Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Diferenta dintre fotografie traditionala, fotografie digitala, fotografie prelucrata digital si grafica pe calculator

Arta cultura+ Font mai mare | - Font mai micDiferenta dintre fotografie traditionala, fotografie digitala, fotografie prelucrata digital si grafica pe calculatorDeseori putem auzi de la colegii nostri fotografi: 'e usor la ala ca face pozele cu computeru'. Cand vorbesti despre fotografie digitala, sunt unii care se uita la tine cu ochi plini de ura, ca tu, care 'nu stii fotografie, doar ai pus computeru sa-ti faca poza' iei premile din fata lor.

La cele mai multe saloane din tara apare o noua categorie: Fotografie prelucrata pe calculator. Dar oare ce inteleg organizatorii prin asta? Oare ce inteleg fotografii prin asta? Si oare de ce se entuziasmeaza acei membri ai juriului care n-au lucrat niciodata pe calculator cand vad un om transparent de o culoare saturata, care sta pe un pamant crapat absolut uniform si are in spate un fundal cu textura perfecta, lucruri care nu se pot fotografia, se pot doar desena?

Ca sa facem putina lumina, cred ca trebuie sa separam si sa definim 3 termeni: fotografia digitala, fotografia prelucrata digital si grafica pe calculator.

1. Fotografia digitala

Eu cred ca pentru necunoscatori ar fi mult mai usor de inteles daca am prelua termenul din franceza si l-am denumi fotografie numerica. Daca la tehnica clasica am avut puncte (particule) de emulsie de o anumita nuanta si culoare, la digital imaginea se compune tot din punte carora le cunoastem proprietatile, ele fiind memorate ca si numere.

Daca se foloseste o tehnica adecvata, privitorul nu trebuie sa vada diferenta intre o fotografie captata digital si una traditionala. De fapt cele 2 tehnici sunt echivalente, nici una nu este superioara celuilalt pe plan artistic. Degeaba spun unii ca fotografie adevarata se face pe emulsie fotosensibila, degeaba spun altii ca ce nu-i digital e invechit, neadaptat tehnologiei actuale, deci nepotrivit pentru creatie adevarata. Cele 2 sunt absolut ehivalente din punct de vedere al rezultatului, al fotografiei.

Fie ca a fost captat cu un aparat foto digital, fie ca a fost scanat de pe negativ, dia sau hartie foto, fotografia digitala este imaginea creata de lumina care a trecut printr-un obiectiv, deci nu este o creatie a calculatorului.

Glen Wexler, cand a fost intrebat despre schimbarea adusa de catre fotografia digitala, a declarat: 'Fotografia este inregistrarea si manipularea luminii si a formei. Traditional acest proces incepe cu alegerea aparatului si continua cu alegerea filmului, luminii, a orei, subiectului, accesoriilor, stilului, a timpului de expunere, a profunzimii campului, a filtrelor, a perspectivei, compozitiei, cadrajului, developarii, tirajului, manipularii etc. A face o fotografie este tot o serie de decizii subiective asupra manipularii luminii si a formei. Sculele digitale pot inlocui sau ameliora tehnicile vechi, dar fara a schimba definitia fotografiei.'

2. Fotografie prelucrata digital

Prelucrarea fotografiei nu este o idee noua. Inca de la inceputuri fotografii au incercat sa-si imbunatateasca creatiile cu ajutorul diferitelor efecte, trucuri. Montajul, colajul, modificarea contrastelor, solarizarea si multe alte prelucrari n-au fost inventate azi. Ele se pot face atat in laboratorul traditional, pe material fotosensibil, cat si pe calculator, cu imagini digitale. De fapt aproape tot ce se poate realiza in laboratorul clasic se poate si cu calculator si invers. Difera doar dificultatea manevrei, costul echipamentelor si cantitatea materialului aruncat la cosul de gunoi.

Este foarte important de precizat ca daca vorbim despre prelucrare, avem nevoie de materie prima, iar aceasta este fotografia. Fotografia, care s-a nascut printr-un proces de captare, de fotografiere si nu de desenare. Deci cutia neagra pe care scrie 'Prelucrare foto digitala' are la intrare o fotografie sau mai multe fotografii, iar la iesire o imagine care se numeste fotografie prelucrata pe calculator.


Montaj realizat cu ajutorul calculatorului din 2 fotografii.

3. Grafica pe calculator

Grafica pe calculator nu are ca origine fotografia. Nu se naste prin prelucrarea vreunei fotografii. Se naste din fantezia autorului, din biti, si chiar daca are fotografii incorporate, acestea nu domina imaginea. Un artist se pune in fata calculatorului si deseneaza, compune.

Grafica pe calculator este o arta vizuala, dar categoric nu este fotografie.

A trimite o grafica pe calculator la un salon de fotografie, chiar daca este imprimata pe hartie foto, este echivalent cu trimiterea unei picturi reproduse prin fotografiere. Poate asta va fi moda urmatoare.


Grafica pe calculator - Dinu Lazar.

4. Diferenta

Pentru ca sa intelegeti mai bine, v-am facut o schema:

In schema ceeace este scris cu verde se poate numi fotografie. RESTUL NU!

O alta diferenta care ar trebui sa ne puna pe ganduri este ca multi mari personalitati ale fotografiei trimit la unele saloane fotografii foarte bune iar la alte saloane (printre care si cele romanesti) kitschuri de grafica pe calculator si, culmea, mai si castiga cu ele. La saloane de arta FOTOGRAFICA!

Ar fi timpul sa observam DIFERENTELE.

Unii le-o observat deja. Recent am citit in regulamentul unui concurs de arta fotografica randurile urmatoare: 'Images which are judged to be primarily computer illustrations rather than photo-based work will be disqualified.' Bravo lor!Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2055
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved