CATEGORII DOCUMENTE |
Astronomie | Biofizica | Biologie | Botanica | Carti | Chimie | Copii |
Educatie civica | Fabule ghicitori | Fizica | Gramatica | Joc | Literatura romana | Logica |
Matematica | Poezii | Psihologie psihiatrie | Sociologie |
Migratia creierelor
●Obiective:
▪ Identificarea parerii studentilor/ absolventilor
in legatura cu sistemul educational superior din
▪ Identificarea parerii studentilor/ absolventilor in legatura cu serviciile oferite de sistemuele de invatamant superior din strainatate;
▪ Identificarea unui numar de studenti/ absolventi dispusi sa-si paraseasca tara pentru a studia in strainatate
▪ Identificarea motivelor pentru care studentii/ absolventii prefera o diploma de la o universitate din strainatate;
▪ Identificarea motivelor pentru care un abolvent cu diploma alege sa-si exercite meseria intr-o alta tara;
▪ Identificarea gradului de valorificare in tara a pregatirii obtinute in universitatie straine.
●Documentarea preliminara :
Nu constituie, cred, pentru nimeni o surpriza ca avem prea putini
absolventi de studii superioare. Nici ca am ajuns sa cheltuim aproape aceeasi
suma pentru un student raportat la PIB/locuitor ca si tarile din UE-25. Si nici ca
sistemele de evaluare internationale ne arunca la periferia performantei
universitare europene. Temerilor noastre curente li s-a mai adaugat de curand
una: riscul cresterii numarului studentilor romani performanti care migreaza
spre sistemele occidentale de educatie, fara a se mai intoarce acasa. Analiza
atenta a fenomenului arata insa o realitate chiar mai cruda: comparativ cu
tinerii din alte state noi membre, raportat la mia de locuitori, romanii nu se
inghesuie sa studieze in strainatate. In plus, potrivit estimarilor Bancii
Mondiale, abia 12% dintre romanii care se intorc din strainatate vin cu o
diploma universitara. Suntem cu mult in
urma Bulgariei si a altor tari din estul Europei (Migration and Remittances:
10 tari atrag peste 75% dintre creierele migratoare
Aceste lectii sunt elementare, vor spune unii. Chiar si tarile dezvoltate si le-au insusit, insa relativ tarziu si in grade diferite. Peste o cincime din cei 2,6 milioane de studenti internationali sunt gazduiti de Statele Unite (22%, cu o tendinta de reducere fata de anii anteriori), performanta nedepasita prin cumularea urmatoarelor doua tari clasate, Marea Britanie si Germania (11%, respectiv 10%). Daca adaugam capacitatea de absorbtie a Frantei (9%), Australiei, Canadei, Japoniei (4-6%), a Federatiei Ruse, Belgiei si Spaniei (1-3%), ajungem la concluzia ca centrele performante ale cunoasterii din 10 tari atrag peste 75% dintre creierele migratoare. Iar 17 universitati americane domina primele 20 de locuri ale topului Shanghai. Investitiile orientate spre mediul universitar explica in mare parte diferentele de standarde calitative. La randul lor, performantele obtinute justifica si cresterea, an de an, a fondurilor alocate educatiei in majoritatea tarilor. Strategiile difera totusi cand vine vorba de rolul fondurilor publice si private in sustinerea invatamantului superior. In Coreea, SUA sau Japonia, de pilda, fondurile private depasesc efortul bugetar. In Austria, Germania, Danemarca sau Norvegia, rolul lor este minor; ba mai mult, in modelul propus de aceste tari, cheltuielile private vizeaza cu precadere sustinerea educatiei timpurii (prescolare) si semnificativ mai putin a celei superioare. Gradul de internationalizare a sistemelor universitare reconfigureaza insa clasamentul anterior. Astfel, Australia, Elvetia, Austria, Noua Zeelanda, Belgia, Marea Britanie, Germania si Franta sunt tari cu o pondere de peste 10% a studentilor straini in numarul total al celor incadrati in invatamantul superior, conform ultimelor statistici ale OECD. In ultimii ani, in acest top si-au facut aparitia Cehia, cu 4% (peste nivelul SUA - 3,5%), respectiv Ungaria, cu 3%.
2% dintre studentii europeni studiaza intr-o alta tara europeana
Constructia
Europei unite a trecut, odata cu Procesul Bologna, spre un Spatiu
European al Invatamantului Superior in care dimensiunile intelectuale,
culturale si sociale primeaza alaturi de cele ale politicii si economiei.
Studentii si cadrele universitare joaca un rol principal. Programele comunitare
graviteaza in jurul lor prin asigurarea unui cadru amplu de cooperare
interdisciplinara si spatiala. Efectele nu au intarziat sa se arate. Conform
estimarilor EUROSTAT, in UE-27, numarul tinerilor care studiaza intr-o alta
tara europeana creste anual cu circa 5%. Pana in prezent, aceasta dinamica nu a reusit totusi sa depaseasca
viteza cresterii numarului studentilor, ceea ce inseamna ca ponderea strainilor
s-a mentinut relativ
Cat ne costa sa studiem in strainatate?
Din cei aproape 23.000 de studenti romani plecati in strainatate
in anul 2004, circa 20% isi urmau cursurile in Franta, 18% in Germania, 14% in
SUA, 13% in Ungaria, 7% in
●Delimitarea universului cercetarii:
▪ Persoanele supuse acestui studiu vor fi atat studentii din anii ternimali ai invatamantului superior cat si absolventii din toate centrele universitare din Iasi;
▪ Aleg ca limita varsta de 27 de ani. Se presupune ca la varsta de 25-26 de ani se incheie invatamantul universitar si ca majoritatea tinerilor au deja o ocupatie sau se gandesc serios la ocuparea unui post/ formarea unei carieri.
● Cadrul teoretic al cercetarii
Fenomen la fel de vechi ca insasi umanitatea si - cu siguranta - parte vitala a viitorului sau, migratia populatiei constituie obiectul a numeroase teorii, care incearca sa explice si sa previzioneze fenomenul. Astfel, in economia neoclasica, migratia internationala este determinata de diferentele dintre nivelul salariilor/veniturilor intre diverse arii geografice (tari). In cee ce se numeste "noua economie a migratiei" (Arango J., 2000), miscarea populatiei de la o tara la alta constituie o modalitate de minimizare a riscului, legat de pierderea venitului, somaj etc., prin diversificarea surselor de venit. In "teoria pietei fortei de munca segmentate migratia internationala este efectul inevitabil al modului de functionare a pietei fortei de munca in conditiile specifice economiilor dezvoltate. In aceste economii, exista o piata a fortei de munca duale, care cuprinde, pe de o parte, un segment primar, caracterizat prin slujbe stabile, conditii bune de munca, beneficii generoase si posibilitatea mobilitatii ascendente, iar pe de alta parte, un segment secundar, cu slujbe necalificate si instabile, conditii grele sau periculoase de munca si slabe posibilitati de mobilitate ascendenta. Muncitorii nativi evita incadrarea in segmentul secundar, din cauza instabilitatii locurilor de munca, salariilor mici, statusului si prestigiului scazut asociat acestor pozitii, insa locurile de munca respective sunt acceptate de imigranti, deoarece sunt mult superioare, din toate aceste puncte de vedere, celor din tara de origine. Exista si alte explicatii teoretice ale migratiei, dintre care amintim: abordarea structuralist-istorica, abordarile din persepectiva retelei de migranti, cauzalitatea cumulativa, abordarea sistemica etc. (Constantinescu M., 2002), Deocamdata, nu exista insa o teorie unica, unanim acceptata, de natura sa reflecte intreaga complexitate a fenomenului, cu manifestare si determinare la o pluralitate de nivele, cu influente in si din sfera economicului, socialului, culturalului si politicului.
Inainte de 1989, emigratia romanilor s-a datorat, in principal, motivelor politice si etnice (Constantin D. s.a., 2004, p. 15). In masura in care cenzura a permis referiri la acest fenomen, propaganda comunista il prezenta ca forma de exploatare a tarilor sarace de catre cele bogate, iar pe cei care paraseau tara ca "tradatori".
Dupa caderea comunismului, principalele motive ale emigrarii au devenit cele de ordin economic. In conditiile amplificarii fenomenului migrationist, in ultimii ani, acesta a inceput sa fie studiat stiintific si in Romania, ceea ce a permis o serie de evaluari ale acestuia sub aspectul amploarei, factorilor determinanti si efectelor exercitate in plan economic si social (Sandu D., 2000; Pert S., Pavelescu F., Simon I., 2002; Radutiu S.V., 2002; Lazaroiu S., 2003; Preda D., 2003; Radu D., Ghinea D, Burnett N., 2003; Lazea V., Dumitru M., Diminescu D., 2004; Simina O., 2005).
Cu toate acestea, unii formatori de opinie continua sa prezinte fenomenul in aproximativ aceiasi termeni ca si propaganda ceausista, chiar daca nu mai au curajul sa aplice eticheta de "tradatori" celor care parasesc tara. In general, mass-media reflecta fenomenul intr-un mod incomplet si chiar gresit, accentuand relatarea unor fapte negative, senzationale si prezentand mai putin aspectele utile pentru orientarea migrantilor intr-un univers cu numeroase componente de risc si incertitudine, prevenirea si combaterea delicventei, clandestinitatii, a coruptiei in acordarea vizelor. Din prezentarea in presa a fenomenului migratiei nu lipsesc nici accente polemice legate de lupta politica actuala, cum ar fi interpretarea acestuia ca o dovada a esecului politicilor economice duse de un guvern sau altul (Serbanescu I., 2004). Totusi, opinia publica percepe migratia altfel, si anume in primul rand ca o plecare la munca in strainatate si numai o mica parte a acesteia considera ca emigrantii romani castiga bani din furt, cersit si alte activitati ilegale (Constantin D. s.a., 2004, p. 101-102).
●Intrumentul de cercetare folosit va fi chestionarul, unul pentru studentii aflati in anii terminali si unul diferit pentru absolventi.
Chestionar aplicat studentilor aflati in anii terminali
Varsta:
Sex:
Facultatea:
Specializarea:
I. Ce anume v-a determinat sa alegeti aceasta specializare?
1. Parintii/Familia
2. Prietenii
3. Asta mi-am dorit
4. Pentru ca este ceva de viitor
II. Sunteti multumit de alegerea facuta?
Foarte nemultumit
Destul de nemultumit
Asa si asa
Destul de multumit
Foarte multumit
III. Doriti sa continuati studiile in acest domeniu ( masterat si doctorat ) ?
Da
Nu
Nu stiu
IV. Cand ati inceput studiile ati fost informati cu privire la posibilitatea studierii la o universitate din afara ?
Da
Nu
Nu stiu
V. Ati primit suficiente informatii cu privire la obtinerea unei burse in strainatate?
1. Da
2. Nu
3. Nu stiu
VI. Ati fost plecat in strainatate cu bursa? Daca da, unde? Sistemul de invatamant superior de acolo este acelasi ca la noi?
VII. Considerati ca specializarea urmata va va aduce satisfactii in plan profesional?
Da
Nu
Nu stiu
VIII. Unde credeti ca aveti mai multe sanse de reusita? In tara sau in strainatate? De ce?
IX. Credeti ca sistemul de invatamant superior din Romania ofera studentilor cadrul optim pentru o buna perfectionare?
Da
Nu
Nu stiu
X. Daca ar fi sa alegeti inca o data, ati mai studia in Romania? Din ce motive?
1. Da
2. Nu
3. Nu stiu
Chestionar aplicat absolventilor
Varsta:
Sex:
Facultatea absolvita:
Profesie actuala:
I. Ce anume v-a
determinat sa urmati facultatea absolvita?
1. Parintii/ Familia
2. Prietenii
3. Asta mi-am dorit
4. Pentru ca era ceva de viitor
II. Sunteti multumit de alegerea facuta?
Foarte nemultumit
Destul de nemultumit
Asa si asa
Destul de multumit
Foarte multumit
III. In timpul facultatii ati fost plecat cu bursa la o alta universitate din strainatate? Daca da, unde? Puteti face o comparatie intre sistemul de invatamant superior de acolo si cel de la noi?
IV. Care sunt satisfactiile pe care le-ati avut pe plan profesional de cand ati terminat facultatea?
V. Considerati ca in afara ati fi avut mai mult succes? De ce?
Da
Nu
Nu stiu
VI. Care credeti ca sunt motivele pentru care unii studenti prefera sa urmeze o facultate din afara?
VII. Credeti ca urmand o facultate din strainatate sansele de reusita in tara sunt mai ridicate? De ce?
Da
Nu
Nu stiu
VIII. Daca ar fi sa alegeti din nou, ati mai urma o facultate din Romania?
Da
Nu
Nu stiu
IX. Considerati ca sistemul din Romania ofera tuturor absolventilor oportunitatea exercitatii studiilor urmate? De ce?
Da
Nu
Nu stiu
X. In momentul de fata lucrati in domeniul in care v-ati specializat?Daca nu, din ce motive?
Da
Nu
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 977
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved