CATEGORII DOCUMENTE |
Animale | Arta cultura | Divertisment | Film | Jurnalism | Muzica | Pescuit |
Pictura | Versuri |
Dezumanizarea
Dezumanizarea este una dintre cele mai simple tehnici de manipulare utilizate, insa efectele sale in timp sunt cel putin la fel de eficiente ca si in cazul celorlalte metode manipulative. Dezumanizarea presupune pierderea in anonimat, fie el al unei organizatii sau societati. Individul se simte eliberat de constrangerile morale pe care le-ar avea in cazul unui comportament normal in societate. Efectul este un comportament deviant de la normele de convietuire, fara ca individul sa isi poata da seama de ceea ce face. Cresterea agresivitatii este consecinta directa a acestui comportament deviant. "Scopul fundamental al tehnicilor de dezumanizare este curatarea imaginii inamicului de orice trasatura umana, prezentarea lui drept un monstru nedemn si periculos pentru specia umana." (Ficeac, Bogdan, 1998, p. 41).
Psihologul Robert Watson a observat in anul 1973, in cadrul unui studiu pe care l-a efectuat asupra a 24 de culturi din lumea intreaga, ca razboinicii care poarta masti pe fata sau se vopsesc inainte de a pleca la lupta vor comite mai multe acte de sadism si vor omori mult mai multe persoane decat un razboinic care nu adopta aceste "deghizari".
Dezindividualizarea este o tehnica de manipulare folosita din cele mai vechi timpuri, fiind cunoscute o sumedenie de cazuri consemnate si in istorie. Sa ne aducem aminte ca membrii celebrei organizatii din SUA, Ku-Klux-Klan, care, in timpul "vanatorilor" si al represaliilor asupra populatiei de culoare, purtau masti albe tuguiate ca si robe lungi cu insemnele crucifixului pe ele. In oricare armata a oricarei tari din lume, soldatii poarta aceeasi uniforma, tocmai pentru a-i dezindividualiza si a-i face mai maleabili si obedienti la comenzile primite de la superiori. In unele sisteme totalitare, de exemplu Coreea de Nord sau Albania, toata populatia era obligata sa poarte aceeasi uniforma "muncitoreasca" pentru crearea unei uniformitati si pierderea individului in anonimat.
Bogdan Ficeac readuce cititorului in atentie experimentele efectuate in primii ani ai "Razboiului Rece" de catre Central Intelligence Agency. In cadrul acestor experimente au fost cooptati de buna voie nume sonore ale stiintei si care in numele aceluiasi progres al stiintei au fost capabili de orori greu de inchipuit. Experimentatorii puneau baza pe tehnici neconventionale, "precum hipnoza, stimularea electrica a creierului sau administrarea de droguri (LSD), pentru a obtine un control total asupra gandirii si comportamentului subiectilor." (Ficeac, Bogdan, 1998, p. 43).
Experimentele desfasurate nu numai ca violau orice etica profesionala sau morala dar se soldau, de cele mai multe ori, cu decesul sau infirmitatea permanenta a "cobailor umani". Rezultatele obtinute in urma acestor experimente "de tip nazist" nu au corespuns asteptarilor si au incetat, dar surprinzator este faptul ca unii dintre cei mai mari savanti americani au participat benevol la aceste atrocitati, fara cea mai mica remuscare.
Fenomenul dezumanizarii exista, si este ingrijorator de raspandid. Insa mult mai ingrijorator este faptul ca artizanii manipularii il pot induce si exploata la maximum, prin tehnici specifice, atunci cand interesul lor o cere. Efectele pot fi inspaimantatoare.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1454
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved