Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

Lupul -Canis lupus

Animale

+ Font mai mare | - Font mai micLupul -Canis lupus

Biotopul. Lupii au nevoie de teritorii vaste cu suprafete cuprinse intre 10.000-300.000 ha, in Europa intre 10.000-50.000 ha, pe care le apara impotriva haiticurilor vecine si a lupilor in dispersie. Prefera, ca si ursul, padurile intinse de munte, coborandsi in zonele cu dealuri inalte, localizandu-se in segmentele de paduri aflate in regenerare, intinse si dense, ori in rape adanci acoperite cu maracinisuri.

Accidental, este intalnit si in campie, uneori si in sudul Dobrogei, prin migrare din Bulgaria. Nu poate trai in locuri cu zapada mare si moale sau prafuita, deoarece ii stanjeneste deplasarea. Lupul nu este stationar in teritoriul ocupat, schimbandu-si zilnic locatia, deplasandu-se intr-o singura noapte pana la 30-40 km. si mai mult, daca necesitatile de hrana o impun.

Hrana o procura prin atacarea si consumul oricarui animal care ii cade in raza lui de

actiune, de la iepuri pana la cerb, de la pisica pana la pui de urs si chiar ursi tineri. In zonele in care

sunt efective mari de lupi, sacalul nu rezista, iar vulpea devine o raritate. Lupul nu este un carnivore exclusiv, deoarece se hraneste si cu fructe coapte, porumb si alte vegetale. Apropierea lupilor de localitati este un indiciu ca specia s-a inmultit peste nivelul optim si ca prada salbatica reprezentata prin celelalte specii de vanat s-a rarit.

Vanarea. Lupul, prin Conventii Internationale, este protejat. Alaturi de celelalte speciide carnivore mari, lupii sunt considerati o prioritate in conservarea naturii, situatie reflectata prin legislatia internationala la care Romania s-a aliniat. In acest context, in tara noastra, in anumite conditii stabilite de Ministerul de resort, lupul se vaneaza. Pentru aceasta se utilizeaza arma cu glont de calibru mic 5,6x7 mm. sau arma lisa si cartuse de 4,5-5 mm. Din vanatul doborat se valorifica, in folosul vanatorilor, blana si craniul, considerate trofee conventionale si osul penial, considerat trofeu neconventional. Pagubele provocate de acest mare rapitor privesc, deopotriva, vanatul si animalele

domestice, cu toate ca uneori i se atribuie si pagube pe care nu le-a provocat.

Atitudinea omului. Desi in prezent efectivele de lupi s-au redus, animalul face pagube

in randul vanatului si a animalelor domestice. In consecinta, combaterea lui trebuie continuata, dar nicidecum in sensul exterminarii lui, ci al necesitatii mentinerii efectivelor in limite suportabile, optime, ca si in cazul celorlalte rapitoare, provocatoare de prejudicii insemnate.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1893
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved