Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Gradinita

,,Finalitatea formativ-educativa a consilierii tinerilor consumatori de droguri usoare"

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai mic,,Finalitatea formativ-educativa a consilierii tinerilor consumatori de droguri usoare"

INTRODUCEREAm ales sa dezbat aceasta tema deoarece din ce in ce mai multi tineri ori adulti, fie ei saraci sau bogati, instruiti sau nescolarizati consuma in ziua de azi tutun, alcool sau cafea.

Multi dintre tineri recurg la aceste gesturi poate influentati de grupul de prieteni, de anturaj, altii de exemplul pe care il au in familie

( unul dintre parinti sau ambii) sau pur si simplu deoarece vor sa para "mai interesanti", mai maturi fata de cei cu care isi petrec timpul liber.

Consider ca societatea din ziua de azi influenteaza, indeamna si incurajeaza din ce in ce mai mult tinerii sa consume aceste droguri usoare prin marea mediatizare care se face la televizor, la radio, prin reviste, ziare, dar si prin spoturile si panourile publicitare aflate pe strada.

Prin aceasta lucrare ne-am propus sa investigam in ce masura consilierea valorificata in toata complexitatea tehnicilor ei are o finalitate formativ-educativa in personalitatea tinerilor consumatori de droguri usoare. Problematica delimitata de tema lucrarii a impus investigarea prin diferite motede de colectare a datelor de analiza pe un esantion rezentativ pe 10 tineri cu varste cuprinse intre 18 si 23 de ani, constituindu-se intr-o cercetare constatativa in anul universitar 2007-2008.

Lucrarea se fundamenteaza pe colectarea unor date reale obtinute prin intermediul metodei de cercetare: povestea vietii. Rezultatele au fost analizate, interpretate si inserate in continutul lucrarii.

Astfel, lucrarea de fata intitulata " Finalitatea formativ-educativa in consilierea tinerilor consumatori de droguri usoare" cuprinde o sinteza a literaturii de specialitate, cat si o reevaluare a unor publicatii nationale. Aceasta se deruleaza pe 5 capitole, fiecare dezvoltand amanuntit cate un subiect.

Primul capitol cuprinde definirea principalelor si celor mai importante concepte folosite in lucrare,

in al II lea capitol am descris pe larg, in termeni generali drogurile usoare, cauzele siefectele asupra organismului,legislatia in viagoare privind tutunul si alcoolul

al III lea capitol cuprinde importanta consilierii, calitatile consilierului

capitolul al IV-lea abordeaza ca metoda de cercetare "povestea vietii", unde s-au efectuat 10 autobiografii

Ultimul capitol cuprinde concluzii generale ale domeniului investigat, precum si o anexa reprezentativa. 

IMPORTANTA CONSILIERII

Consilierea - are menirea de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii beneficiarului.

sa ajute persoanele care traverseaza momente dificile in viata lor

este o relatie umana care implica empatie, respect si adevar

empatia - ascultarea activa, transpunerea in situatia celuilalt

se adreseaza personelor normale, fara probleme psihice

Scopurile consilierii :

incurajarea clientului pentru a-si constientiza problemele personale, cauza, originea acestora

trecerea la actiune pentru rezolvarea problemelor

decizia asupra schimbarii apartine clientului

Reguli in consiliere:

sa arate interes si grija pt beneficiar

sa aiba o relatie pozitiva bazata pe incredere

crearea unei atmosfere propice consilierii

sa fie o persoana capabila si doritoare sa-si ajute clientul

sa inteleaga problemele clientului

sa fie empatic

sa aiba respect pt valorile clientului sauconfidentialitate

Calitatile consilierului

sa aiba o buna pregatire profesionala

atasament si credinta in ceea ce intreprinde ( implicare)

sa arate afectivitate fata de beneficiar

sa fie sigur pe el

sa nu fie critic, arogant, indisciplinat, subiectiv

ascultare activa, comunicare nonverbala

METODA DE CERCETARE

Am folosit aceasta metoda de cercetare pentru ca este una mai putin abordata si mai eficienta. Aceasta, deoarece informatiile sunt relatate, simtite si traite de catre persoana in cauza, care este cea mai in masura sa o faca.

Povestea vietii poate fi obtinuta printr-un interviu, prin date culese de pe teren, prin jurnale intime sau autobiografii.

Robert Atkinson, in lucrarea sa, numita "Povestea vietii - interviul" spune ca "Viata unui individ si rolul jucat de acesta in comunitate este mai bine intelese prin intermediul povestirii. Povestind, o persoana se poate elibera de unele amintiri placute sau nu pe care le-a trait de-a lungul unei perioade. Autobiografia poate fi relatata inca de la momentul nasterii pana in momentul actual.

Cercetarea a fost realizata in perioada martie 2008 - mai 2008 prin colectarea unor date reale pe un esantion reprezentativ de 10 tineri cu varste cuprinse intre 18 si 23 de ani, o parte dintre ei fiind studenti la diferite facultati din Bucuresti, iar o alta parte fiind elevi la liceul de chimie " Costin Nenitescu" din Bucuresti. Mai intai am fost si am stat de vorba cu ei, apoi le-am spus despre ce este vorba si ce doresc sa obtin de la ei.

Tinerilor care au acceptat sa-si povesteasca viata le-am dat un plan pentru desfasurarea autobiografiei:

doua persoane ce i-au influentat pentru a se apuca de fumat, alcool sau cafea;

cel putin doua persoane ce le-au marcat viata;

doua realizari si doua esecuri => persoane cheie si evenimentele ce i-au determinat sa se apuce de consumul drogurilor usoare;

prezenta unui obiectiv pe termen mediu ( 5 ani);

prezenta unui ideal.

CONCLUZII ale cercetarii

Din investigatia care s-a intreprins pe un esantion de 10 cazuri reprezentand tineri cu varste cuprinse intre 18-23 ani, la care se adauga informatia psihopedagogica, se pot concluziona asertiuni de maxima autenticitate si valoare, care pot fi benefice atat tinerilor cat si tuturor celor interesati.

Asadar:

atat fetele cat si baietii s-au apucat de consumul de tutun in special de la varste foarte fragede ( 14 - 15 ani);

majoritatea dintre ei au fost influentati de anturajul pe care-l au ( fie ei prieteni sau colegi de scoala) ;

multi dintre ei s-au apucat sa consume droguri usoare pe la petreceri, alaturi de prieteni, pentru a parea mult mai interesanti si mai maturi decat sunt;

modelul din familie, insa si problemele aparute in mijlocul familiei si neintelegerile au avut, de asemenea, o contributie majora la influentarea tinerilor de a se apuca de fumat, de cafea si de alcool;

stresul examenelor este si el un factor care a dus la dependenta unor tineri de tutun si cafea;

pentru un tanar, tigara pare ca este menita sa umple o lacuna emotionala, sa atenueze un conflict oarecare sau sa-i dea o stare de euforie.
Avand in vedere ca majoritatea tinerilor s-au apucat de consumul drogurilor usoare la varste foarte mici, inca de pe vremea cand se aflau in scoala generala sau liceu, consider esentiala existenta unui consilier in aceste unitati de invatamant pentru a-i putea sprijini, ajuta si determina pe elevi sa nu se apuce de consumul lor, iar in cazul in care acestia deja consuma, sa-i poata consilia, ajuta cu diverse sfaturi sau sa realizeze intalniri de grup cu alti elevi consumatori pentru a-si povesti experientele.

Cu ajutorul dirigintilor, consilierul poate merge singur sau insotit de un doctor la orele de dirigentie pentru a le vorbi elevilor despre efectele negative pe care le au alcoolul, tutunul si cafeau in viata tinerilor si ce riscuri pot aparea in cazul consumarii de la varste fragede.

CONCLUZII GENERALE ALE LUCRARII

- tinerii, in cautarea propriului stil de viata, in trebuinta acuta de autonomie si nevoia compensatorie de etalare, manifesta atractie spre lumea adulta imitand si insusindu-si nonvalorile;

- s-a constatat ca in special fetele incep sa fumeze din ce in ce mai mult si la varste din ce in ce mai mici;

- observam schimbari in structura identitatii tanarului, marcarea personalitatii prin accentuarea influentei factorilor nocivi;

- fumatul are efecte negative asupra sanatatii persoanelor care il practica;
- dependenta de nicotina este dificil de depasit;

- majoritatea persoanelor care incearca sa se lase de fumat isi reiau acest obicei inca din primul an;

- dependenta de alcool constituie probleme majore pentru toate persoanele implicate;

- de multe ori familii intregi sunt distruse si cariere promitatoare ruinate;

- multi dintre cei care au ajuns sa fie dependenti de droguri, fie ele licite cat si ilicite, incearca la un moment dat sa renunte, insa dependenta de substante este dificil de depasit;

- consumul moderat de alcool poate afecta capacitatea individului de a reactiona corespunzator in mediul social si profesional;

- consumul execiv de alcool poate duce la instalarea comei sau a unei stari de stupoare;

Consideram ca sunt neceasare urmatoarele sugestii pentru ajutorarea tinerilor consumatori de droguri usoare:

sprijinirea tanarului in autocunoastere si in elaborarea proiectului de viata, prin asistenta medicala, psihopedagogica si sociala necesara insertiei sociale;

crearea unor politici competitive de consiliere;

imbunatatirea serviciilor de consiliere;

facilitarea integrarii sociale a tinerilor;

sprijinirea integrarii sociale a persoanelor dependente de droguri;

sa se intervina cat mai devreme pentru a se ameliora ce se mai poate;

sa nu ignoram aceste probleme pentru ca sunt ale noastre si nu dorim sa traim intr-o societate mai bolnava decat este;

Avand in vedere consideratia deosebita pe care o are consilierea tinerilor in cunoasterea, educarea si formarea lor, cercetarea concreta si sistematica a acestei problematici poate oferi o bogata informatie atat cu valoare stiintifica cat si cu utilitate metodica aplicabila in vederea ameliorarii efectelor nocive pe care le au drogurile usoare asupra tinerilor.

Cu rabdare, credinta, iubire si speranta ii vom ajuta pe cei care au nevoie de noi sa devina mai buni, dar si noi si lumea noastra vom fi mai buni.

BIBLIOGRAFIE

Abraham, Pavel, Capcana drogurilor

Anghel, Petre, Tehnici de redactare

Atkinson, Robert, Povestea vietii -interviul

Dumitrascu, Hanibal, Teoria si practica consilierii antidrog

Neamtu, George, Tratat de asistenta sociala

Rascanu, Ruxandra, Alcool si droguri: "Virtuti" si capcane pentru tineri

Tomsa, Gheorghe, Consilierea si orientarea in scoala

Holdevici, Irina si Neacsu, Valentina.; Sisteme de psihoterapie si consiliere psihologic

Dragan, Jenica, Dictionar de droguri - Campbell, Ross, Copiii nostri si drogurile

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2031
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved