Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Gradinita

IMPORTANTA PRACTICII PEDAGOGICE IN FORMAREA INITIALA PENTRU CARIERA DIDACTICA

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai micIMPORTANTA PRACTICII PEDAGOGICE IN FORMAREA INITIALA PENTRU CARIERA DIDACTICA[1]Cuvinte-cheie: Practica pedagogica, aptitudinea pedagogica, standarde profesionale , principii-nucleu, cuvinte-cheie

Toate achizitiile acumulate prin studiul disciplinelor de specialitate, socio-psiho-pedagogice si didactice sunt mai bine intelese si devin durabile prin cunoasterea nemijlocita a ambiantei scolare (procesul de invatamant) si extrascolare (activitati para/periscolare). Mai mult, prin practica, toate cunostintele si competentele dobandite sunt activate, combinate si adaptate la situatii si contexte particulare (ex. predarea aceleiasi lectii la clase diferite).

Societatea de azi si de maine are asteptari din ce in ce mai ridicate de la profesori. De aceea, pregatirea in specialitate concomitenta cu cea pentru cariera didactica implica o dubla responsabilitate.

Practica pedagogica este activitatea prin care, in anul III de studiu, cele doua laturi ale formarii profesionale (didactica si de specialitate) interactioneaza cu adevarat. Importanta practicii pedagogice deriva si din faptul ca este singura forma prin care se formeaza aptitudinea pedagogica si se pun bazele unui stil didactic personal.

Aptitudinea pedagogica este o aptitudine speciala, „o formatiune psihologica complexa care, bazata pe un anumit nivel de organizare si functionalitate al proceselor psihice – modelate sub forma unui sistem de actiuni si operatii interiorizate, constituite genetic conform modelului extern al activitatii educationale - , faciliteaza un comportament eficient al cadrului didactic prin operationalizarea adaptativa a intregului continut al personalitatii sale.”(N.Mitrofan, 1988, p.56). Ea intra in structura personalitatii profesorului pe masura formarii si dezvoltarii in si prin activitatea didactica. Aceasta activitate debuteaza prin calitatea de student practicant, prin activitatile de practica pedagogica, urmand a fi definitivata in primii ani de invatamant, la catedra. Pe acest fapt se bazeaza si motivatia utilizarii notiunilor de obiective si nu de competente, atunci cand se analizeaza problematica finalitatilor in practica pedagogica a studentilor.

Subliniem faptul ca aptitudinile pedagogice se formeaza si se dezvolta prin interiorizarea si generalizarea modelelor de actiune pedagogica oferite prin activitatile specifice invatarii profesiunii de cadru didactic ( Programa-cadru ). De aici, necesitatea organizarii optime a acestei activitati; subaprecierea sau organizarea defectuoasa au repercusiuni pe termen lung asupra formarii aptitudinii pedagogice, a invatarii profesiunii didactice.

Cunostintele de specialitate ale studentilor-practicanti se impletesc cu primele elemente de competenta psihopedagogica.   Competenta psihopedagogica este conferita de sinteza acelor insusiri psihopedagogice prin care se asigura eficienta si eficacitatea procesului didactic. Recomandari actuale pentru activitatea de formare a viitorilor profesori accentueaza focalizarea pe formarea unor capacitati inalte, care sa includa motivatia pentru invatare, creativitatea si cooperarea (din Raportul OECD „Profesorii pentru scolile de maine – Analiza indicatorilor educatiei mondiale”, 2001)

Standarde profesionale ale profesiunii didactice

Obiectivele, continuturile si formele de organizare a activitatii de practica pedagogica sunt stabilite in functie de formarea succesiva a unor competente solicitate de profesiunea didactica.

Intrucat Legea invatamantului nr.84/1995 prevede „standarde nationale pentru atestarea calitatii de cadru didactic”, MEC a elaborat „Standardele profesionale pentru predarea in invatamantul primar” si „Standardele pentru predarea matematicii in gimnaziu”, plecand de la urmatoarele principii-nucleu, principii care exprima conceptia actuala asupra continutului specific al profesiei didactice si asupra calitatilor unui bun profesor:

cadrul didactic este un bun cunoscator al domeniului si al didacticii disciplinei pe care o preda;

cadrul didactic cunoaste elevul si il asista in propria dezvoltare;

cadrul didactic este membru al comunitatii;

cadrul didactic are o atitudine reflexiva;

cadrul didactic este promotor al unui sistem de valori in concordanta cu idealul educational.Pentru studentii care se pregatesc sa devina si cadre didactice, aceste principii-nucleu traseaza liniile calauzitoare in tot ceea ce fac pentru insusirea profesiunii didactice, iar practica pedagogica este activitatea reprezentativa in acest sens.

Practica pedagogica a studentilor este activitatea organizata de catre cadre didactice universitare si profesori-mentori, printr-un parteneriat Universitate-Inspectorat Scolar, Facultate-Scoala de aplicatie. Obiectivele intermediare si specifice, tipurile de activitati si formele de organizare a acestora se subordoneaza obiectivului general al practicii pedagogice: invatarea si exersarea profesiunii didactice.

Obiectivele generale ce stau la baza formarii viitoarelor competente generale si pe care le avem in vedere prin activitatea de practica pedagogica, sunt urmatoarele:

- cunoasterea documentelor curriculare si scolare pe care se fundamenteaza organizarea si conducerea procesului didactic;

- efectuarea / exersarea unor activitati specifice procesului de invatamant, urmarind valorificarea cunostintelor de Psihologia educatiei, Pedagogie, Didactica specialitatii.

- formarea/dezvoltarea capacitatii de a cunoaste elevii, in vederea tratarii diferentiate a acestora.

- dezvoltarea capacitatii de autoevaluare

- implicarea in realizarea unor activitati complementare lectiilor desfasurate in scoala si in afara scolii.

Derivarea acestora in obiective specifice este realizata la Unitatea de invatare 3. Ele se concretizeaza in formarea unor capacitati, atitudini si comportamente care sunt in masura sa permita exercitarea profesiei de dascal la nivelul exigentelor invatamantului contemporan.

Concepte si sintagme operationale in practica pedagogica

Arie curriculara

Competente, Competente generale, Competente specifice

Cicluri curriculare

Curriculum, curriculum aprofundat, discipline optionale, curriculum extins, curriculum la decizia scolii (CDS)

Metoda, mijloace didactice /mijloace de invatamant

Obiective cadru, obiective de referinta

Plaja orara

Plan-cadru de invatamant

Procedeu

Resurse

Schema orara, Stil didactic, Strategie didactica

Tehnologie didactica, Trunchi comun (curriculum nucleu)

Unitate de invatareAutor: lector univ.drd. Nadia Florea


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1719
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site