Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Soft-ul educational

didactica pedagogie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Soft-ul educational

Printre disciplinele din sistemul nostru de invatamant, nu vom intalni nici una in predarea-invatarea careia calculatorul sa nu fie util, macar prin prezentarea unor imagini (in cazul unor discipline cum ar fi: geografia, biologia), sunete (in cazul unor discipline precum educatia muzicala, limba romana, limbile straine), baze de date, tabele matematice, etc. Cu toate acestea, computerul este folosit in invatamantul preuniversitar mai mult pentru predarea - invatarea informaticii si mai putin pentru a usura munca la catedra a profesorilor care predau alte discipline.



Deoarece domeniile educatiei in zilele noastre sunt foarte variate, si programele software dedicate fiecarei discipline in parte sunt diferite. Astfel, avem de a face cu programe pe calculator specializate pentru fiecare domeniu.

Prin soft educational intelegem un set de programe pe calculator realizat cu scopul de a facilita procesul de transmitere si insusire a cunostintelor.

Un soft educational performant trebuie sa atraga prin calitatea prezentarii, sa asigure necesarul de informatii pentru o anumita tema, sa asigure interactiunea dintre calculator si elev sau calculator si profesor, sa se poata adapta in functie de caracteristicile utilizatorului (de exemplu, programe care sa prezinte mai multe niveluri de dificultate, trecerea la un nivel superior presupunand parcurgerea nivelurilor anterioare).

Pentru eficientizarea activitatilor de predare-invatare si evaluare intalnim urmatoarele tipuri de programe software:

programe interactive pentru insusirea de cunostinte noi care creeaza intre computer si elev un dialog asemanator cu cel dintre elev si profesor. Aceste programe sunt asa numitele "tutoriale". Aceste soft-uri pot prelua unele dintre functiile profesorului, conducand-l pe elev, pas cu pas spre descoperirea si insusirea unor cunostinte. Exista si posibilitatea ca elevul sa nu urmeze calea indicata de realizatorul programului, ci sa isi aleaga singur informatiile pe care doreste sa le asimileze. Daca elevul alege acest mod de invatare, el este cel care va alege calea care va fi parcursa, tinand cont de nivelul anterior de cunostinte, de dorintele proprii, dar si de stilul sau de invatare. Utilizand programele software interactive, elevul poate dobandi noi cunostinte, dar, fara ajutorul manualului scolar si al profesorului, nu poate sa-si dea seama intotdeauna daca si-a insusit totalitatea informatiilor necesare pentru o anumita etapa de invatare.

programe software de simulare a unui obiect sau fenomen real prin intermediul computerului. Elevul poate folosi acest gen de programe pentru a observa fenomenul studiat, dar poare avea si posibilitatea de a modifica anumiti parametri si a descoperi in ce fel se modifica obiectul sau fenomenul respectiv.

Soft-urile de exersare pot fi folosite le diverse discipline pentru a-l ajuta pe elev sa-si formeze deprinderi si priceperi specifice, executand un set de sarcini, lucrand dupa posibilitatile sale si in ritmul propriu. Aceste programe pot cuprinde si aprecierea raspunsului elevului. Sarcinile de rezolvare pot fi asezate intr-o anumita ordine sau pot fi generate aleatoriu.

Programele sub forma jocurilor didactice nu au intotdeauna foarte mari valente educative, dar elevul aflat la inceputurile activitatii sale in fata calculatorului poate dobandi deprinderi corecte de utilizare corecta a echipamentelor de calcul (de exemplu, poate invata sa utilizeze corect tastatura si mouse-ul). In demersul didactic, mai ales la varste mici, putem alege jocuri pe calculator care sa presupuna luarea unor decizii corecte pentru atingerea unui anumit scop. Elevii vor fi incantati de joc si vor avea in acest fel posibilitatea de a-si folosi memoria si inteligenta.

Soft-urile pentru testarea cunostintelor pot fi create independent, sau pot face parte   dintr-un sistem mai larg de instruire. De obicei, ele se prezinta sub forma testelor docimologice care pot fi completate pe computer, si care vor fi evaluate imediat dupa terminarea lor. De cele mai multe ori, un astfel de test are atasat si un cronometru. Creste gradul de obiectivitate al notarii, dar, in acelasi timp, elevii nu mai au posibilitatea de a-si exprima creativitatea. Ar fi de dorit ca programele de testare a cunostintelor sa aiba o interfata grafica prietenoasa si sa furnizeze, dupa afisarea rezultatului, raspunsul corect.

Clasificarea de mai sus reflecta varietatea activitatilor instructiv-educative in care este utila si necesara folosirea computerului ca mijloc de invatamant.

Este important ca elevii si, mai ales, cadrul didactic sa sesizeze diferenta dintre un soft educational, care, pe langa o anumita cantitate de informatii, inglobeaza si anumite valente pedagogice si un soft de prezentare care doar reda anumite cunostinte (de exemplu, sistemul Help atasat programelor sau limbajelor de programare care poate fi usor utilizat ce catre cei care studiaza informatica pentru a-si insusi anumite instructiuni, sau pentru a invata sa utilizeze programele respective) sau un soft utilitar care realizeaza anumite activitati (de exemplu, un editor de imagini).



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1508
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved