Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


CONEXIUNEA CURCUBEU:

Psihologie psihiatrie



+ Font mai mare | - Font mai mic



CONEXIUNEA CURCUBEU:

CUM SA CONSTRUIM RELATII DE SUCCES



Fiecare din noi este raspunzator 100%

de calitatea relatiilor pe care le are.

Nu conteaza daca discutam despre relatii personale sau despre afaceri. Daca intrati in legatura cu o anume personalitate, acum aveti o imagine clara a fortelor naturale si limitelor pe care le veti crea si carora va trebui sa le faceti fata in relatiile voastre.

Intotdeauna le spun oamenilor de afaceri care recruteaza personal sa aplice Codul Culorii ca sa stie in general la ce se pot astepta de la relatiile lor. Si oricine se casatoreste sau creste copii fara sa-si identifice culoarea inimii trebuie ca prefera sa joace sume mari pe o miza sigura. Stiind cine esti si cu ce personalitate intri in legatura esti avantajat in realizarea unei legaturi reusite.

Intotdeauna meriti ceea ce primesti cand te casatoresti sau lucrezi pentru aceeasi companie mai mult de un an. Directorii mari si relatiile de afaceri pozitive nu sunt o problema doar de noroc. Acestia solicita munca sustinuta si un parteneriat egal pentru a oferi daruri esentiale de personalitate in vederea succesului. Ei cauta (chiar daca cel mai adesea inconstient) pe cineva care sa-i echilibreze si sa le indeplineasca dorintele. Directorii rai si relatiile de afaceri proaste nu tin doar de ghinion. Cineva s-a uitat in cealalta parte mai degraba decat sa se concentreze aspra adevarului negativ referitor la ratiunea legaturii lor.

Intelegem ca Rosii se bucura de putere. Acceptam sinceritatea Albastrilor, atingerea usoara a Albilor si carisma Galbenilor. Mai mult, am discutat cum indraznetii Rosii interactioneaza cu sovaielnicii Albi. Acum vedem cum Albastrii dedicati si Albii lipsiti de griji lucreaza impreuna.

Am stabilit ca fiecare culoare reprezinta puteri naturale si limite. Am revizuit tendintele dorite si nedorite care apar cand o persoana de o culoare interactioneaza cu cineva de alta culoare. Fiecare combinatie ofera un amestec unic. De exemplu, doi indivizi Rosii interactioneaza unul cu celalalt diferit fata de un Albastru si un Rosu. O afacere compusa mai ales din Galbeni si Albi va evolua diferit de o afacere de Galbeni si Albastrii.

Sa continuam sa investigam lumea fascinanta a relatiilor. Exista cateva teme generale ce se pot dovedi de folos in intelegerea dinamicilor specifice ale conexiunilor curcubeu. Aceste intelegeri vor scuti pe oameni de ore fara numar de suferinta sau de pierderi financiare, angajand si concediind angajati, daca acestia inteleg ce rol joaca conceptele in relatiile lor.

PERSONALITATI GRELE VERSUS

PERSONALITATI USOARE

Exista asemanari si diferente generale pe care ar trebui sa le definim inainte de a ne concentra asupra unor combinatii specifice. De exemplu, Rosii si Albastrii sunt personalitati grele, in vreme ce Albii si Galbenii reflecta categoriile usoare. Ei ii reprezinta pe vanatori si pe cei vanati din natura. Leul o urmareste pe antilopa. Lupul pe miel. Exista atac si aparare in sport. Atacantul il urmareste de mijlocas in fotbal. La tenis, persoana de la fileu ataca pe cel de pe linia de tusa. In afaceri, reprezentantul de vanzari il urmareste pe client.

In viata, Rosii si Albastrii isi asuma rolurile de leu si de lup. Ei sunt atacantii din fotbal si jucatorii de tenis care ataca la fileu. Ei sunt reprezentantii de vanzari. Albii si Galbenii sunt antilopa si mielul. Ei sunt mijlocasii din fotbal si jucatorul de la linia de tusa din tenis. Ei ii reprezinta pe clienti si pe consumatori. Fiecare rol este nepretuit.

Nu am avea asa de mult succes fara ambele tipuri. Fiecare il presupune pe celalalt. Fiecare are puteri si limite care le dau posibilitatea sa supravietuiasca si sa contribuie. Opusurile intr-adevar se atrag. Fiecare imbogateste viata celuilalt. Fiecare ar fi pierdut fara celalalt. Isi dau credibilitate unul altuia. Fiecare ii serveste celuilalt ca rol model in anumite zone de formare a caracterului. Fiecare culoare confera echilibru in spectrul complet de relatii.

INTIMITATEA

Albastrii si Galbenii sunt orientati spre intimitate. Albastrii si Galbenii sunt motivati de intimitate si prefera o legatura emotionala pentru a le asigura o legatura puternica cu ceilalti in viata. Sarbatorirea unor ocazii romantice, tinutul de mana fara un motiv aparent si reamintirea primelor zile de intimitate in cuplu sunt mai comune la Albastrii si Galbeni. Ambele culori doresc sa li se spuna adesea despre farmecul lor romantic. In afaceri, le place sa fie observati si adesea decid daca sa ramana intr-o anume slujba bazata pe o intimitatea impartasita la locul de munca.

Albastrii si Galbenii isi inteleg nevoile de intimitate la un nivel mult mai subconstient decat realizeaza ei. De exemplu, unul din motivele majore pentru care Galbenii sunt asa de demonstrativi este dorinta lor interioara de a fi atinsi. Multi Galbeni nu inteleg niciodata de ce sunt asa de fizici, dar, in realitate, se poate sa caute ceea ce au nevoie.

PUTEREA

Rosii si Albii se bazeaza pe putere. Rosii si Albii cheltuiesc multa energie ca sa mentina echilibrul puterii in relatia lor si in alte situatii practice. O femeie Alba i-a cerut sotului ei Rosu sa-i inapoieze imediat banii pe care i-i imprumutase. I-am sugerat ca nu alesese bine momentul. Mi-a spus politicos ca trebuia sa faca lucrul acela pentru ca depasise scadenta si, in plus, incerca sa invete sa fie hotarata. De fapt, incerca sa echilibreze puterea.

Rosii si Albii doresc convenientele prieteniei fara franghiile emotionale complicate. In subconstient, ei isi inteleg stilul unul altuia si adesea se pozitioneaza ei insasi pentru a mentine controlul relatiei lor. Rosii sunt mult mai directi in urmarirea puterii decat Albii. Albii adesea au o abordare pasiv-agresiva. (comportamentul pasiv-agresiv se refera la acceptarea unui dispret fara o reactie negativa, pentru ca apoi sa ajunga sa foloseasca agresiv un set total diferit de circumstante.)

Un exemplu de comportament pasiv si agresiv este cel al mamei care ii spune fiului sau ca poate iesi afara sa joace fotbal, dar nu trebuie sa se murdareasca. Cand fiul se intoarce acasa murdar, ii arunca vesela hainele in masina de spalat, neglijeaza sa-i pregateasca cina pana tarziu. Este foarte suparata de comportamentul sau, dar decat sa-l infrunte in momentul respectiv, o face mai tarziu, cu ocazia unui incident care n-are legatura cu acest fapt.

STILUL DE COMUNICARE

Metodele de comunicare diferentiaza stilurile. Rosii si Galbenii sunt mai inclinati sa le spuna oamenilor lucrurile pe care trebuie sa le faca, in vreme ce Albastrii si Albii cel mai adesea ii intreaba pe oameni despre parerile lor. Albii si Albastrii cauta sfat, in vreme ce Rosii si Galbenii prefera sa dea solutii. Rosii si Galbenii tind sa-i invinovateasca pe altii. Albastrii si Albii se invinovatesc pe ei insisi. Rosii raspund cel mai bine la comunicarea directa, logica. (Fa orice, dar nu plange!) Albastrii prefera un feedback mai delicat, mai emotional. Tind sa fie foarte duri cu ei insisi prin tendinta lor perfectionista. Feedback-ul negativ oferit in mod emfatic este cel mai eficient la Albastrii. La Albi nu se poate tipa. Prefera o sinceritate blanda cu un profil conflictual scazut. Galbenilor le place un stil familiar (chiar hazliu) cand primesc feedback. Apreciaza caldura si reasigurarea.

PAREREA BUNA DESPRE SINE

Toate culorile cauta multumirea de sine si parerea buna despre sine cu o perspicacitate unica. Parerea buna despre sine a devenit o componenta foarte interesanta de personalitate in acest secol. Parintii doresc sa stie cum se relationeaza parerea buna despre sine si productivitatea. Profesorii doresc sa inteleaga cum interactioneaza studiul cu increderea in sine. Una dintre cele mai importante descoperiri in cadrul teoriei culorilor este diferenta in modul in care fiecare personalitate reflecta parerea buna despre sine.

Rosii si Galbenii par a fi nascuti cu o mai mare parere de sine decat Albastrii si Albii. Copiii Albastrii si Albi tind sa aiba atitudini de auto-aparare. Ei se critica pe ei insisi si se simt nepotriviti. Majoritatea copiilor Rosii si Galbeni tind sa se proiecteze pe ei insisi, sa-i critice pe ceilalti si sa arate deschis o grija de sine mai pozitiva. Toate personalitatile, oricum, vin cu o grija fata de sine pozitiva si unele sentimente negative de nesiguranta.

Rosii par a fi cei mai siguri pe ei dintre toate culorile si, totusi, tind sa fie cei mai nesiguri. Poate ei nu sunt la baza mai putin siguri, dar pentru ca se straduiesc sa-si ascunda nesiguranta, intarzie adesea dezvoltarea caracterului lor, care se poate produce doar expunandu-se emotional (fiind vulnerabili) si asumandu-si raspunderea pentru nesiguranta lor. Din pacate, Rosii isi ascund nesiguranta asa de bine incat putini recunosc ca trebuie sa creasca emotional. Li se permite adesea sa alunece emotional, pentru ca sunt asa de incapatanati. Majoritatea oamenilor sunt doritori sa investeasca energia necesara pentru a le face fata. Rosii abia asteapta sa se arunce de pe cea mai inalta platforma si sa urce cel mai dificil munte pentru asi mentine imaginea competenta si sigura.

Galbenii reusesc adesea sa mentina un snobism social superficial, protejandu-se astfel de expunerea reala, intima a nesigurantei lor. E mai putin probabil ca Albii si Albastrii sa faca efortul de a-si ascunde incertitudinile.

In consecinta, cand ne uitam la increderea de sine, presupunem ca Rosii si Galbenii par mai puternici decat Albastrii si Albii. Poate ca Rosii si Galbenii mentin imagini puternice de sine deoarece societatea (mai ales parintii si profesorii) percep comportamentul initial al Rosilor s Galbenii ca fiind puternic si ii trateaza ca atare. Ca rezultat, Rosii si Galbenii dezvolta teoretic o grija si mai mare de sine. Albastrii si Albii isi arata in mod deschis incertitudinile si societatea le raspunde adesea intr-o maniera protectoare, prevenitoare sau binevoitoare. Acest fapt incurajeaza un model pe viata de umilire de sine si /sau martiraj.

Din pacate, Rosii si Galbenii adesea cad prada "unui sindrom de multumire de sine". Poate se simt asa se bine in legatura cu ei insisi, incat aluneca prin viata mai degraba decat sa se lupte sa castige mai mult respect de sine. Acest respect de sine vine doar din confruntarea unor neadecvari personale si din decizia de a avea o contributie in viata celorlalti. Pe de alta parte, Albastrii si Albii pot dezvolta o mai profunda grija de sine mai tarziu in viata deoarece ei isi recunosc si accepta propriile deficiente si fac efortul necesar pentru a se simti bine in legatura cu ei insisi. Din pacate, unii se simt coplesiti de sentimentele proprii de neadecvare si traiesc intreaga lor viata cu teama si complexe de vinovatie.

Toate personalitatile isi gasesc parerea buna despre sine numai dupa o analiza cinstita de sine, urmata de un angajament de iubire pentru a promova binele lor si al celorlalti. Parerea buna despre sine se castiga pas cu pas si adesea dureros, riscand expunerea in fata celorlalti. Multi indivizi sunt doritori sa aiba relatii superficiale pentru a evita sa-si arate trasaturile negative de personalitate si/sau defectele de caracter. Oamenii cu caracter dau o valoare destul de mare parerii bune despre sine pentru a continua sa o puna la bataie de-a lungul diferitelor etape ale vietii.

IMPLICARE VERSUS IZOLARE

Rosii si Galbenii sunt energici si se concentreaza direct pe lucrurile practice si pe indatoriri. (Amintiti-va, pentru Galbeni indatorire inseamna adesea joaca.) Albastrii si Albii tind sa creada in termeni de trecut si viitor, in vreme ce Rosii si Galbenii se preocupa mai mult de prezent. Albastrii si Albii sunt visatorii cu ochi deschisi si sunt adesea preocupati.

Trebuie sa permitem Rosilor si Galbenilor orientarea lor spre indatoriri. Albastrii si Albii au nevoie de timp pentru creativitate sau reflectie linistita. Imbogatim relatiile cand incurajam oportunitatile pentru ca indivizii unei relatii sa-si urmeze propriul stil de viata. Ar putea fi mai distructiv decat productiv sa ceri ca un Galben sa reflecteze in liniste prea mult daca individul nu este pregatit pentru o astfel de experienta.

Educatorii (de obicei Albastrii) pot sa-si obstructioneze studentii Rosii daca refuza sa le dea sarcini de conducere. Majoritatea Albastrilor se vor simti frustrati daca nu li se lasa tipul necesar pentru a medita si a planui inainte de a actiona sau de a lua o decizie. Albii de obicei se incapataneaza si tac cand li se ordona sa se miste mai repede sau sa actioneze agresiv in legatura cu un proiect. Fiecare culoare raspunde foarte eficient cand i se permite, pe buna dreptate, sa-si foloseasca stilul preferat.

STILUL TERAPEUTIC DE INTERVENTIE

Fiecare psihoterapeut are oportunitatea sa slujeasca in rolul de "agent de schimb". Pentru a fi eficient, aprobarea trebuie sa se potriveasca cu nevoile speciale ale pacientului. Exista o corelatie intre personalitatea pacientului si stilul interventiei. Rosii si Albii sunt initial mai receptivi la procesul de schimbare. Rezistenta este mai putin directa si dura la Albastrii decat la Rosii. Intensitatea rezistentei este, oricum, aproape egala. Pe de alta parte, este mult mai probabil ca Galbenii sa afirme ca sunt mai receptivi la schimbare decat sunt Albii. Oricum, ambele categorii par a fi in general receptive si doritoare sa adopte stilurile lor de viata.

Tocmai opusul este adevarat in legatura cu aceste personalitati cand vine vorba sa urmeze si sa definitiveze procesul de schimbare. Este mult mai probabil ca Rosii si Albastrii sa se dedice cu succes procesului de schimbare de indata ce rezistenta lor este inlaturata. Galbenii si Albii sunt mult mai inclinati sa alunece inapoi in vechile tipare de comportament sau sa se simta nemotivati sa incheie procesul de schimbare.

Terapeutic, Albastrii si Rosii cer raspunsuri. Solicita metode specifice, solutii si o directie de urmat de indata ce se decid sa se schimbe. Ei cer terapie comportamentala ce se concentreaza pe diferite teme de rezolvat acasa si asteptari. Cel mai frustrant aspect al terapiei pentru ei este constientizarea ca terapeutul nu va concepe si nu poate concepe pentru ei un proces comportamental specific cu succes pe termen lung. Ei au mai mult nevoie de o ajustare atitudinala.

Terapia atitudinala ii forteaza sa-si analizeze motivele si sa-si curateasca perceptiile nesanatoase. Rosii sufera cel mai adesea de mesaje emotionale incoerente cum ar fi incertitudini ascunse, blocarea comunicarii, sau straturi si ani de furie negata. Albastrii sufera cel mai adesea de gandire irationala. Cel mai adesea s-au sprijinit asa de mult pe "muschii lor emotionali", incat abilitatea lor de a gandi rational este serios afectata. Acest proces de reajustare atitudinala ia mai mult timp si necesita mai multa rabdare decat procesul comportamental. In consecinta, Rosii si Albastrii sunt adesea frustrati din cauza psihoterapiei.

In consecinta, abordarea terapeutica pentru Albi si Galbeni este mai directa si mai comportamentala. Este tipul de terapie pe care Rosii si Albastrii o prefera. In general, Galbenii si Albii au atitudini pozitive si receptive, dar disciplina si motivatia lor lasa mult de dorit. Ei solicita sprijin permanent cu tehnici noi pentru a aborda eficient viata. Este provocator in mod special sa lucrezi cu un cuplu care necesita diferite abordari (ex., un cuplu Galben - Rosu). Rosul pretinde adesea ca terapeutul il ataca pe el sau o ataca pe ea prea mult in timpul sedintei. Galbenul se plange ca el sau ea are mai multe teme decat Rosul dupa incheierea sedintei.

Galbenii si Albii au nevoie sa se vada pe ei insisi indeplinind scopuri si disciplinindu-se ei insisi foarte mult pe o lunga perioada de timp pentru a creste parerea lor buna despre sine si pentru a dezvolta stiluri de viata sanatoase. Dandu-i unui Rosu sau unui Albastru mai multe hobiuri sau indatoriri nu-i va creste cu mult parerea buna despre sine. Ei sunt deja indemnati sa realizeze si sa produca, si probabil nu simt ca ceea ce fac este destul de bun. Trebuie sa constientizeze mai mult sentimentele si gandurile de auto-flagerare (Albastrul) sau de aroganta (Rosul) pentru a fi mai usor acceptati de ei insisi si de ceilalti.

In concluzie, Rosii si Albastrii vor actiune directa si modificare de comportament. Cel mai adesea obtin o ajustare atitudinala ce necesita mult timp si cu care trebuie sa se lupte. Galbenii si Albii vor o abordare atitudinala relaxata. Ei obtin un proces direct, ce necesita implicare si modificare a comportamentului si acesta li se pare chinuitor. De indata ce accepta o filozofie tip "nici durere, nici castig", isi pot modifica comportamentul.

Albastrii si Albii sunt mai putin comunicativi, in vreme ce Rosii si Galbenii impartasesc in general abilitati deosebite de comunicare. (Tipul puternic, tacut este Albul.) Rosii si Galbenii tind si ei sa gandeasca foarte rapid de unii singuri, in vreme ce Albastrii si Albii petrec mult timp certandu-se pe ei insisi pentru ca n-au gasit cea mai buna replica la momentul conversatiei. Spiritul lor creativ face sa gaseasca adesea cele mai bune replici. Din pacate, gandul a venit cu doua zile intarziere.

S-a sugerat ca o viata necercetata nu merita traita. Daca ne cunoastem pe noi insine, da calatoriei noastre prin viata mult mai mult sens pentru noi si pentru ceilalti. In acelasi timp ne cresc oportunitatile de a schimba acele limitari ce inhiba abilitatea noastra de a contribui. Ne cresc oportunitatile de a dezvolta puteri care ne definesc unicitatea in modul in care si cu ce contribuim. Cu noroc, veti fi receptivi in a invata despre voi insiva si in a intelege cele din jur pe masura ce ne uitam la combinatiile specifice de culori.

ESTE IMPORTANT SA INTELEGEM TOATE PERSONALITATILE PENTRU A APRECIA MODUL IN CARE NOI SI CEILALTI VEDEM LUMEA. Nimic din natura nu functioneaza bine in vid. Fiecare personalitate se bazeaza pe celelalte pentru a experimenta pe deplin culoarea sa adevarata. Invatati despre personalitati fara sa le judecati. Incercati sa apreciati puterile unice si limitele la ceilalti. Intariti-va limitele inerente pentru a va intelege mai bine cu ceilalti. Limitele pot deveni puteri. Luptati sa recunoasteti legatura naturala sau rezistenta pe care diferitele personalitati o experimenteaza. Potrivit rugaciunii Sf.-lui Francisco d'Assisi, "recunosc ca (noi) nu cautam atat de mult sa fim intelesi, cat sa intelegem."

Urmatoarea diagrama ilustreaza similitudinile si diferentele dintre personalitati din tot spectrul de culori.

CONEXIUNILE INTRE PERSONALITATI

ROSU ← Necomplementare → ALBASTRU

Opuse

↑ ⁄ ↑

Complementare Complementare Complementare

Similitudini Opuse Similitudini

↓ ⁄ ↓

GALBEN ← Confortabile → ALB

Opuse

Sa explicam aceasta diagrama. Prin definitie, complementar sugereaza un adaos in scopul de a" adauga cu scopul de a sau "furnizand ceea ce lipseste". Prin definitia literala, deci, fiecare culoare este complementara fiecarei alte culori cu puterile ei innascute. Oricum, aceasta diagrama prezinta o definitie mai permisiva pentru a ne ajuta sa intelegem realitatile combinatiilor de culori, mai degraba decat o simpla teorie.

Unele culori seamana mai mult cu altele. Rosii si Galbenii impartasesc abilitati comunicative foarte bune, insensibilitate si orientarea spre actuni pozitive. Albastrii si Albii sunt asemanatori in ceea ce priveste preferinta lor de a nu vorbi, sensibilitatea si dorinta de a avea grija de ceilalti. Cand personalitatea unui individ este o combinatie de Rosu -Galben sau Albastru-Alb, combinatia li se pare foarte confortabila.

Unele culori sunt opuse, dar apeleaza unele la altele pentru sentimentul de implinire si pentru ca le face sa se simta intregi. Rosilor si Albilor le place orientarea practica a relatiilor si se bazeaza pe fapte si bun simt pentru as lumina calea. Ei impartasesc perceptii asemanatoare referitoare la putere, entuziasm si pozitia de leader. Albastrii si Galbenii cauta reciproc intimitatea, romantismul si fantezia. Ambele seturi de culori ofera un echilibru natural prin ele insele. In consecinta, Rosii-Albii si Albastrii-Galbenii sunt cei mai inclinati sa se afle in relatii devotate unul cu celalalt. Oricum, cand un individ are unul din aceste combinatii in sine, acesta gaseste o crapatura permanenta pe care sa se focalizeze si trebuie sa se dedice motivului dominant pentru a gasi armonie in atitudinile si comportamentul sau.

Unele culori nu gasesc o combinatie natural complementara si/sau confortabila din nastere. Combinatiile Rosu-Albastru si Alb-Galben se afla in aceasta categorie. Rosii si Albastrii experimenteaza in general cel mai mare conflict deoarece (1) pentru ca sunt personalitati puternice si (2) impulsurile lor innascute, una pentru putere, una pentru intimitate, ofera un amestec ciudat. Oamenii cu personalitate Rosie-Albastra experimenteaza aceeasi ciudatenie in ei insisi dupa cum doi indivizi cu personalitati Rosie si Albastra simt in relatia lor. Trebuie sa munceasca mai mult asupra propriului caracter pentru a facilita puterea potentiala a acestei conexiuni necomplementare.

Combinatiile Alb-Galben nu se completeaza una pe cealalta. Fiecare este lenes si este putin probabil sa se angajeze in afaceri sau sa se casatoreasca, deoarece fara o dezvoltare mai ampla a caracterului, le lipseste la amandoua puterea de a avea succes intr-o relatie asumata. Desi combinatiile Rosu-Albastru sunt neconfortabile, este mult mai probabil sa se conecteze decat Albii si Galbenii. Oricum, un individ cu amestecul Alb-Galben se bucura de abilitati cu oamenii foarte bune si rar simte un conflict interior puternic, deoarece fiecare personalitate este din nastere blanda.

Filmul clasic Pe aripile vantului, realizat dupa convingatorul roman, castigator al Premiului Pulitzer, ne ofera o prezentare vie a culorilor in relatii. Personajele principale reprezinta diferite personaje si ne ofera un portret vizual al modului cum culorile interactioneaza.

Scarlett O'Hara era un rosu. Influentata de putere si de vointa puternica de a avea dreptate, si-a orchestrat minunat supravietuirea in timpul Razboiului Civil. Marea ei iubire a fost Rhett Butler, al carui stil de viata charimatic si flamboaiant ilustra personalitatea Galben. Atractia lui pentru Scarlett a fost in cele din urma condamnata, pentru ca ea nu a putut niciodata oferi legatura emotionala pe care si-o dorea el.

Ashley intruchipa loialitatea si moralitatea inalta a albastrului. El a respins permanent avansurile romantice ale lui Scarlett, in ciuda atractiei pe care o simtea pentru ea, deoarece el i-a simtit incertitudinile emotionale si ca ea ar fi fost nepotrivita pentru nevoia lui de intimitate curata.

Melanie, pe de alta parte, oferea pace si sprijin celor trei personaje. Ea reprezenta culoarea alb. Niciodata nu l-a suspectat pe Ashley sau pe Scarlett de nimic, considerand ca avea un comportament moral si adecvat. Ea a aparat-o pe Scarlett in fata dusmanilor ei. L-a primit cu caldura pe Rhett in familie. L-a iubit pe Ashley pana la ultima suflare. Este interesant ca Rhett si Ashley (Galben si Albastru) erau chiar compatibili, in ciuda trecutului lor diferit.

Fiecare personaj intruchipeaza esenta personalitatilor in cadrul unor relatii. Culorile lor defineau preferintele, limitele si motivatiile lor. Relatiile lor erau decise chiar inainte de a se fi intalnit.

Acum sa ne uitam la anumite relatii. Urmatoarele comparatii ofera un ghid rapid pentru modul in care diferitele personalitati interactioneaza in formele lor cele mai neslefuite si mai naturale. Daca aveti o personalitate dezvoltata, puteti descoperi ca unele din afirmatii nu mai reflecta in totalitate stilul vostru curent. Observati doar cum dezvoltarea caracterului vostru a inlocuit limitele personalitatii si a adaugat noi dimensiuni vietii voastre. Cu rare exceptii, motivele, nevoile, si dorintele raman la locul lor. Ceea ce incercati aici este sa identificati cum voi (si cei la care tineti) sunteti motivati si ce stil ar trebui sa alegeti in interactiunea cu ceilalti.

Acesta este sansa voastra de a va vedea pe voi insiva si modul in care relatiile voastre se leaga. Analizeaza motivele, nevoile, dorintele si comportamentele si determinati-va propria compatibilitate.

CURCUBEU

Cautati diferitele combinatii pe care le intalniti in viata. Intrebati-va de ce cautati anume combinatii. Ganditi-va cum combinatiile de culori ale parintilor vostri si ale voastre v-au afectat vietile. Reflectati asupra relatiei dintre angajatorii (angajatii vostri) si voi insiva. Incercati sa intelegeti cum personalitatea voastra influenteaza si este influentata de altii. Cum va afecteaza diferitele combinatii? Care combinatie se simte cel mai bine cu voi? De ce raspundeti la anumite culori mai mult decat la altele? De ce este o casa curata asa de importanta pentru un individ si asa de neinsemnata pentru altul? Termenul de scandalagiu chiar inseamna pentru voi lucrurile ingrozitoare pe care el sau ea le spune? Cum acceptam sau redirectionam lenea la altii, de ce ma apropii de oameni care cheltuiesc bani din abundenta, in vreme ce eu economisesc tot ce castig?

Ganditi-va la minunatele posibilitati pe care le aveti pornind de la aceste reflectii in viata voastra. Daca alegeti un candidat pentru o slujba sau incercati sa intelegeti ceva din relatia parinte-copil, conexiunea curcubeu este de nepretuit. Determinand adancimea caracterului cuiva este un lucru important pentru a-i intelege pe oameni ca indivizi unici. Oricum, putem sa fim siguri ca toti oamenii actioneaza cel mai bine in cadrul personalitatii sale. De aceea, in ciuda limitelor evidente, fiecare culoare le are, putem in general sa avem incredere ca ne vom purta, cel putin intr-o anume masura, intr-o maniera consecventa cu grupa noastra de personalitate si culoare definita.

Fiecare combinatie de personalitate aduce cu sine un set unic de puteri si limite. Caracterul dezvoltat si o intelegere a personalitatilor innascute ne permite sa facem fata nevoilor specifice ale fiecarei combinatii specifice, fie ca este in rolul de prieten, iubit, parinte, angajator sau copil. A invata sa facilitezi relatiile fara a aduce vreo vatamare integritatii noastre este esential pentru succesul nostru in viata.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1071
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved