Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica

Bilantul anual al Bancii Nationale a Romaniei

finante

+ Font mai mare | - Font mai micBilantul anual al Bancii Nationale a Romaniei


Bilantul Bancii Nationale reflecta evolutiile inregistrate in economia nationala, precum si in activitatea desfasurata de autoritatea monetara. Totalul bilantului contabil s-a majorat pe parcursul anului 1998, ajungand la 31 dec. la 60.872,8 miliarde lei . Bilantul reprezinta o serie de modificari relativ importante datorate, in special, reeveluarii creantelor si angajamentelor, precum si a fondurilor bancii .[Vezi Anexa 1]

Activul bilantului a cunoscut urmatoarele evolutii notabile :

Principala componenta a pozitiei Metale pretioase si alte valori este aurul monetar care detine cca. 98,8% (10.155 miliarde lei) . Stocul de aur aflat in tezaurul Bancii Nationale a crescut in cursul anului 1998 de la 93,9 tone la 100,3 tone, atat ca urmare a intrarilor din productie interna, cat si din convertirea in aur a argintului ;

Refinantarea bancilor si alte credite, in suma de 613,4 miliarde lei s-a diminuat cu 10,5% . Ca si in anul 1997, nivelul redus al acestei pozitii reflecta caracterul aproape neutru al refinantarii de la Banca Natio- nala asupra lichiditatii din sistemul bancar ;

Mijloacele banesti si creantele din operatiuni valutare totalizeaza 32.169,5 miliarde lei, reprezentand mai mult de jumatate din totalul activului . In aceasta grupa sunt cuprinse :

disponibilitatile in valuta la banci si organisme financiare internatio- nale ;

participatiile si actiunile externe la F.M.I., B.R.I, B.E.R.D., M.I.G.A. si C.F.I. ;

investitiile in titluri de stat straine ;

Portofoliul de titluri de stat al Bancii Nationale a crescut substantia comparativ cu finele anumui 1997 ;

Regularizarile din operatiuni cu F.M.I. au inregistrat la 31 dec. 1998 un sold de 3920.7 miliarde lei, reprezentand sumelwe ramase neregularizate, rezultate din influiente nefavorabile conform Legii nr. 97/1997 in scadere fata de 31 dec. 1997 cu 1109,8 miliarde lei .

Pozitia Decontari si Debitori in suma de 3625,4 miliarde lei, a crescut cu 75,5% . Mai mult de jumatate din acest post bilantier include sumele datorate Bancii Nationale de catre bancile Dacia Felix si Credit Bank aflate in incetare de plati reprezentand credite, dobanzi si comisioane . In aceasta grupa sunt evidentiate si dobanzile de incasat la : titluri de stat, plasamente in valuta, credite acordate bancilor Dacia Felix si Banca Agricola, precum si la obiectivul de investitii Krivoi Rog .

Mijloacele fixe au crescut de 170,3 miliarde lei la 563,7 miliarde lei in 1998 ;

Alte active, mijloace si cheltuieli pentru investitii - reprezinta mijloace si cheltuieli pentru investitii, obiecte de inventar si materiale, cheltuieli anticipate .
Principalel posturi de pasiv prezinta urmatoarele tendinte :

Fondurile proprii . De mentionat este faptul ca in luna iulie 1998 in baza art. 39, alin. 2 din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniein capitalul propriu al Bancii Centrale a fost majorat de la 5 miliarde lei la 100 miliarde lei, pe seama fondului de re- zerva .

Contul special de reevaluari a fost deschis conform art. 44 din Legea nr. 101/1998 privind Statului Bancii Nationale a Romaniei . Acest cont prezinta diferente favorabile din reevaluarea activelor si pasivelor in valuta .

Biletele de banca si moneda metalica in circulatie . Numerarul in circulatie a generat cea mai mare parte a cresterii acestei pozitii de bilant.

Postul Disponibilitatilor bancilor, disponibilitatile blocate de instantele judecatoresti si depozitele in lei atrase de Banca Nationala a inregistrat o dinamica modesta, astfel incat ponderea sa in bilantul Bancii Centrale s-a diminuat . Aici sunt evidentiate rezervele obligatorii ale bancilor constituite in lei, sumele blocate de instantele judecatoresti precum si depozitele in lei atrase de Banca Centrala de la banci .

Resursele din operatiuni valutare . Cresterea a fost determinata, in special, de deprecierea monedei nationale si, in mica masura de majoritatea efectiva a acestor pasive in valuta .

Fondurile extrabugetare si alte decontari cu bugetul statului reflecta operatiunile statului derulate prin Banca Nationala atat prin conturile incluse in Trezoreria statului, cat si prin cele ce privesc diverse fonduri extrabugetare .

Decontari si creditori . In aceasta pozitie sunt evidentiate decontarile privind salariile si disponibiltatile salariatiilor, creditorii, dobanzile de platit la depozitele atrase de Banca Nationala de la banci, scadente in primele zile ale anului 2000 .

Fondul mijloacelor fixe a realizat o crestere ca urmare a inregistrarii diferentelor rezultate din reevaluarea efectuata conform H.G. nr. 983/1998 .

Rezultatul exercitiului urma sa fie acoperit din contul special de reevaluari dupa aprobarea bilantului contabil de catre Consiliul de Administratie al Bancii Nationale, operatiune efectuata in luna mai 1999


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2396
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved