Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

PREZENTAREA PROGRAMULUI CUM SA DEVENIM PARINTI MAI BUNI

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micPREZENTAREA PROGRAMULUI CUM SA DEVENIM PARINTI MAI BUNI

Sa fii parinte este experienta cea mai dificila, solicitanta, si generatoare de satisfactii pe care o ofera viata. Este o responsabilitate uriasa sa cresti un copil care va deveni o persoana sanatoasa, si care sa-si ocupe locul sau in generatia urmatoare. Primii ani de viata ai copilului, cand se formeaza atitudinile fata de sine insusi si tiparele de parinte, sunt extrem de importanti si de aceea este necesar ca parintii sa utilizeze metode pozitive de crestere a copiilor. Este mult mai usor sa previi tiparele negative pentru a nu deveni o parte a vietii decat sa le schimbi dupa ce au fost stabilite.Programul Cum Sa Devenim Parinti Mai Buni ajuta la reducerea stresului pe care-l resimt familiile, si micsoreaza riscul ca parintii sa-si manifeste frustrarile asupra copiilor lor. El ofera parintilor posibilitatea de a spori comunicarea si a-si dezvolta abilitatile necesare pentru tratarea stresului. El reduce izolarea parintilor punandu-i in legatura cu alti parinti aflati in situatii similare, si promoveaza o abordare pozitiva a cresterii si disciplinarii copiilor. In plus, acest program se adreseaza in mod specific factorilor care contribuie la abuzare si neglijare, inclusiv lipsa informatiilor si abilitatilor ca parinte sau caracterul nepotrivit al acestora, respectul scazut fata de sine insusi, sentimentul de izolare, asteptarile nerealiste, si intelegerea gresita a dezvoltarii copilului si al rolului de parinte. Cum Sa Devenim Parinti Mai Buni ii ajuta pe parinti sa creeze un sistem social de sprijin care poate sa continue si dupa terminarea cursurilor pentru parinti.

Cum Sa Devenim Parinti Mai Buni este un program pozitiv, construit pe punctele forte, si nu eticheteaza participantii. Programul nu sustine un singur model de parinte si nu insista asupra ideii ca ar exista o singura metoda de a fi parinte. Scopul programului este:

sa incurajeze participantii sa-si studieze mai in amanunt viata si modul in care ei relationeaza cu copiii lor;

sa descopere o gama mai larga de alternative pozitive si eficiente pentru rolul de parinte; si

sa dezvolte o retea de sprijin social impreuna cu alti parinti.

Acest program poate servi ca o punte de legatura pentru a ajuta la conectarea parintilor la alte servicii pe care ei nu le-ar cauta in mod normal. Parintii care sunt foarte stresati sunt mai doritori sa accepte alte feluri de sprijin pentru ei insisi si pentru familiile lor dupa ce s-a stabilit increderea prin intermediul clasei lor de curs Cum sa Devenim Parinti Mai Buni. Ei isi vor impartasi greutatlle mult mai usor in cadrul grupului si vor fi mai receptivi fata de referirea catre alte resurse. Prea adesea familiile nu cauta ajutorul de care au nevoie decat dupa ce s-au instalat tipare care au un potential distructiv serios. Interventiile intr-un asemenea moment sunt mult mai putin eficiente, si, uneori, sunt prea tarzii.

Cum Sa Devenim Parinti Mai Buni nu este facut pentru a fi unica solutie pentru problemele majore ale vietii. Acest program este un punct de pornire - un loc in care parintii pot sa invete mai mult despre stilul lor de parinti si optiunile pe care le au pentru indrumarea copiilor, precum si un loc in care sa castige mai multa incredere in ei insisi ca oameni si ca parinti. Consideram ca oferind parintilor posibilitatea de a furniza si a primi informatiii, pentru a constientiza alternativele pozitive, si a se sprijini reciproc, putem sa-i ajutam in luarea de masuri pentru imbunatatirea calitatii vietilor lor si a vietilor copiilor lor. Programul se concentreaza asupra importantei parintilor si asupra punctelor lor forte. Principiile de baza ale programului apreciaza, respecta si sprijina parintii.

Obiectivele programului Cum Sa Devenim Parinti Mai Buni

Parintii implicati in acest program invata importanta faptului de a se ingriji pe ei insisi pentru a putea sa-si ingrijeasca copiii mai bine. Punctele centrale ale programului pentru parinti sunt:

sa invete tratarea stresului si abilitatile de comunicare;

sa-si inteleaga mai bine copiii;

sa invete abilitati eficiente pentru rolul de parinte si abordari pozitive ale disciplinarii;

sa construiasca o retea de sprijin.

Cui se adreseaza acest program?

Programul Cum Sa Devenim Parinti Mai Buni a fost alcatuit initial pentru parintii care trec printr-o perioada de criza, crescand astfel riscul de a avea un comportament abuziv fata de copii. Programul este insa la fel de relevant pentru orice familie care experimenteaza stresul parental, inclusiv parintii necasatoriti, parintii adoptivi, familiile cu copii cu nevoi speciale, asistenti maternali, precum si parintii aflati la primul copil si aceia care experimenteaza un stres 'normal'. Abordarea folosita de acest program poate fi folosita asa cum este prezentata aici, poate fi incorporata in alte programe de educatie parentala, sau poate fi modificata pentru a indeplini scopuri specifice si a corespunde nevoilor si resurselor de care dispuneti.

Caracteristicile programului

Cursurile pentru Parinti

Cursurile pentru parinti, prezentate in cadrul unei structuri de sprijin, sunt inima programului Cum Sa Devenim Parinti Mai Buni. Fiecare sesiune dureaza aproximativ doua ore si jumatate si contine timp disponibil pentru ca parintii sa-si impartaseasca punctele lor forte si cele slabe si sa inceapa construirea unui sistem de sprijin intre ei insisi. Cursul este un loc in care parintii invata despre rolul de parinte si dezvoltarea copilului, se simt motivati si nu se mai simt singuri in fata solicitarilor impuse de rolul de parinte. Continutul cursului este secvential, trecand de la invatarea modului in care sa avem grija de noi insine, tratarea stresului si furiei, abilitatilor de comunicare, si dezvoltarii de asteptari realiste pentru copiii nostri, la disciplinarea pozitiva si tratarea comportamentelor solicitante.

Marimea grupului de parinti

Marimea medie a grupului pentru cursul Cum Sa Devenim Parinti Mai Buni este intre 10 si 20 de parinti. Se recomanda un numar de 10 pana la 15 parinti pentru un grup, astfel incat parintii sa aiba suficiente posibilitati de a participa activ. Grupurile alcatuite dintr-un numar mai mic de opt persoane nu sunt recomandate deoarece absentele normale datorate imbolnavirilor si altor factori diminueaza marimea grupului si au impact asupra dinamicii acestuia.

Daca incepeti un program de genul Cum Sa Devenim Parinti Mai Buni pentru prima data in comunitatea dumneavoastra, probabil ca va fi nevoie de mai multe serii de cursuri pana cand profesionistii si alti parinti sa afle ca acesta este un program la care merita sa participi. Incercati sa aveti atat rabdarea cat si finantarea necesare pentru a lasa programul sa se dezvolte in propriul sau ritm.

Mediul

Mediul ideal este unul neoficial, placut, si confortabil. Cursurile programului Cum Sa Devenim Parinti Mai Buni pot avea loc in centre de resurse, scoli, case de cultura, sali inchiriate. in orice mediu este important sa creem o atmosfera in care oamenii sa se simta in siguranta si confortabil unii in prezenta celorlalti.

Parintii stau de obicei in semicerc lasand spatiu pentru ca moderatorul sa plaseze un panou pentru scris (flip-chart) si un TV / video pe care toata lumea sa le poata vedea. Parintii vor sta pe scaune, dar este rolul moderatorului sa aranjeze mobila intr-un mod care sa creeze o stare de spirit pozitiva.

Este important sa se separe spatiul de discutii al parintilor de locul de joaca al copiilor. Cand cursurile au loc cu parintii si copiii in aceeasi camera, parintii au deseori dificultati in concentrare, nivelul de activitate al copiilor poate sa creeze agitatie, iar copiii pot sa-i auda pe parinti discutand despre ei. Unul din lucrurile benefice pentru parinti in cadrul cursurilor este timpul special acordat adultilor pentru reflectie, discutii si sprijin. Parintii apreciaza posibilitatea de a avea un 'timp pentru adulti' stiind ca si copilul lor este bine ingrijit.

Timpul

Perioada zilei in care se desfasoara cursul este importanta. Cursurile pot avea loc in cursul zilei, dar si in cursul serii pentru ca sa poata participa si parintii care au servici. Am observat ca o sesiune de doua ore si jumatate intre orele 18:15 si 20:45 include ora cea mai tarzie pe care copiii o tolereaza si ora cea mai devreme la care pot veni parintii la curs seara. Cursul poate avea loc si in timpul zilei avand ca tinta populatia formata in majoritate din parintii care nu au servici si au copii de varsta scolara precum si copii intre 0 si 2 ani. Un curs intre doua ore si doua ore si jumatate cu o pauza pentru gustari functioneaza foarte bine.

Ingrijirea copiilor

Copiii au beneficii de pe urma atentiei oferita de voluntari competenti, care ofera activitati sigure, pozitive, adecvate nivelului lor de dezvoltare.

Voluntarii din cadrul programului Cum Sa Devenim Parinti Mai Buni vor fi instruiti sa ofere experiente si posibilitati adecvate copiilor in timp ce parintii lor se afla la curs.

Cand pregatiti spatiul pentru ingrijirea copiilor, asigurati-va ca respectiva camera este sigura pentru copiii mici si mari, ca exista dotari si jucarii adecvate, si ca exista suficienti voluntari pentru copii. Daca este posibil, folositi aceiasi voluntari la fiecare curs. Aceasta ajuta copiii sa se simta confortabil si in siguranta si ii ajuta sa dezvolte o relatie pozitiva cu acesti adulti noi in viata lor.

Ingrijirea copiilor le permite parintilor sa-si vada copiii interactionand cu jucariile si cu alti copii si adulti. Parintii pot sa vada personalul de ingrijire a copiilor modeland comportamente pozitive la copiii lor. Daca sunteti destul de norocos sa aveti un spatiu de joaca dotat cu o fereastra pentru observare, parintii pot sa aiba o experienta de valoare urmarindu-si propriii copii precum si alti copii. Observatiile pot fi folosite pentru a genera discutiile intre parinti.

Alimentatia

Gustarile sunt oferite la fiecare curs pentru parinti si copii. Hrana aleasa include fructe, legume taiate felii si fierte, branzeturi si biscuiti, suc de fructe, iaurt, pateuri, suc pentru copii, cafea si ceai pentru parinti.

Procesarea

Fiecare modul al cursului este organizat in jurul Conceptului/Conceptelor Cheie si Scopurilor. Agenda prezinta o ordine propusa pentru prezentarea materialelor. Agenda poate fi individualizata cu usurinta pentru a indeplini nevoile fiecarui grup. Fiecare sesiune ofera materialul intr-o varietate de moduri de invatare (prezentari scurte facute de moderator, casete video, activitati practice in grupuri mari si mici, subiecte de discutie, dialog interactiv, si activitati pentru acasa). Acestea sunt concepute sa se adreseze parintilor care au o varietate de stiluri de invatare (audio, vizual, si kinestezic). La majoritatea sesiunilor veti gasi rezumate ale cursului anterior si ale activitatilor pentru acasa Acestea le dau participantlor sansa de a-si impartasi succesele si experientele lor in timp ce recapituleaza punctele cheie. De asemenea va va acorda dumneavoastra un feedback important.

Repetarea

In cadrul fiecarei sesiuni ca instrument de lucru, se repeta materiale in mod deliberat intr-o varietate de forme. Repetarea ajuta la normalizarea si intarirea conceptelor si informatiilor. Noi le prezentam parintilor informatii si alegeri legate de genul de parinte pe care si-l doresc sa fie, si posibilitati de schimbare a atitudinilor si comportamentelor lor. Scopul nostru este sa-i ajutam pe parinti sa inteleaga conceptele, sa se simta multumiti de ei insisi sa inceapa sa le aplice in viata lor.

Timp Pentru Grup, Vesti Bune/Vesti Rele

Pe parcursul acestui curs parintii sunt invitati si incurajati sa-si impartaseasca gandurile si sentimentele lor. O parte importanta a fiecarei sesiuni este timpul pus deoparte pentru ca parintii sa-si impartaseasca Vestile Bune/Vestile Rele (si altceva ce da rezultate in grupul dumneavoastra, ca de exemplu ceva ce au facut pentru ei insisi in acea saptamana un lucru pe care l-au facut cu copilul lor). Acest timp este pretios din mai multe motive:

El ofera parintilor 'timp special' numai pentru ei. Acesta este un timp in care ei pot sa vorbeasca deschis si sa primeasca sprijinul celor de aceeasi varsta cu ei, stiind ca nu vor fi criticati sau judecati.

Este o ocazie de a se crea legaturi puternice intre membrii grupului care ajuta la construirea unei retele de sprijin intre parinti. Prin impartasirea lucrurilor care merg si a celor care nu merg in viata lor, parintii isi dau seama cat de mult au in comun unii cu altiii si incep sa-si ofere reciproc incurajare, intelegere si sprijin.

El ofera moderatorului informatii imediate si importante despre ceea ce se petrece in vietile participantilor si despre problemele si ingrijorarile lor. Uneori aceste probleme pot sa inlocuiasca prezentarea materialului planificat pentru cursul respectiv.

Contactul intre sesiuni

Este folositor sa luam legatura in mod neoficial cu parintii prin telefon intre sesiuni. Aceasta ofera o buna ocazie pentru urmarirea oricaror ingrijorari pe care parintii le-au exprimat in clasa sau in mod particular. Este deasemenea o posibilitate de a obtine feedback despre interesele sau gandurile parintilor care sunt de ajutor pentru planificarea orelor viitoare. Pe masura ce dati telefoane individuale parintilor in cursul saptamanii, luati-va notite despre problemele specifice pe care ei le ridica referirile pe care le faceti, sau materialele pe care promiteti ca le veti aduce pentru ei. Apoi faceti exact ceea ce ati promis. Este foarte important sa continuati supervizarea.

Materialele

Aduceti intotdeauna suficiente bauturi racoritoare, ecusoane, hartie de scris, creioane si pixuri si copii ale materialelor pentru sesiunea curenta precum si copii ale materialelor din orele anterioare pentru cei care poate ca au lipsit la un curs sau au pierdut materialele. in cadrul sectiunii introductive a fiecarui modul se ofera o lista cu materialele pentru cursul respectiv.

Casetele Video

Casetele video insotitoare ofera moderatorului un instrument vizual de invatare pentru a ilustra anumite subiecte.

Panourile pentru scris (flip-chart)

Panourile sunt o metoda buna de concentrare a atentiei pentru toata lumea. Ele sunt de asemenea folositoare pentru cei cu memorie vizuala. in majoritatea sesiunilor se sugereaza ca materialul sa fie scris pe panou inainte de inceperea orei. Asigurati-va ca aveti suficiente markere colorate. Panourile sunt mult mai interesante cand veti folosi culori diferite.

Brosurile pentru parinti

In cadrul primei sesiuni, fiecare parinte primeste o copie a Brosurii Pentru Parintii care contine foi de lucru, copii ale informatiilor de pe panou, si materiale de sprijin aditionale. Brosura Parintelui intareste ceea ce se discuta in clasa si ofera o recapitulare a informatiilor care sunt prezentate.

Materialele Suplimentare

In afara de subiectele si activitatile din program, puteti sa prezentati casete video sau articole din reviste si ziare despre rolul de parinte care ar putea fi interesante pentru grup.

Eligibilitatea si inscrierea in program

Oricine ofera un program Cum Sa Devenim Parinti Mai Buni trebuie sa se gandeasca bine ce fel de parinti va deservi, care vor fi criteriile de eligibilitate, daca programul este necesar.

Un model al Formularului de Inscriere este inclus in acest material. Este important sa aveti un sistem de colectare a datelor.

Personalul

Cursul va fi tinut de un moderator care este un profesionist instruit in domeniul dinamicii grupului, abilitatilor de comunicare,a cunostintelor legate de

dezvoltarea normala a copilului, si abilitatilor de consiliere. Acest fundal poate fi obtinut prin educatie, studii, si/sau experienta de viata. Moderatorul trebuie sa cunoasca resursele din cadrul comunitatii dumneavoastra precum si indicatorii care dovedesc maltratarea copiilor. Moderatorul poate fi ajutat de un moderator asistent foarte bine instruit care sa preia o parte din responsabilitatlle activitatile grupului. Acest tip de co-facilitare le permite parintilor sa se bucure de o atentie individuala si creste dinamica grupului. Este deasemenea o buna ocazie pentru moderatori sa rezolve impreuna problemele si sa acorde si sa primeasca feedback.

Unele dintre intrebarile care trebuie sa primeasca raspuns atunci cand alegeti un moderator sunt:

Va crea moderatorul un mediu care este plin de sprijin, cald, sigur, si tolerant pentru participantii la program?

Ce calitate a abilitatilor de audiere are moderatorul? Va incuraja el parintii sa se deschida si sa-si impartaseasca problemele?

Cat de bine se simte ea in rolul de moderator? Cum se vede pe sine insasii ca prezentator al programului Cum Sa Devenim Parinti Mai Buni? Ca un moderator bine informat sau ca un "expert"? Poate ea sa stimuleze discutia fara a o ingradi?

Demonstreaza flexibilitate si respect in stabilirea relatiilor cu oamenii care au stiluri de viata, valori, filozofii si culturi diferite?

Este dispusa sa asculte si sa accepte ideile si sentimentele celorlalti si sa-I incurajeze pe participanti sa faca la fel?

Ii plac copiii si parintiii? Va acorda incurajare si sprijin?

Isi va face temele pentru a pregati cursul si pe parintii din grup?

Are simtul umorului?

Are capacitatea de a se conecta la ceilalti si a-si mentine obiectivitatea in acelasi timp? Este capabila sa solicite si sa primeasca feedback?

FORMULAR DE INSCRIERE

Cum Sa Devenim Parinti Mai Buni

Data Contactarii

Numele si Prenumele

Telefon (acasa/serviciu/mobil)

Adresa

 

Starea Civila

Casatorit/a

Necasatorit/a

Divortata

Altele_____ _______ ______ ________

Tip de Parinte

Parinte Biologic

Parinte adoptiv

Asistent maternal

Altele_____ _______ ______ _________

Varsta:

Varsta dvs.

Doriti sa participati impreuna cu sotul/partenerul?

Daca Da, cati ani are sotul/partenerul?

Copiii

Cati copii aveti:

Varsta copiilor:

Cum ati auzit despre programul Cum Sa Devenim  Parinti Mai Buni ?

Cunostinte

Doctor

Alte fundatii

Altele_________________

Cand preferati sa participati la cursuri:  Dimineata

Dupa amiaza

Cand preferati sa fiti contactat pentru informatii suplimentare referitoare la curs?


Dimineata Dupa amiazaPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2474
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved