Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzica
PescuitPicturaVersuri

Proiect analiza comparativa a calitatii masinilor de spalat cu ajutorul indicatorului sintetic al calitatii

diverse

+ Font mai mare | - Font mai micUNIVERSITATEA CRESTINA

"DIMITRIE CANTEMIR"

FACULTATEA MANAGEMENTUL TURISTIC SI COMERCIALPROIECT

ANALIZA COMPARATIVA A CALITATII MASINILOR DE SPALAT CU AJUTORUL INDICATORULUI SINTETIC AL CALITATII

CUPRINSUL:

CAP 1 : PREZENTAREA PRODUSULUI SI A GRUPEI DE PRODUSE DIN CARE FACE PARTE.

CAP 2: SELECTAREA SORTIMENTELOR SI CLASIFICAREA ACESTORA DUPA PRODUCATOR.

CAP 3 (1) : CLASIFICAREA CARACTERISTICILOR DE CALITATE PRIN METODA CLASICA.

(2): ANALIZA COMPARATIVA PRIN METODA INDICATORULUI SINTETIC AL CALITATII.

(3): ANALIZA COMPARATIVA PRIN METODA INDICATORULUI SINTETIC AL CALITATII SI EFICIENTEI ECONOMICE.

CONCLUZII: ORDONAREA PRODUSELOR DUPA INDICATORUL SINTETIC AL CALITATII DUPA METODA GRAFICA SI DUPA I.C.Q PRET.

INTRODUCERE

Avantajele indicatorului complex (sintetic) al calitatii si eficientei economice,fata de alte modalitati de exprimare,sunt:

are o sfera larga de utilizare pentru analiza comparativa a mai multor produse sau servicii din aceeasi grupa sau subgrupa, avand drept referential un produs sau serviciu considerat etalon

ia in calcul caracteristicile de calitate ponderate dupa importanta lor,folosind cresterea obiectivitatii acordarii coeficientilor(ponderilor)

permite compararea produselor a caror caracteristici sunt exprimate numeric sau notional(in acest ultim caz,aprecierile caracteristicilor pshiosenzoriale se convertesc cifric in note sau puncte)

grupeaza caracteristicile in doua categorii,in functie de sensul in care influenteaza calitatea, si anume:direct proportionale(ex.rezistenta la rupere)sau invers proportionale cu marimea calitatii(ex.procentul de impuritati)

ia in calcul si marimea costului sau a pretului de vanzare,ceea ce permite ierarhizarea produselor sau a serviciilor dupa raportul calitate/pret;

sintetizeaza valorile tuturor caracteristicilor luate in analiza ,permitand astfel o ordonare mai buna decat in cazul utilizarii metodei clasice cand se compara fiecare caracteristica a produselor analizate fata de aceleasi caracteristici ale produsului/serviciului de referinta;

permite utilizarea unor programe la calculator(aceasta necesita constituirea unei baze de date privind calitatea si pretul produselor concurente),determinand o reducere a timpului de analiza si o crestere a gradului de precizie in ierarhizarea produselor dupa raportul calitate/pret

CAP .1

1.1 SCURT ISTORIC

INDESIT
Firma INDESIT a fost fondata in anul 1975, facand parte din Grupul Merloni. Succesul pe piata il datoreaza ambitiosului om de afaceri italian Vittorio Merloni.
Designul realizat de celebra firma GIUGIARO face ca aceste masini de spalat sa fie inconfundabile.
Aceste masini pot realiza o multitudine de programe de spalare din care se pot alege in functie de material si gradul de incarcare cu rufe.
Deasemenea sunt prevazute cu un buton de excludere a centrifugarii, care permite spalarea rufelor delicate sau sistemul Hydro stop automat, care comanda oprirea ciclului de spalare a rufelor sintetice sau din lana retinand apa in cuva, inaintea ultimei evacuari, astfel incat rufele nu se sifoneaza.
Masinile sunt dotate cu un filtru de autocuratare usor accesibil, facilitand o curatare mai simpla. Sunt prevazute cu un sistem special care intarzie deschiderea hubloului atunci cand ciclul de spalare s-a terminat.
Caracteristicile tehnico-functionale si economice ale masinilor de spalat rufe Indesit sunt prezentate in tabelul 6.1.
Din analiza datelor se constata ca firma ca firma comecializeaza o gama bogata de masini de spalat cu incarcare frontala.
Capacitatea de spalare a tuturor modelelor prezentate este de 5 kg rufe uscate iar viteza de centrifugare poate varia intre 400-1200 rot/min.
Tamburul este realizat din inox la modelul W 63 T, celelalte tipuri avind tamburul din Popliplex.
Cosumul de apa la spalare este de 54 l la modelul W 83 T, la celelalte variaza intre 70-71 l.

ARCTIC

Compania ARCTIC a fost infiintata in 1968 ca firma de stat, avand sediul in judetul Dambovita, localitatea Gaesti. In 1997 compania a fost privatizata si listata la Bursa de Valori Bucuresti. Pachetul majoritar de actiuni apartine unor institutii financiare puternice, BERD si Societe Generale, impreuna detina Productia fabricii din Gaesti are ca destinatie piata romaneasca si piete europene cum sunt Franta, Marea Britanie, Olanda, Germania. Calitatea produselor ARCTIC a sustinut exportul, compania avand in aceste tari parteneri de afaceri pe termen lung.

ARCTIC lucreaza in sistem de asigurare a calitatii, conformitatea cu standardul ISO 9001 fiind certificata de organisme de prestigiu ca : SRAQ - Romania si UL - Anglia.

Toate produsele sunt realizate in conformitate cu Directivele CE si standardele europene in vigoare, certificate de VDE si TV - Germania (electrosecuritate, compatibilitate elerctromagnetica, eficienta energetica, performate frigorifice, ecologizare)

In conditiile unei concurente din ce in ce mai puternice, ARCTIC s-a mentinut ca lider pe piata romaneasca de aparate frigorifice. In anul 2000 cota de piata a produselor Arctic a fost de 40% iar in 2001 rezultatele preliminare indica o crestere a cotei de piata la 45%

WHIRLPOOL
Compania Whirlpool a luat fiinta in SUA in anul 1911. Prima comanda de masini de spalat a fost vanduta firmei Sears in anul 1916. In anul 1929 a fost realizata prima masina automata de spalat marca Whirlpool.
Pentru Europa, una dintre cele mai mari piete din lume, masinile automate de spalat rufe3 Whirlpool se fabrica in Suedia.
Aceste masini pot realiza o multitudine de operatii care se concretizeaza in reducerea consului de apa, energie si a timpului de spalare.
Avand functii de incarcare la jumatate cu rufe, buton reglare temperatura, oprire cu apa in cuva, fara centrifugare,spalare usoara face posibila si spalarea rufelor grele fara a le deteriora.
Volumul de incarcare a tamburului este la fel pentru toate modelele analizate in
tabelul 5.1 si anum,e de 42 l.
Viteza de centrifugare la aceste modele este fixa 500 rot/min, 400 rot/min sau variabila intre 600-800 rot/min sau 800-1000 rot/min. numarul de programe variaza intre 11 la modelul FL5054 si 16 la modelul FL5105.
Capacitatea de incarcare a cuvei este de 42 l iar materialul din care este facuta este unul revolutionar numit DuraProp, asigurand o stabilitate marita si lipsa vibratiilor.
Carcasa modulara creaza o accesibiltate marita in vererea intretinerii si depanarii.

ZANUSSI
Firma Zanussi isi are originile orasul Pordenone din Italia, fiind infiintata in anul 1916 de catre Antonio Zanussi.
In domeniul masinilor de spalat rufe, in anul 1992, a intrat in functiune o fabrica complet automatizat, care realizeaza masini de spalat, masini de uscat, a caror proiectare sete realizata cu ajutorul tehnologiei Nexus. Prin aceasta tehnologie se realizeaza o noua serie de masini, care corespund celor mai ridicate exigente de calitate, fiind economicoase si complet reciclabile, dupe iesirea din uz.
Zanussi la noua generatie de masini de spalat a introdus procedeul Jetsystem. Acest procedeu de spalare si limpezire este reglat automat, in functie de cantitatea si tipul reufelor de spalat. Se asigura scaderea consumului de apa si de detergent chiar si in cazul celui mai lung program de spalare. Un alt avantaj este acela de dizolvare completa a detergentului si repartizarea lui uniforma pe rufe.
Perforatiile tamburuli asigura repartizarea uniforma a apei de spalare si limpezire, garantand o eficienta maxima a spalarii. Pentru a fi montate in orice spatiu disponibil al locuintei s-a introdus un sistem special de retinere a vaporilor de apa care previne aparitia condensului.
Vaporii acumulati in procesul de uscare sunt captati de rezervorul de condens, de unde se elimina prin conducta de evacuare.
La optime, carcasa este compusa din doua parti, astfel intertinerea si depanarea sunt usor de realizat datorita accesabilitatii principalelor componente ale masinii.
In tabelul 2.1 sunt prezentate caracteristicile tehnico-functionale si economice ale sortimentelor de masini de spalat Zanussi comercializate in tara noastra.
Masinile de spalat Zanussi pot fi cu incarcare frontala sau verticala cu o latime cuprinsa intre 40-45 cm comparativ cu cele cu incarcare frontala care au latimea de 60 cm.
Turatia de centrifugare poate fi 500-1200 rot/min.
Cel mai mic consum de energie, il realizeaza modelul IZ 12, Jetsystem
si anume 0.95 kW/h, coparativ cu celelalte modele la care consumul de energie variaza intre 1.17-1.39 kW/h. Tot acest model inregistreaza cel mai mic consum de apa 49 l fata de 73-76 l, iar turatia de centrifugare este de 800 - 1200 rot/m.

SAMSUNG

Samsung Group este o companie din Coreea de Sud, inființata in , avand ca obiect principal de activitate producția de produse electronice și IT. Compania este numarul 1 mondial in producția de memorii, monitoare TFT și telefoane CDMA[3]. Samsung are aproximativ 188.000 de angajaiți in 185 de birouri din 65 de țari, fiind alcatuita din opt divizii principale de afaceri[

Samsung inseamna trei stele in coreana. Lee Byung-Chull a fondat Samsung in 1938 incepand cu o mica societate comerciala, cu 40 de angajați, localizata in Seul. Compania a prosperat pana in perioada invaziei comuniste din 1950, ce a adus numeroase prejudicii fondatorului sau. Acesta a fost forțat sa plece și sa ia totul de la capat in Suwon in anul 1951. In doar un an de zile, valoarea companiei a crescut de douazeci de ori. In 1953, Lee a deschis o rafinarie de zahar - prima instalație de fabricație din Coreea de Sud, de dupa Razboiul Corean. Compania a prosperat sub conducerea lui Lee, al carui scop a fost ca Samsung sa fie lider de piața in fiecare industrie in care activa (Samsung Elecronics). Compania a inceput sa se extinda și in domeniul serviciilor, precum asigurari, giranți și la inceputul anilor '70, Lee a imprumutat bani de la companii straine pentru a se lansa in industria de comunicare in masa prin stații radio și de televiziune (Samsung Electronics). Regimul lui Park Chung-Hee, președintele sud-corean din anii '60 și '70 a ajutat Samsung Electronics și multe alte firme coreene. Park a conferit o mare importanța dezvoltarii economice și a susținut companiile mari, profitabile, protejandu-le de competiție și ajutandu-le din punct de vedere financiar. Guvernul sau a interzis mai multor companii externe sa-și vanda produsele electronice in Coreea de Sud. Pentru a compensa lipsa de expertiza tehnologica din Coreea de Sud, guvernul sud-corean a solicitat furnizori straini de echipament de telecomunicații care sa ofere tehnologie avansata de semiconductor in schimbul permiterii accesului la piața coreana (Samsung Elecronics). Acest lucru a ajutat enorm compania Samsung in incercarea sa de a crea primele cipuri coreene de memorie pentru accesare rapida. Mai mult, deși Samsung Electronics putea investi in companii din afara țarii, investitorilor straini le era interzis sa cumpere acțiuni Samsung (Samsung Electronics). Samsung a prosperat semnificativ pe piața interna.

1.2. Prezentarea in ansamblu a produselor

Avand in vedere diversitatea gamei sortimentale de aspiratoare existente pe piata,pentru realizarea analizei au fost selectate urmatoarele produse:

Indesit

Samsung

Whirpool

Arctic

Zanussi

Fiecare dintre firmele producatoare ofera pe piata romaneasca sortimente avand parametri tehnico-functionali si economici ce variaza in limite foarte largi.De accea pentru a putea realiza un studiu al calitatii aspiratoarelor,au fost selectate sortimente avand caracteristici de calitate compatibile.

Un prim criteriu de selectionare,a fost capacitatea de spalare.Al doilea fiind viteza de centrifugare

PRODUCATOR ARCTIC:

Model: C1200A Caracteristici tehnice

Dimensiuni: L x l x h: 490 x 435 x 830 mm
Masa neta: 15 kg
Putere electrica totala: 300 W
Curent maxim: 1,5 A
Tensiune de alimentare alternativa: 230 V (+5 / -10%), 50Hz
Siguranta in tabloul electric: 5A
Clasa de protectie: 1

Cantitatea de rufe (uscate): 4 kg
Consum de apa [L]: 49.  PRET 989.00 ronViteza max.centrifugare:1200.


ZANUSSI zwf 185w

Caracteristici tehnice

Tip incarcare : Frontala.

Display : Led.

Dimensiuni (cm) : 845x596x515.

Centrifugare (rpm) : 800.

Consum energetic la spalare (kwh) :0.95 .

Consum apa spalare / centrifugare (1) : 43 .

Incarcare ( kg) : 5 .

Indesit win 101

Dimensiuni : 85x60x52.5 cm .

Viteza de centrifugare ( rpm) : 1000 .

Capacitate : 5 kg .

Cuva poliplex .

Latime : 59.5 cm .

Inaltime : 85 cm .

Adacime : 52.5 cm .

Nivel zgomot centrifugare : 76 db (A) .

Consum de apa : 49 litri .

Consum energie ( spalare ) : 0.95 kwh .

Clasa energetica A .

Nivel zgomot la spalare : 66 db (A) .

Pret : 999.01 ron .

Samsung WF8500NHW

Dimensiuni

Latime :60 cm

Inaltime: 85 cm . Adancime : 45 cm .

Viteza maxima de centrifugare : 1000 rpm .

Cosum apa : 40 litri .

Consum de energie ( spalare):0.95 kwh .

Capacitatea de spalare : 5.5kg

Alimentare cu apa rece.

Consum de energie + centrifugare (kwh /ciclu ) : 0.85 .

Durata ciclului de spalare la 60 de grade C ( min ) : 127 .

Material tambur : inox .

Filtru autocuratare : da .

Pret: 1.202,30 ron

Whirpool AWO d45135

Diminesiuni : 85x59,5x54 .

Incarcare : 5.2 kg

Consum energetic la spalare ( kwh ) : 0.85 .

Consum apa la spalare / centrifugare (1) : 44 .

Diametru hublon ( cm) : 30 .

Centrifugare : 1200 (rpm)

Reglare /excludere centrifugare : da / .

Display : Led .

Tip incarcare : frontala .

Capac superior detasabil : antizgariere, anticoroziv .

Tehnologie al saselea simt .

Filtru usor de accesat si curatat .

Pret :

Analiza comparativa a calitatii
Selectarea sortimentelor
Din gama sortimentala de masini de spalat existenta pe piata romaneasca au fost selectionate pentru acest studiu masinile automate produse de firmele, SAMSUNG,ARCTIC,ZANUSSI,WHIRLPOOL si INDESIT.
Din analiza gamei sortimentale prezentata anterior rezulta ca fiecare din firmele producatoare ofera pe piata romaneasca sortimente cu parametrii tehnico-functionali si economici care variaza in limite foarte largi.
De exemplu, firma SAMSUNG ofera masini automate de spalat a caror capacitate de spalare poate varia intre 4 - 6 kg, cantitatea de apa consumata variaza intre 45 - 50 l, viteza de centrifugare poate fi de 800 rot/min dar si de 1200 rot/min.
Pentru a pute efectua un studiu al calitatii masinilor de spalat automate, s-au ales sortimentele cucaracteristici de calitate comparabile.
Un prim criteriu de selectionare a fost capacitatea de spalare - toate produsele care vor fi supuse analizei au aceeasi capacitate de spalare si anume 5 kg rufe uscate. Al doilea criteriu de selectie a fost viteza de centrifugare care variaza la produsele supuse analizei intre
1000-1200 rot/min.

ARCTIC

DIMENSIUNI:

84X60X45

MASA NETA:

15 KG

CURENT MAXIM:

1.5 A

VOLUM CUVA DE SPALARE:

MAX SOL

CANTITATEA DE RUFE ( USCATE):

5 KG

CONSUM APA ( LITRI):

NIVEL DE ZGOMOT : SPALARE :

60 DB /CENTRIFUGARE:76DB

CONSUM  DE ENERGIE [KWH]/ PE CICLU]:

DIMENSIUNI:

84X60X45 CM

GREUTATE[KG]:

VITEZA MAX DE CENTRIFUGARE:

1200 RPM

Alegerea produsului etalon

-Din cele 5 produse am ales referential produsul Artic

Cap2

PRINCIPALELE CARACTERISTICI ALE PRODUSULUI

Clasificarea caracteristicilor in functie de sensul in care valoarea acestora determina nivelul calitatii:
. Caracteristici direct proportionale cu calitatea produsului
- capacitate de spalare ( 5kg )
- viteza de centrifugare ( 1200 rot/min )
- eficienta la stoarcere:B

-clasa protectie:1

-panou comanda: afisaj Led

. Caracteristici invers proportionale cu calitatea produsului:

-greutate:61(kg)

-nivel zgomot la spalare:59db(A)

-nivel zgomot centrifugare:76db(A)
- masa neta (15 kg )
- consum de apa la spalare (49 l )

Cap 3

Prezentarea principalelor caracteristicilor de calitate utilizate

A. Caracteristici direct proportionale cu calitatea produsului(CDPQ):

C1-capacitatea de incarcare cu rufe spalate:

C2-viteza de centrifugare rpm:

C3- nr programe:

B . Caracteristici invers proportionale cu calitatea produsului (CDPQ):

C4-consum apa:

C5-consum energie electrica:

C6-nivel zgomot:Produs

Caract. direct proportionale

C1

C2

C3

Caract. invers proportionale

C4

C5

C6

Samsung

Indesit

Whirpool

Zanussi

Arctic

5.5kg

1000/rpm

9

5kg

1000/rpm

16

5.2kg

1200/rpm

18

5kg

800/ rpm

20

5kg

1200/rpm

16

40/l

0.95 kwh

56db

49/l

0.95 kwh

66 db

44/l

0.85 kwh

75db

43/l

0.95 kwh

58db

49/l

0.85 kwh

59db

METODA DE ANALIZA COMPARATIVA

A. Presupunem ierarhizarea valoriilor caracteristicilor alese pe baza de grafice

A1. Graficul caracteristici C1

Locul 1-samsung

Locul 2-whirpool

Locul 3-artic,zanussi,indesit

Graficul caracteristici C2

Locul 1-whirpool,arctic

Locul 2-samsung,indesit

Locul 3-zanussi

Graficul caracteristici C3

Locul 1-zanussi

Locul 2-whirpool

Locul 3-indesit

Locul 4-arctic

Locul 5-samsung

Graficul carateristici C4

Locul 1-indesit,arctic

Locul 2-whirpool,zanussi

Locul 3-samsung

Graficul cararateristici C5

Locul 1-samsung,indesit,zanussi. Locul 2- whirpool,arctic

Graficul cararacteristici C6

Locul 1-whirpool

Locul 2-indesit

Locul 3-arctic

Locul 4- samsung,zanussi

Cap 4

Note acordate de experti

Caracterstici

I

II

IIIIV

V

Total

Pondere

C1

C2

C3

C4

C5

 

Total valorii acordate de experti

197

 

In urma analizei prin metoda expertizei,s-au constatat urmatoarele: Expertii au considerat ca aport determinant la calitatea produsului din analiza, caracteristica C2- in proportie de aproximativ 22.Caracteristica cu cea mai redusa importanta la calitatea produsului este considerata de experti a fi caracteristica C 3 .

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 10408
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved