Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


MANIA

Psihologie psihiatrie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Mania

Mania deschide portile inimii pentru Satana. - Aceia care se considera indreptatiti sa-si exprime mania sau resentimentele la orice provocare aparenta deschid portile inimii pentru Satana. Daca dorim sa traim in armonie cu Cerul, trebuie sa alungam din suflet amaraciunea si ostilitatea. - DA 310 (1898)



Robi ai pacatului. - "Voi sunteti robii aceluia de care ascultati" (Romani 6,16). Daca ne ingaduim mania, pofta, invidia, ura, egoismul sau oricare alt pacat, devenim robi ai pacatului. "Nimeni nu poate sluji la doi stapani" (Matei 6,24). Daca ii slujim pacatului, nu putem sa-I slujim lui Hristos. Crestinii vor simti imboldurile pacatului, deoarece carnea pofteste impotriva Duhului; dar Duhul lupta impotriva carnii si Se afla intr-un razboi continuu cu aceasta. Aici este necesar ajutorul din partea Domnului Hristos. Slabiciunea omeneasca unita cu puterea divina declara prin credinta: "Multumiri fie aduse lui Dumnezeu, care ne da biruinta, prin Domnul nostru Isus Hristos" (1Corinteni 15,57) - RH, 3 mai 1881. (SL 92, 93)

Mania generata de sensibilitatea morala. - Este adevarat ca si in viata urmasilor lui Hristos exista situatii care justifica o anumita atitudine de indignare. Cand vad ca Dumnezeu este dezonorat si ca lucrarea Lui este facuta de rusine, cand vad ca cei nevinovati sunt nedreptatiti, in sufletul lor se trezeste o indignare sfanta. O asemenea manie, generata de sensibilitatea fata de valorile morale, nu este pacat. -DA 310 (1898)

Mania lui Moise. - Sfaramarea tablelor de piatra nu era altceva decat o reprezentare a faptului ca Israel incalcase legamantul pe care tocmai il facuse cu Dumnezeu. Aceasta manifestare a fost exprimarea unei indignari juste impotriva pacatului, o indignare ce izvora din zelul pentru slava lui Dumnezeu, si nu acea manie instigata de iubirea de sine sau de ambitia ranita. Felul in care s-a maniat Moise este cel la care se refera Biblia cand spune: "Maniati-va, si nu pacatuiti" - RH, 18 februarie 1890. (TM 101)

Mania sfanta a lui Dumnezeu. - Indignarea Domnului Hristos era indreptata impotriva ipocriziei, a pacatelor flagrante prin care oamenii isi nimiceau propriile suflete, inseland poporul si dezonorandu-L pe Dumnezeu. Dincolo de aparentele care ascundeau adevaratele interese ale preotilor si conducatorilor, El a vazut lucrarea unor agenti satanici. Domnul a denuntat pacatul in mod deschis si taios, dar nu a rostit nici un cuvant jignitor si rautacios. El simtea o manie sfanta impotriva printului intunericului, dar nu manifesta o stare de spirit iritata. Tot astfel, crestinul care traieste in armonie cu Dumnezeu si are atributele placute ale iubirii si harului va simti o indignare justa impotriva pacatului; dar nu se va lasa condus de pasiune in replicile adresate acelora care il provoaca. Chiar si atunci cand discuta cu unii care se dovedesc a fi manati de o pasiune josnica in sustinerea unor erori, in Hristos, crestinul va continua sa-si pastreze calmul si stapanirea de sine. - DA 619, 620 (1898)

Unii oameni cultiva mania. - Multi privesc doar partea negativa a lucrurilor; ei amplifica presupusele lor motive de indignare, isi stimuleaza mania si se lasa invadati de un spirit razbunator si de simtaminte de ura, in timp ce, in realitate, nu a existat nici o cauza obiectiva a nemultumirii. Daca rezistati in fata unor asemenea simtaminte, veti experimenta o mare schimbare in relatiile pe care le cultivati cu semenii vostri. - YI, 10 noiembrie 1886

Nerabdarea produce un rezultat dezastruos. - Rostirea cuvintelor pripite in familie are un efect devastator asupra acesteia, deoarece cuvintele pripite ale unuia determina manifestarea aceluiasi spirit in comportamentul celorlalti. Apoi, urmeaza represaliile si justificarile, iar asemenea conversatii se transforma intr-o povara sufleteasca extrem de apasatoare. Toate cuvintele rautacioase se intorc impotriva celui ce le-a rostit si au un rezultat dezastruos pentru sufletul lui. - RH, 27 februarie 1913. (AH 439)

Cuvintele aspre si jignitoare patrund in inima celor carora le sunt adresate si trezesc in ei cele mai rele porniri ale sufletului, ispitindu-i sa incalce poruncile lui Dumnezeu. Aceste cuvinte sunt asemenea unor seminte care vor rodi mai tarziu. - Lt 105, 1893. (AH 439)

Membrii multor familii au obiceiul de a rosti in mod necugetat cuvinte jignitoare la adresa celorlalti si, pe masura ce este tolerat, obiceiul de a ironiza sau de a vorbi aspru devine din ce in ce mai puternic. In felul acesta, sunt rostite tot mai multe cuvinte cu caracter discutabil, care par a fi inspirate mai degraba de Satana decat de Dumnezeu.    In ochii lui Dumnezeu si ai sfintilor ingeri, cuvintele rostite sub influenta maniei sunt considerate asemenea unor blasfemii. - YI, 20 septembrie 1894. (AH 439)

Primii trei ani ai copilariei. - Daca ingaduiti manifestarea libera a egoismului, a maniei si a pornirilor impulsive in primii trei ani de viata ai copilului, mai tarziu va fi greu sa il invatati sa exercite deplina stapanire de sine. Dispozitia lui sufleteasca va tinde spre rautate si va simti placere in realizarea dorintelor personale, dispretuind disciplina din partea parintilor. Aceste inclinatii rele se vor dezvolta pe masura ce creste, iar la maturitate, egoismul si lipsa stapanirii de sine vor face din el o victima lipsita de orice mijloc de rezistenta in fata relelor ce se dezlantuie in lumea noastra. - HR, aprilie 1877. (Te 177)

Nu mustrati sub influenta maniei. - Dumnezeu manifesta o grija plina de duiosie fata de copii si doreste ca ei sa fie biruitori in fiecare zi. Sa ne straduim cat mai mult sa-i ajutam pe copii sa devina niste biruitori. Sa nu ingaduim ca ei sa sufere din partea membrilor propriilor lor familii. Sa nu permitem ca actiunile si cuvintele noastre sa fie de o asemenea natura, incat sa provoace ura in inimile copiilor. Cu toate acestea, ei trebuie sa fie disciplinati in mod consecvent si corectati atunci cand gresesc, dar niciodata sub influenta maniei. - MS 47, 1908

Unii parinti isi dau frau liber maniei in fata copiilor, iar apoi se intreaba de ce acestia sunt atat de greu de stapanit. Dar la ce altceva s-ar putea astepta? Copiii imita repede si nu fac decat sa aplice lectiile pe care le-au invatat din izbucnirile de manie ale parintilor.

Este posibil sa fiti nevoiti sa-i pedepsiti pe copii folosind nuiaua. Uneori, acest lucru este esential. Dar niciodata, niciodata sa nu-i bateti cand sunteti furiosi. A-i disciplina intr-o asemenea stare de spirit inseamna a comite doua greseli, in loc de a trata una singura. Amanati pedepsirea si vorbiti mai intai cu Dumnezeu. Intrebati-va: Mi-am supus eu propria vointa vointei lui Dumnezeu? Sunt eu intr-o asemenea pozitie, incat sa pot fi condus de Dumnezeu? Cereti-I lui Dumnezeu sa va ierte pentru faptul ca le-ati transmis copiilor vostri tendinte atat de greu de tratat. Cereti-I Lui sa va dea intelepciunea de care aveti nevoie pentru a trata comportamentul copilului intr-o asemenea maniera, incat acesta sa se apropie mai mult de voi si de Tatal ceresc. - RH, 8 iulie 1902

Emotiile violente pun in pericol viata. - Dezlantuirea violenta a emotiilor pune in pericol viata. Multi mor din cauza izbucnirilor de ura si pasiune si trec prin asemenea stari datorita propriei educatii. Toate acestea pot fi prevenite prin exercitarea vointei, dar aceasta presupune hotarare si perseverenta pentru biruirea comportamentelor gresite. Cultivarea vointei trebuie sa constituie o parte a educatiei primite in scoala, deoarece noi suntem proprietatea lui Dumnezeu. Templul sfant al trupului trebuie pastrat in stare de curatie, pentru ca Duhul Sfant sa poata locui in el. - Lt 103, 1897. (HC 265)

Roadele fiecarei izbucniri a maniei. - Exista o categorie de oameni care au ajuns total lipsiti de stapanire de sine; ei nu si-au infranat temperamentul si limba; iar unii dintre acestia pretind ca sunt urmasi ai lui Hristos, dar nu sunt. Domnul Isus nu-i recomanda ca exemple. Ei sunt lipsiti de intelegere si nu se lasa ajutati si convinsi; sunt pur si simplu irationali si nesanatosi mintal. De un timp, se afla sub stapanirea deplina a lui Satana. Fiecare manifestare a maniei le slabeste sistemul nervos si puterea morala si este din ce in ce mai greu sa reziste in fata provocarilor. - YI, 10 noiembrie 1886. (SD 142)

Intoxicati de manie. - Cat de incantat este Satana atunci cand i se ofera posibilitatea de a starni in suflet incendiul devastator al maniei! Orice aparenta, un mic gest, o anumita intonatie sunt sesizate si exploatate imediat de catre Satana, care le poate transforma in sageti otravitoare ce ranesc inimile deschise si lipsite de aparare.

Acela care ingaduie ca spiritul maniei sa i se strecoare in suflet, din prima clipa, este tot atat de intoxicat ca si omul care duce paharul cu otrava la gura.

Domnul Hristos a privit mania ca pe un act de ucidere. Cuvintele irascibile sunt o mireasma de moarte spre moarte. Cel care le rosteste nu conlucreaza cu Dumnezeu pentru mantuirea semenilor lui. In cer, un asemenea mod de vorbire este asezat in randul celor mai josnice blasfemii. Sufletul in care ura este ingaduita si cultivata nu detine nici macar o iota din iubirea lui Dumnezeu. - Lt 102, 1901. (HC 235)

Persoanele care cultiva o stare de iritare sunt rareori multumite. - Nimeni altcineva in afara de noi insine nu poate diminua influenta pe care o exercitam asupra celor din jur prin intermediul ingaduintei fata de propria stare de spirit nestapanita. Persoanele inclinate din fire spre o stare de iritare nu stiu ce inseamna adevarata fericire si sunt rareori multumite. Ele se afla intr-o continua asteptare a unei pozitii mai favorabile sau unei schimbari a circumstantelor care sa le confere pacea si linistea mintii. Viata lor pare impovarata de incercari si greutati imposibile, desi, daca si-ar fi stapanit temperamentul si daca si-ar fi infranat limba, multe dintre aceste greutati ar fi putut fi evitate. "Un raspuns bland potoleste mania" (Proverbele 15,1). Razbunarea n-a invins niciodata un dusman. Un temperament echilibrat exercita o influenta buna pretutindeni in jur; dar "cel care nu-si stapaneste spiritul este asemenea unei cetati cu zidurile sfaramate". - 4T 367, 368 (1879)

Este mai usor sa te dezlantui inaintea unei multimi. - Exprimarea simtamintelor de dezaprobare in public, in mijlocul unei mari adunari, tunand la adresa cuiva si a tuturor, este ceva rau, cu mult mai rau decat a merge la persoanele care probabil ca au gresit si a le adresa mustrarea in mod personal. Caracterul ofensator al unei asemenea denuntari severe si arogante, intr-o adunare publica, in locul unei mustrari particulare, este, in ochii lui Dumnezeu, o fapta pe atat de grava, pe cat de mare este numarul celor prezenti, iar forma de exprimare este mai generala. Intotdeauna a fost mai usor sa dam glas simtamintelor de dezaprobare in fata unei multimi decat sa ne adresam in particular celui gresit si sa-l confruntam in mod deschis, direct si precis cu propriile sale greseli.

Dar a raspandi in casa lui Dumnezeu o atmosfera incarcata de simtaminte puternice impotriva unor anumite persoane si a-i trata pe cei prezenti ca si cum toti ar fi vinovati, provocandu-le suferinta, constituie o maniera de lucru pe care Dumnezeu nu o aproba si care produce mai mult rau decat bine. Discursurile critice si pline de mustrari au fost prea adesea rostite in fata unei intregi adunari. Iar aceste discursuri nu incurajeaza spiritul dragostei in mijlocul fratilor. Ele nu au darul de a-i determina sa fie mai spirituali si de a-i conduce catre sfintire si cer, ci nu fac decat sa le inspire amaraciune. Anumite predici foarte puternice, rostite intr-un spirit de discernamant, sunt uneori necesare pentru a lansa un semnal de alarma si pentru a trezi si convinge constiintele. Dar daca nu poarta semnul explicit al faptului ca sunt dictate de Duhul lui Dumnezeu, asemenea predici produc mult mai multe pagube decat binele pe care l-ar putea face. - 3T 507, 508 (1880)

O ratiune detronata de manie. - Sper ca te vei comporta cu atentie si vei cugeta la prima ta tentativa de a incalca regulamentul colegiului. Studiaza in mod critic caracterul sistemului de conducere a scolii noastre. Nici una dintre regulile impuse aici nu este prea stricta. Dar, datorita cultivarii unui spirit de nemultumire, la un moment dat, ratiunea ta a fost detronata de manie si inima ta a cazut prada unor pasiuni de nestapanit. Inainte de a fi constient de acest fapt, tu ai facut deja un pas pe care, cu cateva ore in urma, nu l-ai fi facut, oricat de mari ar fi fost presiunile ispitei. Impulsurile tale interioare au luat locul unei gandiri rationale si nu vei putea repara pagubele pe care ti le-ai produs tie insuti si institutiei lui Dumnezeu. Singura noastra sursa de siguranta, in oricare dintre circumstantele in care ne-am afla, este aceea de a fi stapani pe propriile noastre fiinte in puterea lui Isus, Rascumparatorul nostru. - 4T 431 (1880)

Razbunarea nu poate aduce nimic altceva decat raul. - Este cu mult mai bine sa suferim datorita unei acuzatii false decat sa ne supunem pe noi insine torturilor provocate de dorinta de razbunare impotriva dusmanilor. Spiritul urii si al razbunarii isi are originea in Satana si nu poate aduce nimic altceva decat raul celui ce il cultiva. Smerirea inimii, acea smerenie care este rodul ramanerii in Hristos, este adevaratul secret al binecuvantarii: "Domnul slaveste pe cei nenorociti, mantuindu-i" (Psalmii 149,4). - MB 17 (1896)

Cum sa raspundem la provocari. - Cei care se enerveaza usor sa refuze sa raspunda atunci cand le sunt adresate cuvinte care ii deranjeaza. Sa se indrepte spre Domnul in rugaciune, cerandu-I sa le arate cum sa lucreze pentru sufletele care pier in pacat. Cel care persevereaza in lucrarea incredintata va fi atat de patruns de Spiritul lui Dumnezeu, incat comportamentul, vocea si intreaga lui viata vor fi o revelare a lui Hristos. Incercati aceasta, fratilor, incercati. Rastigniti-va eul, in loc de a cauta sa va rastigniti fratii. "Daca voieste cineva sa vina dupa Mine", a spus Domnul Hristos, "sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa Ma urmeze" (Matei 16,24). - Lt 11, 1905

Mania intampinata prin tacere. - In tacere salasluieste o putere miraculoasa. Cand vi se adreseaza cuvinte pripite si jignitoare, nu raspundeti. De obicei, raspunsul dat unei persoane infuriate are efectul unei biciuiri, care produce o mai mare dezlantuire a furiei. Dar mania intampinata prin tacere se risipeste indata. Crestinii trebuie sa-si infraneze limba, hotarandu-se in mod ferm sa nu rosteasca cuvinte pripite si aspre. Daca isi controleaza vorbirea, ei vor putea fi biruitori asupra oricarei incercari a rabdarii pe care sunt chemati sa o suporte cu succes. - RH, 31 octombrie 1907. (MYP 135, 136)

Cultivarea unui spirit impaciuitor. - Cu privire la relatiile voastre actuale cu biserica, eu v-as sfatui sa faceti tot ce este posibil din partea voastra pentru a restabili armonia cu fratii. Cultivati un spirit binevoitor, impaciuitor si nu permiteti nici unui simtamant de razbunare sa se strecoare in mintea si in inima voastra. Nu mai avem mult timp de petrecut pe acest pamant, prin urmare, sa lucram atat pentru viata aceasta, cat si pentru cea vesnica. Straduiti-va sa fiti siguri de chemarea si alegerea voastra. Cautati sa nu comiteti nici o greseala prin care sa pierdeti mostenirea care v-a fost pregatita in Imparatia Domnului Hristos. Daca numele vostru este scris in cartea vietii Mielului, atunci totul va fi bine in ceea ce va priveste. Fiti pregatiti si atenti pentru a nu ingadui nici un pacat nemarturisit si neparasit, pentru ca greselile si pacatele voastre pot ajunge inainte de vreme la judecata si pot pata imaginea caracterului vostru. - 5T 331 (1885)

Un temperament necontrolat poate fi invins. - Aplicarea invataturilor Domnului Hristos in viata de zi cu zi va innobila oamenii, oricat de umili ar fi pe scara valorilor morale ale lui Dumnezeu. Cei care se straduiesc sa-si invinga defectele naturale de caracter nu pot fi incoronati decat daca vor lupta pana la implinirea deplina a legii; dar cei care se afla adesea in rugaciune vor dezvolta un caracter asemenea celui divin. Comportamentul nepoliticos si temperamentul necontrolat vor fi aduse in armonie cu legea divina. - Lt 316, 1908

Impotriviti-va simtamintelor de manie. - Exista un singur remediu. Stapanirea de sine in orice situatie. Efortul de a ajunge intr-o situatie mai favorabila, in care eul sa nu fie tulburat, poate avea succes pentru un timp; dar Satana stie unde sa gaseasca aceste suflete sarmane si le va ataca in punctele lor sensibile din nou si din nou. Atata timp cat se concentreaza numai asupra propriului lor sine, ei vor fi tulburati neincetat. Dar exista speranta. Viata aceasta, atat de furtunoasa si framantata de conflicte si ingrijorari, trebuie sa fie adusa in legatura cu Hristos, iar apoi, eul va inceta sa pretinda suprematia. Ei trebuie sa se umileasca, rostind in mod sincer: "Am gresit. Ai vrea sa ma ierti? Pentru ca Dumnezeu a spus ca nu trebuie sa lasam ca soarele sa apuna peste mania noastra". Aceasta este singura cale care ne poate conduce in mod sigur la biruinta. Multi. cultiva ura si sunt plini de spiritul razbunarii. Opuneti-va unor asemenea simtaminte si veti experimenta o mare schimbare in relatiile voastre cu semenii. - YI, 10 noiembrie 1886. (SD 142)



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1025
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved