Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

CONTROLUL SANITAR VETERINAR AL UNITATIILOR DE COLECTARE SI DESFACERE AL VANATULUI

Animale

+ Font mai mare | - Font mai micCONTROLUL SANITAR VETERINAR AL UNITATIILOR DE COLECTARE SI DESFACERE AL VANATULUIIn unitatile de desfacere, obisnuit, vanatul mare cu par se aduce intreg, nejupuit, doar eviscerate. Vanatul mic cu par, se adduce intreg, iar eviscerarea nu este obligatorie, doar cu marca sanitary veterinara corespunzatoare. Vanatul cu pene se adduce intreg fara nici un fel de prelucrare.

Cu totul exceptional, cu avizul organelor sanitary veterinare autorizate, vanatul se poate adduce pentru vanzare, transat sau in carcase prelucrate.

Din punct de vedere termin, vanatul trebuie sa fie refrigerat de la 0 pana la +4 grade C sau mai recomandabil congelat la -18 grade C, situatie ce impune ca unitatiile de desfacere sa asigure permanent regimul termic corespunzator. Unitatiile in care se desface vanatul trebuie expres autorizate pentru aceasta activitate, in comun de catre organelle sanitary veterinare si sanitare.

Carnea de vanat desfacuta in aceste unitati trebuie sa provina din centrele de colectare a vanatului, unde acestea au fost supuse controlului sanitary- veterinary care trebuie sa ateste calitatea acestuia prin acte sanitar-veterinare stabilite de lege si se gasesc sub raportul dominatelor patologice ale speciei respective, precum asupra starii de prospetime. Pentru carnurile de mistret si urs certificatul sanitary-veterinar ce le insoteste, va certifica expres rezultatul examenului trichineloscopic.

La unitatile de desfasurare a vanatului, medical legist va verifica:

- provienente vanatului;

- data introducerii vanatului in unitate;

- conditiile de igiena si de regim termic de pastrare;

- gradul de prospetime din momentul examniarii.

Este interzisa vanzarea in unitatiile de desfacere sau valorificarea in unitatile de alimentatie publica a carnii fezandate. In unitatile de alimentatie publica este permisa maturarea vanatului la o temperature de maximum +10 grade C in functie de specie si varsta, in urmatorele perioade de timp:

la cervidee, 3-5 zile
mistret, 5-6 zile

iepuri, 1-5 zile

galinacee si palmipede, 4-6 zile

In afara conservarii prin frig, unele sortimente de vanat, ca iepurii, mistretul se valorifica prin fabricarea de mezeluri si conserve specifice. Pentru aceste produse, carnea se supune unui process de fragezire prin baituire cu un amestec de otet si zarzavat. Durata baituirii este de 2-3 zile, la o temperature de la +3...+5 grade C sau o zi la o temperature de +10 grade C.

Punctele de colectare a vanatului se vor supraveghea de catre medicii veterinary de care apartin nu numai      in ceea ce priveste carnea de vanat si si in privinta incaperilor si utilajelor folosite. Ele trebuie sa fie inzestrate obligatoriu cu spatiu frigorific.

Unitatile de desfacere a vanatului trebuie sa fie destinate in exclusivitate pentru produs. Controlul sanitar-veterinar in aceste unitati se va extinde asupra carnii, spatiului frigorific. O atentie deosebita se acorda utilajului : cutite, fierastrau, butuc, si cantarul cu greutati.

In bucatarii pentru colectivitari (restaurante, cantine, etc.) depozitarea si pregairea vanatului de orice fel nu se adminte in acelas spatiu in care se depoziteaza si alte alimente. Ele vor fi supavegheate de medicii veterinari.

Ca indicatori fizico-chimici, carnea de vanat proaspata trebuie sa se incadreze in urmatoarele limite:

Ph-ul 5,6...5,7;

Azotul usor hidrolizabil, maximum 35 mg %;

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1173
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved