Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Perioadele asimilate

Sociologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Perioadele asimilate

In unele situatii se iau in calcul la stabilirea stagiului de cotizare si anumite perioade non-contributive, numite perioade asimilate stagiului de cotizare.



Aceste perioade sunt prevazute expres de legea pensiilor :

1. perioadele in care asiguratul beneficiaza de drepturile de asigurari sociale, cu exceptia pensiei pt limita de varsta , pensiei anticipate , pensiei anticipate partiale si pensiei de urmas. Deci, ramane doar perioada in care asiguratorul beneficiaza de pensie de invaliditate.

2. perioada in care asiguratul a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar , pe durata normala a studiilor respective , cu conditia absolvirii acesteia.

- se asigura in functie de legislatia in vigoare ( in prezent si masteratul si doctoratul = invatamant universitar)

- daca o persoana a urmat mai multe programe universitare, se ia in considerare o singura perioada, la alegerea asiguratului

- legea nu face distinctie intre invatamantul public si invatamantul privat

- nu se face distinctie intre buget si taxa

3. perioada in care asiguratul a satisfacut serviciul militar, ca militar in termen sau militar in termen redus, pe durata stabilita de lege, a fost concentrat, mobilizat sau imprizonierat.

Cateva observatii cu privire la toate perioadele asimilate :

1) asiguratii aflati in una dintre aceste situatii beneficiaza de       luarea in calcul a perioadei respective la stagiu de cotizare, ca perioade asimilate, daca pe durata respectiva nu au realizat stagiu de cotizare prin plata contributiei.

2) perioadele in care asiguratii au urmat cursurile universitare sau au satisfacut serviciul militar, au fost concentrati, mobilizati sau prizonieri, nu pot fi luate in calcul pt obtinerea pensiei anticipate sau a pensiei anticipate partiale.

Pentru obtinerea acestor pensii nu poate fi luata in considerare nici perioada in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.

Contributia de asigurari sociale / la fondul public de pensii

In sistemul public de pensii au calitatea de contribuabili urmatoarele categorii :

asimilatii

angajatorii si persoanele asimilate angajatorilor

Agentia Nationala pentru ocuparea fortei de munca

persoanele fizice asigurate pe baza de contract de asigurare

Cotele de contributie sunt prevazute in fiecare an in legea bugetului asigurarilor sociale de statsi sunt diferentiate in functie de conditiile de munca. Legea pensiilor prevede 2 categorii de conditii de munca : - normale

- deosebite

- speciale

Locul de munca in conditii deosebite , sunt locurile de munca ce pot afecta esential capacitatea de munca a asiguratilor in mod permanent sau in anumite perioade din cauza gradului mare de expunere la risc . Legislatia nu enumera locurile de munca in conditii deosebite, insa criteriile si metodologia de incadrare in munca in conditii deosebite sunt stabilite de guvern.

Stabilirea in concret a conditiilor de munca in conditii deosebite se face prin contract colectiv de munca la nivel de unitate, sau prin decizie a organelor de conducere , daca nu exista contract colectiv.

Este necesar intotdeauna obtinerea avizului de la ITM

Locurile de munca in conditii speciale sunt stabilite expres de legea pensiilor:

1) locul de munca din unitatile miniere, in cazul acelor salariati care isi desfasoara activitatea in subteran, cel putin 50% din timpul normal de lucru din luna respectiva

2) activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare in zonele 1 si 2 de expunere la radiatii.

3) locurile de munca din aviata civila pentru anumite categorii de personal prevazute in una din anexele la legea pensiilor

4) locurile de munca din activitatea artistica pentru anumite profesii prevazute expres in anexele legii pensiilor ( balerini, acrobati, dresori de animale salbatice, etc.)

Pentru 2007 cotele de contributie sunt:

pentru conditii normale : 29%

pentru conditii deosebite : 34%

pentru conditii speciale : 39%

I.          Salariatii si persoanele asimilate

Cota individuala datorata de salariat = 9,5% , calculata la salariul brut lunar al persoanei respective, prin urmare angajatorul va plati diferenta.

a)     conditii normale : 20% - 9,5% = 19,5%

b)    conditii deosebite : 24,5%

c)     conditii speciale : 29,5%

Toate acestea se calculeaza la fondul de salarii platite salariatilor incadrati in conditiile respective de munca.

Cotele individuale se retin de catre angajator din salariu brut si se varsa tot de catre angajator la sistemul public de pensii.

II. Categoria somerilor

Pentru someri cota de contributie este aceea de conditii normale si se plateste de catre Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca.

III. Categoria asiguratilor independenti si persoanelor asigurate pe baza de contract

Acestia platesc in totalitate cota de contributie corespunzatoare conditiilor de munca in care lucreaza (daca nu lucreaza -cota de contributie normala). Tot ei fac declaratii la Casa Teritoriala de Pensii.

Baza de calcul a cotei de contributie o constituie dupa caz:

1) salariile individuale brute realizate lunar, inclusiv sporurile si adaosurile, sau veniturile brute de natura drepturilor salariale realizate lunar de persoanele asimilate salariatilor.

2) venitul lunar asigurat preavzut in contractul de asigurare sau in decalaratia pe care asiguratii o fac la Casa Teritoriala de Pensii. Acest venit asigurat nu poate fi mai mic de un sfert din salariu mediu brut.

Baza de calcul nu poate depasi nuvelul egal de 5 ori salariu mediu brut.

Salariu mediu brut in 2007 : 1270 RON

Contribuita de asigurari sociale nu se datoreaza asupra urmatoarelor categorii de venituri prevazute expres de legea pensiilor:

1. prestatii de asigurari sociale care se suporta din bugetul asigurarilor sociale sau din fondul angajatorului , si care se platesc direct de catre acesta.

2. drepturile platite potrivit legii in cazul incetarii raporturilor de munca , altele decat cele acordate potrivit legii pentru perioada de preaviz

3. diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare si de transfer

4. drepturile de autor

5. sumele care reprezinta participarea salariatilor la profit

6. premii si alte drepturi exceptate prin legi speciale

Neplata cotei de contributie genereaza in primul rand plata unor majorari de intarzieri.

In cazul salariatilor si al persoanelor asimilate acestora, neplata cotei de contributie nu afecteaza stagiul de cotizare. In cazul celorlalte persoane asigurate, perioada de neplata nu se considera stagiu de cotizare.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1110
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved