CATEGORII DOCUMENTE |
COMUNICAM IMPREUNA
Perioada prescolara si scolara mica este perioada care se caracterizeaza prin cele mai profunde si productive insusiri psihice al individualitatii, este perioada unei intense receptivitati, sensibilitati si flexibilitati psihice divergente. De aici necesitatea de a exersa si fructifica potentialul creativ al prescolarului si scolarului mic de a-i forma si dezvolta eul cognitiv, afectiv si socio-actional.
Copilul de astazi este atras de povesti, de jocuri, dar si de calculator.
Copilul inainte de a fi o fiinta care vorbeste, este o fiinta care comunica.
Odata insusita limba, copilul dobandeste mijloace prin care poate sa realizeze comunicarea cu cei din jur in forme superioare.
Gradinita cu Program Saptamanal I.T.L. Lugoj - grupa pregatitoare si Scoala cu Clasele I-VIII nr. 1 Lugoj - clasa a III-a, a derulat un proiect cu tema "Comunicam impreuna". Pentru buna derulare a proiectului s-a realizat un parteneriat educational intre Gradinita cu Program Saptamanal I.T.L. Lugoj - grupa pregatitoare si Scoala cu Clasele I-VIII nr. 1 Lugoj - clasa a III-a.
Scopul acestui parteneriat este initierea in comunicarea pe calculator ce conduce la crearea unei atitudini pozitive privind importanta deosebita a informaticii in lumea contemporana.
Ca obiective ale parteneriatului s-a urmarit colaborarea dintre institutii si stabilirea unor strategii si metodologii comune pentru derularea parteneriatului, promovarea reciproca in cazul activitatilor comune si comunicarea permanenta intre institutiile partenere in ceea ce priveste monitorizarea proiectului.
Proiectul s-a desfasurat pe perioada unei luni cu intalniri saptamanale intre prescolari si scolari la gradinita sau la scoala cu scopul de a atinge obiectivele stabilite care duc la imbogatirea bagajului de cunostinte care ajuta la dezvoltarea modului de comunicare, de autoinstruire, de utilizare a calculatorului.
Tema proiectului este "Comunicam impreuna" si scopul este constituirea unui grup partenerial care sa promoveze valori comune la nivelul partenerilor implicati: cadre didactice ale scolii, copii cu varste cuprinse intre sase si noua ani, parinti, reprezentanti ai comunitatii.
Promovarea dialogului si a comunicarii intre elevii din scoala si prescolarii din gradinita, colaborarea dintre cadre didactice urmareste armonizarea conditiilor specifice fiecarei scoli, atragerea copiilor in organizarea unor activitati cu caracter extracurricular.
Gradinita si scoala implicata in aceasta colaborare dispun de resurse materiale si umane ce se pot adapta la cerintele societatii romanesti.
Prteneriatul urmareste transformarea reala a elevilor in actori principali ai demersului educational, urmarindu-se atingerea unor obiective de natura formala, informala, socio-comportamentala:
sa comunice;
sa desfasoare o serie de activitati culturale;
sa desfasoare actiuni civice;
sa constientizeze afectivitatea de grup ca suport al prieteniei;
sa dovedeasca un comportament atent, tolerant, civilizat;
sa stimuleze capacitatea creatoare a copiilor prin organizarea de expozitii cu materiale realizate in activitatile comune.
Primele intalniri au pornit de la premizele ca accesul la calculator nu duce la un alt
mod de comunicare pe langa faptul ca suntem condusi la intelegerea informaticii ca mijloc de modelare si dezvoltare a capacitatii de autoinstruire.
Intalnirile dintre gradinita si scoala au avut loc saptamanal pe durata unei luni, unde s-a comunicat verbal si nonverbal conducand la imbogatirea bagajului de cunostinte a vocabularului si a comunicarii si a capacitatii de instruire.
Tema a fost realizata si dirijata de institutor MICLUT LOREDANA-MARCELA si institutor HODOBAS IOAN-DORU, care i-au ajutat pe elevi sa deprinda tainele comunicarii pe calculator avand accesul la mai multe informatii in cadrul activitatilor cuprinse in proiect.
Activitatile au avut ca scop popularizarea evenimentelor din cadrul calendarului propus prin: vizite, excursii, expozitii, initiere in program cultural-artistic, realizarea unor albume, concursuri, activitati practice si aplicative cu tema "Comunicam impreuna".
Odata cu evaluarea rezultatelor proiectului cu diferite ocazii (sedinta, expozitie, serbare) elevii care s-au evidentiat au fost recompensati si premiati cu diplome si carti.
Indrumatorii responsabili au reusit sa elaboreze noi metode inovatoare specifice prescolarilor si scolarilor mici ajungand la rezolvarea problemelor mentionate ca obiective primare ceea ce a dus la continuarea acestui proiect si in semestrul urmator.
Bibliografie selectiva:
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2319
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved