Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Casa Imperiala a Braziliei(CAPETIENI/ ORLEANS - BRAGANZA)

Arta cultura+ Font mai mare | - Font mai micCasa Imperiala a Braziliei(CAPETIENI/ ORLEANS - BRAGANZA)

Blazon:

Istoria Braziliei incepe odata cu actiunea de colonizare intreprinsa de portughezi in sec. al XVI - lea, datorita navigatorilor Pedro Cabral si Diego Correa. Dupa ocuparea Portugaliei de catre trupele lui Napoleon, familia regala se refugiaza in Brazilia, iar Dom Joao, printul regent, ridica aceasta colonie la rangul de regat unit. Printul devine regele Braziliei sub numele Jouo al VI-lea si conduce regatul incepand din anul 1816 pana la reintoarcerea in Portugalia (1821), cand lasa tronul Braziliei fiului sau - Dom Pedro. Acestui imparat ii datoreaza Brazilia indepedenta, proclamata in anul 1822 si adoptarea unei Constitutii extrem de liberale (1824). Pedro I renunta la coroana Portugaliei odata cu moartea tatalui sau, trecand-o fiicei sale Maria II da Gloria, pastrand Brazilia pentru el si pentru urmasii sai in linie barbateasca.Anul 1829 aduce Braziliei o dubla criza: politica si financiara, provocata de razboiul impotriva Argentinei. In urma acestuia puterea este preluata de ultraliberali, care-l forteaza pe imparat sa abdice in favoarea fiului sau: Pedro II. Desi nu implinise nici macar 15 ani, acesta este proclamat "major" si investit cu puterile prevazute de Constitutie, astfel ca Brazilia devine un fel de republica guvernata de un regent ales.

In timpul lui Pedro II, Brazilia cunoaste o expansiune economica fara precedent, in ciuda razboiului impotriva Paraguayului din 1860. Extrem de inteligent si insufletit de puternice sentimente umanitare si liberare, imparatul s-a straduit de-a lungul domniei sale sa mentita echilibrul intre diversele tendinte politice si sa promoveze dreptatea sociala. Astfel ca, in anul 1888 proclama Legea de Aur, semnata de catre fiica sa, regenta Isabella (Pedro II se afla intr-o calatorie de studiu, una dintre multele pe care le intrepride dupa sfarsitul razboiului). Prin aceasta lege sclavia  a fost desfiintata in Brazilia, ceea ce a condus la nemultumirea claselor conducatoare. Drept urmare, in anul1889 imparatul este detronat printr-o lovitura de stat, data de generalul Manoel Deodoro de Fonseca, iar Brazilia devine Republica. Familia imperiala pleaca in exil in Franta.

     In anul 1891 imparatul Pedro II moare, iar Isabella la Redentora ("Izbavitoarea") devine Sef al Casei. Se casatoreste in 1864 cu printul Gaston d'Orleans, unul dintre nepotii de fiu al regelui Frantei - Ludovic-Filip, din aceasta pereche tragandu-se actuala Familie Imperiala a Braziliei, numita Casa de Orleans - Braganza. Dupa moartea celor doi Seful Casei devine Pedro Henrique, nascut in anul 1909, fiul cel mare al printului imperial Louis - cel de-al doilea mostenitor al Isabellei si al lui Gaston (fiul cel mare al celor doi renuntate la drepturile sale la 30 octombrie 1908). 

In anul 1981 drepturile si indatoririle de Sef al Casei Imperiale a Braziliei ii revin, prin mostenire, fiului printului Pedro Henrique de Orleans-Braganza, Louis Gaston. Odata cu dobandirea acestui titlu, printul studiaza cu atentie istoria si cultura tarii pe care o reprezinta, fiind pasionat indeosebi de muzica si arta coloniala baroca. Desi orientarile sale politice sunt stricte, declarandu-se un anticomunist fervent, Louis evita sa se amestece in viata de partid a Braziliei, incurajand, desigur, actiunea miscarilor regaliste. Gratie simpatiei de care se bucura mai ales in randul tinerilor si a paturii sarace, dar si a bunelor traditii pe care le sustine, Louis Gaston a reusit sa stanga in jurul sau un numar impresionant de sustinatori. Astfel ca, desi la referendumul din 1993, proiectul deputatului monarhist Henrique Cunha Bueno, pierde in favoarea republicii, curentul monarhist devine din ce in ce mai puternic.

Arborele genealogic:Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1627
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved