CATEGORII DOCUMENTE |
Gradinita |
PARTICULARITATILE MORFO-FUNCTIONALE SI PSIHICE ALE ELEVILOR DIN CICLUL GIMNAZIAL
Dezvoltarea morfo-functionala la 11-14 ani.
Între 11-14 ani copilul parcurge o etapa deosebit de dinamica în crestere si dezvoltare, fiind perioada de încheiere a copilariei si începerea transformarilor care duc la maturizare.
Procesele de crestere si dezvoltare somatica si sexuala sunt mai accentuate decât în perioada anterioara, în ansamblu. Asistam la o etapa de accentuare a procesului de osificare în care toracele se dezvolta accentuat.
Ligamentele si articulatiile sunt înca slab dezvoltate fiind putin rezistente la tractiuni si întinderi. Cresterea taliei si greutatii cunoaste o alternanta sezoniera, cu maximul în perioada aprilie-iulie, când creste maximum, talia în restul anului crescând greutatea si ceilalti parametrii somatici (FACHINI F.). Asistam la o perioada de modificari importante ale proportiilor corporale si accentuare a dimorfismului sexual.
Fetele cresc mai repede (cl. VI-VII), iar baietii mai târziu (VII-VIII) si datorita acestor pusee, rezulta o înfatisare nearmonioasa (brate lungi, piept îngust, picioare lungi etc.). Exista pericolul unor deformari ale coloanei vertebrale.
Prin prelungirea segmentelor si a fibrelor musculare oboseala se instaleaza rapid în timpul efortului fizic, copiii având si o capacitate de coordonare scazuta. Spre sfârsitul perioadei la baieti, se dezvolta musculatura, iar la fete încep depunerile de tesut adipos mai ales în jurul bazinului. Forta muschilor flexori este mai mare decât cea a extensorilor.
Sistemul nervos cunoaste, la nivelul scoartei cerebrale, putine modificari, dar în aceasta îsi mentine marea plasticitate. Predominanta este excitatia, dar si inhibitia se dezvolta rapid favorizând procesele de analiza si sinteza. Reflexele conditionate si stereotipurile devin mai stabile existând tendinta de iradiere a proceselor de excitatie totusi, aceasta facând dificila învatarea miscarilor noi. Educatia fizica si sportul sunt inestimabile din acest punct de vedere perfectionând procesele nervoase, sporind randamentul intelectual si fizic al copiilor.
Se înregistreaza o crestere a functiei respiratorii dublata si de marirea capacitatii vitale, a debitului respirator maximum si minimum care, sfârsitul perioadei, maresc capacitatea de efort si rezistenta. Greutatea plamânilor este de 660 gr. la 12-13 ani (fata de 1000 gr. la un adult). Capacitatea vitala atinge 3500 cm3.
Dezvoltarea aparatului cardio vascular se face în ritm lent, dar continuu existând diferentieri între baieti si fete. Exista si o mare labilitate a functionarii aparatului cardio-vascular, care poate duce la dereglari functionale. Volumul inimii creste mult fata de dezvoltarea vaselor sanguine. Se mareste numarul globulelor rosii si cantitatea de hemoglobina din sânge. Valorile sistemului sistolic si debitul cardiac maxim sunt înca mult diferite fata de adult.
Viteza de crestere a volumului si greutatii inimii este; minima între 11-12 ani si maxima între 13-14 ani, greutatea fiind de 140 gr (în medie la 11 ani) si 220 gr. la 14 ani.
Tabloul general al dezvoltarii cunoaste 'furtuna vegetativa'. Prin actiunea anabolizanta a hormonilor sexuali si prin aparitia în sânge a unor metaboliti acizi, noi, care conduc la o hiperexcitabilitate cortico-viscerala marcata.
Dezvoltarea psihica.
Desi volumul creierului creste destul de putin, circumvolutiunile se adâncesc, marind suprafata scoartei si numarul fibrelor de asociatie, fiind sporita considerabil capacitatea de învatare.
Dezvoltarea psihica are, în aceasta perioada, un caracter complex si contradictoriu. Copiii se angajeaza cu entuziasm în diverse forme de activitate dezvoltându-si astfel aptitudinile si talentul.
Activitatea în colectiv are posibilitatea de a forma trasaturi pozitive de caracter, acum formându-se spiritul de echipa, întrajutorarea, colegialitatea, toleranta etc.
Apar totodata si unele fenomene negative, în comportamentul vârstei, baietii având tendinte de supraapreciere, îngâmfare, spirit vindicativ, vedetism, iar fetele având tendinte de subestimare, demobilizare, lipsa de curaj si hotarâre etc..
Privindu-le în ansamblu si tinându-se seama de continutul specific al activitatii de handbal, particularitatile enumerate mai sus calauzesc spre necesitatea respectarii la aceasta vârsta a urmatoarelor norme metodice:
a) Poderea predarii exercitiilor cade asupre dezvoltarii îndemânarii, concretizate în indicii sporiti de stapânire a aparatului locomotor,în conditii variate de echilibru, întoarceri, opriri, ocoliri, etc, precum si în executarea corecta a principalelor procedee tehnice;
b) Cultivarea în toate împrejurarile (antrenament,joc) a actionarii rapide cu indici crescuti de viteza de reactie si de executie;
c) Dezvoltarea rezistentei si a fortei trebuie facuta cu preponderenta, exercitiile fiind intotteauna succedatede peuze pentru refacerea capacitatii de munca a organismului;
d) Ponderea organizarii sub forma de joc a exercitiilor sa fie judicios imbinate cu însusirea analitica si precisa a mecanismului de baza al principalelor procedee tehnice;
e) Deyvoltarea treptata a gândirii tactice, cunoscând ca posibilitatea de abstractizare a copiilor sporeste mai ales dupa 13 ani;
f) Organizarea exemplara a instruirii, în sensul asigurarii caracterului sau educativ;
g) Influentarea in toate împrejurarile a activitatii handbalistice a dezvoltarii trasaturilor pozitive de caracter.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 219
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved