CATEGORII DOCUMENTE |
Astronomie | Biofizica | Biologie | Botanica | Carti | Chimie | Copii |
Educatie civica | Fabule ghicitori | Fizica | Gramatica | Joc | Literatura romana | Logica |
Matematica | Poezii | Psihologie psihiatrie | Sociologie |
Depresia
Boli rezultate datorita depresiei mintale. - O atitudine multumita si un spirit voios inseamna sanatate pentru trup si putere pentru suflet. Depresia, tristetea si confuzia reprezinta cauza cea mai prolifica a bolilor fizice. - 1T 702 (1868)
Multe dintre bolile care afecteaza sanatatea oamenilor sunt rezultatul depresiei mintale. - MH 241 (1905)
Inlaturarea depresiei psihice grabeste vindecarea fizica. - Deoarece iubirea lui Dumnezeu este atat de mare si atat de statornica, bolnavii trebuie incurajati sa se increada in El si sa fie voiosi. Anxietatea tinde sa produca slabiciune si boala. Daca bolnavii isi vor invinge starile depresive si teama, perspectiva vindecarii lor va fi mai buna, deoarece "ochiul Domnului priveste peste cei ce. nadajduiesc in bunatatea Lui" (Psalmii 33,18). - MH 229 (1905)
Depresia ca rezultat al unei mandrii respingatoare. - Unii manifesta un spirit distant si rece si o mandrie respingatoare, care ii inhiba pe cei ce se afla in sfera lor de influenta. Aceasta atitudine este contagioasa; ea creeaza o atmosfera care risipeste bunele intentii; blocheaza spiritul natural al simpatiei, cordialitatii si iubirii omenesti si, sub influenta ei, oamenii sunt frustrati, iar dorinta lor de a fi sociabili si generosi este anihilata.
Aceasta stare de depresie nenaturala afecteaza nu numai sanatatea spirituala, ci si sanatatea fizica. Confuzia si raceala unei asemenea atmosfere nesociabile se reflecta in infatisarea exterioara. Fetele celor ce sunt binevoitori si intelegatori vor straluci de lumina adevaratei bunatati, in timp ce infatisarea acelora care nu cultiva ganduri bune si motive neegoiste va trada sentimentele ascunse din inimile lor. - 4T 64 (1876)
Depresia mintala cauzata de lipsa aerului proaspat din incaperile inchise. - Efectele produse de lipsa aerului si a ventilatiei in incaperile inchise sunt urmatoarele: organismul isi pierde vigoarea si sanatatea, circulatia sanguina este precara, sangele circula cu dificultate in organism, deoarece nu este purificat si vitalizat de aerul curat si proaspat de afara. Mintea devine confuza si deprimata, iar sistemul nervos este iritat, fiind posibila aparitia starilor febrile si a altor suferinte acute. - 1T 702, 703 (1868)
Confuzia si depresia rezultate din insuficienta oxigenului. - Plamanilor trebuie sa li se asigure o cat mai mare libertate. Capacitatea lor de respiratie depinde de libertatea de miscare, si daca plamanii sunt comprimati sau blocati, aceasta capacitate se diminueaza. De aceea, cei ce desfasoara o activitate sedentara vor suferi efecte negative, in special daca obisnuiesc sa stea incovoiati. Aceasta pozitie face imposibila o respiratie profunda. Respiratia superficiala devine curand un obicei instinctiv, iar plamanii isi pierd elasticitatea.
Ca urmare, organismul va fi alimentat cu o cantitate insuficienta de oxigen. Sangele va deveni mai vascos si va circula greu. Substantele toxice care ar fi trebuit eliminate prin expiratie vor fi retinute in corp, iar sangele va deveni impur. Nu numai plamanii sunt afectati datorita respiratiei deficitare, ci si stomacul, ficatul si creierul. Pielea isi pierde supletea, digestia este intarziata, inima oboseste, creierul este intunecat, gandurile devin confuze, tristetea se asterne in suflet, intregul organism ajunge deprimat si inactiv si este deosebit de predispus la boala. - MH 272, 273 (1905)
O respiratie buna linisteste nervii. - Pentru a beneficia de un sange bun, trebuie sa respiram bine. Inspirarea profunda si ampla a aerului curat, care umple plamanii cu oxigen, purifica sangele. Acesta dobandeste o culoare deschisa si transmite un flux datator de viata fiecarei parti a organismului. O respiratie buna linisteste nervii; stimuleaza apetitul si asigura o digestie mai buna; iar somnul va fi profund si odihnitor. - MH 272 (1905)
Hidropizia si o suferinta cardiaca tindeau sa produca stari depresive lui Ellen White. - Suferinta fizica ma apasa greu. Ani de zile am fost afectata de o suferinta cardiaca, ce avea tendinta de a-mi provoca stari depresive si de a risipi credinta si curajul. - 1T 185 (1859)
Folosirea unor puteri imprumutate conduce la depresie. -Datorita obiceiurile necumpatate cultivate in camin, organele digestive devin incapabile de a prelucra hrana care, in curand, va inceta sa satisfaca apetitul. O data inradacinate, obiceiurile nesanatoase genereaza dorinte nestapanite dupa o alimentatie mai excitanta. Ceaiul si cafeaua produc un efect imediat. Sub influenta acestor otravuri, sistemul nervos este iritat si, in anumite situatii, in perioada de inceput, intelectul pare inviorat si imaginatia mai vie. Datorita faptului ca aceste stimulente produc rezultate atat de agreabile, multi ajung la concluzia ca au realmente nevoie de ele, dar intotdeauna exista reactii adverse.
Sistemul nervos nu face decat sa imprumute, pentru prezent, putere din resursele viitoare, iar aceste stari de inviorare temporara sunt urmate de stari depresive. Senzatia imediata de bunastare, obtinuta in urma consumului de ceai sau cafea, constituie o dovada a faptului ca ceea ce pare a fi putere nu este decat excitatie nervoasa si, prin urmare, reprezinta un prejudiciu adus sistemului nervos. - CTBH 31, 1890. (CG 403)
O atitudine respingatoare si rece in casatorie este o cauza a depresiei. - Cand te-ai casatorit, sotia ta te-a iubit. Organismul ei era deosebit de sensibil; cu toate acestea, cu eforturi din partea ta si cu mai mult curaj din partea ei, sanatatea ei nu ar fi trebuit sa ajunga in starea in care se afla acum. Dar atitudinea ta rece si respingatoare, asemenea unui aisberg, a inghetat canalele iubirii si afectiunii. Spiritul tau distant si dispozitia ta de a cauta greseli au fost asemenea brumei ce cade peste o floare sensibila. Aceasta i-a inghetat petalele si aproape ca a distrus viata plantei. Dragostea ta pentru lume consuma toate trasaturile bune ale caracterului tau.
Sotia ta are o fire total diferita si este mult mai binevoitoare. Dar atunci cand si-a manifestat inclinatiile ei generoase, chiar si in lucrurile nesemnificative, tu te-ai simtit ofensat si ai mustrat-o. Datorita spiritului tau ranchiunos, ai facut ca sotia ta sa simta ca este o povara costisitoare pentru tine si ca nu are nici un drept sa-si manifeste generozitatea pe cheltuiala ta. Toate aceste lucruri sunt atat de descurajatoare, incat ea a ajuns disperata si neajutorata si, neavand curajul si energia de a se opune, nu poate decat sa se consume in interiorul ei pana la epuizare. Nervii ei sunt chinuiti de suferinta. Daca viata ei de camin ar fi fost buna, sotia ta s-ar fi bucurat de sanatate. Dar in viata ta de camin, demonii au fost asemenea unor oaspeti de seama, triumfand datorita nefericirii familiei voastre. - 1T 696 (1868)
Starile depresive, rezultate ale excesului sexual. - Foarte multe familii traiesc intr-o stare dintre cele mai nefericite, deoarece sotul si tatal permite ca instinctele animalice ale firii sa domine asupra naturii morale si intelectuale. Ca rezultat, adesea, atmosfera caminului este marcata de un simtamant de deprimare si letargie, dar rareori este constientizat faptul ca la originea acestei stari se afla propria lor conduita necorespunzatoare. Dumnezeu ne-a incredintat o responsabilitate sfanta, aceea de a ne pastra spiritul si trupul in curatie, ca sa putem fi o binecuvantare pentru omenire si sa fim capabili de a indeplini o lucrare desavarsita in slujba Lui.
Apostolul a rostit un mesaj de avertizare: "Deci pacatul sa nu mai domneasca in trupul vostru muritor, si sa nu mai ascultati de poftele lui" (Romani 6,12). El continua sa ne avertizeze, spunandu-ne ca "Toti cei ce se lupta la jocurile de obste, se supun la tot felul de infranari" (1Corinteni 9,25). Apostolul ii indeamna pe toti cei ce pretind ca sunt crestini sa infatiseze inaintea Domnului trupurile lor ca pe o "jertfa vie, sfanta si placuta lui Dumnezeu" (Romani 12,1). El spune despre sine: "Ci ma port aspru cu trupul meu, si-l tin in stapanire, ca nu cumva, dupa ce am propovaduit altora, eu insumi sa fiu lepadat" (1Corinteni 9,27). - 2T 381 (1870)
Succesul poate fi urmat de o depresie temporara. - Ilie a suferit una dintre reactiile ce pot urma adesea dupa o perioada de manifestare a unei credinte puternice si dupa un mare succes. El s-a temut ca reforma inceputa pe Carmel nu va fi durabila si era coplesit de descurajare. Pe varful Pisga fusese plin de entuziasm, dar acum se afla in vale. Cand se afla sub influenta inspiratiei Celui Atotputernic, Ilie a infruntat cea mai severa incercare a credintei, dar in acest timp al descurajarii, incoltit de amenintarile rasunatoare ale Izabelei, cand Satana parea sa castige prin uneltirile acestei femei imorale, el si-a pierdut simtamantul sigurantei si al dependentei de Dumnezeu. Ilie a trecut printr-o perioada de entuziasm excesiv, iar reactia depresiva era teribila. - PK 161, 162 (1917)
Stapanirea de sine in perioadele depresive. - Mama poate si trebuie sa faca totul pentru a-si stapani nervii si atitudinea in perioadele de depresie; chiar si atunci cand este bolnava, daca invata sa-si exercite stapanirea de sine, ea poate fi binevoitoare si voioasa si va fi capabila sa suporte mai mult zgomot decat si-ar fi imaginat ca este posibil. Mama nu trebuie sa se comporte in asa fel, incat mintea tanara si sensibila a copiilor sa fie tulburata datorita starilor ei depresive, determinandu-i sa se simta in caminul lor ca intr-un mormant, iar in camera mamei, ca si cum s-ar afla in cel mai intunecat loc de pe fata pamantului. Prin exercitarea vointei, mintea si nervii isi pot recapata buna dispozitie si forta. In multe situatii, puterea vointei se va dovedi cel mai eficient calmant al nervilor. - 1T 387 (1863)
Doua extreme ale comportamentului. - Aceia care nu considera ca a-si disciplina mintea, astfel incat aceasta sa staruie numai asupra unor subiecte placute, reprezinta o datorie religioasa se vor afla intr-una dintre urmatoarele doua extreme: fie vor fi exaltati printr-o antrenare continua in amuzamente, distractii, conversatii frivole, rasete si glume, fie vor fi deprimati, trecand prin incercari si conflicte sufletesti ciudate, pe care putini le-au experimentat sau le pot intelege. Acestia pot pretinde ca sunt crestini, dar se insala singuri. - ST, 23 octombrie 1884. (CH 628, 629)
Puterea descurajatoare sau incurajatoare a unei pagini. - Sotul meu a depus o munca neobosita pentru a aduce domeniul publicatiilor in stadiul prezent de prosperitate. Am vazut ca el a beneficiat din partea fratilor sai de mult mai multa simpatie si dragoste decat crezuse. Ei cerceteaza publicatiile cu nerabdare, pentru a gasi articolele semnate de el. Daca in scrierile sale exista un ton de simpatie si intelegere si daca transmit un mesaj incurajator, inimile lor sunt usurate, iar unii isi exprima prin lacrimi simtamintele de bucurie. Dar, daca articolele sunt marcate de tristete si confuzie, infatisarea fratilor si surorilor care le citesc devine trista, iar spiritul ce caracterizeaza scrierile se reflecta asupra cititorilor. - 3T 96, 97 (1872)
Un om descurajat este o povara pentru sine insusi (sfat adresat unui student la medicina). - Mi s-a descoperit faptul ca in clasele voastre de misionari medicali exista unii participanti care ar trebui sa se straduiasca, mai inainte de toate, sa se inteleaga pe ei insisi, sa evalueze eforturile necesare pentru realizarea obiectivelor propuse, iar atunci cand incep sa zideasca, sa fie siguri ca vor putea duce lucrarea la bun sfarsit. Sa nu-L dezonoram pe Dumnezeu epuizand omul in procesul de educare; deoarece un om descurajat si istovit este o povara pentru el insusi.
Daca in cadrul pregatirii scolare, cineva isi asuma un efort intelectual suprasolicitant si se expune pericolului de a-si pierde sanatatea si viata prin incalcarea legilor naturii, crezand ca Dumnezeu il va sustine in toate planurile lui, el actioneaza impotriva luminii pe care ne-a dat-o Dumnezeu. Natura nu tolereaza abuzurile. Ea nu va ierta nici unul dintre prejudiciile aduse minunatei si delicatei masinarii a organismului omenesc. - Lt 116, 1898. (MM 79)
Disperarea ascunsa sub aparenta bravadei. - Un copil care este pedepsit prea des pentru o anumita greseala ajunge sa considere acea greseala ca fiind ceva inevitabil si impotriva caruia nu mai are nici un rost sa lupte. In felul acesta, apar descurajarea si disperarea, ascunse adesea sub aparenta indiferentei sau a bravadei. - Ed 291 (1903)
Biruinta costa efort (sfat adresat unei familii). - Voi puteti fi o familie fericita, daca faceti lucrarea ce v-a fost data de Dumnezeu si daca va indepliniti datoria care v-a fost incredintata de El. Domnul nu va realiza in locul vostru partea pe care v-a lasat-o voua s-o faceti. Fratele C este demn de mila. El s-a simtit nefericit atat de mult timp, incat viata insasi a devenit o povara. Nu trebuia sa se intample astfel. Imaginatia lui este bolnava, iar el si-a ocupat atentia atat de mult timp cu imagini intunecate, incat, daca se confrunta cu situatii potrivnice sau dezamagiri, el isi imagineaza ca totul se prabuseste, ca va ajunge nevoias, ca totul va merge impotriva lui si ca incercarile lui sunt mai grele decat ale oricarui alt om de pe pamant. In felul acesta, viata sa este ruinata. Cu cat se adanceste intr-un asemenea mod de gandire, cu atat isi inrautateste atat propria lui viata, cat si pe a acelora din preajma lui.
El nu are nici un motiv sa gandeasca astfel; simtamintele lui sunt rezultatul lucrarii lui Satana. El nu trebuie sa ingaduie ca mintea sa-i fie condusa in felul acesta de catre vrajmas, ci sa-si abata atentia in mod categoric de la scenele intunecate si confuze si sa-si indrepte privirile spre imaginea iubirii Mantuitorului, spre slava cerului si spre bogatiile mostenirii pregatite pentru toti cei umili si ascultatori, care au inimi multumitoare si o incredere statornica in fagaduintele lui Dumnezeu. Pentru o asemenea schimbare vor fi necesare eforturi si o lupta serioasa din partea lui; dar ea trebuie realizata. Atat fericirea voastra prezenta, cat si cea viitoare depind in intregime de modul in care va orientati atentia in mod hotarat spre lucrurile placute si incurajatoare, indepartandu-va privirile de la imaginile intunecate si ireale, spre binecuvantarile pe care Dumnezeu le-a presarat pe calea vietii voastre si dincolo de acestea, spre cele nevazute si vesnice. - 1T 703, 704 (1868)
Roadele unor previziuni intunecoase. - Viata ta este acum extrem de nefericita si plina de previziuni rele. Imagini confuze si intunecoase se desfasoara inaintea ochilor tai si esti coplesit de necredinta. Pe masura ce vorbesti in favoarea necredintei, intunericul din jurul tau devine tot mai dens, iar tu te complaci in meditatia asupra unor subiecte neplacute. Daca altii incearca sa rosteasca cuvinte incurajatoare, tu stingi in ei orice simtamant de speranta, vorbindu-le intr-un mod aspru si afectat. Incercarile si necazurile tale o determina pe sotia ta sa sufere tortura sufleteasca a gandului ca, din cauza bolii ei, ea insasi este o povara pentru tine. Daca adori disperarea si intunericul, tu vorbesti despre ele, starui asupra lor si iti chinuiesti sufletul, acumuland in imaginatia ta tot ceea ce iti poate oferi un motiv de a murmura impotriva familiei si impotriva lui Dumnezeu si tot ceea ce poate face ca inima ta sa semene cu un camp parjolit de foc, lipsit de orice urma de vegetatie si ramas pustiit, cenusiu si gol. - 1T 699 (1868)
Invingerea instabilitatii emotionale. - Tu faci parte dintr-o familie ai carei membri au o gandire dezechilibrata, confuza, deprimata, afectata de circumstante si receptiva la influentele exterioare. Daca nu vei cultiva un mod de gandire optimist, multumitor, fericit si voios, este posibil ca Satana sa ia in stapanire vointa ta. Dar daca vei asculta indrumarile Domnului si nu te vei lasa stapanit de sentimente, daca te vei lasa condus de principii, poti deveni un sprijin puternic pentru biserica din care faci parte. Sa nu ingadui niciodata ca de pe buzele tale sa iasa vreun cuvant de nemultumire, deoarece acesta va fi ca o grindina devastatoare pentru cei din jurul tau. Buzele tale sa rosteasca numai cuvinte iubitoare, cuvinte de multumire si bucurie. - 1T 704 (1868)
Nu trebuie sa fiti sclavii starilor depresive. - Aduceti-va aminte ca viata voastra religioasa nu este menita sa fie doar o influenta printre altele, ci o influenta care domina asupra tuturor celorlalte. Impotriviti-va tuturor ispitelor. Nu faceti nici o concesie cu vrajmasul. Nu ascultati nici una dintre sugestiile pe care acesta le asaza pe buzele unor barbati sau femei. Tinta voastra este biruinta pacatului si nobletea caracterului; dar acestea nu pot fi obtinute daca sunteti deprimati si descurajati. Rupeti legaturile cu care sunteti inlantuiti de Satana. Nu trebuie sa fiti sclavii lui. Domnul a spus: "Voi sunteti prietenii Mei, daca faceti ce va poruncesc Eu". - Lt 228, 1903. (MM 43)
Un remediu sugerat unui pastor suferind de depresie. - Trebuie sa muncesti cu atentie si sa respecti perioadele de odihna. Procedand astfel, iti vei pastra vigoarea fizica si intelectuala si iti vei asigura o activitate mult mai eficienta. Frate F, dumneata esti o persoana nervoasa si actionezi in mare masura sub imperiul impulsului. Perioadele de depresie mintala iti influenteaza foarte mult activitatea. Uneori simti o dorinta de eliberare si crezi ca aceasta se datoreaza faptului ca altii sunt in intuneric sau gresesc sau altor cauze pe care cu greu le poti preciza, iar presiunile pe care le exerciti asupra unor persoane pot produce mari daune. Daca, in aceste perioade de nervozitate, te-ai linisti, te-ai odihni, ai astepta in mod calm interventia lui Dumnezeu si ti-ai pune intrebarea daca nu cumva problema se afla tocmai in tine insuti, ai evita ranirea propriului tau suflet si prejudicierea pretioasei cauze a lui Dumnezeu. - 1T 622 (1867)
O atentie orientata cu insistenta spre lucruri dezagreabile. - Nedreptatea, pe care o vedem pretutindeni in jur, ne face sa fim mult mai fericiti, gandindu-ne la faptul ca Isus este Mantuitorul nostru si ca noi suntem copiii Lui. Prin urmare, de ce sa privim la nedreptatea din jurul nostru si sa staruim gandindu-ne la partea intunecata a lucrurilor? Daca nu le putem rezolva, sa vorbim despre ceva mai inalt, mai bun si mai nobil.
Am putea cobori intr-o pivnita, am putea ramane acolo, cercetand colturile ei intunecoase, am putea vorbi despre intuneric, spunand: "Oh, este atat de intuneric aici!" si am putea continua sa discutam despre acesta la nesfarsit. Dar va deveni locul mai luminos? Oh, nu! Ce ar trebui sa facem? Sa iesim din pivnita; sa iesim din intuneric si sa urcam in camerele luminoase de deasupra, in care salasluieste lumina stralucitoare a fetei lui Dumnezeu.
Stiti ca trupul nostru este alcatuit din hrana pe care o asimileaza. Ei bine, acelasi lucru se intampla si cu mintea. Daca gandurile noastre staruie asupra aspectelor dezagreabile ale vietii, ne vom pierde orice speranta, dar noi dorim sa staruim asupra imaginilor placute ale cerului. Apostolul Pavel spune: "Caci intristarile noastre usoare, de o clipa, lucreaza pentru noi tot mai mult o greutate vesnica de slava" (2 Corinteni 4,17). - MS 7, 1888
Simpatia Domnului Hristos (incurajare adresata unei crestine in varsta care suferea de depresie). - Draga mea sora __, ma doare mult faptul ca esti bolnava si suferi. Dar increde-te in Acela pe care L-ai iubit si caruia I-ai slujit atat de multi ani. El Si-a daruit propria Sa viata pentru omenire si ii iubeste pe toti cei ce se incred in El. Domnul sufera impreuna cu cei ce sufera durerile si tristetea bolii. El simte temerile si panica traite de aceia pe care ii iubeste. Gaseste-ti linistea si pacea in bratele Sale si recunoaste-L ca Mantuitor si Prieten al tau, iar El nu te va parasi si nici nu te va uita niciodata. Multi ani, ai trait intr-o continua dependenta de El, iar sufletul tau se poate odihni in speranta.
Curand vei iesi in fata si vei pasi in randul celor care au crezut in El si Il vei lauda cu glas triumfator. Tot ce ai de facut acum este sa te increzi in mod linistit in iubirea Lui. Nu te teme, Isus te iubeste, iar acum, cand treci prin suferinta si slabiciune, El te ia in bratele Sale, asemenea unui tata iubitor care isi ridica micutii in brate. Ai incredere in El, caci Domnul este Acela in care ai crezut intotdeauna. Oare nu te-a iubit El si nu ti-a purtat El de grija de-a lungul intregii tale vieti de pana acum? Asadar, linisteste-te si odihneste-te in fagaduintele Sale pretioase. - Lt 299, 1904
A nu da frau depresiei. - In timpul meditatiei mele din noapte, conversam cu tine si iti spuneam ca sunt foarte multumita de faptul ca locuiesti intr-o zona atat de favorabila in apropierea sanatoriului. Nu da frau depresiei, ci ingaduie ca influenta mangaietoare a Duhului Sfant sa fie binevenita in inima ta, pentru a-ti aduce consolare si pace.
Sora mea, daca doresti sa castigi victorii importante, priveste lumina care radiaza de la Soarele neprihanirii. Vorbeste despre speranta, despre credinta si multumirile cuvenite lui Dumnezeu. Fii voioasa, plina de speranta in Hristos. Formeaza-ti obiceiul sa Il lauzi pe Dumnezeu. Acesta este un mare remediu atat pentru bolile sufletului, cat si pentru bolile trupului. - Lt 322, 1906
O atmosfera de depresie. - Daca pastorii prin care lucreaza Dumnezeu vin la amvon cand sunt deprimati si descurajati, va spun ca atunci atmosfera din jurul lor va fi asemenea unei perdele de ceata care acopera cerul. Noi trebuie sa inspiram incredere. Buzele noastre sa rosteasca: "Sufletul meu Il mareste pe Domnul, duhul meu se bucura in Dumnezeu, Mantuitorul meu".
Noi trebuie sa dam pe fata un simtamant al prezentei Mantuitorului, increderea ca Domnul este la carma si ca El va avea grija ca nobila corabie sa ajunga cu bine in port. Sa fim constienti de faptul ca, prin noi insine, nu ne vom putea salva nici propriile suflete si nici pe ale altora. Noi nu avem nici o putere de a-i salva pe cei care pier. Isus, Rascumparatorul, este Cel care mantuieste. Noi nu suntem decat niste instrumente ale lucrarii Sale si, in fiecare moment, depindem de Dumnezeu. Menirea noastra este aceea de a descoperi si de a inalta puterea Sa inaintea poporului Sau ales si inaintea lumii, datorita marii mantuiri pe care ne-a daruit-o prin sacrificiul ispasitor si prin sangele Sau. - Lt 19a, 1892
Nu voi fi descurajata. - Uneori sunt foarte incurcata cu privire la lucrurile pe care trebuie sa le indeplinesc, dar nu ma voi descuraja. Sunt hotarata sa adun in viata mea toata stralucirea pe care o pot aduna. - Lt 127, 1903
Inima mea are multe motive de intristare, dar incerc sa nu vorbesc intr-o maniera descurajatoare, deoarece aceia care asculta cuvintele mele ar putea fi tristi, iar eu nu trebuie sa fac nici un gest care sa le mareasca tristetea. - Lt 208, 1903
A strabate prin credinta dincolo de intuneric. - daca ar trebui sa privesc la norii intunecati - necazurile si dificultatile ce apar in calea lucrarii mele -, nu as mai avea timp sa fac nimic altceva. Dar eu stiu ca dincolo de nori se afla lumina si slava. Prin credinta, privirile mele strabat dincolo de intuneric si zaresc gloria. Uneori sunt nevoita sa trec prin dificultati financiare. Dar nu ma ingrijorez pentru bani. Dumnezeu Se ingrijeste de toate nevoile mele. Eu fac tot ce imi sta in putere, iar cand Domnul considera ca cel mai bun lucru pentru mine este sa am bani, El mi-i trimite. - MS 102, 1901
Credinta este o necesitate. - Cand am vizitat Sanatoriul din Paradis Valley, cu aproximativ trei ani in urma, in fiecare dimineata, la ora cinci, le-am vorbit lucratorilor si, la o ora mai tarzie, pacientilor. Printre pacienti, se afla un om care parea deprimat aproape in permanenta. Am inteles ca, teoretic, el accepta doctrinele Bibliei, dar nu putea exercita credinta de care avea nevoie pentru a-si insusi fagaduintele lui Dumnezeu.
Dimineata dupa dimineata, le-am vorbit pacientilor despre credinta si i-am indemnat sa se increada in cuvintele lui Dumnezeu. Cu toate acestea, sarmanul om parea incapabil sa constientizeze propria credinta pe care o avea. Am stat de vorba cu el in particular. I-am prezentat adevarul in toate modalitatile posibile, apoi l-am intrebat daca nu ar putea crede faptul ca Hristos este Mantuitorul lui personal si daca aceasta nu l-ar ajuta. Mantuitorul nostru le-a spus tuturor celor impovarati si truditi: "Luati jugul Meu asupra voastra". Nu purtati jugul propriilor voastre poveri. "Luati jugul Meu asupra voastra si invatati de la Mine; caci Eu sunt bland si smerit cu inima si veti gasi odihna pentru sufletele voastre" (Matei 11, 28.29).
In cele din urma, a venit timpul sa plec si l-am intrebat: "Acum, prietene, ai invatat sa te increzi in Mantuitorul, care a indurat suficient de multa suferinta pentru a putea veni in ajutorul nevoilor fiecarui suflet? Poti si vrei sa crezi in El? Poti sa-mi spui ca ai primit puterea de a crede in Dumnezeu?"
El a privit in sus si a raspuns: "Da, cred. Am credinta".
"Multumiri fie aduse lui Dumnezeu", am raspuns eu. Am simtit ca, desi acolo erau prezente si alte persoane care ascultasera conversatiile mele particulare cu acest om, credinta lui era pentru mine o rasplata deplina pentru toate eforturile mele". - MS 41, 1908
Favorizarea intereselor lui Satana. - Nu va adresati altora, marturisindu-le incercarile si ispitele pe care le suferiti; Dumnezeu este singurul care va poate ajuta. Daca indepliniti conditiile incluse in fagaduintele lui Dumnezeu, aceste fagaduinte se vor implini pentru voi. Daca mintea voastra este ancorata in Dumnezeu, atunci cand asupra voastra vin incercari si ispite, nu veti cadea dintr-o stare de extaz, direct in valea disperarii. Voi nu le veti vorbi altora despre indoieli si nefericire. Nu veti spune: "Nu stiu ce sa fac cu privire la aceasta sau aceea. Nu ma simt fericit. Nu sunt sigur ca ma aflu in posesia adevarului". Nu veti proceda astfel, deoarece ancora sufletului vostru va fi sigura si statornica.
Cand vorbim despre descurajari si nefericire, Satana asculta cuvintele noastre cu o bucurie diabolica, deoarece lui ii face placere sa stie ca vom fi legati cu lanturile sale. Satana nu poate cunoaste gandurile noastre, dar poate observa actiunile noastre, poate auzi cuvintele noastre si, din indelungata sa experienta in cunoasterea neamului omenesc, el isi poate modela ispitele, astfel incat sa profite de punctele slabe ale caracterului vostru. Foarte adesea, noi ii dezvaluim secretele care l-ar ajuta sa castige biruinta asupra noastra. Oh, daca am putea sa ne stapanim cuvintele si actiunile! Cat de puternici am deveni, daca cuvintele noastre ar fi formulate astfel, incat sa nu ne fie rusine sa ne confruntam cu ele in rapoartele ce vor fi prezentate in ziua judecatii! Cat de diferite vor parea ele in ziua Domnului, fata de modul in care ni s-au parut atunci cand le-am rostit! - RH, 27 februarie 1913
Isus intelege simtamintele de disperare. - In ultimele clipe ale agoniei de pe cruce, credinta si speranta lui Hristos se cutremurau, deoarece Dumnezeu indepartase de la El asigurarea acceptarii si a aprobarii care-I fusese acordata pana atunci, in calitate de Fiu Preaiubit al Sau. Atunci, pe cruce, Rascumparatorul lumii Si-a ancorat credinta in dovezile care Il intarisera de fiecare data inainte si care I-au dat siguranta ca Tatal acceptase eforturile Lui si fusese multumit de lucrarea Lui. In agonia Sa de moarte, in timp ce Isi daruia viata Sa pretioasa, Hristos a fost sustinut doar de increderea in Acela a carui slujire a fost dintotdeauna marea Lui bucurie. In acele momente, nu I-a fost acordat nici un raspuns evident, nici o raza luminoasa de speranta nu a venit din nici o directie. In jurul Sau, totul era invaluit de intuneric si apasare. In mijlocul intunericului insuportabil pe care l-a indurat, luand asupra Lui natura umana, Rascumparatorul a golit pana la drojdie cupa amara si tainica. Uitand pana si cea mai stralucitoare speranta si asigurare a triumfului pe care avea sa-L primeasca in viitor, El a strigat cu glas tare: "Tata, in mainile Tale Imi incredintez duhul". Domnul cunostea caracterul Tatalui Sau, cunostea spiritul Lui de dreptate, mila si marea Lui iubire si, intr-un act de supunere totala, Si-a predat intreaga fiinta in mainile Lui. In mijlocul convulsiilor naturii, spectatorii uimiti ai acestor scene au auzit ultimele cuvintele ale Omului ce murea pe Calvar. - 2T 210, 211 (1869)
Dumnezeu nu S-a schimbat. - Noi nu trebuie sa respingem simtamantul de siguranta, ci sa-L laudam pe Dumnezeu pentru aceasta. Iar cand ne simtim deprimati, sa nu credem ca Dumnezeu S-a schimbat. Sa-L laudam tot atat de mult, pe temeiul increderii in cuvantul Sau, si nu in raport cu simtamintele noastre. Voi ati facut legamant sa traiti prin credinta, nu sa fiti condusi de sentimente, deoarece sentimentele se schimba in functie de circumstante. - Lt 42, 1890. (HC 124)
Nu incurajati dispozitia de exprimare a indoielii. - Noi trebuie sa tindem spre desavarsirea caracterului crestin, prin meritele lui Hristos si prin neprihanirea care ne este atribuita prin credinta. Lucrarea noastra de fiecare zi si in fiecare ora este exprimata in cuvintele apostolului astfel: "Sa privim la Isus, Autorul si Desavarsitorul credintei noastre". Daca procedam astfel, gandurile noastre devin mai limpezi si credinta noastra mai puternica, iar speranta noastra este implinita; noi suntem atat de absorbiti de imaginea puritatii Sale, a iubirii Sale si a sacrificiului pe care l-a adus pentru a ne impaca cu Dumnezeu, incat nu mai avem nici o dispozitie sufleteasca pentru a vorbi despre indoieli si descurajari. - 5T 744 (1889)
Adevaratul crestin si depresia. - Adevaratul crestin nu ingaduie interpunerea nici unui rationament omenesc intre sufletul lui si Dumnezeu. Influenta poruncii lui Dumnezeu detine autoritatea asupra simtamintelor si actiunilor lui. Cat de usoara ar deveni calea spre cer, daca fiecare cautator al Imparatiei lui Dumnezeu si al neprihanirii Sale ar fi intotdeauna gata de a face lucrarile lui Hristos! Binecuvantarile lui Dumnezeu s-ar revarsa in sufletul lui si laudele la adresa Domnului s-ar afla neincetat pe buzele lui. Atunci I-ati sluji lui Dumnezeu din principiu. Este posibil ca simtamintele voastre sa nu fie intotdeauna de bucurie; uneori, orizontul experientei voastre este intunecat de nori; dar speranta crestina nu se intemeiaza pe nisipurile miscatoare ale sentimentelor. Aceia care actioneaza in virtutea principiilor vor privi spre slava lui Dumnezeu, dincolo de umbre si intuneric, si se vor increde in cuvantul temeinic al fagaduintei. Ei nu vor fi impiedicati sa-L onoreze pe Dumnezeu, oricat de mare ar fi intunericul ce se asterne in calea lor. Impotrivirile si incercarile nu vor face decat sa le ofere noi ocazii de a-si demonstra sinceritatea credintei si a iubirii lor.
Faptul ca sufletul este cuprins de descurajare nu inseamna ca Dumnezeu S-a schimbat. El este "acelasi ieri, astazi si in veci". Cand vedeti razele luminoase ale Soarelui neprihanirii, va simtiti siguri de favoarea lui Dumnezeu, dar cand norii se abat asupra sufletului vostru, nu trebuie sa simtiti ca sunteti parasiti. Credinta voastra trebuie sa strapunga dincolo de intuneric. Daca ochiul tau este atintit in aceasta directie, tot trupul tau va fi plin de lumina. Bogatiile harului lui Hristos trebuie pastrate neincetat in minte. Credinta voastra sa fie asemenea credintei lui Iov, astfel incat sa puteti declara: "Chiar daca ma va nimici, eu tot ma voi increde in El". Incredeti-va in fagaduintele Tatalui vostru ceresc si aduceti-va aminte de felul in care ati fost tratati de El in trecut, voi si ceilalti slujitori ai Sai; "fiindca toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celor ce-L iubesc pe Dumnezeu". - RH, 24 ianuarie 1888
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 907
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved