Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzica
PescuitPicturaVersuri

DEONTOLOGIE

diverse



+ Font mai mare | - Font mai mic



NOTIUNEA DE DEONTOLOGIE Deontologia provine din cuvtele grecesti deon dentos = ceea ce se cuvine si logos = stiinta.Sta despre ceea ce se cuvine. Sta moralei. Deo se afla, ca sta, la granita dintre drept si morala. D reprez ansamblul normelor care contureaza un anumit tip de comportament profesional sau privat. Unele precepte morale sunt consacrate juridic devenind nj putand fi aduse la indeplinire in cazuri extreme prin forta de coercitie a statului pe cand alte reguli, raman in domeniul normelor etice sanctionate doar de opinia pblica. In cazul fctiei pblice, scopul Deo e reprez de realiz eficientei serv pblic si satisfacerea nevoilor ctateanului. Deo fct pblic e ansamblul normelor referitoare la comportamentul profesional si moral al fct pblic in servciu si in afara serviclui avand in vedere ca e purtatorul autorit. pblice.



NOTIUNI ASIMILATE TERMENI (CONCEPTULUI) DE DEONT

Probitate = fctnarul are dreptul de a exercita o fctie pblica atata timp cat intelege ca acea fctie e o datorie ptr el Demnitate = caracterul pblic al fctiei interzice fct sa ceara avantaje ptr el sau ptr altii; sub aspect material, el e platit ptr a-si exercita fctia, iar sub aspect moral se bucura de autoritate, fapt ce nu-i permite sa degradeze fctia sau pe el Reputatie = parerea pe care o au cei din jur fata de cineva sau fata de felul in care o persoana e cunoscuta sau apreciata (faima, renumele) Interdictia cumului = fctnarul pblic nu poate avea interese contrare adtiei pe care o serveste, de aceea el nu poate desfasura activiti lucrative in interes personal; DEROGARI: activitate de creatie stiintifica si literara; acordare de consultanta in alte domenii decat cele ale adtiei pblice; exploatarea brevetelor de inventie Imprtialitate = in exercit atribtiilor ce revin, fctnarii pblici se vor abtine de la exprimarea sau manifestarea convingerilor lor politice Subordonare = obligatia de a executa ordinele sau instructiunile primite de la sefii ierarhici Fidelitate = executarea sarcinilor de servic ptr si in interesul institut la care e salariat; discretie cu privire la secretele de serviciu cu care fctnarul opereaza Respectul fata de fctie = nedepasirea atribtiilor de serviciu, asa cum sunt ele stabilite in fisa postului.

TRASATURILE DEONTLOG

.Deo fctiei pblice reprezinta un ansamblu de nj si morale, deci, o imbinare a dreptului cu morala;.Normele mentionate sunt aferente fctiei pblice ca element intrinsec servclui pblic;

.Statuarea obiectiva a acestor norme de catre societate face referire in primul rand la un cadru legal, stiut fiind ca lg are caracter g-ral si impersonal, fapt ce permite oricarui interpret al problematicii o abordare obiectiva a studiului; .Aprecierea deo fctiei pblice ,,la un moment dat",tine de caracterul istoric al evolutiei sociale a dreptului si moralei.. Scopul deo e circumstantiat servic pblic, avand un caracter nu numai teoretic ci si unul practic foarte bine determinat; Deo fctilui pblic exprima la randul ei ansamblul normelor referitoare la comportamentul profesional si moral al acestuia in serv si in afara serviclui, avand in vedere ca e purtatorul autoritatii pblice.

CARE SUNT PRINCIPIILE GRALE ALE DEONTLOGIEI?

*integritate fiscala; *sustinerea teoriei pluraliste; *acceptarea dihotomiei;*respingerea dihoto; *mentinerea ordinii cnstitionale; *aceptarea ambguittilor morale a oamenilor si a politicilor pblice; *acceptarea importantei fortelor contextuale care conditioneaza prioritatile intr-un serv pblic; *paradoxurile procedurale;*optimismul;*curaj;*onestitatea dublata de spiritul de caritate;*

NOTINEA SI TRASAT Ft PBLICE reprez ansamblul atribtlor si responsabilit. stablte de autorit sau institut pblica, in tem lg, in scopul realiz competentelor sale. E un complex de atribtii specifice, prestabilite legal, cu care sunt dotate servle pblice, atribtii exercitate in mod continuu de catre pers fiz legal investite, in vederea satisfacerii intereselor grale ale membrilor societtii. TRASAT FT PB 1.totalitatea atributiilor care sunt drepturi si obligatii determinate si specializte ce formeaza competenta cu care e dotat un serv pblic in vederea infaptuirii sarcinilor acestuia de organiz a executarii si de executare a lg. 2 cu caracter profesional, insa exista si fctii pblice cu caracter politic, cum sunt cele detinute de ministri, secretari si subsecretari de stat, primari 3.Atributiile continutului fp tb sa aiba un caracter legal, sa fie asadar expresia lg. 4.Competenta, atributiile constituie continutul fctiei pblice si sunt stab doar prin lg sau prin acte emise pe baza si in executarea lg, nu printr-un contract deoarece, prin fctia pblica se realizeaza interese g-rale, ce nu pot fi negociate intre subiectele raportului de fctia pblica. 5.Atributiile corespzatoare fctiilor pblice se stabilesc in raport de sarcinile specifice, de specialitate pe care fiecare serv pblic, le exercita ptr satisfac unui anumit interes g-ral. 6.Prin exercitarea fctiei pblice tb sa se contribuie la realiz puterii pblice, fie intr-o forma directa, in cazul fctiilor de decizie, care presupun emiterea actelor juridice de putere, de autoritate, fie intr-o forma indirecta, prin actiunile de pregatire, executare si control strans legate, sau in legatura cu exercitiul autoritii pblice7Fctiile pblice sunt create ptr a satisface interesele g-rale, iar nu in mod direct intereselor individuale. 8. Fctia pblica exista inainte de a fi numit pe postul respectiv viitorul fctionar pblic, neputandu-se pune problema declansarii concursului doar pe ideea ca fctia pblica respectiva urmeaza a se infiinta. 9.Fctiile pblice au caracter continuu, fara limita de timp, in sensul ca sunt create ptr a da satisfactie intereselor grale pe toata perioada existentei lor. 10.Fctia are caracter obligatoriu, in sensul ca drile si obligtiile ce-i alcatuiesc continutul tb exercitate, existand o indatorire in acest sens si nu o facultate, o posibilitate. 11. Prin exercitiul efectiv al fctiei se realizaz competenta institutiei pblice sau servcilui pblic, in gral, si ale adtratiei pblice, in special, cform atributlor de specialitate, legal stabilite. 12. Fondurile ptr finantarea fctiilor pblice sunt asig de la bugetul de stat sau bugetele locale.

CODUL DE CONDUITA a fctnarilor pblici, reglementeaza normele de conduita profesionala a fctinarilor pblici. Normele de conduita profesionala prevazute de codul de conduita sunt obligatorii ptr fctnarii pblici, precum si ptr persoanele care ocupa temporar o functie pblica, din cadrul autoritatilor si institutiilor pblice. Obiectivele codului de conduita urmaresc sa asigure crerea calitatii serviciului pblic, o buna administrare in realizarea interesului pblic, precum si sa contribuie la eliminarea birocratiei si a faptelor de coruptie din administratia pblica, prin: a) reglementarea normelor de conduita profesionala necesare realizarii unor raporturi sociale si profesionale corespunzatoare crearii si mentinerii la nivel inalt a prestigiului institutiei fctiei pblice si al fctinarilor pblici;b) informarea pblicului cu privire la conduita profesionala la care e indreptatit sa se astepte din partea fctinarilor pblici in exercitarea fctiilor pblice;c) crearea unui climat de incredere si respect reciproc intre cetateni si fctnarii pblici, pe de o parte, si intre cetateni si autoritatile administratiei pblice, pe de alta parte.

PRINCIPIILE ETICE ce guverneaza fctia pblica si modul de exercitarea a aceia sunt structurate pe trei mari categorii. Clasific categoriilor de principii tine seama de specificul si ratiunile fctiei pblice si a exercitarii aceia.

A. Valori etice raportate la exercitarea autorittii pblice

Legalitatea e princip cform caruia exercitarea fctiei pblice si realizarea tuturor actelor de competenta tb sa se faca cu respect Constitutiei si a tuturor lgilor in spiritul si litera lor. De asemenea princip legalitatii presupune si aplic lgilor in interesul cetatlor si ptr atingerea interesului gral ptr care au fost elaborate. Responsabilitatea e princip cf caruia fctinarul pblic tb sa poarte responsabilitatea ptr actele sale.Discernamantul princip cf caruia fiecare fctionar pblic e dator sa actioneze legal, moral in realiz. atributiilor sale conform propriei convingeri, in acest sens fiind responsabil de decizia luata. Eficienta - princip care presupune respectul ptr bani pblici si ptr mijloacele materiale pe care fctirul le are la indemana in realizarea atribtilr sale. Confidentilitea e princip care impune fctrilor pblici sa nu faca uz de informatiile aflate in exercit fctiei ptr a obtine foloase din dezvaluirea lor, or sa nu dezvaluie acele informatii care sunt clasificate confidential sau secret, si sa nu dezvalue informatii ce ar aduce prejudicii autoritatii sau institutiei pblice in care isi desfasoara activitatea. Realizarea competentelor in interesul pblic ceea ce inseamna ca fctinarii pblici indeplinesc o fctie pblica de importanta sociala in interesul cetatilor, excluzand orice alte interese proprii; Credibilitatea pblica princip in baza caruia fctinarii pblici sunt obligati sa respecte si sa sporeasca prestigiul institutiei in care lucreaza si sa fie rezervati si discreti ptr a nu compromite actiunile respectivei autoritati;

Profesionalismul - princip ce le impune fctrilor pblici sa-si indeplineasca exemplar atributiile si sarcinile de serviciu.

B. Valori etice raportate la beneficiarii serv pblic:

Respectul reprez principiul care obliga fctinrul pblic la o atitudine reverentioasa fata de cetateni, de asemenea, obligatia de a-i da cetateanului petitionar toate lamuririle necesare si nu in ultimul rand obligatia de a raspunde la petitii chiar si atunci cand rezolvarea petitiei nu intra in competenta autoritatii sau institutiei la care lucreaza fctinrul pblic. Rapiditatea e princip care obliga fctinrul pblic sa-si indeplineasca atributle in cel mai scurt timp in raport de problematica ce i-a fost inaintata, si sa formuleze raspns in termenul stabilit de lg sau daca e posibil in cel solicitat de petent. Confidentialitatea e obligatia funct.pblici de a nu face pblice problemele petentilor cu care au fost insarcinati sa le rezolve, sau sa nu faca pblice actele sau anchetele de la dosar. Integritatea princip ce le interzice fctinrilor pblici sa solicite sau sa accepte cadouri sau alte beneficii de la cetateni ptr indeplinirea unor atributii care le revin prin statul de functiuni sau prin natura fctiei pblice ce o ocupa, creand astfel un climat de incredere in fctinari si in adtia pblica. Impartialitatea cf careia fctinarii pblici tb sa fie impartiali in actiunile, judecatile si opiniile lor, sa respecte egalitatea tuturor cetatenilor in fata lg si sa fie absolut neutri fata de interesele politice, economice si religioase;

C. Valori etice raportate la obligatiile de conduita si imaginea persoanei care exercita fctia pblica

Credibilitatea e cel mai important aspect al valorilor pe care fctnarul pblic tb sa le respecte si reprezinte. Credibilitatea presupune ca fctnarul pblic sa se bucure de increderea cetatenilor in fata carora sta si a caror probleme tb sa le rezolve. Integritatea ca valoarea etica a fctnarului pblic presupune obligatia acestuia de a nu primii sau pretinde cadouri sau alte foloase de la petenti, ptr a pastra increderea pblica in echidistanta, corectitudinea si profesionalismul fctionarilor pblici.Tinuta e mai mult o obligatie de serv, insa in literat de specialit ea a fost introdusa in randul valorilor etice ca element al conduitei. Tinuta tb sa fie decenta in sensul unei vestimentatii sobre dar care sa nu poata fi considerata neglijenta sau o etalare a opolentei.Demnittea ca valore presupune respectul fata de sine pe care fctionarul pblic tb sa-l aiba si are la baza transferul de statut de la institutia pblica la fctnar ca mandatar in baza unui raport de fctie pblica a atributelor statului.Autoritatea, valoarea etica ce defineste conduita fctnarului pblic se refera la autoritatea deontica fiind un atribut al institutiei adtive, si reprezun summum de calitati care fac ca fctnarul pblic sa impuna prin atitudinea sa. Seriozitatea. In unele tari codurile etice prescriu si o conduita pe care fctnarul pblic tb sa o respecte si in viata privata. Fctionarul pblic e obligat sa duca o viata decenta, sa aiba un comportament civilizat fata de celalti si de asemenea are si anumite interdictii.

PRINCIPII CARE STAU LA BAZA EXERCITFCT PB (L188

a) suprematia Constitutiei si a lg, indatorirea de a respecta Constitutia si lg tarii;b) prioritatea interesului public,

indatorirea de a considera interesul public mai presus decat interesul personal, in exercitarea fctiei publice; c)asigurar egalitatii de tratament a cetat in fata autoritat si institut pblice, indatorirea de a aplica acelasi regim juridic in situati identice /similare; d)profesionalismul, obligat de a indeplini atribut de serviciu cu responsabilit, competenta,eficienta,corectitudine si constiinciozitate;

e)impartialitatea si independenta, obligatia sa aiba o atitudine obiectiva, neutra fata de orice interes politic, economic, religios sau de alta natura, in exercitarea fctiei publice; f)integritatea morala, le este interzis sa solicite sau sa accepte, direct sau indirect, ptr ei sau ptr altii, vreun avantaj sau beneficiu in considerarea fctiei publice pe care o detin, ori sa abuzeze in vreun fel de aceasta functie;g) libertatea gandirii si a exprimarii, pot sa-si exprime si sa-si fundamenteze opiniile cu respectarea ordinii de drept si a bunelor moravuri; h) cinstea si corectitudinea, in exercitarea fctiei publice si in indeplinirea atributiilor de serviciu, fctnarii publici tb sa fie de buna-credinta; i)deschiderea si transparenta,activitatledesfasurate de fctnarii pbci in exercitarea fctiei lor sunt pblice si pot fi supuse monitorizarii cetatenilor.

OBLIGATIILE DIN STATUT FP:

A)datori sa indeplineasca cu profesonlism,loialitte,corectitdine si in mod constiincios indatoririle de servic si sa se abtina de la orice fapta care ar putea sa aduca prejudicii autorit sau institut pblice in care isi desfasoara activitatea. B)au obligatia ca in exercitarea atributlor ce le revin sa se abtina de la exprimarea sau manifestarea convingerilor lor politice. C)raspund, potrivit lg, de indeplinirea atributiilor ce le revin din fctia pblica pe care o detin, precum si a atributiilor ce le sunt delegate. D)e obligat sa se conformeze dispozitiilor date de fctnarii cu fctii pblice de conducere carora le sunt subordonati direct, cu exceptia cazurilor in care apreciaza ca ac dispozitii sunt ilegale; in asemenea cazuri fctnarul pblic are obligatia sa motiveze in scris refuzul indeplinirii dispozitiei primite; daca fctnarul pblic care a dat dispozitia staruie in executarea aceia, va trebui sa o formuleze in scris; in aceasta situatie dispozitia va fi executata de cel care a primit-o. E)au indatorirea sa pastreze secretul de stat si secretul de servic, in conditiile lg. F).tb sa pastreze confidentialitatea in legatura cu faptele, informatile/ documentele de care iau cunostinta in exercit fctiei. G). le e interzis sa solicite sau sa accepte, direct sau indirect, ptr ei sau ptr altii, in considerarea fctiei lor pblice, daruri sau alte avantaje. h). la numirea, precum si la eliberarea din functie fctinarii pblici sunt obligati sa prezinte, in conditiile lg, conducatorului autoritatii sau institutiei pblice declaratia de avere. I).au indatorirea de a rezolva lucrarile repartizate de conducatorul compartimentului in care functnaza.J).FPde executie le e interzis sa primeasca direct cereri a caror rezolvare intra in competenta lor ori sa intervina ptr solutionarea acestor cereri. K). au indatorirea s-si perfectioneze pregatirea profesionala fie in cadrul autoritatii sau institutiei pblice, fie urmand cursuri de perfectionare organizate in acest scop. L). in cazul in care cursurile de perfectt sunt organiz in alta localit decat cea de domiciliu, fctinarii pblici beneficiaza si de drepturile de delegare, potrivit prezentei legi. M).fctinarii pblici care urmeaza o forma de specializ sau de perfect cu o durata mai mare de 3 luni si primesc pe aceasta perioada drepturile salariale sunt obligati sa se angajeze in scris ca vor lucra 1 - 5 ani in cadrul autorit sau institut pblice respective; altfel suporta costurile acestora.

NOTIU SI TRASAT FctPBLIC- e persoana care ocupa o fctie pblica.Fctinar pblic (de cariera) din adtia pblica e cetateanul numit in conditiile lg, pe o perioada nedeterminata, intr-o fctie pblica, in serviciul unei autoritati pblice centrale sau locale, ori, dupa caz, intr-o institutie pblica sau regie autonoma aflate sub autoritatea organelor centrale ale adtratiei pblice sau a consiliilor judetene ori locale. Se retin urmat elemente: 1.Fpblic e doar cetat roman cu domiciliul in tara 2.Fpblic e doar cetat numit intr-o functie pblica vacanta din cadrul unui serv pblic, nu si cel ales.3.Numirea fctrilor pblici are loc in cond lg, acestia indeplinind toate condit grale si speciale prev de lg. 4.Numirea in fctie tb facuta pe o perioada nedeterminata fiindca acest element asigura fctnarului pblic stabilitatea in functie si eventual inamovibilitatea.5.Fct pblici au reglementate drepturile si obligatiile, raspunderea,incompatibilitatile si in gral regimul de ocupare si exercitare a fctiei, intr-un statut special, expresie a situatiei juridice a acestora.

F pblici isi exercita sarcinile in vederea realizri competentei, a atributiilor specifice servic pblic respectiv.7. Fctiile pblice sunt alimentate din fonduri pblice si prin urmare fctinarii pblici sunt remunerati din fonduri pblice, de la bugetul de stat sau bugetele locale.

ABATERI DISCIPLINARE Ffc pb

a) intarzierea sistematica in efectuarea lucrarilor; b)neglijenta repetata in rezolvarea lucrarilor;

c)absente nemotivate de la serviciu; d)nerespectarea in mod repetat a programului de lucru; e)interventiile sau staruintele ptr solutionarea unor cereri in afara cadrului legal;f)nerespectarea secretului profesional sau a confidentialitatii lucrarilor cu acest caracter; g)manifestari care aduc atingere prestigiului autoritatii sau institutiei pblice in care isi desfasoara activitatea; h)desfasurarea in timpul programului de lucru a unor activitati cu caracter politic; i)refuzul de a indeplini atributiile de serviciu; j)ncalcarea prevederilor legale referitoare la indatoriri, incompatibilitati, conflicte de interese si interdictii stabilite prin lege ptr fctinarii pblici; k)alte fapte prevazute ca abateri disciplinare in actele normative din domeniul fctiei pblice si fctrilor pblici.

SANCTIUNILE DISCIPLINARE FP a)mustrare scrisa; b)diminuarea drepturilor salariale cu 5 - 20% pe o perioada de pana la 3 luni; c) suspendarea dreptului de avansare in gradele de salarizare sau, dupa caz, de promovare in functia pblica pe o perioada de la 1 la 3 ani; d) retrogradarea in treptele de salarizare sau retrogradarea in functia pblica pe o perioada de pana la un an; e) destituirea din functia pblica.

RASPUNDEREA DISCIPLINARA

FCT PBLICI Incalcarea de catre fctinarii pblici, cu vinovatie, a indatoririlor de serviciu atrage raspunderea disciplinara, contraventionala, civila sau penala, dupa caz. 1)Orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim se poate adresa instantei judecatoresti, in conditiile lg, impotriva autoritatii sau institutiei pblice care a emis actul sau care a refuzat sa rezolve cererea referitoare la un drept subiectiv sau la un interes legitim.2)In cazul in care actiunea se admite si se constata vinovatia fctnarului pblic, persoana respectiva va fi obligata la plata daunelor, solidar cu autoritatea sau institutia pblica.3) Raspunderea juridica a fctnarului pblic nu se poate angaja daca acesta a respectat prevederile legale si procedurile adtive aplicabile autoritatii sau institutiei pblice in care isi desfasoara activitatea.Incalcarea cu vinovatie de catre fctinarii pblici a indatoririlor corespunzatoare fctiei pblice pe care o detin si a normelor de conduita profesionala si civica prev de lg constituie abatere disciplinara si atrage raspunder disciplin a acestora.

CARACTERISTICILE FCT PB: a)are cetatenia romana si domiciliul in Romania; b)cunoaste limba romana, scris si vorbit; c) are varsta de minimum 18 ani impliniti; d) are capacitate deplina de exercitiu; e) are o stare de sanatate corespunz. fctiei pblice ptr care candideaza, atestata pe baza de examen medical de specialitate; f) indeplineste conditiile de studii prevazute de lege ptr fctia pblica; g)indeplineste conditi specifice ptr ocuparea fctiei pblice; h)nu a fost condamnata ptr sav.unei infr contra umanitatii, contra statului sau contra autoritatii, de serviciu sau in legatura cu serviciul, care impiedica infaptuirea justitiei, de fals ori a unor fapte de coruptie sau a unei infr savarsite cu intentie, care ar face-o incompatibila cu exercitarea fctiei pblice, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea; i)nu a fost destituita dintr-o fctie pblica sau nu i-a incetat contractul individual de munca ptr motive disciplinare in ultimii 7 ani; J) nu a desfasurat activitate de politie politica, astfel cum e definita prin lege.

INFRACTIUNI CORUPTIE: a) infr de coruptie: luarea si darea de mita, traficul de influenta, primirea de foloase necuvenite; b) infr asimilate celor de coruptie: stabilirea unei valori diminuate a bunurilor apartinand operatorilor economici la care statul sau o autoritate a administratiei pblice locale e actionar, comisa inclusiv in cadrul actiunii de executare silita, reorganizare sau lichidare judiciara; acordarea de credite sau de subventii cu incalcarea lg sau a normelor de creditare; utilizarea creditelor sau a subventiilor in alte scopuri decat cele ptr care au fost acordate; folosirea unei functii de conducere intr-un partid, sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, ptr a obtine foloase necuvenite etc.;c) infr in legatura directa cu infrle de coruptie: tainuirea bunurilor provenite din savarsirea unei infr de coruptie sau asimilate; spalarea banilor; abuzul in serviciu; bancruta frauduloasa; evaziunea fiscala; traficul de droguri; trafic de persoane s.a.;

PRINCIPII GRALE DIN LEGEA 7/2004 CARE GUVERNEAZA CONDUITA PROFESIONALA A FCTINARILOR PBLICI:a) suprematia Constitutiei si a lg, indatorirea de a respecta Constitutia si legile tarii;

b) prioritatea interesului pblic, indatorirea de a considera interesul pblic mai presus decat interesul personal, in exercitarea fctiei pblice; c)asigurarea egalitatii de tratament a cetatenilor in fata autoritatilor si institutiilor pblice, indatorirea de a aplica acelasi regim juridic in situatii identice sau similare; d)profesionalismul, obligatia de a indeplini atributiile de serviciu cu responsabilitate, competenta, eficienta, corectitudine si constiinciozitate; e)impartialitatea si independenta, obligatia sa aiba o atitudine obiectiva, neutra fata de orice interes politic, economic, religios sau de alta natura, in exercitarea fctiei pblice; f)integritatea morala, le e interzis sa solicite sau sa accepte, direct sau indirect, ptr ei sau ptr altii, vreun avantaj sau beneficiu in considerarea fctiei pblice pe care o detin, ori sa abuzeze in vreun fel de aceasta functie; g) libertatea gandirii si a exprimarii, pot sa-si exprime si sa-si fundamenteze opiniile cu respectarea ordinii de drept si a bunelor moravuri; h) cinstea si corectitudinea, in exercitarea fctiei pblice si in indeplinirea atributiilor de serviciu, fctinarii pblici tb sa fie de buna-credinta;i) deschiderea si transparenta, activitatile desfasurate de fctinarii pblici in exercitarea fctiei lor sunt pblice si pot fi supuse monitorizarii cetatenilor.

FORMELE CORUPTIEI

Coruptia reprezinta utilizarea abuziva a puterii pblice in scopul obtinerii de foloase personale necuvenite, in urmat.forme:- abuzul de putere in exercitarea atributiilor de serviciu; -frauda; - utilizarea fondurilor ilicite ptr finantarea partidelor politice sau a campaniilor electorale; - favoritismul; - instituirea unui mecanism arbitrar de exercitare a puterii in domeniul privatizarii sau al achizitiilor pblice; - conflictul de interese. In functie de modalitatile de savarsire, exista coruptie activa si pasiva. Coruptia activa reprez "promisiunea, oferirea sau darea, cu intentie, de catre orice persoana, direct sau indirect, a oricarui folos necuvenit, catre un fctnar pblic, ptr sine ori ptr altul, in vederea indeplinirii ori abtinerii de la a indeplini un act in exercitiul functiilor sale". Coruptia pasiva reprez solicitarea ori primirea, cu intentie, de catre un fctnar pblic, direct sau indirect, a unui folos necuvenit, ptr sine sau ptr altul, sau acceptarea unei oferte sau promisiuni a unui astfel de folos, in vederea indeplinirii ori abtinerii de la a indeplini un act in exercitiul functiilor sale". Marea coruptie, asociata atat functiilor de nivel inalt si factorilor de decizie majora cat si formelor grave de fraude, extorcari de fonduri, mergand pana la criminalitatea organizata, constituie o problema si in tarile superdezvoltate. Controlul social al acei forme e in primul rand unul represiv-punitiv. Nici una din formele coruptiei nu se limiteaza doar la acte initiate de sau implicand firme private. Oficialitatile pblice isi pot folosi autoritatea chiar ptr a denatura "regulile jocului", sau pot perturba aplicarea politicilor guvernamentale ptr a-si satisface propriile interese financiare.

COORDONARe, MONITORIZ

SI CONTR APLICI NORMELOR DE CONDUITA PROFESIONALA (L7/2004)Rolul Agentiei Nationale a Fctrilor pblici: coordoneaza, monitorizeaza si controleaza aplicarea normelor prevazute de prezentul cod de conduita, exercitand urmatorele atributii: a)urmareste aplicarea si respectarea, in cadrul autoritatilor si institutiilor pblice, a prevederilor prezentului cod de conduita; b)elaboreaza studii si analize privind respectarea prevederilor prezentului cod de conduita; c)colaboreaza cu organizatiile neguvernamentale care au ca scop promovarea si apararea intereselor legitime ale cetatenilor in relatia cu fctinarii pblici. Prin activitatea sa, ANAF nu poate influenta derularea procedurii de lucru a comisiilor de disciplina din cadrul autoritatilor si institutiilor pblice. Rolul autoritatilor si institutiilor pblice ptr aplicarea eficienta a dispozitiilor prev de codul de conduita e de a desemna un fctnar pblic, de regula din cadrul compartimentului de resurse umane, ptr consiliere etica si monitorizarea respectarii normelor de conduita. Atributiile acestora sunt: a)acordarea de consultanta si asistenta fctrilor pblici din cadrul autoritatii sau institutiei pblice cu privire la respectarea normelor de conduita;b)monitorizarea aplicarii prevederilr prezentului cod de conduita in cadrul autoritatii sau institutiei pblice; c)intocmirea de rapoarte trimestriale privind respectarea normelor de conduita de catre fctinarii pblici din cadrul autoritatii sau institutiei pblice. Atribut se exercita in temeiul unui act administrativ emis de conducatorul autoritatii sau institutiei pblice sau prin completarea fisei postului cu atributia distincta de consiliere etica si monitorizare a respectarii normelor de conduita.Rapoartele autoritat si institutiilor pblice privind respectarea normelor de conduita vor fi centralizate intr-o baza de date. Raportul anual cu privire la managementul fctiei pblice si al fctrilor pblici, care se intocmeste de ANAF, tb sa cuprinda nr si obiectul sesizarilor privind cazurile de incalcare a normelor de conduita profesionala; categoriile si nr de fctnari pblici care au incalcat normele de conduita morala si profesionala;

c)cauzele si consecintele nerespectarii prevederilor prezentului cod de conduita; d) evidentierea cazurilor in care fctrilor pblici li s-a cerut sa actioneze sub presiunea factorului politic.(2)  ANAF poate sa prezinte in raportul anual, in mod detaliat, unele cazuri care prezinta un interes deosebit ptr opinia pblica.

CAUZELE FENOMENULUI DE CORUPTIE Cauzele profunde ale coruptiei constau in acele elemente care de fapt au stat la baza esecurilor reformiste.1 Lipsa unei schimbari radicale in plan intelectual, moral a vechilor mentalitati si obiceiuri si incercarea readaptarii acestora la cerintele noilor conjuncturi. 2. Un cadru legislativ incoerent si insuficient, deosebit de permisiv in privinta incercarilor

de fraudare si ocolire a cailor normale de evolutie. 3. Lipsa increderii in propietatea privata si avantajele ei, ceea ce a condus la la o confuzie intre proprietatea pblica si privata.4. Problema birocratiei si a neincrederii in institutiile statului Atunci cand se refera la responsabilitatea fctnarilor cetatenii tind sa indice mai degraba trasaturi morale sau psihologice, cum ar fi lacomia, decat aspecte structurale sau institutionale precum caracterul discretionar al relatiei functionar-cetatean sau salariile insuficiente ale fctnarilor.Atunci cand se refera la propria responsabilitate, pblicul pune pe primul plan lipsa de informare, cum ar fi 'oamenii nu cunosc serviciile la care au dreptul'. Din dorinta puternica de a se bucura de un tratament preferential 'oamenii sunt disperati sa obtina favoruri'.

ENUMERATI 5 CAZURI DE INCOMPATIBILITATE A FCTNARUL PBLIC

fctnarul pblic e membru al unui organ de conducere a unui partid politic *fctnarul pblic sot/sotie e sef/subordonat ierarhic *fctnarul pblic e membru al Consiliului de administratie la SC. *fctnarul pblic e membru al unui grup de interese economice *fctnarul pblic acorda consultanta de specialitate asociatiei familiare pe care o monitorizeaza *fctnarul pblic e chemat sa rezolve cereri, sa ia decizii sau sa participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice si juridice cu care are relatii cu caracter patrimonial; *fctnarul pblic participa in cadrul aceleiasi comisii constituite conform lg, cu fctnari pblici care au calitatea de sot sau ruda de gradul I; *interesele patrimoniale ale fctnarul pblic, ale sotului sau rudelor acestuia de gradul I, pot influenta deciziile pe care tb sa le ia in exercitarea fctiei pblice

STRUCTURI SPECIALIZATE IN PREV COMBAT CORUPTIEI

MINISTERUL PUBLIC - Sectia de combatere a coruptiei si a criminalitatii organizate din cadrul PICCJ e structura specializata in acest domeniu la nivel national coord si contrleaza activitat structurilor terit specializ in acest domeniu, ca: servicii in cadrul parchetelor de pe langa curtile de apel si birouri in cadrul parchetelor de pe langa tribunale. Aceste prevederi au fost transpuse in practica prin constituirea de echipe mixte cu ofiteri de politie si specialisti in domeniile financiar, bancar si vamal in baza protocoalelor semnate cu MI si M Fint Pblice.

MINISTERUL DE INTERNE: La nivelul IGPR funct Directia Politiei Economico- Financiare, cu un serviciu specializat de combatere a coruptiei.La nivelul Inspectoratelor judetene de politie functneaza servicii ale politiei econom-financire, unde exista, birouri de combatere a coruptiei. In cadrul MI functinaza si Directia Grala de Informatii si Protectie Interna cu atributii de prevenire si combatere a coruptiei in randul cadrelor ministerului. MIN JUSTITIEI Directia ptr relatia cu Ministerul Pblic si de Prevenire a Criminalitatii si a Coruptiei asigura legatura functionala cu Min Pblic privind activitatea de urmarire penala a parchetelor de pe langa instantele judecatoresti precumsi coordonarea actiunilor de prevenire a criminalitatii. Colaboreaza cu Sectia de combatere a coruptiei si criminalitatii organizate, precum si cu Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul PICCJ si cu Directia programe si prognoze din minister. Elaborarea programelor de masuri ptr prevenirea si combaterea criminalitatii si a coruptiei prin mijloace specifice se prezinta spre aprobare ministrului justitiei.; in cadrul Min Jus exista Serviciu Independent de Protectie si Anticoruptie actioneaza in directia cunoasterii si prevenirii fenomenlui coruptiei.

CORPUL DE CONTROL AL PRIMULUI - MINISTRU atributii si organizarea interna a Corpului e structurata pe directii de control:-privatizare-postprivatizre si aplic a mecanismlor economice de piata;-al faptelor de coruptie si criminalitate organizata;-a modlui de contractare si utilizare a fondurilor si creditelor internatiale acordate Romaniei; -ministere si alte institutii din subordinea Guvernului;-institutii si persoane cu regim jurisdictional special. Coordnarea activitat de un secrtar de stat cu dir gral in sub.

MODALITATI DE PREVENIRE SI COMBATRE A CORUPTIEI Retetele standard de combatre a fenomenelor de coruptie cuprind, in mod traditional, masuri de reducere a coruptiei adtive prin reformarea adtiei si finantelor pblice. Modalitatile de prevenire sunt: Crearea responsabilitatii politice. Mai multa transparenta in luarea deciziilor de catre oficialitati. Cererea competitiei politice prin organizatii ce-si inzestreaza grupurile largi de presiune cu mijloace puternice de exprimare a cerintelor colective (astfel de grupuri sunt partidele politice de masa). Sporirea constrangerilor institutionale in cadrul statului. Consolidarea participarii societarii civile. Incurajarea mediilor de informare independente. Crearea unui sector privat competititiv. Reformarea administrarii sectorului pblic. Masurile preventive ptr prevenire coruptiei in urmatoarele domeniile: A.Reforma institutionala:

reformarea sistemului judiciar; consolidarea capacitatii de prevenire si control al coruptiei; reforma administratiei pblice, centrale si locale. Prevenirea coruptiei in adtia pblica tb fundamentata pe reformarea managementului sectorului pblic, avandu-se in vedere: *instituirea unui sistem obiectiv de selectie, promovare si evaluare a fctrilor pblici; *imbunatatirea calitatii serviciilor pblice; *Relatia cetatean-fctnar pblic; *stoparea birocratiei; *coruptia in adtia fiscala si vamala; *reforma sistemului de management al resurselor financiare pblice. B.Crearea unui sector privat competitiv.

C. Reforma legislativa Masuri de combatere a coruptiei - Cel mai important pas din istoria recenta a luptei impotriva coruptiei l-a constituit infiintarea Parchetului National Anticoruptie, ca structura judiciara specializata de combatere a coruptiei, ulterior Directia Nationala Anticoruptie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Alte modalitati eficiente ptr combaterea coruptiei constau in reformarea administratiei pblice, cooperarea internationala in domeniu a structurilor specializate precum si in cooperarea institutiilor statale cu societatea civila, in special cu organizatiile neguvernamentale si mass-media.

CONFLICTUL DE INTERESE

Definitie Prin conflict de interese se intelege situatia in care persoana ce exercita o demnitate pblica sau o functie pblica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative.

Principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese in exercitarea demnitatilor pblice si fctiilor pblice sunt: impartialitatea, integritatea, transparenta deciziei si suprematia interesului pblic.

CONFLICTUL DE INTERESE PRIVIND FCTINARII PBLICI

(1) Fctnarul pblic e in conflict de interese daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:

a) e chemat sa rezolve cereri, sa ia decizii sau sa participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice si juridice cu care are relatii cu caracter patrimonial;b) participa in cadrul aceleasi comisii, constituite conform lg, cu functionari pub care au calitatea de sot sau ruda de gradul I;c) interesele sale patrimoniale, ale sotului sau rudelor sale de gradul I pot influenta deciziile pe care tb sa le ia in exercitarea fctiei pblice.(2) In cazul existentei unui conflict de interese, fctnarul pblic e obligat sa se abtina de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii si sa-l informeze de indata pe seful ierarhic caruia ii e subordonat direct. Acesta e obligat sa ia masurile care se impun ptr exercitarea cu impartialitate a fctiei pblice, in termen de cel mult 3 zile de la data luarii la cunostinta.

(3) In cazurile prevazute la alin. (1), conducatorul autoritatii sau institutiei pblice, la propunerea sefului ierarhic caruia ii e subordonat direct fctnarul pblic in cauza, va desemna un alt functionar pblic, care are aceeasi pregatire si nivel de experienta.(4) Incalcarea dispozitiilor alin. (2) poate atrage, dupa caz, raspunderea disciplinara, administrativa, civila ori penala, potrivit lg.

INCOMPATIBILITATEA FCTINARULUI PBLIC

a). calitatea de functionar pblic e incompatibila cu orice alta functie pblica, cu exceptia calitatii de cadru didactic. b). fctinarii pblici nu pot detine fctii in regiile autonome, societatile comerciale ori in alte unitati cu scop lucrativ.c). fctinarii pblici nu pot exercita la societati comerciale cu capital privat activitati cu scop lucrativ care au legatura cu atributiile ce le revin din fctiile pblice pe care le detin d). fctinarii pblici, cu exceptia fctinarilor pblici civili din ministerele privind apararea nationala, ordinea pblica si siguranta nationala, pot fi alesi sau numiti ptr exercitarea unei fctii de demnitate pblica; pe durata exercitarii fctiei de demnitate pblica ei sunt suspendati din fctia pblica pe care o detin si isi pastreaza gradul, clasa si treapta avute; dupa expirarea mandatului ptr care au fost alesi sau numiti, autoritatile sau institutiile pblice in cadrul carora au functionat sunt obligate sa asigure fctinarilor pblici fctia pblica avuta sau una echivalenta; perioada de exercitare a mandatului se considera vechime in fctia pblica.e). fctinarii pblici nu pot fi mandatari ai unor persoane in ceea ce prive efectuarea unor acte in legatura cu fctia pblica pe care o exercita.f). nu sunt permise raporturile ierarhice directe in cazul in care fctnarii pblici respectivi sunt soti sau rude de gradul I; idem in cazul in care seful ierarhic direct are calitatea de demnitar.g). fctinarilor pblici le e interzis sa fie membri ai organelor de conducere ale partidelor politice si sa exprime sau sa apere in mod pblic pozitiile unui partid politic



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1676
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved