Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


PSIHOLOGIA COGNITIVISTA

Psihologie psihiatrie



+ Font mai mare | - Font mai mic



PSIHOLOGIA COGNITIVISTA.TEORIA PERSONALITATII LA GEORGE KELLY

Teoria elaborata de Kelly nu are nimic comun cu teoriile anterioare. Ca si in intreaga "psihologie cognitiva", el nu utilizeaza nici accidental concepte ca: ego, complex, dependenta, motivatie, emotie, dominanta sau motivatie. Conceptul sau central este cel de "construct personal". Fiecare om este considerat ca un " om de stiinta" care construieste teorii, emite ipoteze, pe care le verifica in practica. Daca ipoteza sau teoria este confirmata de practica este retinuta, rezista in timp, daca nu este modificata sau se renunta la ea. Oamenii "vad lumea"    printr-un fel de grile, ca si savantii isi construiesc teorii- constructe personale- prin care ei pot face previziuni si pot exercita un anumit control asupra evenimentelor externe.



Evident, teoria constructelor personale pune accent pe rationalitatea umana, pe anticiparea si experimentarea de catre om ( ca subiect cunoscator) si nu pe afectivitate sau pe traire.

Oamenii observa si interpreteaza evenimentele lumii exterioare, iar aceasta interpretare sau constructie mentala a lumii reprezinta modul unic al persoanei de a vedea lucrurile, o structura in care plaseaza evenimentele. In consecinta, Kelly defineste constructul ca modul persoanei de a observa, de a explica si interpreta evenimentele externe.

Fiecare om emite o ipoteza referitoare la faptul ca un anumit construct al sau privind datele realitatii este corect. Verifica practic ipoteza sa, pe care o retine sau corecteaza, daca este adevarata practic sau o elimina daca este infirmata sau negata de realitate. Repertoriul de constructe se imbogateste pe masura ce subiectul se confrunta cu noi situatii sau persoane. Multe constructe retinute sunt modificate, rafinate sau reelaborate pentru ca oamenii si evenimentele se schimba permanent. Un con struct odata elaborat nu ramane vesnic, pentru ca realitatea este schimbatoare. Constructele alternative se refera tocmai la faptul ca omul este liber sa-si modifice constructele.

Teoria lui Kelly isi are originea in activitatea sa de psihoterapie cu subiectii nevrotici la care constructele sunt rigide, fixe si, in consecinta, neadecvate.

Dupa autorul teoriei constructelor personale, personalitate este organizata si poate fi exprimata sub forma de postulate in numar de unsprezece ( 11). [Sa ne reamintim ca notiunea de postulat ( lat. postulatum-"cerinta") este specifica stiintelor deductive si inseamna (relativ) acelasi lucru ca axioma sau premisa; un adevar general, presupus doar indemonstrabil, luat ca o cerinta necesara intemeierii unei teorii. Exemplu: " printr-un punct exterior unei drepte se poate duce o singura paralela la acea dreapta si numai una"]

Postulatul fundamental : " Modul de procesare al unei persoane este ghidat sub aspect psihologic de nivelul in care acesta anticipeaza evenimentele". Desi subiectul se poate schimba sau modifica, exista un anumit grad de stabilitate in modul cum fiecare se comporta, ea opteaza si opereaza prin intermediul unor canale de procesare a informatiei. Canalele de procesare se pot schimba / modifica, dar ele fac parte dintr-o structura data, iar scimbarea are loc in cadrul unor limite impuse de structura. Caracteristica principala a constructelor o reprezinta anticiparea, omul isi anticipeaza viitorul si se comporta in functie de acesta anticipare.

Corolarul constructiei - " O persoana anticipeaza evenimentele construind mintal replicile acestora". Nici un eveniment nu se repeta identic, dar are trasaturi comune cu altele similare, pe baza carora se pot realiza predictii. Constructele personale se formeaza pe baza respectivelor trasaturi comune ale experientelor de viata.

Corolarul individualitatii- " Persoanele difera unele de altele inmodul in care elaboreaza constructele legate de diferite evenimente". Prin aceasta se introduce notiunea de diferente individuale. Oamenii difera intre ei si dupa modul cum percep sau interpreteaza un anumit eveniment, ceea ce conduce la elaborarea unor constructe diferite. Constructele nu reflecta atat realitatea obiectiva, cat mai ales interpretatea pe care persoana o da evenimentelor. Putem intalni constructe comune, prin care oamenii isi pot impatasi experientele, la toti aceea care au norme si valori comune.

Corolarul organizarii- " Persoana tinde sa-si organizeze constructele individuale intr-un sistem sau pattern de constructe in conformitate cu modul sau propriu de a sesiza relatiile dintre acestea ( asemanari, deosebiri)". In virtutea acestui postulat, doi subiecti care au aceleasi constructe se pot deosebi unul de celalalt prin sistemul diferit de organizare al constructelor. Organizarea constructelor se face ierarhic. Exemplu, constructul FERICIT, poate include constructe subordonate ca: bogat, casatorit, vedeta. Daca de mai multe ori se constata ca o vedeta sau alta sunt nefericite se muta constructul vedeta din costructul FERICT in alt construct ( NEFERICIT) etc.

4.Corolarul dihotomiei- " Sistemul de constructe al unei persoane este compus dintr-un numar finit de constructe dihotomice". Kelly considera ca toate constructele personale au un caracter bipolar sau dihotomic. Exemplu: Cand un subiect elaboreaza constructul CINSTIT, in paralel apare si constructul NECINSTIT. Sesizand asemanarile dintre obiecte si fenomene, simultan notam si deosebirile.

Corolarul alegerii - " Subiectul are posibilitatea sa aleaga din cadrul unor constructe dihotomice acel construct care il va ajuta mai bine sa prevada evenimentele". Aici se opereaza distinctia intre certitudine si incertitudine, inre siguranta si aventura. De- a lungul vietii facem optiuni intre variante sigure, care presupun intarirea sistemului de constructe personale si variante care impica risc, dar care daca au succes conduc la extensiunea sistemului de constructe personale prin incorporarea unor experiente noi. Prin aceasta, Kelly explica cum tendinta oamenilor de a actiona fara risc conduce la persistenta intr-un coportament gresit. Cu precizarea ca alegerea va fi intotdeauna marcata de anticiparea viitorului si nu neaparat binele persoanei!

Corolarul seriei - " Un construct este potrivit pentru anticiparea unei serii finite de evenimente". Un subiect aplica sistemul sau de constructe pentru un numar mare de persoane si situatii, dar aceta este intotdeauna finit. Constructul DREPT-NEDREPT poate fi apicat cu privire la oameni, la destin, la istorie etc. nu si la copaci sau la vreme. Deci, in intelegerea unui subiect este important sa stim si ce anume acesta nu include in seria de evenimente, situatii sau obiecte la care aplica un costruct.

Corolarul experientei- " Sistemul de constructe personale ale unui subiect variaza pe masura ce acesta construieste treptat noi replici ale evenimentelor". Sistemul de constructe personale se reformuleaza permanent odata cu validarea / infirmarea sa. Fiind validate de experiente personale, constructele se modifica permanent. Este firesc ca la 40 de ani sa avem alt sistem de constructe decat la 16! Procesul de invatare din experienta personala respructureaza sistemul constructelor.

Corolarul modularii- " Variatia sistemului de constructe personale este limitata de gradul de permeabilitate al constructelor". Explica " prejudecatile", respectiv gradul pana la care un sistem de constructe personale poate fi ajustat sau modelat de noile experiente de testare- invatare. Unele constructe nu pot fi modificate de oricata experienta am acumula. Exemplu : o persoana poate opera printr-un construct impermeabil la noi experiente ca cel de genul <<tiganii sunt hoti>>; el nu-si va schimba constructul indiferent de cati tigani cinstiti ar intalni!

Corolarul fragmentarii- " O persoana poate sa utilizeze in mod succesiv o varietate de subsisteme de constructe care sunt incompatibile sub aspect logic unele cu altele". Un construct nu deriva neaparat din cele vechi si poate sa nu fie compatibil cu acestea. Exemplu : Intalnesti o persoana care iti place pentru ca are preocupari comune cu ale tale; o incorporezi in constructul<<prieten>>, adica cineva respectat si iubit. Peste un timp constati ca acea persoana are opinii politice diferite de ale tale, este chiar vehement si pasional in opinii. Ar trebui sa-l inscrii in constructul << dusman>> . Constructele supraordonate : ecologist = prieten si liberal = dusman, raman nemodificate. Un om poate tolera un numar de inconsecvente la nivel particular, fara a modifica constructele supraordonate.

Corolarul elementelor comune - " In masura in care o persoana utilizeaza un sistem de constructe sinilar cu al alteia, procesele sale psihice sunt similare cu ale celeilalte persoane". Se explica prin acest corolar teoria rogersiana referitoare la aria relatiilor interpersonale. Oamenii care se raporteaza la noeme si valori cultuarale comune vor avea modalitati asemanatoare de a anticipa anumite evenimente si isi vor consrui experientele intr-un mod asemanator, chiar daca sunt supusi la experiente diferite.

Corolarul socialitatii- "Numai in masura in care o persoana elaboreaza constructele altei persoane, ea poate juca un rol social care o angajeaza pe cea de-a doua". Pentru a intelege ce simte si cum anticipeaza o persoana evenimentele trebuie sa reconstruim relativ corect constructele sale perosonale; atunci ne vom adapta mai bine la parintii, copii, sotii , sefii sau colegii nostri; fiecare joc de rolsocial implica intelegerea modului in care cealalta persoana construieste mintal evenimentele si situatiile.

Pentru Kelly, omul este o fiinta rationala, autorul propriului destin si nu o victima a acestuia. Nici un stadiul al vietii nu este mai important decat altul; copilaria, adolescenta sunt la fel de importante ca varsta maturitatii. Evolutia este orientata spre viitor pentru ca si constructele personale au un caracter predictiv. In testul "Role Construct Repertory Test" ( REP), autorul teoriei constructelor personale, pleaca de la premisa ca oamenii construiesc lumea dihotomic; prin fortarea subiectului de a face evaluari dihotomice (placut- neplacut; asemanator- diferit)



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1590
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved