Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Sfredelitorul tulpinilor

Botanica



+ Font mai mare | - Font mai mic





Sfredelitorul tulpinilor

Denumire stiintifica

Cossus cossus L.

(sin. Cossus ligniperda L.)

Raspindire

Raspandire: Se gaseste in toate tarile din Asia, Europa, Africa de Nord; la noi in tara - de la zona stepei pana a fagului.

Daune

Daune: Sfredelitorul tulpinilor se dezvolta in tulpinile speciilor pomicole cu lemn moale, carora, prin galeriile produse, le provoaca uscarea.

Biologie

Biologie: Are o generatie la 2 - 3 ani; fluturii apar la sfarsitul lunii iulie; ziua stau retrasi pe tulpini, ramuri groase si alte locuri adapostite, iar noaptea zboara; imperecherea are loc dupa cateva zile de la aparitie, iar depunerea oualor dupa cateva zile de la imperechere; ouale sunt depuse in crapaturile scoartei in grupe de 15 - 50, indeosebi la baza arborilor batrani. In conditii favorabile o femela depune si 1500 oua; fiecare grupa de oua e acoperita cu o substanta vascoasa, care in prezenta aerului se intareste; dupa 1 -2 saptamani apar larvele care rod in scoarta galerii comune, in care ierneaza; in primavara urmatoare, larvele sapa galerii individuale, dispuse longitudinal sau in adancime sub scoarta, formand din loc in loc orificii pentru eliminarea rumegusului si a excrementelor rezultate prin hranire; pana toamna, larvele ajung la completa dezvoltare, iernand a II a oara in galeriile individuale. In primavara anului III rod un orificiu in scoarta, apoi in interior si in apropierea lui isi confectioneaza un cocon din rumegus de lemn in care se transforma in crisalida.
Stadiul de crisalida dureaza 3 - 6 saptamani, astfel ca in iunie - iulie, apar fluturii.
Larvele sfredelitorului sunt pradate de ciocanitori, de Beauveria bassiana si virusuri poliedrice.

Descriere

Descriere: Adultul, cenusiu - albicios, cu aripile brun - cenusii, prezinta dungi negre sau brun - inchis, ondulate, dispuse transversal; deschizatura aripilor este de 65 - 100 mm; oul brun - roscat, oval, are striuri longitudinale negre; de 1 - 2 mm. Omida este roscata sau galben - roscata, cu capul negru si cu pete rosii-inchis pe partea dorsala; lungimea corpului este de 80 - 100 mm; crisalidele sunt brun - roscate de 60 - 70 mm lungime.

Combatere

Combatere: masuri de igiena culturala, curatarea scoartei uscate, taierea ramurilor cu carii si arderea lor, tratamente preventive - in perioada de zbor a adultilor - cu insecticide.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2077
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved