Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


CENUSARUL

Botanica



+ Font mai mare | - Font mai mic



CENUSARUL

(Ailanthus glandulosa).



Fig. 90. Cenusarui (K.)

E un musafir adus de departe, de prin China. S'a adaptat atat de bine la noi, incat il intalnesti oriunde prin locurile pietroase, prin tinuturile secetoase. Nici nu stii cum isi multumeste nevoia de apa. Nu e deajuns bunaoara ca a incoltit numai o samanta, din care a iesit un copac. Acesta repede da puieti din radacina, de unde nici nu te-ai astepta. E ca si catina, in aceasta privinta. Dintr'un individ ajunge repede sa se faca un tufis, iar lastare noui vezi ca ies dintre pietrele temeliei, printre scandurile Zaplazului. Si creste repede ca si salcia. Creste cam un metru pe an. Nu traeste insa mult; piere dupa 50 ani.

In schimb e frumos la infatisare, mai ales cand e tanar, cu coaja neteda, stralucitoare, cu frunzele lungi de jumatate de metru, compuse ca ale salcamului. Adesea in serile de vara un copac tanar din coltul curtii mele, mai ales cand frunzele lor lungi se proecteaza pe ecranul cerului inrosit dela asfintit, ma face sa ma visez in tara palmierilor.

Cand cad, frunzele lasa o urma mare, in care se vad ca niste puncte negre, locul pe unde patrundea in ele fasciile lemnoase, iar deasupra e mugurasul ca o gamalie de ac, nu mai mare. Crengutele tinere au in mijlocul lor o maduva, ceva mai deasa de cat cea de soc.

Pe cat e de frumos cand isi desfasoara in plin frunzele, pe atat de neplacut e cand infloreste. Are flori multe, marunte, ingramadite pe un ciorchine des ramificat. Din numeroasele sta-mine ploua cu polen. Din aceasta cauza e vizitat de albine si e un copac bine de pus prin preajma prisacilor. Din pacate florile au un miros inabusitor, de unde si numele de arbore - puturos care i-a dat poporul. Cand se scutura florile de asemenea e neplacut; pare ca a presarat cineva multa rugumetura de ferastrau pe sub copac.

In schimb iarasi devine frumos la infatisare, cand in locul frunzelor spanzura fructele inaripate, asemenea ceva cu ale frasinului.

Tot poate aduce folos pentru tinuturile unde bunaoara piatra de var, neospitaliera, formeaza fata pamantului. Pustietatea pietrei goale, e acoperita cat de cat de catre cenusarul ce creste repede.

Lemnul nu e prea tare, dar in schimb capata un lustru frumos, fiind cautat pentru facerea chiar a galantarelor de lux. In tara lui de bastina serveste si ca lemn de constructie, caci e trainic, daca nu e prea multa umezeala in aer.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1349
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved