Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Campul magnetic

Fizica



+ Font mai mare | - Font mai mic



Campul magnetic.

S-a constatat experimental ca in zona invecinata corpurilor magnetizate si a conductoarelor parcurse de curent de conductie se manifesta forte si clipuri ce actioneaza asupra unor corpuri magnetizate si asupra unor conductoare parcurse de curent. Aceasta zona din spatiu in care se exercita forte si cupluri de natura magnetica a fost denumita camp magnetic.



Tot experienta dovedeste ca intr-o zona din spatiu in care exista camp electric variabil in timp, in acea zona exista si un camp magnetic variabil in timp. De asemenea,daca intr-o zona din spatiu exista un camp magnetic variabil in timp, se constata ca in acea zona exista si un camp electric variabil in timp. Aceasta inseamna ca cele doua campuri, electric si magnetic, variabile in timp se conditioneaza reciproc constituind impreuna o unitate denumita campul electromagnetic.

Campul magnetic impreuna cu campul electric constituie cele doua laturi sau cele doua aspecte ale campului electromagnetic.

Campul electrostatic este o stare limita a campului electromagnetic, corespunzatoare situatiei in care sarcinile electrice sunt invariabile in timp si apartin corpurilor in stare de repaus fata de sistemul de referinta. In aceasta stare, marimile electrice ale campului electromagnetic sunt constante in timp, iar cele magnetice sunt nule.

Campul magnetostatic este o alta stare limita a campului electromagnetic, fiind produs de magnetii permanenti in stare de repaus. In aceasta stare, marimile electrice ale campului sunt nule iar cele magnetice sunt invariabile in timp.

Campul magnetic produs de corpuri magnetizate (magneti permanenti) se datoreaza curentilor moleculari denumiti curenti legati (curentii lui Ampere)

Curentii determinati de miscarea ordonata a sarcinilor electrice, denumiti curenti liberi, produc atat in interiorul conductoarelor cat si in exteriorul lor campul magnetic.

Curentii de conductie constanti in timp (curenti continui) ce strabat conductoare in repaus produc camp magnetic stationar.

Deci, campul magnetic este produs de curenti electrici liberi si curenti legati, precum si de campul electric variabil in timp.

Marimile vectoriale de stare locala ale campului magnetic sunt: inductia magnetica       si intensitatea campului magnetic .



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 934
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved