Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Istoricul psihiatriei

Psihologie psihiatrie



+ Font mai mare | - Font mai mic



ISTORICUL PSIHIATRIEI


A. Psihiatria stiinta a antichitatii



Medicina sacerdotata a templelor lui Esculet impreuna cu filosofia elena, au reprezentat factorii care au condus la saltul spre sinteza medicinei stiintifice a lui Hipocrate. Alcmeon din Cretona, considera drept centru receptor al senzatiilor creierul si nu inima. Leucip formuleaza principiul cauzalitatii: nimic nu apare in absenta cauzei, totul apare in virtutea necesitatii. Acest principiu este aplicat de catre Hipocrat in medicina sa si in explicarea bolilor psihice. Hipocrat explica omul sanataea si bolile. In conceptia hipocratica boala este rezultatul alterarii creierului prin flegma (bila).


B. Psihiatria medievala si renascentista

Din punct de vedere psihiatric evul mediu este dominat de conceptia posedarii.

Stiinta medievala elena si hipocratica a fost asimilata de medicina araba si transmisa apoi europei occidentale. Arabii au facut primele observatii clinice si experiente cu droguri pe animale in scopul observarii efectelor si a descoperirii antidoturilor. Arabii au organizat spitale la Bagdad si Cairo si au emis teoria influentei reciproce a fizicului si psihicului. In secolul IX apare un tratat asupra melancoliei, se inmultesc spitalele care erau sub forma de azil.

Renasterea

Secolul XVI-XVII reprezinta intoarcerea la cultura antichitatii greco-romane si atfel incepe combaterea conceptiei posedarii. Marinarii lui Columb aduc din haiti sifilisul. Apare o noua boala cu urmari in psihiatrie datorita numarului mare de bolnavi cu afectiune psihica.


C. Psihiatria moderna

Epoca moderna a psihiatriei incepe cu PINEL. La sfarsitul sec XVIII acesta a desfacut lanturile acuzatilor din spitalul Bisetre si a repus problema bolii psihice in cadrul stiintei medievale. Si-a adus aportul prin valorificarea si dezvoltarea studiilor biologice referitoare la ereditate, endocrinologie si studii anatomico-patologice. Contributie importanta in aceasta problema au avut si LASEQUE, ESQUIROL,REGIS si altii.


D. Psihologia contemporana

Debuteaza in sec XX ca reactie la pozitia anterioara. BLEULER, CLAUDE si altii au considerat bolile psihice ca fiind sindroame evolutiste cu o structura si evolutie tipica de etiologie diversa. Contributia lui FREUD a revolutionat psihiatria prin descoperirile sale referitoare la structura si rolul patogen al inconstientului. Se acorda atentie factorilor sociali si de mediu, relatia cu grupul si familia. Este zdruncinata in acest mod conceptia unilaterala asupra bolii psihice avand drept consecinta aparitia unei noi forme de asistenta: azilul si spitalul de psihiatrie.


E. Istoria psihiatriei romanesti

Etapa initiala de asistenta psihiatrica este dominata de mentalitatea primitiva a posedarii prin care cauza bolii psihice o reprezentau fortele malefice supranaturale. Din aceasta perspectiva formele de terapie erau constituite de incantatii, descantece, vraji si administrarea de substante active din plante medicinale (ex. alcaloizi din mac). Aceasta conceptie religioasa asupra bolii psihice a determinat aparitia unor forme de asistenta in incinta sau in imediata vecinatate a manastirilor. Aceste asezaminte numite bolnite sau transformat in ospicii pentru batrani si ospicii pentru nebuni. La manastirea Neamt s-a descoperit un document ce ne informeaza asupra existentei bolnitelor pentru monahii batrani si a bolnitilelor pentru smintiti. Asistenta medicala era asigurata de catre calugari priceputi in ingrijirea bolnavilor si cunoscatori ai medicinei populare .

Principalele ospicii de alienati de pe teritoriul Romaniei din acea vreme:

in Moldova

o      Manastirea Golia pentru femei

o      Ospiciul Manastirii Neamt pentru barbati

In Tara Romaneasca Chiliile de pe langa Biserica Sfintei Vineri

In Bucuresti

o      Manastirea Sarindar

o      Schitul de la Tiganesti

In Oltenia Chiliile din curtea Manastirii Madona Dudu din Craiova




Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 591
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved