CATEGORII DOCUMENTE |
Grupa Prichindel
Runda 1: Introducere. Primul program
Adeseori suntem inclinati sa facem calculatoarele responsabile pentru tot ce se intampla. Cand este vorba de ceva bun le recunoastem meritul, cand este vorba de ceva neplacut dam vina pe ele. Calculatorului trebuie sa-i formulam problema, sa-i oferim informatiile necesare solutiei, sa-i descriem calea spre un rezultat corect. Numai programul decide valoarea calculatorului. Daca este gresit si rezultatele vor fi gresite. Daca este corect si rezultatele vor fi corecte. Calitatea programarii nu depinde numai de datele enuntului unei probleme oarecare, ci de ideile, creativitatea si ascutimea mintii celui care rezolva problemele. Prima parte, si cea mai importanta este analiza problemei.
In final nu calculatorul este cel mai complicat lucru, ci problema pentru care se aplica. Efortul nu este al lui ci al altora din afara lui, al vostru de exemplu.
Pentru adunarea a doua numere comenzile pe care trebuie sa le dati calculatorului sunt: citirea de la tastatura a numerelor si depunerea lor in memorie, apoi insumarea lor, rezultatul este tot in memorie intr-un loc cunoscut, iar, in final, se comanda scrierea pe ecran a sumei din memorie. Comenzile pe care le dati calculatorului sunt intr-un limbaj, pe care calculatorul le intelege. Noi vom lucra cu limbajul C++. Operatia de scriere a programului se numeste editarea programului. Aceasta se face in ecranul albastru care apare la deschiderea aplicatiei BC.exe, alegi din meniul File cuvantul New (program nou).
Toate cuvintele pe care calculatorul le intelege le vom scrie cu culoare albastra, sa le recunoasteti mai usor pe parcursul lectiei.
program1.cpp
Primul rand al programului trebuie scris pentru a putea folosi comanda de scriere cout, daca nu scriam acel rand se petrecea o eroare la executia programului, primind mesajul de comanda necunoscuta. Deci # include<iostream.h> este necesara atunci cand vrem sa folosim comanda de scriere cout.
Orice program trebuie sa contina randul al doilea void main( ) acesta este un fel de titlu al programului. Programul se va scrie intre acolade : deschisa
Dupa ce ai scris un program, poti sa-l memorezi, adica sa-l pui undeva, in calculator. Aceasta operatie se numeste salvare. Pentru aceasta ai doua posibilitati: apesi tasta F2, din partea de sus a tastaturii, iar pe ecran apare o fereastra, in care se asteapta sa scrii numele programului, ales de tine, dupa care apesi tasta Enter; sau alegi din meniul File, din bara de sus si alegi cuvantul Save. Programul se va memora cu numele tastat de tine urmat de un grup de trei litere CPP, numit extensie.
A doua zi, dupa ce ai intrat in mediul de programare C++, mergi in meniul File si alegi cuvantul Open. Dupa asta se deschide o fereastra, care are o lista cu toate programele memorate. Dupa ce ai ales un program pe care vrei sa-l deschizi, apesi tasta Enter. Pe ecran apare programul, exact in forma care l-ai lasat.
Executia programului se face de catre calculator la apasarea tastelor CTRL si F9, urmata de apasarea tastelor ALT si F5. Pe ecranul negru va aparea mesajul scris intre ghilimele Vreau sa invat sa fac programe la calculator
Intre instructiuni trebuie sa existe niste separatori, acest separator ; (punct si virgula) se pune la sfarsitul instructiunilor, fara a se pune dupa primele doua randuri #include si void main().
Hai sa incercam sa afisam pe ecran urmatorul mesaj:
* Bine ai venit! *
Programul scris in limbajul C++ va arata astfel:
program2.cpp
Trecerea la un rand nou se face cu comanda cout<<endl;
Pentru a lasa doua randuri se va scrie cout<<endl<<endl;
Semnele cu care comanzi o operatie sunt aproape ca la aritmetica, adica semnul + pentru adunare, semnul pentru scadere, semnul pentru inmultire, iar pentru impartire semnul , cum ar fi de exemplu scrisa expresia 3x4-5+8:2 ?
cout<<3*4-5+8/2<<endl ;
Maria are de doua ori mai multe bomboane decat Andrei, iar Andrei are cu 7 bomboane mai putine decat Paul.
Daca Paul are 10 bomboane, sa se determine:
a) Cate bomboane are Andrei;
b) Cate bomboane are Maria;
c) Cate bomboane au cei 3 copii impreuna.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2093
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved