Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzica
PescuitPicturaVersuri

Armele nucleare (BOMBA CU NEUTRONI, URANIUL, PLUTONIUL)

diverse+ Font mai mare | - Font mai micArmele nucleare

Armele nucleare au aparut in 1945, anul in care a si fost folosita si prima (varianta cu fisiune), asupra oraselor japoneze Hiroshima (6 august ) si Nagasaki (9 august ). In istoria beligeratiei, armele nucleare au fost folosite doar de doua ori, amandoua in jurul incheierii celui de-al doilea razboi mondial. De atunci, arme nucleare au fost detonate de peste 2000 de ori pentru testarea si demonstrarea scopurilor lor. Singurele tari cunoscute ca au detonat asemenea dispozitive sunt Statele Unite ale Americii, Uniunea Sovietica, Marea Britanie, Franta, China, India, si Pakistan. Aceste tari sunt declarate puteri nucleare (impreuna cu Rusia, mostenind armamentele Uniunii Sovietice).Alte tari variate pot detine arme nucleare, dar nu au recunoscut acest lucru in public, sau altele rescunosc posesia lor neverificata.

Spre exemplu, Israelul are sisteme de aeropurtate moderne si pare sa aiba un program nuclear extensiv; Coreea de Nord a declarat ca are capabilitati nucleare (desi a facut cateva declaratii schimbatoare in legatura cu oprirea programului sau de armament nuclear, de multe ori in functie de clima politica din acel moment) si a realizat primul sau test nuclear pe 9 octombrie 2006; si Iranul este acuzat la momentul de fata de un numar de guverne cum ca ar vrea sa dezvolte capabilitati nucleare, desi gurvenul iranian spune ca activitatile sale nucleare, cum ar fi imbogatirea uraniului, sunt pentru scopuri pasnice.

BOMBA CU NEUTRONI

("arme cu radiatii intensificate")

In cazul acestor bombe, dispozitivele explozive nucleare sunt proiectate astfel incat o cantitate cat mai mare din energia eliberata prin reactiile nucleare sa fie degajata sub forma de radiatii penetrante (neutoni, gama ).O bomba cu neutroni nu este altceva dechit o forma modificta a bombei termonucleare (bomba fisiune-fuziune). Intr-o asemenea arma se utilizeaza energia degajata prin detonarea unei incarcaturi de material fisionabil (uraniu -235 sau plutoniu -239), adica o bomba atomica , pentru declansarea unei reactii explozive de fuziune intr-un amestec fuzionabil (izotopi grei ai hidrogenlui, deuteriului si tritiu , sau compus al deuteriului cu litiul -6).Neutronii produsi prin reactiile de fuziune interactioneaza cu un multiplicator de neutroni, cum ar fi un invelisi din fier sau beriliu.

Bombele cu neutroni determina efecte nimicitoare asupra fiintelor vii. Aceste efecte se datoreaza ciocnirilor neutronilor cnergetici cu protonii (nucleele atomilor cu hidrogen)din tesuturi. Au loc procese de ionizare ce rup cromozomii, produc umflarea celulelor, maresc permeabilitatea membranelor celulare si in final, distrug celule de ori ce fel.

URANIUL

Uraniul in natura

Uraniul si-a manifestat prezenta in unele minereuri mult inainte de a se cunoaste epocala sa destinatie. In secolul al XVI-lea la expluatarea zacamantului de argint de la Jachymov a fost depozitat un steril de culoare neagra, care stralucea noaptea intr-o lumina albastra-verzuie, provocand admiratia sau frica superstitioasa a oamenilor.Mineri se inbolnaveau frecvent de o boala grea, incurabila si necunoscuta pana atunci, care se stie astazi ca este boala actinica.

Uraniul este un element destul de raspindit in natura(mai raspandit decat aurul, argintul si platina), gasindu-se in numeroase roci, in apa marilor si oceanelor si chiar in organismele vii. Este adevarat ca uraniul este un element destul de dispersat, dar, cu toate acestea, se gasesc acumulari sub forma de mineralizati unde concentratia uraniului atinge valori destul de mari, chiar zeci de procemte. Valoarea medie a concentratiei uraniului in zacaminte aflate astazi in expluatare nu depaseste insa 1-2 zecimi de procente.

In afara de uraniu, uraninitul contine si alte elemente dintre care cele mai importante sunt elemente din grupa pamanturilor rare si toriul. Prezenta acestora confera uraninitului unele caracteristici tehnologice nefavorabile dat fiind faptul ca paminturile rare sunt impuritati daunatoare din punct de vedere nuclear.

Uraniul se gaseste si in alte minerale secundare sub forma de impuritate izomorfa, de asemenea in diferite substante minerale de origine organica a caror prelucrare nu s-a realizat in scara industriala pana in prezent, insa, in viitorul apropiat, valorificarea lor devine necesara.

Prinipalele propietati ale uraniului

In tehnologia nucleara, dioxidul de uraniu joaca un rol deosebit de important atat ca produs intermediar, cit si ca produs finitr.

Sub actiunea aerului, dioxidul de uraniu se oxideaza la U3O8 cu o viteza proportionala cu cresterea temperaturii. Acest oxid ocupa,de asemenea, un loc important in tehnologia de prelucrare a materiilor prime uranifere.

Prin tratarea sarurilor de uranil cu hidroxizi alcalini in exces, uraniul poate forma uraniti( cu formula generala Me2UO4) care trec imedeat in diuranati (Me2U2O7) insolubili in apa. Diuranatii de amoniu si sodiu au importanta mare in ciclul de obtinere a combustibilului nuclear.

Fabricarea elementelor combustibile

In dezvoltarea tehnologiei nucleare si a reactoarelor nuclear-energetice, combustibilii folositi au fost:uraniul metalic utilizat sub forma de bare, apoi pastilele sinterizate de dioxid de uraniu inbogatit si, in ultima vreme, dioxidul deuraniul natural tot sub forma de pastile sinterizate.

Combustibilul nuclear de uraniu se asambleaza in elemente combustibile utilizate in reactoare nucleare.Protejarea conbustibilului se realizeaza prin inchiderea lui in teci metalice.Ansamblul combustibil -teaca trebuie sa asigure o transmisie de caldura cit mai ridicata mediului de racire. Pentru asigurarea functionarii unui reactor nuclear energtetic este necesara montarea in reactor a sute si mii de elemente conbustibile,operatie posibila numai prin respectarea unor principi geometrice impuse de conditile de intretinere a reactiei de fisiune nucleara. In acest scop, elementele combustibile se monteaza in fascicule, care contin mai multe elemente dispuse intr-o anumita geometrie, si numai dupa aceea se introduc in reactor.

PLUTONIUL

In natura, plutoniul se gaseste in cantitati mici unde ia nastere prin captarea de catre nucleul uraniului -238 a unui neutron provenit prin fisiunea spontana a uraniului-235.

1. Principalele propietati ale plutoniului

-este un metal

-in functie de topire se prezinta in 6 stari alotropice diferite

-este extrem de toxic

-are o comportare chimica asemanatoare cu a uraniului

-este un element artificial

Tsunami provocat de arma nucleara

Cercetatorul militar colonel dr. Emil Strainu sustine ca omenirea dispune de tehnologiile necesare pentru a produce distrugeri zonale punctuale prin catastrofe naturale dirijate, de tipul furtunilor violente, inundatiilor sau cutremurelor. Strainu spune ca din punct de vedere militar ceea ce s-a petrecut in Oceanul Indian poate fi descris ca un seism artificial scapat de sub control. 26.12.2004, ora 7.58. Un cutremur de 9 grade pe scara Richter, cel mai puternic din ultimii 40 de ani, zguduie fundul Oceanului Indian. Epicentrul seismului a fost situat la nord-vest de Sumatra, la 40 de kilometri sub fundul oceanului. Ulterior seismologii au explicat ca a fost vorba despre o uriasa alunecare de falie tectonica. Miscarea telurica zguduie cladirile aflate la mii de kilometri distanta. Insa nenorocirea abia dupa doua ore urma sa vina. Puternicul seism a pus in miscare valuri uriase de apa, de inaltimea unei cladiri cu trei etaje, care au lovit Sri Lanka, India, Thailanda, Indonezia, Bangladesh, Maldive si Malaiezia. ,,Tsunami", cum e cunoscut acest fenomen in Asia, a omorat peste 155.000 de persoane.
Cutremurul a fost atat de puternic, incat a produs o vibratie a axei Pamantului, a micsorat viteza de rotatie a planetei in jurul axei sale (ceea ce inseamna ca ziua a devenit mai scurta - n. r.), harta Asiei s-a modificat prin deplasarea mai multor insule cu zeci de metri de la pozitia initiala si e de asteptat o modificare a climei terestre in viitorul apropiat.

Marile puteri studiaza asemenea tehnici de pe vremea Razboiului Rece.

Intr-una din sectiunile volumului autorul scrie ca ,,producerea valurilor de suprafata este posibila prin provocarea pe platforma continentala cu ajutorul exploziilor nucleare la marginea acesteia a unor cutremure de pamant. Forta exploziilor si energia seismelor ar produce asemenea valuri care sa inece mari suprafete de uscat, afectand grav centrele locuite, porturile, terenurile agricole", spunea in 2003 Emil Strainu.
E uluitoare asemanarea dintre descrierea acestei ,,arme" de catre militarul roman si ceea ce s-a intamplat in sudul Asiei la sfarsitul lunii decembrie 2004. La intrebarea daca seismul devastator urmat de ,,tsunami" ar fi putut fi provocate de om, expertul militar Strainu a spus: ,,Nu numai ca este posibil, dar este si foarte probabil. Omenirea are la aceasta ora puterea tehnologica de a produce ploi, uragane si cutremure. Marile puteri studiaza asemenea tehnici de pe vremea Razboiului Rece. In mediile militare se stie ca bomba nucleara nu mai e studiata ca o arma in sine. Incarcaturile nucleare detonate in anumite puncte de imbinare a placilor tectonice pot produce cutremure la comanda in zone stabilite cu exactitate. In opinia mea, ceea ce s-a intamplat in Asia poate avea patru cauze. Prima ipoteza este testarea, in ideea razboiului geofizic, a unei arme nucleare foarte puternice scapate de sub control din cauza unor greseli de calcul al calitatii sau cantitatii materialului detonat. A doua ipoteza este testarea unei arme cu particule de energie ultrainalta asupra scoartei terestre. A treia ipoteza e un experiment militar necunoscut. Ar mai exista o posibilitate, cea mai grava, a scaparii de sub control a unei arme geofizice, in ideea ca aceasta a intrat in posesia cui nu trebuie. In acest caz am putea vorbi despre un atac terorist. A patra ipoteza e cea a unui scandal provocat pentru a masca altceva mult mai grav", a explicat Emil Strainu.

Si la cutremurul din 1977 axa Terrei s-a balansat

,,Din punct de vedere stiintific se bajbaie, nu se stie ce a provocat cutremurul din Indonezia. Cele doua placi tectonice care s-au deplasat sunt numite crustale de mare adancime si nu le e cunoscut prea bine mecanismul deplasarii. A fost insa un cataclism asemanator celor care au zguduit planeta la nasterea formelor de relief. Cat despre deplasarea axei de rotatie a Pamantului, trebuie spus ca nu e o noutate, in timpul cutremurului din Romania, in 1977, seismologii au detectat zdruncinaturi ale axei asemanatoare. Si la un experiment nuclear se vad asemenea perturbatii. Partea neplacuta e ca sunt de asteptat replici in diferite zone ale globului, deoarece Pamantul este elastic si pentru a reveni la echilibru mai trebuie sa se miste", a declarat Harald Alexandrescu, directorul Observatorului Astronomic ,,Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3147
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved