CATEGORII DOCUMENTE |
Animale | Arta cultura | Divertisment | Film | Jurnalism | Muzica |
Pescuit | Pictura | Versuri |
Istoria cafelei
Legenda lui Khaldi, pastor de capre in Etiopia, din secolul al IX-lea i.e.n poate fi considerata legenda descoperii cafelei. Se spune ca acesta observa efectul stimulent pe care il avea consumarea frunzelor si fructelor unei anumite tufe asupra oilor sale, care deveneau agitate si nu mai dormeau si indemnat de curiozitate incearca la randul sau fructele. Uimit, el duce cateva fructe la o manastire din apropiere, unde staretul le fierbe in apa, obtinand astfel un lichid amar, aromat, care alunga somnolenta si oboseala.
O alta varianta a descoperirii cafelei este povestea unui musulman care fusese condamnat sa rataceasca prin desert si astfel sa moara de foame. Delirand, el aude o voce care il indemne sa manance fructele unui arbore de cafea din prejma sa. Acesta incearca sa le inmoaie in apa si apoi a bea lichidul obtinut, salvandu-se. Punand supravietuirea sa pe seama divinitatii, el se intoarce printre semenii sai si raspandeste reteta acestei bauturi.
In anul 1000 e.n., renumitul tamaduitor Avicenna, utiliza cafeaua ca medicament. Etiopienii obtineau un fel de vin din fermentarea in apa a boabelor uscate de cafea. Triburile est-africane consumau cafeaua ca aliment, nu ca bautura. Ei macinau boabele crude de cafea si prin amestecarea cu grasime animala obtineau o pasta pe care o modelau sub forma de bile, care erau date razboinicilor pentru a avea mai multa energie in timpul luptelor.
Se pare ca
originea cafelei se afla pe continentul african, intr-o regiune a Etiopiei
numita "Kaffa", de la care provine si denumirea de "cafea"
(asemanarile fonetice intre "cafea" si echivalentii
sai in alte tari - italiana "caffe", franceza "caff",
germana "kaffe"- cu numele provinciei au determinat aceasta
ipoteza, insa este posibil ca termenul sa derive din
arabescul "quahwek", care inseamna "stimulent"). De aici, cafeaua se
raspandeste foarte rapid in
Cererea de cafea
din Orientul Apropiat devenea din ce in ce mai mare si toate
transporturile care paraseau care paraseau Yemenul cu
destinatia Alexandria si Constantinopol erau foarte bine controlate
pentru ca nici o planta sa nu paraseasca tara,
secretul cafelei fiind foarte bine pazit. Astfel Yemenul a ramas
pentru foarte mult timp unica tara producatoare de cafea.Cu toate acestea musulmanii, in
pelerinajul lor la
Prima cafenea se pare ca a fost Kiv Han in Constantinopol (Instabul) in 1475.de catre otomani. Cafeaua devine curand o parte din viata sociala a cetatenilor, cafenelele inmultindu-se foarte repede astfel incat numarul lor ajunge la aproximativ 100 in doar cativa ani. Oamenii vizitau aceste cafenele pentru a vorbi, pentru a asculta muzica, pentru a juca sah sau alte jocuri, pentru a asculta povestile calatorilor si, bineinteles, pentru a bea cafea. Cafenelele din Turcia devin supranumite "Case ale inteleptilor", deoarece se putea invata foarte multe lucruri acolo.
La mijlocul
secolului al XVI-lea, cafeaua era consumata in Egipt, Siria, Persia
si Turcia, deschizandu-se cafenele si in Medina, Cairo, Baghdad,
Alexandria, Damas si Instanbul. In acelasi timp, razboinicii lui
Soliman Manificul introduc cafeaua in Balcani, Europa Centrala, Spania
si
Cafeaua
intra in Europa prin portul
Anglia este
prima
Cafeaua ajunge in Viena in 1683, imediat dupa ce orasul fusese asediat de turci. La parasirea orasului de catre turci, cafeaua este retinuta in oras de un ofiter polonez, Franz Georg Kolschitzky, care traise inainte in Turcia. Fiind singurul om care stia pentru ce este intrebuintata cafeaua, el pretinde ca toata cantitatea de cafea sa-I revina lui. Mai tarziu el deschide prima cafenea din Europa Centrala, in Viena, devenind foarte bogat. Tot el a fost "inventatorul" cafelei vieneze, indulcita si cu lapte si placintele care se serveau o data cu ea.
Pe la mijlocul secolului al XVII-lea, Olanda domina comertul naval si introduce cultivarea cafelei la scara larga in coloniile lor din Indonezia, pe insulele Java, Sumatra, Sulawesi si Bali. In America latina ajunge cateva decenii mai tarziu, cand francezii aduc o planta de cafea in Martinica, planta ce devine "predecesoarea" a peste 19 milioane de copaci in 50 de ani. Acesta este inceputul cultivarii arborilor de cafea in America de Sud si Centrala.
Pana in secolul al XVIII-lea, cafeaua devine populara in toata Europa iar colonistii europeni introduc aceasta planta in toate tarile tropicale din lume pentru a face fata cererii de cafea. In secolul al XIX-lea, cererea devine atat de mare in Europa incat in momentul in care cafeaua veritabila devine foarte greu de gasit, oamenii au incercat sa o substituiasca prin prajirea altor plante( radacina cicorii, a papadiei, ghinde si smochine). De exemplu, englezii utilizeaza ghindele in locul cafelei in timpul celui de al doilea razboi mondial, cand Germania a "blocat" Marea Britanie.
In Europa, oamenii continuau sa inventeze noi moduri de preparare a cafelei si in 1822, un francez, Louis Bernard Rabaut, inventeaza un aparat care forta apa fierbinte sa treaca prin zatul de cafea in loc sa o lase doar sa curga prin el. Astfel a luat nastere prima masina de cafea.
La jumatatea secolului al XIX-lea, o boala rara s-a raspandit in randul plantatiilor de cafea din Asia de sud-est, culturile fiind compromise. Astfel, Brazilia devine cea mai mare producatoare de cafea, onoare ce o detine si astazi.
Secolul al XX-lea aduce schimbari importante in industria cafelei, cum ar fi descoperirea cafelei instant si decofeinizata.
Cafeaua decofeinizata a fost inventata in 1903 cand un importator german, Ludwig Roselius, preda cercetatorilor o sarja de boabe stricate de cafea. Cu toate ca nu era prima data cand cofeina era extrasa, ei au perfectionat procesul, idepartand cofeina fara a distruge aroma. Germanul scoate pe piata cafeaua sub marca "Sanka" (un derivat de la "sans caffeine"). Sanka este introdusa in SUA in 1923.
Prima cafea solubila a fost inventata de un chimist japonez cu cetatenie americana, Satori Kato, care traia in Chicago. Totusi, prima cantitate produsa de cafea solubila a apartinut chimistului englez, George Constant Washington, care locuia in Guatemala. Intr-o zi, in timp ce-si astepta sotia in gradina pentru a bea cafea, el observa pe ceasca de argint un praf fin, care parea a fi condensarea vaporilor de cafea. Acest lucru il intriga si duce intr-un final la descoperirea cafelei solubile. In 1906, el incepe experimentele si lanseaza produsul sau, "Red E coffee", in 1909. In 1938, Nestl, contactati de Brazilia pentru a gasi o solutie de a exploata surplusul de cafea, inventeaza ness-ul. Cafeaua instant devine populara dupa 1956, cand pauzele publicitare erau mult prea scurte pentru a pregati o ceasca de ceai, dar era timp pentru o cafea instant. Nestl si General Foods isi dau seama de potentialul cafelei instant si incep sa-i faca reclama in timpul pauzelor. In incercarea disperata de a face concurenta cafelei instant, companiile producatoare de ceai introduc pliculetele de ceai.
Cele mai mari tari producatoare de cafea sunt Brazilia, Columbia, Vietnam, Indonezia, Mexic si India, dar cafeaua este cultivata in peste 70 de tari ( conform USDA si ICO in 2003). Aceste tari se afla intre cele doua tropice unde umiditatea si temperatura ridicata este propice cresterii arborilor de cafea si pot fi impartite in 4 mari zone:
AMERICA DE SUD
Cu o recolta anuala de aproximativ 30 de milioane de saci, Brazilia este liderul mondial producator de cafea, urmata de Columbia, Venezuela, Peru si Ecuador. Calitatea este in general foarte buna, cu toate ca productia Brazilei de cafea Arabica include atat variante de calitate execelenta, cat si de calitate mediocra, in functie de zona si de metodele de prajire si recoltare.
AMERICA CENTRALA SI INSULELE CARAIBE
Din Mexic pana in Panama si in unele insule din Caraibe, cultivarea cafelei are o importanta economica strategica. In general, este cafea Arabica de foarte buna calitate, culeasa de mana si spalata.
AFRICA
Majoritatea tatilor din zona temperata produc cafea Robusta. Deoarece apa este considerata o comoditate foarte costisitoare aici, calitatea este rezonabila. Totusi, mari cantitati de cafea Arabica de o calitate excelenta, sunt cultivate in zone situate la altitudini mari (Kenya, Tanzania, Camerun).
ASIA
In India, Thailanda si Indonezia, productia cafelei se dezvolta foarte repede gratie faptului ca distributia a crescut si modul de cultivare a devenit mult mai modern. Productia se bazeaza pe cultivarea cafelei de tip Robusta.
Cei mai mari importatori de cafea sunt Statele Unite, Germania, Japonia, Franta, Italia si Spania (conform USDA in 2002) iar cei mai mari consumatori de cafea pe cap de persoana sunt Finlanda (11kg), Danemarca (9.7 kg), Norvegia (9.5 kg), Suedia (8.7 kg) si Austria (7.8 kg). Statele Unite, cu toate ca este cel mai mare importator, se afla pe locul 16 (4.1 kg) in topul consumului pe cap de locuitor ( conform USDA in 2001).
Cultivarea si exportul de cafea s-a dezvoltat constant, mai ales pe parcursul ultimului secol. Aceasta bautura este consumata in mai toate tarile lumii, ceea ce inseamna ca are o importanta destul de mare atat pentru producatori, cat si pentru consumatori. Alaturi de ulei, otel si cereale, cafeaua este una din marfurile foarte exportate pe piata mondiala, economia multor tari in curs de dezvoltare depind in mare masura de exportul de cafea, fiind coloana vertebrala a nivelului de trai si a prosperitatii nationale.
Datorita importantei economice a exportului de cafea, un numar de tari din America Latina au facut un acord inaintea celui de al doilea Razboi mondial (1939-1945) pentru alocarea unor cote de export astfel incat fiecare tara sa aiba asigurata o anumita parte din piata cafelei. Primul acord de cote a fost stabilit in 1940 si a fost administrat de catre Consiliul Inter-American de Cafea. Totusi, ideea de a stabili cote de export la scara mondiala a fost adoptata de abia in 1962 de catre Statele Unite ca o "Conventie Internationala a cafelei". Timp de 5 ani, aceasta conventie a fost valabila, 41 de tari exportatoare si 25 de tari importatoare fiind de acord. Intelegerea a fost renegociata in 1968, 1976 si 1983.
Vanzarea si cumpararea cafelei de catre producatori, respectiv consumatori, este controlata de un acord international. Organizatia producator-consumator ("The producer-consumer Organization" -ICO) stabileste cantitatea de cafea care poate fi data spre export de catre fiecare membru si de asemenea o politica de pret care are rolul de a reduce variatiile neasteptate, nejustificate. Din moment ce la ultima intalnire pentru revizia conventiei ( iulie 1989) nu s-a ajuns la nici un acord, piata este libera, preturile plonjeaza.
Principalele piete de cafea sunt situate in New York si Londra, unde se face comert cu varietati de cafea din speciile Arabica si Robusta. Bineinteles ca pretul variaza in functie de cerere si oferta, dar este influentat cantitatea si calitatea cafelei produse, precum si de factorii atmosferici (clima) si politici.
Pana in prezent, cultivarea si exportul cafelei o inflorit intr-o masura uimitoare, reprezentand o industrie imensa, care antreneaza mai mult de 20 de milioane de oameni. Un singur muncitor poate culege 50-100 kg de fructe pe zi, ceea ce inseamna 10-20 kg de cafea bruta. Recoltele din Brazilia si Columbia reprezinta 40% din productia mondiala de cafea. In 1998, productia totala de cafea era estimata la 100 de milioane de saci.
ORGANIZATII SI ASOCIATII
National Coffee Association of U.S.A (NCA)
A fost infiintata in 1911, fiind una dintre primele asociatii de comert din U.S si prima asociatie a industriei de cafea din U.S. De atunci, NCA a ajutat companiile americane de cafea in unele din cele mai volatile perioade din istoria natiunii, incluzand cele doua razboaie mondiale, o depresiune, un razboi rece, greve.
Succesul asociatiei este datorat abilitatii de a reactiona in fata oricarei probleme externe, oricand si oriunde ar aparea aceasta. Orice ar fi influentat piata cafelei, asociatia a reprezentat industria cafelei in Statele Unite inaintea branselor legislative si executive ale guvernului, incluzand Departamentul de Agricultura, Oficiul de Comert. La fel de importante au fost realizarile asociatiei pe plan international.
Membrii asociatiei se gasesc atat in Statele Unite, cat si peste oceane: companii de vanzare cu amanuntul in California, importatori in Tennessee, companii de prajire in Ohio, furnizori in Illinois, companii de vanzari angro in New York, precum si alte companii de export de pe toate continentele.
T he International Coffee Organization (ICO)
ICO este cea mai importanta organizatie interguvernamentala pentru cafea, care reuneste tarile consumatoare si producatoare de cafea pentru a discuta provocarile ce privesc sectorul mondial al cafelei prin cooperare internationala. Se realizeaza o contributie practica la economia mondiala a cafelei si la ameliorarea nivelului de trai din tarile in curs de dezvoltare:
oferind reprezentantilor guvernamentali posibilitatea de a face schimb de pareri si de a coordona politicile si proritatile in ceea ce priveste cafeaua in intalniri regulate de nivel inalt;
ameliorand calitatea cafelei prin Programul de Ameliorare a Calitatii Cafelei;
sporind consumul mondial de cafea prin activitati de dezvoltare a inovatiei pe piata;
initiind programe de dezvoltare a pietei cafelei prin amelioararea calitatii si a marketingului;
asigurand transparenta pe piata cafelei prin statistici.
ICO a fost infiintata in Londra in 1963 sub auspiciile Statelor Unite datorita importantei economice a cafelei. A administrat 6 Conventii Internationale, cea mai recenta fiind cea care a intrat in vigoare provizoriu la 1 octombrie 2001. Membrii sai includ exportatori (care raspund pentru aporximativ 97% din productia mondiala de cafea) si importatori (care sunt responsabili pentru 56% din cosumul mondial de cafea).
Specialty Coffee Association of America (SCAA)
A fost infiintata in 1982 de un mic grup de profesionisti care erau in cautarea unui for comun unde sa discute probleme legate de piata cafelei si de setarea unor standarde de calitate pentru comertul cu cafea de specialitate. Astazi asociatia are 2500 de membrii, fiind cea mai mare asociatie de comert.
The Coffee Quality Institute
Misiunea institutului este de a lucra pe plan international pentru a ameliora calitatea cafelei si viata celor care produc cafeaua. A fost infiintat in 1996 ca arma de cercetare a SCAA.
Alte organizatii si asociatii importante:
Brazil Specialty of Coffee Association (dedicata calitatii cafelei produse in Brazilia)
Specialty Coffee Association of Germany
Coffee Association of Canada
Hawaiian Coffee Association
Norwegian Coffee Association
Common Code for the Coffe Comunity
Tabel cronologic
850 i.e.n
Legenda pastorului de oi, Khaldi, din Etiopia, care povesteste despre descoperirea primeloo boabe de cafea;
1100 e.n
Primii arbori de cafea sunt plantati in Peninsula Arabiei;
1475
Prima cafenea este deschisa la Constantinopol;
1600
Cafeaua intra in Europa prin portul Venetia; prima cafenea deschisa in Venetia in 1654;
1607
Cafeaua este introdusa in Lumea Noua de capitanul John Smith
1652
Primele cafenele din Anglia; se deschide in 1688 cafeneaua lui Edward Lloyd, care devine intr-un final cea mai cunoscuta companie de asigurari din intreaga lume;
1672
Deschiderea primei cafenele in Paris;
1683
Prima cafenea din Viena este infiintata;
1721
Prima cafenea din Berlin
1723
Un francez aduce prima planta de cafea pe insula Martinica;
1727
Inceputul industriei de cafea in Brazilia;
1750
Se deschide in Roma cafeneaua "Caf Greco";
1822
Este inventata prima masina de espresso
1905
Prima masina de espresso este realizata cu scop comercial;
Este inventata prima masina care produce cafea cu picatura. Melitta Bentz realizeaza un filtru folosind sugativa.
1933
Dr. Ernest Illy concepe prima masina automata de expresso.
Nescaf instant coffee este inventata de compania Nestl ajutand guvernul Braziliei sa elimine problema surplusului de cafea.
Achilles Gaggia perfectioneaza masina de expresso adaugandu-i un piston ce produce o extractie la mare presiune in urma careia apare un strat fin de crema.
Caff Carissimi Canada, o retea de espresso service providers ia nastere in Canada, modelata dupa tipul retelei Franco Carissimi (prajitor si producator de echpamente- roaster and equipment manufacturer) in Bergamo Italy. Devine reteaua de provideri de masini automate cu cea mai rapida crestere inregistrata in Canada.
Cafeaua devine cea mai consumata bautura din lume ;in fiecare an se consuma mai bine de 400 de miliarde de cesti.Ocupa locul doi ca 'bun' mondial dupa petrol.
Bibliografie:
https://inventors.about.com
www.smellthecoffee.com
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 3177
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved