Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Gradinita

SOCIETATEA CONTEMPORANA SI SCOALA

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai micSOCIETATEA  CONTEMPORANA SI SCOALA

1. Dezvoltarea educatiei este considerata, tot mai mult o variabila a vietii economice menita sa le dezvolte celor antrenati in procesul educativ (tineri si adulti) nu doar capacitatea de a adapta la schimbari, indeosebi la cele de pe piata muncii cu problemele ei de somaj, ci si capacitatea de a le prevedea si de a se pregati in aceasta noua perspectiva.2. Ca sa raspunda acestei noi solicitari educatia isi extinde activitatea dincolo de institutiile scolare, adica in intreprinderi si institutii in cadrul unor structuri comunitare, la domiciliul celor interesati.

La deciziile care iau in domeniul educativ participa noi actori cum sunt: personalul didactic, asociatii ale parintiilor si cele studentesti, asociatii profesionale si culturale, comunitatile locale.

3. Creste rolul acordat educatiei in acele actiuni menite sa rezolve o suita  de probleme acute ale societatii contemporane cum sunt: consumul de droguri, bolile cu raspandire in masa si pe cele incurabile, pe arie nationala si regionala.

Fata de cele mai sus se impune firesc concluzia ca societatea impune exigente noi sistemelor educative si anume:

a) Educatia trebuie sa ajute la rezolvarea unor probleme cu care se confrunta societatea cea ce impune;

b) Perfectionarea coerentei interne a sistemelor cu societatea.

c) Asigurarea unei anumite stabilitati si comunitati care sa le asigure eficienta.

d) Eficienta pe termen scurt a sistemelor educative trebuie integrata cu una pe termen lung, prin abordarea unei importante mai mari dimensiuni si viziuni umaniste si culturale ale educatiei.Pentru a permite educatiei se inscrie in perspectiva vastelor transformari, sociale tehnologice mecanice care vor marca profund viata indivizilor si a comunitatilor, timpul lor liber si intregul mediu socio-cultural, politicieni, cercetatori si administratorii educatiei sa studieze aceste transformari si sa propuna solutii viabile dar sustine in acelasi timp impactul noilor tehnologii ale informarii asupra sistemelor educative.

In prezent educatia indeplineste in Romania urmatoarele functii principale:

1. Asigura realizarea idealului educational intemeiat pe traditiile umaniste pe valorile democratiei si pe aspiratiile societatii romanesti si contribuie la pastrarea identitatii nationale.

2. Realizeaza dezvoltarea libera, integrala si armonioasa a individualitatii umane, formarea personalitatii autonome si creative.

3. Selectioneaza si transmite de la o generatie la alta, un sistem de valori materiale si spirituale.

4. Asigura pregatirea resurselor umane, corespunzator dezvoltarii economico-sociale a tarii, ale pietei muncii.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1424
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site