Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Biochimia Salivei

Biologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Biochimia Salivei



Saliva reprezinta produsul rezultat din secretia celor trei tipuri de glande mari aflate in cavitatea bucala (parotida, submandibulara, sublinguala) precum si din secretia multor glande mici care se gasesc in mucoasa bucala. Contributia celor trei glande mari la formarea salivei este inegala. Intr-adevar, saliva totala cuprinde 70 % saliva submaxilara; 25% parotidina si 5% sublinguala.

Compozitia chimica a salivei

Saliva contine cca 99,5 % apa, ceea ce face sa fie considerata drept cel mai apos produs de secretie al organismului.Aproximativ 0,5 % din saliva reprezinta substanta uscata. Proportia acesteia variaza in functie de natura alimentelor.Din substanta uscata , cca 1/3 este de natura anorganica iar restul (2/3) este constituita din substante organice.

Compusii Anorganici

Cei mai importanti componente anorganici ai salivei sunt anionii si cationii din constitutia sarurilor aflate in mod obisnuit in saliva.

Potasiul se afla in saliva in concentratii mult mai mare decit in serul sangui.

In schimb sodiu se afla in concentratii mai mici decit in ser.

Calciul din saliva are o concentrarie intremediara celor pe care le prezinta in singele venos si cel arterial.

In ceia ce priveste concentratia zincului , prin tehnica spectrometrica de absorbtie atomica , s-a constatat ca la subiectii cariorezistenti se gasesc valori mai mari (0,133 mg %) decit la persoanele susceptibile la formarea cariilor (0,065 mg %).

Acest fapt conduce la o noua interpretare a rolului functional al

zincului in patologia si profilaxia cariei.

Ionul SCN - se afla in concentratie mai mare in saliva decit in singe.Proportia sa variaza cu unele stari fiziologice.In general , se considera ca ionii SCN - din saliva reprezinta o forma de detoxifiere a ionilor CN - din cianuri (provenite din fructe sau din metabolismul protetic).In concentratii mult mai mici decit clorul se gaseste in saliva si ceilalti halogeni.

Astfel florul se afla in concentratii 0,10 - 0,20 mg/l ,bromul se gaseste in proportii variabile cuprinse intre 0,2 si 7,1 mg/l ; iodul prezinta valori variabile cuprinse intre 0,035 si 0,240 mg/l.In afara de componentii anorganicii obisnuiti , in saliva se poate gasi ocazional si produsi straini anorganici.Printre acestia se numara sarurile de plum si sarurile de mercur.

De asemenea in cazuri de tratament cu iod radio-activ ,prin saliva se elimina cantitati importante din iodul administrat.

Compusii Organici

Cea mai mare parte a compusilor oraganici din saliva este constituita de proteine , continutul in azot proteic fiind cuprins intre 62 si 104 mg/l.

Metodele electroforetice si imunochimice au relevat prezenta in saliva a unor proteine de origine glandulara si a unora de origine serica.

O parte din acestea sunt imunoglobuline cu actiunea antibacteriana marcata.

Alte proteine salivare sunt glicoproteine , avand un continut bogat in glucide. In general glicoproteinele salivare sunt absorbite selectiv la suprafata smaltului formind o pelicula protectoare.

Dintre glicoproteinele salivare, cea mai importanta este mucina .Ea se poate afla in saliva in proportii relativ mari (pina la 0,2%).

Mucina poate cuprinde pina la 50% zaharuri (fucoza,acid neurominic , acid sialic).

Mucina are proprietatea de a precipita subactiunea acizilur (chiar slabi si chiar la rece).

De asemenea , mucina are proprietatea de a conferi viscozitate salivei.Unele din proteinele salivei intra in constitutia enzimelor.Cea mai importanta dintre acestea enzime este amilaza salivara.

Amilaza salivara este foarte stabila in mediul bucal cu PH optim 6,8 si temperatura optima 40˚.

Trebuie subliniat faptul ca amilaza salivara isi pastreaza activitatea enzimatica si la alte valori de PH situate de o parte si de alta a meuralitatii ,intre PH 4 si PH 9,4.

Alaturi de aceste enzime in saliva se mai gasesc si alte enzime: unele se afla permanent altele ocazitional.

Dintre cele permanente trebuie mentionat lizozinul produs de glandele din cavitatea bucala si aflate in saliva si mucinaza care este asociata cu alte componente ale salivei.

Lizozimul este polipeptida bazica sulfurata care exercita un efect bacterian special asupra germenilor dizolvand polizaharidele membranei bacteriene.

Pe linga proteine compusii azotati macromoleculari , saliva mai cuprinde si compusi azotati cu molecula mica.Dintre acestia mai importanti sunt :

ureea

acidul uric

creatinina

aminoacizi liberi

Ureea se afla in saliva adultului in proportie de 13 - 20 mg/l pentru 100 ml, iar in saliva copiilor in proportie de 20 - 36 mg/l uree pentru 100 ml.

Acidul uric se gaseste in concentratie de 1-2 mg/l pentru 100 ml.

Dintre aminoacizii salivari , pina in prezent au fost identificati prin cromatografie urmatorii : triptofon , arginina , tirozina , valina , treonina , lizina , glicina , histidina , metianina , citrulina si ornitina.

Trebuie subliniat faptiul ca in diverse afectiuni ale cavitatii bucale , in unule boli infectia si chiar in diabet , continutul in vitamine ale salivei scade apreciabil.

Proprietatile Salivei

Proprietati Organoleptice.

Saliva normala - este un lichid incolor inodor ,putin tulbure ,in care se afla suspensii ale : epitelii descuamate din mucoasa gurii , leucocite limfatice si bacterii.

Cind se colecteaza de la un indivit saliva si se afla in repaus se observa ca prin sedere se depun totdeauna trei straturi : la fundul vasului , suspensiile sub forma unui depozit albicios ; peste acesta un strat apos ,incolor , transparent iar la suprafata , o patura formata din spuma care adese dispare foarte repede.

Este de remarcat ca saliva secretata de glandele mari se deosebeste ca aspect de salivatotala (mixta).Saliva parotidiana este un lichid clar si lipsit de viscozitate ; saliva submaxilara limpede dar viscoasa iar saliva sublinguala este densa si foarte viscoasa

Volumul

Secretia salivara medie , normala este de 1000 ml / 24 h.

Ea variaza insa de la individ la individ (intre 500 si 1500 ml).

In diverse stari pataogice volumul salivar poate fi marit sau micsorat semnificati

Densitatea

Densitatea salivei normale este cuprinsa intre 1,002 si 1,008.

Saliva mixta are densitatea medie 1,004 ; cea submaxilara 1,003 , iar cea paratidiana 1,007.

Aceste valori dovedesc ca densitatea salivei variaza cu natura glandei secretoate iar pe altea parte , ca saliva are un continut mai redus in substante dizolvate decit cu al singelui.

PH - ul

PH - ul salivar normal este sitiuat in preajma neutralitatii (6,85 - 6,90); el poate cobori pina in regiunea slab acida (6-7) fata de cel al salivei paratidiene (6,8 - 7,5).Saliva stimulata are un ph mediu mai ridicat (7,3) decit cel normal.

Se observa modificari ale ph-ului salivar si in diverse stari fiziologice (scaderi in cursul noptii si la sfirsitul meselor , la gravide).

Este de observat ca natura alimentelor nu modifica in mod apreciabil ph-ul salivei deoarece saliva cuprinde sisteme tampon care se opun variatiilor lui.

Forta Ionica

Numerosi constituienti minerali ai salivei (ionii) ii imprima o remarcabila forta ionica .

Se stie ca acesta este egala cu jumatate din produsul intre concentratia molara a fiecarui ion si patratul valentei respective

=1/2 Σ Ci * V al ;

ph = 6,5

= 0,032 pt anioni

= 0,029 pt cationi

Puterea oxido-reducatoare

Fluxul normal al salivei este de 0,049 ml / min.Pentru saliva parotidiana el variaza intre 0,021 si 0,080.

In functie de variatia fluxului , se observa si variatia unor indicii sau constituenti salivari.

Solidele totale , viscozitatea , continutul in Ca si Mg descresc cind creste fluxul paratidian in conditii fiziologice.Insa ph-ul din contra creste odata cu cresterea fluxului.

Rolurile Salivei

Saliva implineste roluri multiple si variate :

v     Datorita cantitatii apreciabile de apa pe care o contine , saliva mentine umiditatea mucoaselor , produce solubilizarea substantelor solide si joaca rolul in excretia metalelor grele ( Hg , Pb , Sb) sau a unor medicamente.

v     Mucina pe care o cuprinde , face ca saliva sa ajute la masticatia si deglutitia alimentelor

v     Amilaza salivara faciliteaza digrstia amidonului catalizind hidroliza ambelor lui componente : amilaza si amilopectina.

v     Datorita faptului ca cuprinde unele enzime bacteriologice , saliva are actiune antiseptia , iar gratie unor proteine cu actiune de anticorpisaliva are actiune antibacteriana.

v     Prin biocarbonatii , acidul carbonic si fosfatii pe care ii cuprinde saliva are actiune tampon aspra variatiilor concentratiei ionilor H din mediu bucal.

v     Puterea oxido-reducatoare a salivei se opune la inmultirea rapida microbiana.

Germenii unor boli (turbare , oreion) se elimina prin saliva.

Datorita acestui fapt ea poate deveni o cale de contagiune.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3303
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved