Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Gradinita

PROIECT DIDACTIC Clasa: a VI - a Consiliere si orientare, Cine-i seful?

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai micPROIECT DIDACTIC

Scoala : Grup scolar "Nicanor Morosan" Pirtestii de Jos, SuceavaProfesor:

Data:

Clasa: a VI - a

Disciplina: Consiliere si orientare

Tema lectiei: Cine-i seful?

OBIECTIVE de referinta:

-elevii isi vor forma unele atitudini si aptitudini (toleranta, ingaduinta, increderea in sine, aptitudinea de a fi un bun lider, un bun conducator, aptitudinea de a comunica constructiv cu ceilalti ) ;

-vor achizitiona cunostinte si abilitati inter- personale;

OBIECTIVE OPERATIONALE

La sfarsitul lectiei, elevii vor fi capabili sa:

O1-sa constientizeze efectele propriului comportament asupra celorlalti;

O2-sa identifice unele efecte ale comportamentului unui lider asupra grupului pe care-l reprezinta;

O3-sa manifeste toleranta fata de sine si fata de persoana cu care comunica.

RESURSE :

procedurale: exercitiul de incalzire, cubul cu 6 fete colorate sau numerotate de la 1 la 6 si continand o sarcina de indeplinit pe fiecare fata, turul galeriei, conversatia, explicatia, intrebarile problematizatoare, comparatia, asociatia, analiza, argumentatia, aplicatia

materiale: post-ituri, markere, flip-chart, caietul de notite la dirigentie

temporale : 50 min

DESFASURAREA LECTIEI

Exercitiul de incalzire consta in impartirea pe grupe a elevilor. Se tine cont de faptul ca fiecare grupa trebuie sa aiba cel putin 2 membri - numarul grupelor fiind de 6 - si de faptul ca fiecare grupa trebuie sa aiba in componenta atat fete cat si baieti. Pentru aceasta, fiecare fata va trage un biletel care va avea una din cele 6 culori ale fetelor cubului iar baietii vor trage bilete care vor contine numere de la 1 la 6. In continuare se vor forma grupele dupa cum sunt colorate si numerotate fetele cubului . (10min)

Fiecare grupa trebuie sa realizeze pe cate un flip-chart sarcinile de pe fata cubului a carei culoare/numar se afla la membrii echipei. Acestea sunt:

Nr.1 DESCRIE

In familia pe care v-o doriti cine are rolul de "sef": barbatul sau femeia,

tata sau mama,

sotul sau sotia?

Descrieti situatia in 5 randuri.

Nr.2 COMPARA

Pornind de la raspunsul la intrebarea:

Considerati ca in viata reuseste mai usor : a) un baiat

b) o fata

c) amandoi la fel

realizati o comparatie a situatiilor care sa va justifice alegerea facuta (cel mult 5 randuri).

Nr.3 ASOCIAZA

Coreleaza actiunile de mai jos cu persoana care considerati ca le poate realiza mai bine s apoi cu motivatia care satisface alegerea voasta:

Actiune  Persoana Motivatie

-este ordonat/a in gandire si in actiune

a) barbat -da dovada de altruism

Conducerea unei institutii de energie,(echipe de lucru) b) femeie de meticulozitate

de spirit intreprinzator

de responsabilitate

de spirit de aventura

-are putere de coeziune

Actiune  Persoana Motivatie

-este ordonat/a in gandire si in actiune

a) barbat -da dovada de altruism

Ocuparea unei functii politice  de energie,

b) femeie de meticulozitate

de spirit intreprinzator

de responsabilitate

de spirit de aventura

-are putere de coeziune

Nr.4 ANALIZEAZA

In 5 randuri analizeaza- pe baza experientei personale-modul in care sofeaza un barbat si modul in care sofeaza o femeie (puteti schematiza)

Nr.5 APLICA

Imaginati-va o scena in care un om este salvat de la inec . Sunteti pe mal si sunteti solicitat sa acordati primul ajutor. Cum ar reactiona o femeie si cum ar reactiona un barbat? Exprimat-va parerea in functie de sexul pe care-l reprezentati.

Nr.6 ARGUMENTEAZA

In 5 randuri semnificatia zicalei"Barbatul este capul si femeia gatul"

Pentru fiecare sarcina:

Timpul de lucru este de 15 minute dupa care se afiseaza flip-chart-urile pe tabla si se analizeaza cu ajutorul metodei "Turul galeriei" (2omin)

Se trag concluziile si se anunta tema pentru ora viitoare " Am dreptul sa am prejudecati?"

( 5min

Cum e sa fii lider?

Zi de zi societatea se confrunta cu diverse probleme . Probleme a caror solutie este greu de gasit. Cheia succesului o poate gasi doar o persoana competenta, abila si increzuta in sine. Se stie foarte bine ca "unde-i unul nu-i putere la nevoi si la durere, unde-s doi puterea creste si dusmanul nu sporeste". De aici desprindem ideea ca reusita unei probleme depinde de activismul mai multor persoane, doar ca este nevoie de un coordonator - un lider. 1.Ce intelegeti prin notiunea de "lider"? 3. Da ca ti s-ar oferi posibilitatea sa fii lider pentru o zi, ce domeniu ai alege ? De ce? 4.De ce intr-un grup este nevoie de un lider? La aceste intrebari raspund cititorii nostri.

Prin notiunea de lider inteleg conducatorul, capul unei organizatii obstesti. Domeniul in care as dori sa activez ar fi cel politic, deoarece ma intereseaza viitorul tarii mele, viitor ce depinde si de actiunile mele.

A fi lider inseamna a-ti asuma toate responsabilitatile si de a-ti pune in valoare calitatea ideilor si a capacitatilor . Daca mi s-ar oferi posibilitatea de a fi lider pe o zi as alege sa activez in domeniul turismului, deoarece imi plac calatoriile si riscul.

Cuvantul lider imi inspira incredere, adica un om care conduce ceva. Voi fi un lider bun si as dori sa stiu cat mai multe despre grupul meu. Nu as putea lucra cu niste persoane pe care nu le cunosc.

Este un om care poate conduce un grup de oameni, stie cum sa faca succese si este respectat. In domeniul cultural, ca iubitor de neam, de traditii, de folclor.

Daca mi s-ar oferi posibilitatea de a fi lider pe o zi as alege domeniul artei, deoarece imi place si m-as putea descurca.

Lider - persoana cu spirit intreprinzator, responsabila si doritoare de a face ceva pentru comunitate.As dori sa activez in domeniul stiintific si sa coordonez elaborarea unei lucrari stiintifice in istorie pentru ca asta imi place.

Ar putea deveni lider o persoana serioasa, capabila si increzuta in sine. Intr-o echipa este nevoie de un lider pentru a ajunge la o ultima decizie.

O persoana competenta, respectata, disciplinata, pentru a lua decizii corecte, pentru a apara ceilalti membri, a corecta, a mentine atmosfera calma.

Orice om cumpanit ce are capacitatea de a fi in frunte. Este nevoie de un lider pentru ca daca fiecare isi va spune parerile si nu vor fi controlate de nimeni, se va primi un haos. Cineva trebuie sa ia initiativa.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3350
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved