dar poti sa profiti de oportunitati planificandu-ti cariera. Cunoscand cat mai multe lucruri despre tine poti sa determini ce oportunitati se potrivesc cel mai bine cu nevoile tale. Trebuie sa iti dezvolti o arie de abilitati si o atitudine flexibila raportata la cariera.

8. Individul trebuie sa aiba control total asupra carierei lui.

FALS DE CE ? Unele lucruri pot fi controlate in cariera, altele nu. Intre factorii care sunt in afara controlului tau se pot regasi: falimentele companiilor, imbolnavirile, dezastrele naturale, crizele economice, schimbarile de legislatie. Schimbarile in cursul carierei pot fi privite fie ca oportunitati, fie ca bariere. Este important sa fii flexibil, sa-ti dezvolti abilitati ce pot fi aplicate in mai multe domenii.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1718
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site